Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News Juni 2021
16821 daiga ellaby YnNczu62rdk unsplash 900
Tack för den här terminen!

Ett stort varmt tack till hela LIGHTers nätverk för alla inspirerande och konstruktiva samarbeten under våren! Ni har gjort det möjligt för oss att fortsätta vår verksamhet med oförminskad styrka genom pandemin.

Det är en känsla av bubblande glädje att se att samhället till hösten förhoppningsvis öppnar sig försiktigt för fysiska möten. LIGHTer har många planer för att förstärka nätverket framför allt med internationella kontakter. Vi är inbjudna som talare till det andra mötet inom European Lightweighting Network i Wien i september. Vi samarrangerar SWII-konferensen i Neuchâtel, Schweiz i november. Då kommer en ny bilateral utlysning mellan Schweiz och Sverige presenteras. Även Tyskland är välkomna som projektpartners i projektansökningarna. Vi arrangerar en konferens om de strategiska innovationsprogrammens gemensamma möjligheter att förstärka Sveriges roll internationellt i november. Och – som kronan på verket – välkomnar vi världen till Sverige när vi arrangerar LIGHTer International Conference i april 2022. Häng med oss när vi förstärker vår internationella position!
Vi önskar er alla en lugn, rolig och njutbar sommar!

LIGHTer Verksamhetsledning
Cecilia, Christian och Katinka

15976 enkel utlysning
Skicka in ansökan före 30/9 – dubblerad budget!  
Vår stora utlysning för 2021 är öppen och stänger den 30 september!

Utlysningen har förstärkts med extra medel från Vinnova och är på 40 Mkr. Det är en dubbelt så stor budget som förra året. Liksom tidigare år välkomnar vi ansökningar för FoI-projekt och Genomförbarhetsstudier. Projektansökningarnas koppling till hållbarheten är extra viktig.

Har du några frågor om utlysningen är du välkommen att kontakta Cecilia Ramberg cecilia.ramberg@ri.se.

Välkommen med din ansökan!
Läs mer om utlysningen
16777 antonio janeski CHVTt0aGbx0 unsplash 900
Sverige och Schweiz har undertecknat ett avtal om bilateralt innovationspartnerskap
Samarbetet mellan den schweiziska innovationsfrämjande byrån Innosuisse och dess svenska motsvarighet Vinnova ska fördjupas. En avsiktsförklaring om detta undertecknades i Stockholm den 14 juni.
Speciellt inom industri- och högteknologisektorn bör gemensam forskning och utveckling leda till innovativa lösningar på marknaden. Detta samarbete ger svenska små och medelstora företag, stora företag och forskningsinstitut möjlighet att arbeta nära med schweiziska partners.
Schweiziska federala presidenten Guy Parmelin förde samtal med Sveriges premiärminister Stefan Löfven, näringsminister Ibrahim Baylan och minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans.
Den 9 november kommer SWII 2021-konferensen att hållas i Neuchâtel, Schweiz med temat Additive Manufacturing and Lightweight Technologies. Ett nytt bilateralt samtal öppnas och presenteras. Mer information kommer snart inom SWII:s hemsida.
14566 guillaume perigois 0NRkVddA2fw unsplash (1)
LIGHTer deltar vid det andra mötet inom European Lightweighting Network i Wien
Vi är inbjudna att delta i det andra mötet i European Lightweighting Network i Wien den 23-24 september. Vi ser fram emot att gå samman på europeisk nivå för att utveckla hållbar lättviktsteknik i många industrisektorer. Den svenska forsknings- och innovationslättagendan är en bra grund för diskussioner om fördjupat europeiskt samarbete.
16638 Fuskis
Digi Demo Day 7 september om hur mindre företag kan växa med testbäddar
Skriv redan nu in förmiddagen tisdagen den 7 september 2021 i din kalender! Då går årets Digi Demo Day av stapeln digitalt. Hur kan du ta nästa steg i utvecklingen av din produkt och produktion via en testbädd? Koppla upp dig och lyssna på erfarenheter från flera olika företag och testbäddar. Efter varje presentation finns tid för frågor och diskussion. Mer information kan fås av Cecilia Ramberg, cecilia.ramberg@ri.se

Datum: 7 september
Tid: 09:00-11:45

Program och anmälan
16884 Mikael Karlsson liggande web
AP&T:s servohydrauliska press – hjärtat i testbädd för hållbar komposittillverkning
I RISE:s testbädd för hållbar komposittillverkning i Piteå utgörs hjärtat av en servohydraulisk press från AP&T. Mikael Karlsson, AP&T:s produktchef för Press, ger oss en inblick i tekniken.

Läs hela artikeln
16827 27okt bild 900
Internationell SIP-konferens den 27 oktober!
Det finns 17 strategiska innovationsprogram (SIP) i Sverige, som alla fokuserar på ett specifikt område för innovation. Varje år anordnar en eller några SIP tillsammans en konferens som förenar alla SIP. I år har LIGHTer och Produktion2030 tagit initiativ till att organisera en internationell SIP-konferens den 27 oktober i Stockholm som är öppen för alla. Vi fokuserar på att presentera och diskutera vår förmåga att uppfylla internationella hållbarhetsmål och framtida innovationsstrategier. Det kommer också att vara möjligt att delta i konferensen digitalt.
Program och anmälan
16885 LINKED IN 1200x627 neu
Welcome to "Composites and Sustainability", 29 June - 1 July 2021
This is the last call for the upcoming online forum "Composites and Sustainability", which will take place Tuesday, 29 June - Thursday, 1 July 2021. Already more than 80 participants from 15 countries have registered, so far.
 
The facts in a nutshell:
  • 3 days (2x2h each)
  • 5 keynotes
  • 25 presentations
  • Speakers from 10 countries, a mixture of industry and research
  • High-profile, international panel discussion followed by Q&A session
  • Direct interaction with speakers after the presentations (without time limit)
  • Extensive b2b matchmaking throughout the 3 days
  • Subsequent presentations as PDF for download
  • International field of participants
  • Event language: English
As a member of LIGHTer you receive a voucher code which entitles you to attend at a reduced rate. Please contact the LIGHTer Management team to recieve the discount code.
Read more
16828 13010 plume 2428666 900
Nyheter från LIGHTer PhD Network
Den 20 maj höll LIGHTer PhD Network tillsammans med LIGHTer Academy en workshop i Hållbarhet. Linnea Petersson från Volvo Cars gav ett inspirerande föredrag om hur man målmedvetet arbetar med hållbarhetsfrågor och informerade om att Hållbarhet och Säkerhet nu värderas lika! Hållbarhetsexperten Magdalena Juntikka från RISE förklarade LIGHTers hållbarhetsverktyg och intressanta gruppdiskussioner om hållbar forskning inom lättvikt var uppskattade av deltagarna. Hållbarhet är ett tema vi avser belysa i våra kommande aktiviteter.
 
Under LIGHTer Summit arrangerade LIGHTer PhD Network en egen session med inbjudna forskare och industriföredrag av GKN Aerospace. Missa inte inspelningarna om du vill ta del av presentationen av doktorandnätverket och föredragen, de finns tillgängliga på LIGHTers hemsida!
 
Vårens doktorandseminarier, öppna för alla online, har bjudit på intressanta seminarier från doktorander, disputerade forskare och inbjudna internationella forskare från Kina, Spanien, Schweiz och USA. Hittills har hela 11 seminarier genomförts och fler är planerade under hösten! Håll utkik i LIGHTer News och på LIGHTer PhD Networks web.
 
Under hösten planerar vi för att genomföra en ny kursomgång av doktorandkursen i lättviktsteknologier med fysiska träffar! Vi hoppas och tror att vi snart ska kunna besöka Volvo Cars, SAAB, DIAB, GKN, Brogren Industries och Gestamp Hardtech igen för uppskattade industriseminarier och guidning on-site.

Bli en del av vårt nätverk!
Rekrytering av nya doktorander pågår kontinuerligt. Vi har just nu 15 nya doktorander i närverket som kommer påbörja den generella doktorandkursen i lättviktsteknologier till hösten. Information om hur doktorander ansöker återfinns på LIGHTer PhD Network:s sida under fliken "Enrollment".
 
Disputationer
Vi vill uppmärksamma disputationer av doktorander i nätverket:
 
Camille Pauzon, Chalmers disputerade 25 mars inom ”Tailored process gases for laser powder bed fusion”.
Johan Lindvall, LTU disputerade 26 maj inom ”Modelling of laser-based powder bed fusion for bulk metallic glass formation”.
Yong Wang,  KTH disputerade 3 juni inom “Characterization of Impurities in Different Ferroalloys and Their Effects on the Inclusion Characteristics of Steels”.
Sahar Akbarpour, KTH disputerade den 11 juni inom “Enhanced Composite Joint Performance through Interlacement of Metal Inserts”.

16823 V%c3%a4ndbild promos 960x32084
Gå ned i vikt och spara energi!
Nej, trots titeln handlar detta inte om personlig hälsa och välmående. Viktkontroll och reducerat energibehov har snarare varit genomgående teman in en serie av öppna lunchseminarier som har arrangerats av LIGHTer Academy under våren.
Under en lunch varje månad har en av universitetsforskarna i LIGHTer Academy givit en presentation kring sin pågående forskning tillsammans med en inbjuden gäst.
Presentationerna har erbjudit insikter och uppdateringar inom en rad ämnen som är förknippade med lättviktsteknik och energihushållning och har vid varje tillfälle lett vidare till intressanta diskussioner.
Seminarieserien kommer nu att ta en paus under sommaren, men återkommer igen i augusti. Då tillåter förhoppningsvis pandemiläget att de webbaserade seminarierna samtidigt kan hållas inför en publik på plats.
Via knappen nedan finns en summering av de seminarier som givits under våren, vilket ger en bra indikation på de olika typer av ämnen och frågeställningar som vi kan se fram emot under höstens seminarieserie.
Vi hoppas att få träffa dig då!

Läs mer här
14519 money 2724241 640
Aktuella finansieringsmöjligheter
13248 ML Bakgrundsbild original med logga mindre
Internationellt utbildningserbjudande
Medlemmar i Medlemsprogram Lättvikt får rabatt på Composites United nästa evenemang "Composites and Sustainability" som äger rum online den 29 juni - 1 juli. Kontakta Christian Olsson för att ta del av medlemsrabatten. Läs mer om evenemanget. 

Snart kommer även ett nytt kurserbjudande för medlemmar i Medlemsprogram Lättvikt. Genom ett samarbete mellan bland andra Fraunhofer och KTH kommer vi inom kort publicera ett kursprogram på både basnivå och avancerad nivå. Läs mer på vår hemsida

Om du har frågor kring Medlemsprogram Lättvikt är du välkommen att kontakta Christian Olsson, christian.olsson@ri.se

Kalendarium

Vi följer riktlinjer kring coronaviruset och därför kan det bli förändringar i kalendariet nedan. 
Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. Har du några frågor kontakta gärna LIGHTers verksamhetsledning (se kontakt nedan).

7 sep

Digi Demo Day, digitalt

8 sep

Webinar: Missions, digitalt

6-7 okt

Intern SIP-konferens, fysiskt i Göteborg

27 okt

Extern SIP-konferens, fysiskt i Stockholm

bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$