Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Sommartrainees

Möt våra sommartrainees

För oss på RISE är det viktigt att hitta och utveckla rätt kompetens, för att kunna möta framtidens komplexa utmaningar. I år har tre studenter från civilingenjörsprogrammet i globala system på Chalmers arbetat som sommartrainees inom mätteknik på RISE. Här är deras berättelser.

Tobias Filmberg

Tobias Filmberg: Stor skillnad mellan ett tillrättalagt skolproblem och verklig tillämpning

När möjligheten att under sommaren jobba på RISE dök upp så kändes det speciellt tilltalande eftersom RISE har varit delaktiga i att ta fram vårt helt nya utbildningsprogram. Att inte bara få utforska en del av arbetsmarknaden och ett forskningsinstitut utan också att få mer bakgrund och förståelse till varför RISE tycker att just vårt program och vår kompetens är viktigt.

Det som tilltalade mig till att läsa Globala system är just fokuset på storskaliga och komplexa problem. Det är idag så sjukt relevant och viktigt med helhetsbilden när vi designar lösningar för att inte skapa fällor och felaktiga lösningar för oss själva. Att förstå sig på hur RISE är uppbyggt och dess struktur var i början i sig ett test av mina kunskaper då RISE som företag inte är uppbyggt på ett klassiskt sätt, utan med många olika delar som kan verka orelaterade. Det verkar först otydligt och kaotiskt men det häftiga är att om man tar vara på den blandningen och verkar för samarbete så blir resultatet så mycket större än delarna. Att få se det hos RISE och hur man kan arbeta kring framtidens utmaningar har gett mig väldigt värdefull insyn i hur jag kan använda mina kunskaper och utforma min karriär för att göra skillnad för samhället vilket jag brinner för.

I mitt självständiga projekt har jag med hjälp av machine learning arbetat med att försöka hitta mönster i hushålls vattenförbrukning, för att på så sätt förstå sig på konsumenter eller grupper bättre. En sådan uppgift kändes till en början väldigt bekant från skolan, men efter någon vecka så började jag förstå hur stor skillnaden kan vara mellan ett tillrättalagt skolproblem och en verklig tillämpning. Den insikten har gett mig ett helt nytt perspektiv på verklig problemlösning och vad jag vill jobba med i framtiden.

I vårt gemensamma bioenergiprojekt har jag tittat på målkonflikter för bioenergi och en hållbar omställning. Biomassa och bioenergi är en oerhörd resurs men också en känslig sådan. Den är nödvändig idag men hur mycket vi kan skala den är osäkert samt om det bör vara den dominerande tekniken om 40 år. Jag har därför tittat på vilka dessa konflikter är och hur de bidrar till att en omställning till mer bioenergi går trögt.
 

Victor Creutz

Victor Creutz: Från kvalitet i hemtjänst till bioenergi

Det var efter en lunchföreläsning som jag fick upp ögonen för RISE. Efter tre år på Globala systemprogrammet längtade jag efter att få applicera det jag lärt mig i ett verkligt projekt och sökte mig därför till RISE för ett sommarjobb.

I två olika och spännande projekt har jag fått använda mina kunskaper från studierna i verkligheten. Det första projektet innebar analys av data från hemtjänsten som ingår i SPF Seniorernas relativt nya hemtjänstindex. I detta projekt var min och Felicias uppgift att identifiera möjliga samband inom dessa data för att förstå varför vissa kommuner presterar bättre än andra när det gäller hemtjänst. Att arbeta med ett projekt som faktiskt kan bidra till förbättringar för äldre i samhället har varit spännande och väldigt meningsfullt.

Det andra projektet som vi fick bidra till var ett EU-projekt med fokus på bioenergi. Jag fick i uppdrag att undersöka hur tillgången på biomassa kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar och hur detta i sin tur påverkar potentialen för bioenergi som ett hållbart alternativ till fossila bränslen. Vi fick bra stöttning och uppmuntran i arbetet och det var ett intressant område att dyka ner i.

Sommaren här på RISE har varit intressant och lärorik och det har varit kul att få testa sina vingar i en trygg miljö med hjälpsamma kollegor. En slutsats jag drar nu så här i efterhand är att Globala systemprogrammet förberett mig väl för uppdraget som sommartrainee här på RISE och de projekt vi jobbat med.

Felicia Andersson

Felicia Andersson: Med ny energi i stegen

Precis som mina två andra sommarjobbs-kollegor har även jag gått tre år på civilingenjörsprogrammet Globala system och hittade till RISE via en lunchföreläsning. Att lära mig tackla viktiga samhällsfrågor är mitt driv under mina studier, och därför har det varit väldigt kul att få jobba på RISE där lösningar på samhällets stora utmaningar är kärnan i all verksamhet.

Projektet kring Hemtjänstindex som jag och Victor samarbetat kring och EU-projektet om bioenergi där vi alla tre utforskat olika frågeställningar har precis som de andra nämnt varit både intressant och utmanande. Att studera är en sak, men att kunna applicera sin kunskap i verkliga projekt en helt annan. Jag är väldigt glad att RISE hjälpt mig och mina vänner ta våra första steg ut i arbetet som ingenjörer, och något jag tycker är extra kul är att vi även fått se andra delar av RISE än bara våra projekt. 

En dag åkte vi på studiebesök till anläggningen i Borås – RISE största – där vi fick en presentation om några av RISE många projekt, och en rundtur på Mätteknik-avdelningens olika labb. Det var väldigt coolt att se variationen i vad man kan jobba med bara inom en och samma organisation, och den långa historia av forskning och kvalitetstestning som Sverige har. 

Vårt sommar-kapitel på RISE är snart färdigt, och det är dags att röra sig tillbaka till plugget igen. Det har ibland varit tufft att hitta motivationen under studietiden och några gånger har jag tvivlat på om jag valt rätt program. Men efter några månader av att faktiskt få testa på vad man kan jobba med, och att se att det vi har gjort bara är en bråkdel av alla möjligheter som finns, känner jag mig tryggare i vägen framåt med ny energi i mina steg när jag lämnar det korta men otroligt roliga uppdraget på RISE.

Tyvärr hålls dörren till rikskilot stängd och kilot tas bara ut med flera års mellanrum, men vi kan i alla fall skryta med att ha varit precis utanför!

Vill du exjobba?

På RISE gillar vi dig som studerar och vill se dig hos oss i framtiden. Vi välkomnar till exempel över 100 exjobbare inom olika områden varje år. Läs mer om vilka möjligheter som finns på RISE för dig som student