The Food Accelerator’s cover photo
The Food Accelerator

The Food Accelerator

Non-profit Organizations

Gothenburg, Gothenburg 744 followers

Livsmedelsacceleratorn ska stärka innovations- och konkurrenskraften hos livsmedelsindustrin.

About us

The Food Accelerator operates from RISE Research institutes of Sweden, the unit for Agrifood and Bioscience, with the mission to support companies, researchers and entrepreneurs and their innovation processes.

Website
http://www.livsmedelsacceleratorn.se
Industry
Non-profit Organizations
Company size
2-10 employees
Headquarters
Gothenburg, Gothenburg
Type
Nonprofit
Founded
2014
Specialties
food sector, business development, finding resources, market analysis, health communication, growth, accelerator, food industry, and innovation

Locations

Employees at The Food Accelerator

Updates

  • The Food Accelerator reposted this

    Bagare behövs för Sveriges beredskap – tävlar om Sveriges bästa beredskapsbröd! I kris, höjd beredskap och ytterst krig behöver livsmedelsföretag vara förberedda på att producera livsmedel under svåra förhållanden. Det kan vara långvariga elavbrott, problem med transporter och annat som försvårar produktionen. Livsmedelsverket jobbar på olika sätt för att stärka beredskapen tillsammans med näringslivet. Nu bjuder vi och branschföreningen Sveriges bagare & konditorer in professionella bagare till en tävling för att ta fram ett recept på ett gott, enkelt och näringsrikt bröd som kan bakas även i krissituationer. Genom tävlingen vill Livsmedelsverket lyfta fram bagare som vill vara med och bidra till Sveriges livsmedelsberedskap. Vi vill också öka vår egen kunskap om vilka förutsättningar som är viktiga för att bagerier ska kunna upprätthålla sin verksamhet även vid svåra störningar. Vinnare utses i juni av en jury med experter inom bageri, nutrition och livsmedelsberedskap. Håll utkik här på LinkedIn! Här kan du läsa mer om projektet: https://lnkd.in/dUn6SUhY

  • The Food Accelerator reposted this

    Svenska eko-produkter imponerade på mässa i London 🇬🇧 🇸🇪 Våra fina medlemsföretag skapade stort intresse och engagemang kring sina produkter på Natural & Organic Products Expo i London. Till vår svenska monter kom inköpare från en mängd grossister, distributörer och butiker i Storbritannien med fokus på ekologiska, naturliga och hållbara livsmedel. Besökarna var framför allt imponerande över engagemanget för hållbarhet, den höga innovationsgraden, de fina förpackningarna och inte minst den goda smaken. Många hade aldrig hört talas om ekologiskt havreris och testade gärna Fazer Mills "risotto" från Västgötaslätten. Även Berte Qvarn ABs ekologiska "steel cut oats" togs väl emot. Besökarna imponerades också av den unika smaken av Camelina Of Swedens oljor och frön från den för många helt okända kulturväxten "camelina sativa". Stort intresse var det också kring Oh Mungoods burgare och bits på ekologiska mungbönor, liksom Färsodlarnas färs på svensk ekologisk gråärt, åkerböna och sötlupin – smarta och goda alternativ för alla som vill erbjuda mer växtbaserat i sortimentet eller på menyn. Bland godsakerna var det stort intresse för Digs ekologiska snacks och Moonvalleys ekologiska proteinbars. Nordic Chocolate stack ut med sina bean-to-bars smaksatta med allt från björk, havtorn, hjortron från norra Sverige. Vid Biofoods bord var det en kö av personer som sedan många år samarbetat med Marie Lavén och hennes breda sortiment. 💚

    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
      +7
  • The Food Accelerator reposted this

    View organization page for HÅVA

    434 followers

    💭 Mitt namn är Matilda Olstorpe och jag är en entreprenör som fokuserar på mikrobiologi, vattenbruk och hållbara lösningar inom livsmedelssektorn. Jag har en doktorsexamen och docentur från SLU, där min forskning främst kretsat kring biokontroll och fodermedelmikrobiologi. Som grundare och VD för HÅVA AB driver jag utvecklingen av hållbar räkodling med cirkulär resursanvändning. Genom forskning och innovation skapar vi effektiva och miljövänliga lösningar inom vattenbruk. Hållbarhet har alltid varit kärnan i mitt arbete, från restnäringshantering till optimering av energiförbrukning. Jag brinner för att omsätta forskning till praktik och stötta andra entreprenörer genom mitt engagemang på LEAD, parallellt med utvecklingen av HÅVA.Jag har fått utmärkelser för mina innovationer som Circular Gastronomy Challenge och Nordic Circular Startups on the Rise. Jag är övertygad om att min erfarenhet och kompetens kan bidra till en mer hållbar framtid. Att arbeta med HÅVA är en unik möjlighet att sammanföra vetenskaplig innovation med praktisk erfarenhet inom vattenbruk och hållbarhet inom en sektor som verkligen behöver förändring. Det mest spännande är att få se cirkulär ekonomi omsatt i praktiken, där resurser används effektivt och avfall minimeras. 💡 Min vision för HÅVA är att etablera oss som en globalt erkänd ledare inom hållbar räkodling. Vi erbjuder ett miljövänligt och resurseffektivt alternativ till traditionella metoder. Genom fortsatt forskning och teknikutveckling vill vi bygga ett varumärke synonymt med hållbarhet och kvalitet. 🦐 Det är viktigt för oss att bygga ett starkt varumärke som associeras med hållbarhet och kvalitet, så att konsumenterna känner sig trygga med sina val. Jag ser framför mig en framtid där HÅVA:s räkor är det självklara valet för konsumenter som vill njuta av god mat samtidigt som de bidrar till en bättre miljö. #Hållbarhet #Shrimp #Vattenbruk #CirkulärEkonomi #Startup

  • The Food Accelerator reposted this

    Apply by mid-July 2025 for funded access to Kristineberg Center for Marine Research and Innovation in spring 2026, through the AQUASERV EU-project! Are you active in aquaculture or the blue economy – as a researcher, entrepreneur, or innovator? This is your chance to make the most of one of Europe’s top marine research stations. We welcome both academic and industry users. Don’t miss the opportunity to develop your research, test your innovations, or build new collaborations. 🔗 Read more: https://lnkd.in/dx_H6sxc #AquaServ #BlueEconomy #Aquaculture #MarineResearch #Innovation #Kristineberg

  • The Food Accelerator reposted this

    Nu presenterar vi Livsmedelsverkets egen Matpyramid! Matpyramiden visar på ett enkelt sätt hur man kan äta hälsosamt. Matpyramiden är ett pedagogiskt verktyg som har funnits sedan 70-talet. Nu har Livsmedelsverket tagit fram en egen version för att på ett enkelt sätt visa hur man kan äta hälsosamt, i linje med kostråden. Grunden för Matpyramiden är de generella kostråden, som i sin tur bygger på de nordiska näringsrekommendationerna. – Vi hoppas Matpyramiden kan inspirera till goda matvanor, och användas i till exempel undervisning i skolan, hälsosamtal i vården, offentliga miljöer och i livsmedelsbutiker, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. ·        I basen hittar du mat som det är bra att äta mycket av. ·        I mitten och lite högre upp finns mat du behöver, men lite mindre av. ·        Allra högst upp i toppen finns mat som det är bäst att bara äta lite av, till exempel till helgen eller festen.

    • No alternative text description for this image
  • The Food Accelerator reposted this

    View profile for Jessica Hjerpe Olausson

    Senior project manager at Rise

    In the Nordic Innovation project BioBuz we are a cross disciplinary team working on regenerative business models and testing materials for best ecosystem enhancement in the Baltic Sea - (view recent post from Joel Lindholm to read more). In light of this, it is delightful to watch the video below. Sustainable and regenerative solutions ARE attracting capital! Nemo Seafarms Rut Meyersson Lena Bergström Birgit Koehler OX2 Åland Maritime at RISE SLU - Sveriges lantbruksuniversitet

  • The Food Accelerator reposted this

    Det finns goda möjligheter för algodling att växa i Sverige! Forskare från Göteborgs universitet har nu gjort en systematisk granskning av forskningsartiklar som sammanfattar de senaste framstegen inom svensk algodlingsforskning. – En av de viktigaste slutsatserna är att vi kan visa att odling av makroalger har stor potential i Sverige och att vi har kommit ganska långt i vår utveckling av effektiva och hållbara produktionssystem, säger Gunilla Toth, forskare på Institutionen för marina vetenskaper, som lett studien. Läs mer: https://lnkd.in/d-PT-kaX #alger #algodling

    • No alternative text description for this image
  • The Food Accelerator reposted this

    Premiär för Blå mats nya serie webbinarier! 12 juni beslutar riksdagen om propositionen "Förbättrade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk" och redan i maj ska riksdagen rösta om om propositionen "Lättnader i strandskyddet – ett första steg". Båda kommer ändra förutsättningarna för vattenbruksnäringen 🐟 och myndigheter. Jonas Kyrönviita, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet och expert i regelförenklingsutredningen som ligger till grund för propositionen, förklarar vad ändringarna innebär i praktiken. I webbinariet deltar även Wenche Hansen, VD för Matfiskodlarna Sverige ABAndreas Pettersson, Länsstyrelsen i Gotlands län samt Veronica Andrén, Jordbruksverket. #vattenbruk #regelförenkling Anmäl dig via länken! ☟ https://lnkd.in/dtXwSSrM

    • No alternative text description for this image
  • The Food Accelerator reposted this

    Idag presenterar vi våra nya kostråd för vuxna. I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Det finns därför mycket att vinna med bättre matvanor. – Många vill äta lite nyttigare, och det fina är att även en liten förändring är bra för hälsan. Man behöver inte ändra allt, varje litet steg gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet. Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta och vilar på en stark vetenskaplig grund. Livsmedelsverkets kostråd i korthet: · Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks. · Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer. · Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag. · Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn. · Ät fisk två-tre gånger i veckan. · Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon. · Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt. · Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås. · Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan. · Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt. · Håll igen på alkohol. – Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör. Nya kostråd: https://lnkd.in/dbnKyVD9

    • No alternative text description for this image

Similar pages

Browse jobs