Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News November/December 2021
18666 tomteluvor deluxe
Finansiering av nya projekt

Tack för alla intressanta projektansökningar i våra utlysningar! Vi är imponerade av era projektidéer och er innovationshöjd. I vår senaste stora utlysning fick 12 projekt finansiering och i LIGHTer Småföretags höstutlysning beviljades fem projekt. Grattis till er alla! Nästa år kommer nya möjligheter.

Vi har påbörjat arbetet med att uppdatera Lättviktsagendan. Det gör vi vart tredje år. Hör gärna av er om ni har synpunkter på innehållet i vår forskningsagenda.

Missa inte vårt webinar på Sweden Innovation Days den 19 januari kl. 13-14!

Vi vill tacka hela LIGHTers nätverk för spännande och roligt samarbete under det gångna året! Vi är priviligierade som får jobba mer er. Vi önskar er en skön ledighet.

God Jul och Gott Nytt År!

/ Cecilia, Christian och Katinka
17837 MicrosoftTeams image (2)
Early Bird-rabatt!
LIGHTer International Conference 2022
Nu kan du registrera dig på LIGHTer International Conference 2022! Vi erbjuder en Early Bird-rabatt för alla som registrar sig före den 31 januari 2021. Konferensen kommer att äga rum i Göteborg lunch-till-lunch den den 6-7 april 2022. Våra fyra teman för konferensen är: Lättvikt i fossilfria transporter, Cirkulär lättvikt, Radikal lättvikt genom multifunktionalitet och Lättvikt i infrastruktur och energi.
Läs mer & anmäl dig
18282 ML Bakgrundsbild 600x320 med logga
Extra rabatt på LIGHTer International Conference om du blir medlem i vårt medlemsprogram
Vi vill välkomna alla nya medlemmar till Medlemsprogram Lättvikt genom att ge en extra rabatt på vår konferens 6-7 april 2022. Alla nya medlemsföretag får gå för medlemspris, och ta med en person från företaget för självkostnadspris. Hör av dig till Christian Olsson för mer information: christian.olsson@ri.se
18352 Bild3
Modvion bygger klimatsmartare och lättare vindkraftverk i trä
Företaget Modvion har tagit träbyggnationen till vindkraftsbranschen. Efter att deras första kraftverk upprättats på Björkö i Göteborgs skärgård tar de nu sikte på att konkurrera med stålet på allvar.
Läs hela artikeln
18379 Material och produktion 0014 MP 20191030 DL RISE
LIGHTer deltar i lättviktssamarbete med Schweiz och Tyskland
Den årliga konferensen SWII 2021 är en del av innovationssamarbetet Swiss-Swedish Innovation Initiative (SWII). Årets konferenstema fokuserade på lättviktsteknik och additiv tillverkning, med syftet att finansiera marknadsorienterade FoU-projekt i den kommande utlysningen för företag och akademi i både Schweiz och Sverige. Även tyska företag kan söka medel i utlysningen. Utlysningen är nu öppen och kommer stänga den 15 februari. Läs mer i presentationen om möjligheter för medfinansiering.
Läs mer om SWII
Europa Foto Christian Lue /Unsplash
LIGHTer lyfter europeisk samarbete på Sweden Innovation Days 
Vi arrangerar en digital workshop och ansvarar för ett digitalt bås på Sweden Innovation Days som äger rum 17-20 januari 2022 i samband med World Expo i Dubai. LIGHTers workshop är en timma lång och äger rum den 19 januari kl 13.00-14.00 CET. Temat för dagen är "co-creation", och vi kommer bland annat prata om våra ambitioner för europeiskt samarbete. Koppla upp dig och lyssna!
Läs mer
16823 V%c3%a4ndbild promos 960x32084
LIGHTer Academy Seminar 13 januari!
LIGHTer Academy anordnar regelbundet seminarier om olika ämnen inom lättviktsforskning. De olika forskarna inom nätverket turas om att vara värd för evenemanget. Nästa seminarium äger rum den 13 Januarimed Professor Malin Åkermo, KTH och Doktor Jonathan Belnoue, University of Bristol. Abstract och anmälningsinformation publiceras inom kort på vår hemsida.
18382 Sk%c3%a4rmavbild 2021 12 01 kl. 11.31.29
Medlemsrabatt på proffesionella lättviktskurser 
Lightweighting Professional Course är en serie kurser som tagits fram av Fraunhofer och KTH med flera. Våra medlemmar får 20 procent rabatt på alla olika sorters moduler (certifiering ej inkluderat).

Introduktionsmoduler:
Första digitala mötet: 7 mars 2022.
Live-fas: 30 mars - 1 april 2022.

Aluminiumlegeringar:
Första digitala mötet: 7 mars 2022.
Live-fas: 30 mars - 1 april 2022.


Kontakta Christian Olsson, christian.olsson@ri.se för att veta mer.
Se instruktionsvideos till kurserna
18375 chris montgomery smgTvepind4 unsplash 1200
Webinarium om Produktoptimering 
Den 3 december anordnade vi ett webinarium om produktoptimering. Vi pratade bland annat om hur man kan använda simulering på olika sätt i produktutvecklingen. En inspelning av webinariet finns på vår hemsida.
Läs mer om webinariet
Kalendarium

13 jan

LIGHTer Academy Seminar

19 jan

Sweden Innovation Days, Dubai (digitalt)

6-7 apr

LIGHTer International Conference

26 aprLIGHTer medverkar på lättviktssessionen på Hannovermässan

Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. 

Icons made by Octopocto from www.flaticon.com
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$