Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
20238 Affarsmodell 21 juni
WORKSHOP 21 JUNI
Ta chansen och boosta din affärsmodell inför hösten
Nu har du chansen att förfina din affärsmodell inför höstens utmaningar. Den 21 juni bjuder vi in till en uppskattad och kostnadsfri workshop i affärsmodellering tillsammans med Jimmy Pervik från Connect, där ditt företag praktiskt arbetar med er affärsmodell för att rusta er för att skala upp och fortsatt utvecklas.

Vi har några plaster kvar. Först till kvarn gäller.
Läs mer och anmäl dig idag
1x1 19324 IMG 4142
1x1
EVENT
Svenskt vattenbruk - 14 juni
Välkommen till lunchseminarium den 14 juni om svenskt vattenbruk.

Lunchseminariet startar med Frida Solstorm som berättar om hur Jordbruksverket jobbar för att utveckla och främja det svenska vattenbruket. Därefter samtalar vi med representanter från Matfiskodlarna och Svenskt vattenbruk och sjömat om vad som krävs för att öka den svenska vattenbruksproduktionen och hur olika produktionssystem kan komplettera varandra.
Läs mer
NYHET
Utredning ska analysera möjligheten till kamerabevakning på slakterier
Regeringen har beslutat att tillsätta en särskild utredare som ska analysera hur kamerabevakning skulle kunna användas på slakterier för att stärka djurskyddet och föreslå hur ett krav på kamerabevakning skulle kunna utformas. Utredningen ska redovisas senast den 31 maj 2023.
Läs mer
1x1 20351 8544963ecf6588e4 org
1x1
NYHET
Förvandla matavfall till värdefulla ingredienser
Med hjälp av enzymer utvecklar EnginZyme och Tetra Pak tillsammans banbrytande processer. Enzymer är naturliga, giftfria biologiska molekyler som har potential att ersätta eller förbättra energiintensiva kemiska katalysatorer i livsmedelsproduktion.

-Detta samarbete utnyttjar verkligen våra två företags respektive styrkor, säger Karim Engelmark Cassimjee, VD och medgrundare av EnginZyme. Genom att kombinera Tetra Paks breda expertis inom livsmedelsförädling och djupa marknadskunskap, med EnginZymes innovation inom biotillverkning arbetar vi för att lösa enorma utmaningar samtidigt som vi skapar framtidens livsmedelsprodukter. Vi skapar en modern processmiljö som kräver låg energi, har begränsat med avfall och är genuint hållbar.

Foto: EnginZyme
Läs mer
1x1 Foto: GroPro
1x1
DEBATT
Axfood vill sänka momsen på hållbar mat
– Det måste löna sig både att producera och konsumera hållbart. I en tid då hållbarhetsutmaningarna är större och mer akuta än någonsin behöver svenska politiker visa handlingskraft och prioritera åtgärder som gynnar miljön utan att drabba hushållens plånböcker. En lägre momssats för hållbarhetsmärkta livsmedel är ett effektivt sätt att styra utvecklingen åt rätt håll, säger Klas Balkow, vd och koncernchef på Axfood.
Läs mer
NYHET
Ny tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag
I maj lanserades en ny tjänst på verksamt.se som gör det möjligt för svenska livsmedelsföretag att söka tillstånd och lämna uppgifter hos olika myndigheter på ett och samma ställe. Först ut att få tillgång till tjänsten är företagare som vill starta vattenbruk eller odla fisk på land.
Läs mer
1x1 20353 Saffle1
1x1
NYHET
10 000 ton lax ska produceras årligen i Säffle
– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige, som stöper om mat-Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för RE:OCEAN.
Lär mer
1x1 20354 Spanien1
1x1
NYHET
Pauligs popcornfabrik i spanska Puig-reig blir koldioxidneutral
Livsmedelsföretaget Paulig har uppnått byggnadscertifieringen Carbon Neutral® för sin popcornfabrik i spanska Puig-reig. Fabriken tillverkar mikrovågspopcorn och popcornförpackningar åt handelns egna varumärken och använder 100 procent förnybar energi.

I och med certifieringen blev Puig-reig den sjätte av totalt tio Paulig-fabriker att uppnå koldioxidneutralitet.
Läs mer
NYHET
Lantmännen Cerealia inleder samarbete med Mycorena
Lantmännen Cerealia påbörjar ett partnerskap med Foodtech-bolaget Mycorena, med en gemensam ambition att utveckla framtidens livsmedel av mycoprotein för den nordiska marknaden.
Läs mer
1x1 20350 Emma3
1x1
NYHET
Emma Rung blir ny vd på KRAV
Emma Rung blir ny vd på KRAV. Hennes uppdrag är att öka synligheten och efterfrågan på KRAV-märkt. KRAV ska ta ökad plats i samhällsdebatten, bli relevant för fler och vara en tydlig röst för ökad hållbar konsumtion. Emma kommer senast från flera ledande positioner i Regeringskansliet.

Foto: KRAV


Lär mer
20356 Wr%c3%a5ngeb%c3%a4cksost1
NYHET
Wrångebäcksost får skyddad ursprungsbeteckning
Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) – Wrångebäcksost. Att osten nu har fått en skyddad EU-beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete. Osttillverkningen vid Vätterns västra strand har traditioner som går tillbaka till 1800-talet och har på senare tid fått ett uppsving.
Läs mer
1x1 20355 thumbnail IMG 7366
1x1
EVENT
Möjligheter och hinder för en svensk algindustri
Konferens 21-23 juni om möjligheter och hinder för en svensk algindustri.

Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan?
Läs mer och anmäl dig här
1x1 20358 Erik2
1x1
NYHET
Paulig och Lantmännen tar nästa steg för att uppnå mer hållbara odlingsmetoder på 20 svenska gårdar
Erik Olsson är en av lantbrukarna som odlar vete enligt de mer hållbara metoderna på Hviderups Gods, Eslöv.
- Det här samarbetet är viktigt för Sveriges jordbruk och visar konsumenterna hur vi lantbrukare jobbar med mer hållbara odlingsmetoder, säger han.

Foto: Paulig
Läs mer
EVENT
Hållbar akvakultur - 10 juni
För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur. Under denna fysiska forumträff kommer du att få möjlighet att ta del av olika samhällsaktörers initiativ och perspektiv på hållbar akvakultur, få provsmaka framtidens blåa mat och få möjlighet till att utbyta tankar och idéer samt massa annan inspiration!
Läs mer
NYHET
Lantmännen och Spendrups i förnyat partnerskap kring hållbara odlingsmetoder för maltkorn
Under våren har Lantmännen och Spendrups startat ett nytt samarbete där maltkorn, som är huvudingrediens i öl, för första gången, odlas enligt Lantmännens program för Framtidens Jordbruk – Klimat & Natur. Det innebär att odlingsmetoder som minskar klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden kommer att användas. Grödan är redan i jorden och maltkornet skördas under hösten, för att sedan användas i öl som bryggs i början av 2023.
Läs mer
1x1 20362 anna caren satherberg 32
1x1
NYHET
Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas
Den senaste tidens händelseutveckling med Rysslands olagliga invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde. Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och ytterst krig och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap. Forskningsrådet Formas generaldirektör Ingrid Petersson utses till särskild utredare.

Foto: Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Fotograf: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Läs mer
NYHET
Att välja svenska livsmedel toppar vid matinköp
Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man väljer varor medan den största anledningen till att välja svenskt är viljan att gynna de svenska bönderna. Kännedomen för märket ökar och bland de under 34 år känner hela 97 procent till något av Från Sverige-märkena — en siffra som sticker ut! Detta och mycket mer visar Demoskops attitydundersökning som genomfördes på uppdrag av Svenskmärkning.svenska livsmedel toppar vid matinköp
Läs mer
NYHET
Agtira och Greenfood har tecknat ramavtal om etablering av ett stort antal stadsodlingar de kommande tre åren
Nu är det klart att green tech-företagen Agtira AB och Greenfood Fresh Produce Int’l AB kommer att dra i gång en gemensam storsatsning på urban farming. Satsningen innebär att man siktar på att etablera grönsaksodlingar på minst ett tiotal platser i Sverige de närmaste tre åren.
Läs mer
NYHET
Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen
Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft. Det visar en färsk undersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort.

8 av de tillfrågade företagen anger att de redan arbetar med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Lika många väljer leverantörer utifrån deras hållbarhetspraxis och 14 arbetar med cirkulära flöden, främst genom återbruk, återvinning och matsvinnsåtervinning.
Läs mer
TRENDER
Sju heta food tech-trender att ha koll på
Växtbaserat, personaliserat och full spårbarhet. Food tech har aldrig varit hetare än just nu, när krig och oro ställer ännu högre krav på produktion och försörjningskedjan.
Här är sju heta trender som alla i livsmedelsbranschen behöver ha koll på.
Läs mer
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in
 
unknown link