xx
EVENT
Våra seminarier riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag, men alla intresserade är välkomna att delta.
Här hittar du information om vad som är på gång i form av seminarium, workshops och andra aktiviteter som Livsmedelsacceleratorn arrangerar.
Läs merLivsmedelsacceleratorn Case
–
Nyheter
Här hittar du nyheter och events för dig som arbetar inom livsmedelssektorn. Har du tips på nyheter eller ämnen som du tycker vi borde skriva om, kontakta oss på livsmedelsacceleratorn@ri.se
Starta café- & restaurangdagen med Yesbox
Drömmer du om att starta café eller restaurang? Under ett och samma tillfälle får du träffa alla tillståndsmyndigheter och tidigare deltagare för att få veta allt du behöver för att komma[…]
Read moreJordbruksverket: Möjligt söka stöd för att utveckla vattenbrukens övervakning samt kartlägga data om dioxin i fisk
Nu går det söka stöd för att stärka det svenska vattenbrukets förmåga att upptäcka olika risker i tid. Samtidigt öppnas även möjligheten att få stöd för att kartlägga data för[…]
Read moreLantmännens förvärv har slutförts – nu blir vi Scan Sverige AB
Affären, som kommunicerades i slutet av 2023, har godkänts av berörda myndigheter och nu slutförts, vilket innebär att ägarskapet för HKScans svenska verksamhet formellt övergår till Lantmännen. I samband med[…]
Read morePressbyrån lanserar banankaka på räddade bananer
Bananen är ett av de mellanmål som svenskarna i störst utsträckning slänger utan att ha ätit upp, antingen på språng eller hemma, visar en undersökning från Pressbyrån. Nu lanserar Pressbyrån,[…]
Read morePåskmaten har stigit mer i pris än livsmedel i stort
Traditionell påskmat har stigit mer i pris än livsmedel i stort det senaste året, visar SCB:s konsumentprisindex (KPI). I februari i år var de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent[…]
Read moreVälkomna alla medlemmar!
Sedan vi introducerade möjligheten att bli medlem i Livsmedelsacceleratorn har vi nu 35 medlemmar i nätverket. Varmt välkomna alla nya och gamla företag, vi ser fram emot att arbeta med[…]
Read moreVilka livsmedel köper kommunerna?
Statistiken över kommunernas inköp av livsmedel finns nu samlad och den 9 april är det dags för premiärvisning av SILO-databasen. Program: SILO-arbetet drivs av MATtanken i samarbete med statistikenheten vid[…]
Read moreHur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt? – 4 juni
Landsbygdsnätverket bjuder in till ett webbinarium med fokus på hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå. Vad finns det[…]
Read moreÖkade stödmöjligheter för jordbrukare som vill bedriva vattenbruk
Regeringen har beslutat att ändra förordningen om stöd från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden så att fler kan ta del av satsningen som syftar till att påskynda utvecklingen av ett[…]
Read moreFramtidens Livsmedel – 29 -30 maj
Revolutionen i livsmedelsbranschen- innovation, hållbarhet och hälsa är årets tema på mässan Framtidens Livsmedel den 29-30 maj som hålls på Kistamässan i Stockholm. Mässan är en samlingspunkt för hela livsmedelsbranschen.[…]
Read moreVilka exportfrågor vill du prata om?
I en tid där innovation och flexibilitet är nyckeln till framgång, erbjuder export av svenska livsmedel en möjlighet för företag att inte bara stärka sin innovationsförmåga utan också minska sårbarheten.[…]
Read moreFFCR – Fastfood & Café &Restaurant Expo 2024
Fastfood, café och restaurang mässa i Göteborg den 18-19 september. Här blir du först med det senaste och får en komplett överblick över HORECA branschen. Möt över 150 utställare från[…]
Read moreSignal & Andersson Charkuterifabrik med AJ Dahlbergs Slakteri tar över ägandet av Rybergs Charkuteri
Rydbergs Charkuteri försattes i konkurs i februari i år. I förra veckan blev det klart att Signal & Andersson Charkuterifabrik och AJ Dahlbergs Slakteri nu tar över ägandet av Rybergs[…]
Read moreLiten mängd lakrits höjer blodtrycket visar ny forskning från Linköpings universitet
Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid Linköpings universitet att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar[…]
Read moreLivsmedelsverket: Ny branschriktlinje för alger
Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram Branschriktlinjer för alger i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska[…]
Read moreLivsmedelsföretagen: Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens
En fortsatt stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de viktigaste konsumenttrenderna som påverkar den svenska livsmedelsproduktionen just nu. Under 2023 upplevde 87 procent av producenterna en ökande konkurrens från[…]
Read moreLandsbygdsnätverket: Vattenbruk som areell näring – vad innebär det?
Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder naturresurser på land och i vatten. Under lång tid har frågan om vattenbrukets inkludering i begreppet diskuterats. Nu föreslår en statlig[…]
Read moreDags att nominera till Impact Maker Award
För fjärde året i rad arrangeras Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen. Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Nu har nomineringen öppnat.[…]
Read moreLivsmedelsverket: Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion
Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu[…]
Read moreFå fart på företaget
Driver du företag och vill öka dess framgång och hållbarhet på lång sikt? Genom att vara proaktiv och tänka långsiktigt kan du ge ditt företag en konkurrensfördel och säkerställa framgång på[…]
Read moreJordbruksverket: Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel
Den 1 februari öppnar ett nytt investeringsstöd för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet. Förädlingsstödet syftar till att främja[…]
Read moreRegeringskansliet: Utredning föreslår förslag för att stärka livsmedelsberedskapen
Den 1 februari tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid från den särskilda utredaren Ingrid Petersson. – Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid[…]
Read moreMiljarder att söka för marknadsföring av mat och jordbruksprodukter
Även i år finns nära 2 miljarder svenska kronor att söka för att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel som har producerats i EU. Syftet är öka exporten och konsumtionen av jordbruksvaror[…]
Read moreBra kost tidigt i livet tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom visar en ny studie från Göteborgs universitet
Att ha ett högt intag av fisk och grönsaker i kosten vid 1 års ålder, och ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en[…]
Read moreLivsmedelsverket: Omställning av livsmedelsproduktion vid kris eller krig kräver förberedelse
Kris eller krig kan innebära att företag behöver ställa om sin verksamhet till att producera viktiga livsmedel som behövs i Sverige. Därför testade Livsmedelsverket hur ett svenskt företag snabbt kan[…]
Read moreLivsmedelsverket: Nya vägledningar från EU-kommissionen om märkning och avalkoholisering av vin
Den 8 december 2023 infördes nya märkningskrav för vin inom EU. Nu finns två nya vägledningar från EU-kommissionen om vin. Den ena vägledningen handlar om de nya reglerna för märkning[…]
Read moreNätverket för Mat & Måltider i LSS-verksamheter träffas 7 februari
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Livsmedelsverket driver tillsammans ett nätverk öppet för alla som på ett eller annat sätt arbetar med att främja bra måltider och hälsosamma matvanor för[…]
Read moreTrendspaning – Framtidens matsystem
Den 5 december arrangerade RISE ett webbinarium och publicerade en trendrapport med fokus på framtidens matsystem. Rapporten är framtagen av forskare och experter på RISE och är en omvärldsspaning för[…]
Read moreAutomation för livsmedelsindustrin – ny kurs på distans
Nu finns en kortare YH-utbildning inom automation för livsmedelsindrustrin. Här får du chans att fördjupa dig inom digitaliserad, automatiserad och robotstyrd livsmedelsproduktion hos Teknikhögskolan – på distans. Kompetensutveckling för personer[…]
Read moreFolkuniversitetet startar unik YH-utbildning inom blåa livsmedel
Folkuniversitetet har fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, att starta utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel. Utbildningen är den första i sitt slag inom landet och har utformats i nära samverkan[…]
Read morePanta Triumf Glass-förpackningar med Bower
Triumf Glass inleder ett nytt samarbete med återvinnings-appen Bower. Det innebär att återvunna glassförpackningar nu kan pantas via appen och omvandlas till poäng. Genom att scanna streckkoden på Triumf Glass[…]
Read moreTry Swedish Webinar: Programuppdateringar 2024 – 30 januari
Välkommen till årets första webinar med Try Swedish Exportprogram! Under 2024 är ett antal aktiviteter planerade för svensk livsmedelsindustri. Förutom de livsmedelsmässor som är bokade så välkomnar vi i maj[…]
Read moreExportboost – 25 januari
Träffa alla experter från Exportcenter Väst och få snabb, effektiv hjälp för att lyckas med dina internationella affärer. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa flera experter och exportrådgivare[…]
Read moreKraftsamling – politisk inriktning för Sveriges beredskap
I veckan lade Försvarsberedningen fram sina förslag till hur politiken vill att totalförsvaret, med fokus på civilt försvar, ska utvecklas framöver. Här har livsmedels- och dricksvattenförsörjning en viktig roll. Förslagen[…]
Read moreLivsmedelskonsumtionens utveckling från 1980 till 2022
Den 8 december publicerade Jordbruksverket sin årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. Med hjälp av statistiken går det nu att följa utvecklingen från 1960-talet fram till 2022. Minskad[…]
Read moreLandbaserad fiskuppfödning 14 december
Att föda upp fisk på gården är ett smart sätt för lantbrukare att få fler ben att stå på och som bidrar till den gröna omställningen. Fisken i havet skonas[…]
Read moreRengöring och desinfektion kan förbättras på svenska slakterier
I en ny doktorsavhandling från SLU har rengörings- och desinfektionsmetoderna på två svenska slakterier utvärderats. Metoderna visade sig tillräckliga för att eliminera två olika sjukdomsframkallande bakterier. Resultaten visar samtidigt att[…]
Read moreEkologiska livsmedel säljer allt mindre – egna märkesvaror ökar stort visar ny statistik från SCB
Svenskarna lägger allt mindre pengar på ekologiska livsmedel, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökar försäljningen av livsmedelskedjornas egna märkesvaror stort. Under 2022 sålde dagligvaruhandeln ekologiska livsmedel för 17,3 miljarder[…]
Read moreNy branschriktlinje om vinproduktion i Sverige
Föreningen Svenskt Vin har tagit fram Branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska vinproducenter. Läs[…]
Read moreDigitalisering kan ge dig fördelar i livsmedelsbranschen
Kan digitaliseringen förbättra din tillverkning och konkurrenskraft?Företag som använder digitala verktyg och lösningar har stora möjligheter att effektivisera sin produktion, distribution och marknadsföring. Till exempel kan användning av sensorer, robotar,[…]
Read moreVilka är trenderna runt hörnet som kommer påverka matsystemets utveckling och framtid?
Nu publicerar RISE en ny trendrapport, med fokus på framtidens matsystem. Tillsammans har våra forskare och experter genomfört en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt[…]
Read moreNordic Seafood Summit 24-25 januari
Mötesplatsen där sjömatsbranschens alla aktörer samlas – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Kom och ta del av de senaste produkterna, intressanta diskussioner[…]
Read moreProcess- och produktutveckling för livsmedelsföretag – 31 januari
Vill du få inspiration och kunskap om hur du utvecklar och förbättrar livsmedelsprodukter och dina tillverkningsprocesser? Då är du inbjuden till ett spännande och lärorikt event med Livsmedelsacceleratorn där vi[…]
Read moreVilket behov har du av stöd inom nutrition?
Enkät från RISE avseende behov av nutritionsstöd Nutrition och matens betydelse för hälsan är idag högt prioriterade områden för de flesta aktörer i matsystemet, vilket även gäller RISE. Vi vill[…]
Read moreKonsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023 – 12 december
Livsmedelsverket har fått ett tvådelat regeringsuppdrag som handlar om de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) och om att uppdatera kostråden. Nu bjuder Livsmedelsverket in till dialogmöte 12 december om regeringsuppdrag att[…]
Read moreNya märkningskrav på vin från 8 december
Enligt Livsmedelsverket ska vin och vinprodukter som tillverkas efter 8 december 2023 ska ha en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Det innebär att det ska framgå vilka ingredienser som finns i[…]
Read moreVinnova finansierar åtta innovationsplattformar som ska förändra matsystemet till att bli mer hållbart och konkurrenskraftigt
Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar för att skapa innovation på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Syftet med satsningen är att bidra till transformationen av matsystemet. I satsningen jobbar en[…]
Read moreGöteborg Vin & Deli
Göteborg är en gastronomisk stad med många stjärnkrogar, vinklubbar och saluhallar. Göteborg Vin & Deli är stadens största vin- och delikatessmässa som samlar erfarna och oerfarna dryckeskännare. Här möter du[…]
Read moreMärkningsdagen 2023
Missa inte årets möjlighet att hålla dig uppdaterad på nyheter, kommande reglering och praxis på livsmedelsområdet. I år får vi bl.a. höra mer om hur du kan arbeta med livsmedelsinformation[…]
Read moreBli en produktutvecklare i världsklass!
Lär dig insiktsdriven innovation och bli en produktutvecklare i världsklass. Utbildningen ger dig kunskaper om innovationsprocesser och förståelse för olika delmoment och behov kring produktutveckling. Utbildningen innehåller både föreläsningar och[…]
Read moreWebbinarium: Starta livsmedelsverksamhet
Tillsammans med övriga deltagare får du matnyttig information och ett givande nätverk inför din verksamhetsstart. Informationen har allmän inriktning och vänder sig till alla olika typer av livsmedelshantering. Var: Digitalt[…]
Read moreGör din egen HACCP – tredagarskurs för livsmedelsföretagare på landsbygden
Kursen ger dig grundläggande kunskaper i HACCP, som är en engelsk förkortning för Hazard Analysis Critical Control Point. Kursen är uppdelad på tre dagar: 21 februari, 6 mars och 20[…]
Read moreWebbinarium 7 november – Hälsosam och klimatsmart mat
Den 7 november är du välkommen till webbinariet om hälsosam och klimatsmart mat, där vi kommer visa på möjligheterna och orientera dig kring hållbar nutrition och de nordiska näringsrekommendationerna. Du[…]
Read moreSnart dag för SM i mathantverk i Borås
SM i mathantverk går av stapeln den 17-18 oktober i Åhaga, Borås. Fler lokala producenter finns på plats och ställer ut på mathantverkstorget och dagarna erbjuder även föreläsningar. På SM[…]
Read moreSjösonkoncernens satsar på framtiden med nytt team
I fjol samlades Sjösonkoncernens fiskbolag Savolax, Fiskgrossisten i Lysekil AB och Sjömat Skandinavien under ett gemensamt ledarskap med VD:n Christian von der Lancken i spetsen. Tillsammans befinner sig bolagen på[…]
Read moreDen svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel
Musslor är ett livsmedel som är fyllt av nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att[…]
Read moreInternationella matsvinnsdagen – 29 september
På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. På matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport och lanserar en informationskampanj till svenska[…]
Read moreKronprinsessparet besökte Fazer – livsmedelsinnovationer och hållbarhet diskuterades
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte Fazer i Vanda, torsdagen den 21 september, 2023. Kronprinsessparet besökte Fazer och utställningen Fazer Experience. Det kungliga besöket på Fazer var det första i[…]
Read moreTulldagen 2023 i Göteborg
Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och transportfrågor. Kom och träffa andra företag, utställare, organisationer och myndigheter och ta del av de[…]
Read moreCoop fokuserar på Sverige
Coop har extra fokus på svenskproducerade råvaror och livsmedel i september månad. För fjärde året i rad lyfter Coop Från Sverige-märkta varor, i år på temat ”Välj svenskt när du[…]
Read moreAlger ska minska köttbullens klimatavtryck
Genom ett svenskt innovationsprojekt inom livsmedelsföretaget Orkla testas nu hur klimatsmartare nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är en provtillagning på Orklas anläggning i Eslöv av 2 000[…]
Read moreMycorena och Atria i samarbete för framtidens klimatsmarta livsmedel
Mycorena och Atria Sweden har inlett ett partnerskap för att gemensamt utveckla och sälja en ny generation av hållbara och näringsrika produkter som korv, hamburgare och smörgåspålägg baserade på mykoprotein.–[…]
Read moreSeminarium: Affärsdriven produktionsutveckling – automation och kompetensförsörjning i livsmedelsindustrin – 10 oktober
Livsmedelsindustrin är en mycket viktig del av Sveriges näringsliv och samhället i stort. För att steg för steg utveckla företagen i deras omställning till mer cirkulär verksamhet behöver bland annat[…]
Read moreVälkommen till startskottet för Switch Food Hub i Västra Götaland den 18 oktober
Vi bjuder in dig som tillsammans med andra vill skynda på omställningen till mer hållbar, hälsosam och härproducerad mat i Västra Götaland. Food Huben är tänkt som en verkstad fyllt med möjligheter[…]
Read moreDags att nominera till Änglamarkspriset 2023
Nu öppnar nomineringen till Änglamarkspriset 2023. 250 000 kronor kommer att tilldelas en ung aktör som arbetar för en mer hållbar värld. KF och Coop delar ut priset i samarbete med[…]
Read moreInnovationsförmågan hos små och medelstora företag – TJIVA Innovation Conference 2023
TJIVA har sedan 2019 utvecklat metoder för att öka innovationsförmågan hos små och medelstora företag. En process som puffat igång förändringsresan hos flertalet företag, men också vässat oss själva. Den[…]
Read moreSvensk mat lockar tyska konsumenter – delta på Grüne Woche i januari 2024
Sverige har under flera år medverkat vid den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin. Nu efterlyser Jordbruksverket svenska livsmedelsföretag som vill medverka vid mässan i januari 2024. Svensk[…]
Read moreMinska ditt företags klimatpåverkan
Med Klimatlöftet kan du som västsvenskt företagare få kostnadsfritt stöd för att minska ditt företags klimatpåverkan. Samtidigt stärker du er konkurrenskraft och tillsammans bidrar vi till den gröna omställningen. Gå[…]
Read moreVetenskapen bakom rekommendationer om kost – seminarium i Stockholm
Den 14 november arrangerar Kungliga vetenskapsakademin tillsammans med Livsmedelsverket ett seminarium om nutritionsepidemiologisk forskning och hur den kan användas som evidens för rekommendationer om kost. På seminariet kommer också metod[…]
Read moreProduktionen av matfisk minskade med 20 procent under 2022 visar rapport från Jordbruksverket
Produktionen av odlad matfisk 2022 skattas till 9 500 ton i hel färskvikt. Jämfört med 2021 innebär detta en minskning med ungefär 2 300 ton eller 20 procent visar en[…]
Read moreWorkshopserien som får fart på ditt företag – 22 september
På Yesbox erbjuder de en workshopserie där du arbetar utifrån helheten och skapar förståelse för sambanden mellan affärsmodell, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Teori varvas med praktik och tillsammans skapas ett[…]
Read moreTillväxtverket: Livsmedelssektorn har hög tillväxtvilja – men även stora tillväxthinder
Tillväxtviljan är hög bland små och medelstora företag inom Livsmedelssektorn. Samtidigt upplever företagen inom Livsmedelssektorn större tillväxthinder än övriga företag. Största hindret för tillväxt är lagar och myndighetsregler, följt av[…]
Read moreHållbar sjömat – vad innebär det? – 29 augusti
Dagens diskussioner kring mer hållbara matvanor rör främst behovet av minskad köttkonsumtion och ökad konsumtion av vegetabilier – gröna proteiner. Men något som ofta faller i skymundan är sjömaten –[…]
Read moreEMPack – förpackningsmässa 4-5 oktober
Den 4 oktober – 5 oktober 2023 samlas förpackningsbranschen allt ifrån stora nyckelleverantörer till heta uppstickare för att lansera nyheter, trendspana och göra affärer. Empack arrangeras i Stockholm på Kistamässan.[…]
Read moreSave the date: Cultivated Seaweed as a future food and a part of the protein shift – 4 October
Welcome to the final workshop of the CirkAlg project. Four yeas of work on culitvation of Swedish seaweed sppecies. Insights to their use as future food protein sources in a[…]
Read moreStort sug efter lokalproducerade livsmedel
En majoritet, 68 procent eller nära 2,5 miljoner av invånarna i Stockholms län, Uppsala, Södermanland och Östergötland anser det vara viktigt att den lokala livsmedelshandeln erbjuder lokalt producerade varor. Samtidigt[…]
Read moreVi på Livsmedelsacceleratorn önskar dig en fin sommar!
Nu tar vårt nyhetsflöde en paus och semestern stundar för de flesta av oss. Vi vill passa på att önska våra läsare en härlig sommar. //Maria, Martin, Thomas och Peter
Read moreNordiska näringsrekommendationerna 2023
I juni lanseras de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. För första gången innehåller de vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö, och förordar en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött[…]
Read moreIntroduktion till sensorik 11-12 oktober
Kursen ger en grundläggande förståelse för sensoriska metoder och analyser. Den ges på engelska under två halvdagar och är webbaserad. Kursen innehåller praktiska övningar och ett kit med prover sänds[…]
Read moreVåga dela data! – Kostnadsfri seminarieserie om datadelning
Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och livsmedelskedjan. Projektet Agrifood Data Workshop bjuder in till en digital, kostnadsfri seminarieserie i fyra[…]
Read moreLivsmedelsmikrobiologi kurs 5-7 september
Kursen ger grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Läs mer och anmäl dig här >>
Read moreEurostars höst 2023
Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. Via internationellt[…]
Read moreSmåskaliga livsmedelsproducenter ska enklare kunna ställa om till ekologiskt
Jordbruksverket upphandlar nu en aktör som kan göra en kartläggning av utbudet av inhemska jämfört med importerade ekologiska livsmedel. Syftet med kartläggningen är bland annat att identifiera vilka ekologiska produkter[…]
Read moreRapport om Systembolaget till EU-kommissionen
Konkurrensverket har överlämnat den första rapporten av två om Systembolaget till EU-kommissionen. I den första rapporten för 2022 redogörs bland annat för Konkurrensverkets yttrande över Gårdsförsäljningsutredningens betänkande i vilket det[…]
Read moreKonkurrensverket ser risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar i livsmedelsbranschen
Kan de höga svenska matpriserna förklaras av bristande konkurrens i livsmedelsbranschen? Hur ser konkurrensförhållandena ut i de olika leden i livsmedelskedjan? Det är frågor som just nu analyseras av Konkurrensverket.[…]
Read moreKlimatlöftet är en ny satsning som ska få små och medelstora företag att lyckas med att minska sin klimatpåverkan
Klimatlöftet är ett nytt ettårigt projekt inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om och vänder sig till små- och medelstora företag som vill minska sin klimatpåverkan. Fokus ligger på[…]
Read moreKompetensutveckling stärker svenskt insjöfiske
För att svenskt insjöfiske ska kunna stärkas och bli mer hållbart behövs flera och olika typer av kompetensutvecklande insatser. Det uppger yrkesfiskare själva i en ny rapport från Jordbruksverket. För[…]
Read moreEfter prisökningarna – nu äter vi mindre till ett högre pris
Livsmedelskonsumtionen har minskat i takt med att matpriserna har stigit efter pandemiåren. Det visar ny statistik som presenteras i Konsumtionsrapporten. – Minskningen handlar både om att vi köper färre varor[…]
Read moreSök till Exportprogrammet i Västra Götaland
Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag[…]
Read moreBohusläns blåmusslor skyddas inom EU
Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har nu ursprungsskyddats av EU under namnet Bohusläns blåmusslor. Den bohuslänska blåmusslan är en hållbar och näringsrik proteinkälla[…]
Read moreEkologisk certifiering av livsmedel – 19 september i Vara
Funderar du på att eko-certifiera din livsmedelsförädling? Kom då på Länsstyrelsens kursdag och de kommer prata om regler och mervärden samt vad du behöver tänka på. En hel del av[…]
Read moreMedborgarpanel gav förslag på hur vi kan äta hållbart och hälsosamt
Mer kunskap om hållbar mat i skolan, mer regler kring marknadsföring av onyttig mat och sänkt moms på frukt och grönt. Det var några av förslagen när Sveriges första nationella[…]
Read more20 arter av havssallat funna längs Sveriges kuster
Antalet arter av grönalgen havssallat längs Sveriges kust är långt större än vad tidigare varit känt. Forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt 1 000 mil kust och funnit tjugo arter[…]
Read moreHandbok ska hjälpa företag minska matsvinnet
Livsmedelsverket har tagit fram en ny handbok som ska hjälpa företag inom detaljhandeln att minska sitt matsvinn. Målet är att underlätta och spara tid åt företagen. En verksamhet som minskar[…]
Read moreNu är finalisterna i Impact Maker Award utsedda
För tredje året i rad arrangeras Impact Maker Award, tävlingen för startups inom livsmedelsbranschen. – Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Syftet med priset är[…]
Read moreGrebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU
Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen[…]
Read moreWebbinarium 21 – Biomarina näringarna i Halland
– läge och framtid i Hallands län När: 21 juni klockan 10.30Hur: Online på Teams. Länk skickas ut innan eventet.Målgrupp: Företag, tjänstemän, politiker och andra som är intresserade av att[…]
Read moreFastfood & Café & Restaurant Expo Malmö
FFCR är idag en av Nordens största mässa av sitt slag och finns nu i 5 städer – Göteborg, Stockholm, Malmö, Tammerfors och Helsingfors. De riktar sig till jobbar inom[…]
Read moreLivsmedelsdagarna 2023
Den 20-22 september, Tylösand Livsmedelsdagarna är ett årligt branschforum, en mötesplats för alla aktörer inom livsmedelsbranschen där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Här möts vi för att tillsammans[…]
Read moreUtställare sökes till den Marin matmarknad på Västerhavsveckan – 12 augusti
Den marina matmarknaden i Fjällbacka hölls för första gången under Västerhavsveckan 2022 och den blev mycket uppskattad. Det var en härlig stämning och många utställare sålde slut på sina varor.[…]
Read moreLantmännen Biorefineries nya anläggning för veteprotein ingvid
Den 10 maj, invigdes Lantmännen Biorefineries nya produktionsanläggning för utvinning av veteprotein (gluten), i Norrköping. Med en markant ökad produktions-kapacitet stärks nu robustheten i svensk livsmedelsproduktion och en ökande efterfrågan[…]
Read moreWebbinarium: Miljöeffekter av fiskodling i öppna kassar
SLU bjuder in till ett webbinarium om kassodlingens miljöeffekter och framtidsutsikter i norra Sverige. Under webbinariet kommer en sammanfattning av de senaste forskningsrönen att presenteras och diskuteras. Målgruppen är bred[…]
Read moreAxfoundation och SLU storsatsar på framtidens foder för fågel, fisk och fläsk
Fodret står för 50–85% av klimatutsläppen från matfågel, ägg, fisk och gris i Sverige, och består ofta av mat vi människor skulle kunna äta direkt istället. I projektet Framtidens foder[…]
Read moreTeknikworkshoppar och kurser – ta nya kliv inom digitalisering och cirkulär ekonomi
Små och medelstora tillverkningsföretag är viktiga för Sverige. Produktion2030 erbjuder handfasta möjligheter att lära mer om nya produktionstekniker och produktionsmetoder. Genom teknikworkshoppar och kurser ger vi företag och forskare möjlighet[…]
Read moreRökt Vättersik får skyddad ursprungsbeteckning i EU
Vätterns Fiskareförbund har ansökt om att ursprungsskydda Rökt Vättersik och nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt[…]
Read moreStort intresse för nordiskt toppmöte om matsvinn
Den 26 april samlas experter, politiker och kungligheter i Stockholm för ett nordiskt toppmöte om matsvinn. Målet är att lära av varandra, att tillsammans ta oss an gemensamma utmaningar och[…]
Read moreVi coachar livsmedelsföretag som vill söka finansiering från Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen erbjuder medfinansiering till små och medelstora företag (SME-företag) som vill satsa på digitalisering, innovationer, globalisering, ökad sysselsättning, forskning och förnyelse. Västra Götalandsregionen erbjuder, bland annat genom FoU-kort, stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt som ska hjälpa företag att[…]
Read moreBedömning från Livsmedelsverket: ”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott
”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott, bedömer Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har sett över om ordet probiotika kan få börja användas på kosttillskott som innehåller en viss sorts bakterier. Bedömningen[…]
Read moreLär dig mer om hållbarhetsredovisning
Hållbarhetsredovisning för små och medelstora företag Med start 2024 börjar EU:s nya lag om Hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) att gälla. Den nuvarande hållbarhetsredovisningslagen byts ut och kraven på[…]
Read more19:e upplagan av Nordic Sensory Workshop den 25-26 april 2023
Från idé till konsumtion – Hur kan sensorisk vetenskap och konsumentinvolvering användas i produktutveckling från idé till färdig produkt? I april har du möjlighet att träffa forskare och företag i[…]
Read moreNätverket Konsumentkontakt startar ny säsong
Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Konsumentkontakt, ett nätverk för dig som vill stärka din roll som företagets kommunikatör mot konsument. Konsumentkontakt[…]
Read moreKlimatpåverkan från växtbaserade köttanaloger – vad vet vi?
En ny studie inom projektet FINEST (Food INnovation for Sustainable System Transition) har sammanställt kunskapsläget och bidrar till en mer nyanserad bild av köttanalogers klimatpåverkan jämfört med andra produkter. De[…]
Read moreFortsatt satsning på nya tekniker med stor potential för industriellt nyttiggörande
Morgondagens innovationer bygger ofta på avancerad materialkarakterisering. Lundabaserade anläggningarna MAX IV och ESS har en enorm potential, bland annat för livsmedelsföretag. – Satsningen innebär att RISE kan ta en ledande[…]
Read moreBra förutsättningar för mer svensk gödsel
En rad initiativ är på gång för produktion av gödselmedel till jordbruket. Sverige har förutsättningar i form av god tillgång på diverse restprodukter och fossilfri el. Men det finns också[…]
Read moreMöjligheter att lösa råvarubristen för surströmming undersöks
Under de senaste åren har surströmmingsindustrin haft mycket svårt att få tag på strömming. Surströmmingsindustrin fick under förra året endast mellan tio och 20 procent av råvarubehovet tillgodosett. Nu har[…]
Read moreUtbildning: Livsmedelsmikrobiologi – 5-7 september
Kursen ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man[…]
Read moreFoodtech Forum: Together we create the food system of the future, today – April 25
Foodtech Innovation Network offers a unique opportunity for start-ups, industry professionals, public organizations, investors, and academics to come together and taste the most recent products on the market, learn about the latest developments in foodtech, discuss the future[…]
Read moreUtvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021
Den årliga uppföljningen av livsmedelsstrategin från Jordbruksverket, som visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021, visar på en ökad produktion i livsmedelskedjan som helhet och på små förändringar[…]
Read moreInformation från Livsmedelsverket ska hjälpa företag inför elavbrott
Hur tätt matvaror ligger och hur de är förpackade är några faktorer som spelar stor roll för hur länge livsmedel klarar sig om det blir elavbrott. Livsmedelsverket har tillsammans med[…]
Read moreMatdagen 2023
Den 4 maj anordnar Livsmedelsföretagen Matdagen. Dagen kl 11:00 med årsstämma för Livsmedelsföretagens medlemmar. Matdagens program drar i gång kl 13:30 och håller på fram till kl 17:00. Registreringen öppnar[…]
Read moreUnik möjlighet för livsmedelsföretag som aktivt och säkert vill arbeta med att minska energiförbrukningen
Vill du jobba med att minska din energiförbrukning, utan att tumma på livsmedelssäkerheten? Nu kan du anmäla ditt intresse att delta på vårens nätverksträffar för livsmedelsföretag som vill arbeta aktivt[…]
Read moreWHO:s mål om minskat saltintag till 2025 kommer inte att uppnås skriver Livsmedelsverket
Vi kommer inte att nå det globala målet om att minska saltintaget med 30 procent till år 2025, det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en rapport. Enligt WHO skulle 7 miljoner[…]
Read moreSvensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle kan gå till den tyska sushi-marknaden
RE:OCEAN och tyska Natsu Foods har undertecknat en överenskommelse om att leverera svensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle till den tyska sushi-marknaden. Natsu Foods är en ledande leverantör[…]
Read moreWebbinarium om mat och dricksvatten vid kris och krig
Vad krävs för en stark livsmedelsförsörjning i kris och värsta fall krig? Vad kan du som livsmedelsföretagare göra och vad gör myndigheterna? Den 5 maj bjuder Livsmedelsverket in till ett[…]
Read moreHållbar sjömat – nya möjligheter för offentliga måltider
Hur kan vi servera mer hållbart från havet? Vilka nya innovativa produkter finns och hur kan de användas? Se inspelningar från Innovatum Science Parks webbinarium om hållbar sjömat här. Sjömat[…]
Read moreCoop ska ha gemensamma EMV i hela Norden
Tusentals produkter ska få ny design. Under gemensamma inköpsbolaget Coop Trading uppdateras nu designen för Coops eget varumärke ”Coop” meddelar Coop i ett pressmeddelande den 7 mars. Under varumärket Coop[…]
Read moreKan bli enklare att nyckelhålsmärka
Livsmedelsverket utvecklar ett digitalt verktyg som ska underlätta för producenter att märka sina produkter med Nyckelhålet. Nu efterfrågas inspel från aktörer i livsmedelsbranschen för att bättre förstå verktygets potential. Det[…]
Read moreInsikter kring Singapore som exportmarknad
Den 24 mars har du möjlighet att träffa Nicholas Song, Business Sweden Singapore, och Carl Norsten, Program Manager för Agri-Food Tech Business Sweden, och lyssna på hur Business Sweden arbetar[…]
Read morePaulig investerar i WNWN Food Labs, tillverkare av världens första kakaofria choklad
Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN, det första företaget att ta kakaofri “choklad” till marknaden. Investeringen stödjer Pauligs mål att utveckla en matkultur som är bra[…]
Read moreSe webbinariet om energieffektivisering för livsmedelsföretag
Den 26 januari 2023 arrangerades ett frukostwebbinarium med vägledande tips på vad livsmedelsföretag kan göra för att använda energi mer effektivt. Frukostseminariet innehåller fyra delar med experter från Energikontor Väst[…]
Read moreKurs – Lean produktion 7,5 hp
Lean produktion består av en uppsättning principer och tekniker som innefattas i verksamhetens system och processer. Dessa kan härledas till en speciell affärsfilosofi och strategi som omfattar hela organisationens verksamhet.[…]
Read moreInternationella handelsdagen – 11 maj
Dagen för dig som älskar internationella affärer. Här får du en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik[…]
Read moreNuläge Västra Götaland – Kunskapsseminarium 19 april
Var står vi idag? Hur hållbart och konkurrenskraftigt är Västra Götaland? Västra Götalandsregionen bjuder in till ett seminarium där de sammanfattar utvecklingen i Västra Götaland utifrån den gemensamma målbild i[…]
Read more25 miljoner kronor att söka – ska stärka svenskt vattenbruk inför klimatförändringar
Jordbruksverket utlyser nu 25 miljoner kronor till projekt som på olika sätt kan bidra till vattenbruksföretagens förmåga att möta klimatförändringar. Därmed ska konkurrenskraften stärkas för den svenska vattenbruksnäringen. Utlysningen ligger[…]
Read moreMat utan jordbruk – med kemiteknik – 21 mars
Hybridseminarium – ”Mat utan jordbruk – med kemiteknik” – den 21 mars kl. 8.30-9.30 Hur kan man producera bearnaisesås och matolja utan att använda jordbruk? Hur kan palmolja ersättas på[…]
Read moreInternationell e-handel med Business Sweden
Redo att ta klivet ut med din e-handel på andra marknader? Här får du en genomgång i vad du behöver ha koll på både inför och under en internationell expansion[…]
Read moreVarför hamnade 400 miljoner ägg aldrig på frukostbordet
Under perioden 2020–2022 gick restauranger, bagerier och konsumenter miste om 400 miljoner svenska ägg och 15 miljoner portioner kött. Fågelinfluensa, salmonella och andra smittor slog hårt mot vår livsmedelsproduktion. Hur[…]
Read moreNordic Future Food – 31 maj – 1 juni
Nordic Future Food konferensen utgör tillsammans med mässorna Food & Drink och FoodTech en branschöverskridande mötesplats som visar framtidens alla möjligheter för hela livsmedelsbranschen. Här finns utställare, branschfolk, talare och[…]
Read moreKostnadsfritt stöd för ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete
Vill ni arbeta för minskad klimatpåverkan för er produktion och produkter? Till exempel se över er energianvändning, råvaror och ingredienser, restströmmar eller förpackningar? Just nu är vi ute och träffar[…]
Read moreHushållens matsvinn fortsätter minska
I Sverige slängdes det över en miljon ton livsmedel 2021 Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns[…]
Read moreNy chans att delta på Livsmedelsverkets digitala seminarium om nya riskklassningsmodellen
Den 25 januari höll Livsmedelsverket ett digitalt seminarium om den nya riskklassningsmodellen. Detta möte drabbades dock av tekniska problem och tyvärr var de tvungna att avbryta mötet. Därför bjuder Livsmedelsverket[…]
Read moreSeminarier för små och medelstora företag som vill öka sin innovationsförmåga
Seminarier om innovationsledningDagens och framtidens marknader är utmanande! Företags och verksamheters lönsamhet och hållbara värdeskapande kan snabbt påverkas. Behovet, att ligga steget före är avgörande. Anmälan Seminarierna omfattande 2×2,5 timmar[…]
Read moreLivsmedelsverket: Inbjudan till digitalt seminarium om nya riskklassningsmodellen -25 jan
Från och med nästa år kommer kontrollmyndigheterna att börja använda ett nytt sätt att beräkna hur mycket kontroll som livsmedelsföretag ska få. Den 25 januari 2023 håller Livsmedelsverket ett digitalt[…]
Read moreGreen Money Talks: Finansieringsevent – 18 jan
Stat, region och EU erbjuder en lång rad finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Nu bjuder Johanneberg Science Park och Industriell Dynamik in till ett finansieringsevent där du får bred[…]
Read moreLivsmedelsnäringen är en framtidsbransch och en viktig svensk industrigren – 2 feb
Webbinarium om nyckelfrågor för utveckling av svensk livsmedelsindustri Det är en bransch som har stor inverkan på vår miljö och hälsa och är viktig för svensk livsmedelsförsörjning. Idag importerar vi[…]
Read moreNordic Seafood Summit 19-20 januari
Nordic Seafood Summit är den första mässan i sitt slag som samlar fisknäringens samtliga aktörer – från fiskaren och odlaren till grossist, förädling, dagligvaruhandel, restaurang samt beslutsfattare och myndigheter. Här[…]
Read more530 MSEK i stöd från Europeiska Investeringsbanken för hållbar produktion av svensk lax till Re:ocean i Säffle
Re:ocean meddelar i ett pressmeddelande i december att Europeiska Investeringsbanken (EIB), Europeiska unionens ”klimatbank” stödjer Re:oceans projekt att bygga en storskalig anläggning för laxodling på land med 530 MSEK i venture[…]
Read moreFöretag och organisationer bjuds in att delta i handelsdelegation till Japan
Den 2 till 6 juli 2023 kommer EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski att leda en handelsdelegation till Japan. EU-kommissionen bjuder in företag och organisationer från Sverige och övriga EU-länder att delta[…]
Read moreNätverket Mat och miljö startar ny säsong
Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Mat och miljö, 2022/2023 Miljön inklusive klimatet på vår jord påverkas av maten på vårt bord.[…]
Read moreExportprogrammet Halland
Den 14 mars startar Exportprogrammet Halland som riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får[…]
Read moreExportboost 23 februari kl. 08.45-11.30
Anmäl dig till Exportboost den 23 februari kl. 08.45-11.30.Få effektiv experthjälp att snabbt ta nästa steg i din internationella affär. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa exportrådgivare från[…]
Read moreVattenbruksfrågan i fokus när politiskt forum samlas
Den 4 november träffades politiker från gränskommunerna i Norge och Sverige för att hålla det första mötet inom Politiska Forum Skagerrak. Forumets främsta syfte är att synliggöra Skagerrak som en[…]
Read moreBrist på viktiga näringsämnen i vegokött
Utbudet av livsmedel som baseras på växtprotein för att ersätta kött har ökat kraftigt i takt med att allt fler väljer en växtbaserad kost. Samtidigt finns många utmaningar när det[…]
Read moreNy rapport från Livsmedelsverket: Styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion
Ohälsosamma matvanor är en av de främsta orsakerna till ohälsa och för tidig död i Sverige. För att förändra matvanorna i rätt riktning krävs åtgärder som ökar förutsättningarna för en[…]
Read moreSå kan användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar öka
Lägre pris, större tillgång och bättre funktionalitet. Detta är de viktigaste faktorerna för att öka användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar enligt industrin. En ny studie från Lunds universitet sammanfattar[…]
Read moreNy sammanställning bekräftar och stärker nyttan med fullkorn
De positiva hälsoeffekterna av att äta mer fullkorn är klart större än riskerna med kadmium och andra oönskade ämnen, som kan finnas i fullkornsprodukter. Det visar en ny sammanställning från[…]
Read moreVälkommen till en dag om affärsmöjligheter med offentliga kök – 25 januari
Lär dig mer om projektet Mer lokal mat i offentliga kök. Den lokala maten har många fördelar, hur kan vi hjälpa er för att utveckla affären till de offentliga köken?[…]
Read moreGrönskördade bönor – slutseminarium
Framtid för svenskproducerade baljväxter Projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” syftar till att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande odling och förädling av frysta[…]
Read moreProjekt designar testbädden för recirkulerande vattenbruk i Sotenäs
Nu satsar Västkusten på att skapa Sveriges mest avancerade testbädd för recirkulerande vattenbruk. Projektet ”Testbädd för storskaligt landbaserat vattenbruk” vill lägga grunden för en avancerad testbädd för ett smart, hållbart[…]
Read moreÖver två miljarder kronor ska bidra till mer svenskproducerad sjömat
Den 1 december öppnar det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det innebär nya möjligheter för yrkesfiskare, samt för den som driver eller planerar att starta ett vattenbruksföretag att söka stöd.[…]
Read moreKommissionen föreslår åtgärder för att tillvarata algernas potential i Europa
Den 15 november antog kommissionen För en stark och hållbar algindustri i EU, ett banbrytande initiativ för att frigöra potentialen hos alger i Europeiska unionen. Kommissionen föreslår 23 åtgärder för[…]
Read moreLunchwebbinarium: Om nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet
Lunchwebbinarium den 29 november klockan 12-12.45 Hur ser de olika stöden ut i det nya havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogrammet? Vad har varit viktigt att ha med utifrån ett svenskt perspektiv?[…]
Read moreWebbinarium 5 december om sockerreducering
Den 5 december kommer nätverket Hälsotrend ha ett digitalt nätverksmöte om sockerreducering. Under dagen får vi bland annat lära oss mer om sockrets funktion i livsmedel, sockersänkning, sockerersättning, hälsorisker kopplat[…]
Read moreSpannmålsskörden ökar – 16 procent mer än förra året
Enligt pressmeddelande från Jordbruksverket beräknas årets totalskörd av spannmål till 5,8 miljoner ton, vilket är 16 procent mer än förra årets skörd. Totalskörden är 10 procent större än genomsnittet för[…]
Read moreTry Swedish ställer ut på Nordic Organic Food Fair 16-17 november
Den 16-17 november deltar svenska företag i Try Swedish samlingsmonter på Nordic Organic Food Fair (NOFF) i Malmö – den största industrimässan för ekologiska, hållbara och veganska livsmedel i Norden.[…]
Read moreHållbar blå mat 2030: Framtidens sjömat i Sverige
Datum: 2022-11-24 Tid: 10:00 – 12:00 Adress: Digitalt Länk till seminariet >> Seawin Slutseminarium Forskningsprojektet Seawin hälsar alla välkomna till slutseminarium den 24 november 2022 kl. 10-12. Seminariet ges i[…]
Read moreNy lagstiftning: Restauranger och kaféer måste erbjuda mat och dryck i återanvändbara matlådor och muggar
Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som matlådor eller muggar. Kravet gäller[…]
Read moreAtt odla fisk rätt – om lagstiftningen för svenskt vattenbruk – 7 november
I detta Sea and Society Talk från Göteborgs universitet berättar Jonas Kyrönviita om sin avhandling där han har undersökt hur lagstiftningen påverkar svenskt vattenbruk. Tid och plats: 7 november, kl[…]
Read moreWEBBKURS: Så kan du minska saltet
För hög saltkonsumtion kan orsaka högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Detta är ett globalt problem och något som vi behöver ta tag i. Livsmedelsbranschen kan[…]
Read moreEU godkänner Sveriges förslag till ny jordbrukspolitik
2023 förnyas den gemensamma jordbrukspolitiken i hela EU. Målet är att ge medlemsländerna bra förutsättningar att hantera de utmaningar som jordbruket och landsbygderna står inför. Den 28 oktober godkände EU-kommissionen[…]
Read moreTräffa Sallapack – nytt västsvenskt bolag som ska göra arbetet lättare för cateringföretagen
Sallapack står för dörren att lansera nya lösningar för att underlätta arbetet med manuell uppläggning av mat. Deras nya moduler av mindre maskiner matchar företag med behov av att effektivare[…]
Read moreMatmoms, jordbrukets utsläpp och biologisk mångfald i fokus när Axfood presenterar 114 förslag för ett mer hållbart mat-Sverige
I rapporten Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige, riktas över hundra förslag till näringsliv, politiker och myndigheter för att öka trycket i den gröna omställningen. Att[…]
Read moreFiskuppfödning för lantbruket
Studiebesök 1 novemberFler lantbrukare ser möjligheterna med att producera fisk på sina gårdar. Här ges en möjlighet att lära mer om fiskuppfödning på land under ett studiebesök till två västsvenska[…]
Read moreSynergieffekter mellan förnyelsebar el och tångodling
OX2 har tecknat en avsiktsförklaring med Nordic Seafarm och Kobb. Projektet ska utforska vilka möjligheter det finns mellan storskalig tångodling och vindkraftverks till havs. Vindparken som heter Galatea-Galene är uppdelad[…]
Read moreMycorena och Revo Foods utvecklar mykoprotein för 3D-printing
Intresset för alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenter, men de mest eftertraktade produkterna som hela biffar och fiskfiléer är fortfarande svåra att producera. Den mest lovande teknologin[…]
Read moreStöd till vattenbruk och beredningsindustri har bidragit till tillväxt
Jordbruksverket utvärderar och följer kontinuerligt upp resultat av stöden från havs- och fiskeriprogrammet. En ny utvärdering visar att investeringsstödet 2007–2019 har bidragit till att stärka tillväxten inom vattenbruket och beredningsindustrin[…]
Read moreInnovationsledning för grön och digital omställning – så får vi det att hända
Behovet av smarta och hållbara lösningar för samtidens komplexa utmaningar är stort. Förmåga till innovation pekas ut som avgörande för att den gröna och digitala omställningen ska ta fart. Under[…]
Read moreNy satsning på innovation för minskad elanvändning i Sverige
Vinnova och Energimyndigheten vill accelerera nyttjande av lösningar som minskar elanvändning och flyttar den till rätt tider på dygnet. En gemensam insats ska leda till innovationer eller beteendeförändringar som kan[…]
Read moreFöretag som exporterar till Kina behöver uppdatera sin registrering
Kina har ändrat sina regler om registrering. Om ditt företag har en registrering i Kina som godkändes före 2022 behöver den uppdateras. Sista datum för uppdatering är 28 februari 2023.[…]
Read moreCan a nutrition label change our eating habits?
Date and time: Mon, 24 October 2022, 14:00 – 15:00 This event is arranged by EIT Food, Europe’s leading food innovation initiative, and Paulig, an international food and beverage company.[…]
Read moreNy tjänst ger de senaste nyheterna om export av mat
Nu är det möjligt för exportörer att följa de senaste nyheterna inom området export till länder utanför EU. Prenumerera på Livsmedelsverkets nya tjänst Nyheter livsmedelsexport. För företag som arbetar med[…]
Read moreFramtid Västra Götaland – Klimatomställning för hållbar konkurrenskraft, 1 december 2022
Västra Götalandsregionen bjuder in till en fysisk konferens med regionala utvecklingsfrågor i fokus. Vi kan, genom att gå före i klimatomställningen, stärka näringslivets konkurrenskraft, värna om människors välmående och behålla en[…]
Read moreSvenskar litar på maten och har högt förtroende för myndigheter och forskare
Enligt Livsmedelsverket har svenskar högst förtroende bland medborgare i alla EU-länder för den information om risker med mat som de får från sina nationella myndigheter. Och förtroendet ökar. Det visar[…]
Read moreAtt starta och utveckla e-handel – möjligheter och utmaningar -27 oktober
Swedish E-Commerce Academy är på turné runt om i landet och den 27 oktober kan du som jobbar med företagets e-handel träffa dem i Göteborg. Är du i startgroparna för[…]
Read moreLivsmedelskontrollen tillbaka på en mer normal nivå efter coronapandemin
Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att livsmedelskontrollen är till stora delar tillbaka på en normal nivå igen efter en nedgång i antalet kontroller under den tid då covid-19 påverkade Sverige[…]
Read moreKan uttjänt jäst bli till biobaserat lim
Kan uttjänt jäst från ölbryggning användas för att göra biobaserat lim till wellpappförpackningar och spånskivor? Det ska utvärderas i ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam[…]
Read moreMat är tema för årets Krisberedskapsvecka
Denna vecka drar Krisberedskapsveckan igång, som uppmärksammar hur privatpersoner kan förbereda sig för olika slags kriser. Årets tema är mat och hur vi kan stärka vår egen hemberedskap. Livsmedelsföretag deltar[…]
Read moreSnart dags för Internationella matsvinndagen
Torsdagen den 29 september är det den tredje Internationella matsvinnsdagen. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Nu förbereds aktiviteter för att uppmärksamma hur mycket[…]
Read moreDigital marknadsföring
Missade du Exportcentrums seminarium om att boosta exportaffärerna genom digital expansion med Jacqueline Kohtbauer och Tom Nilsson, Icebug AB? Nu finns det att se i efterhand på Youtube. Läs mer[…]
Read moreDigitalisering och sensorer i hygienens tjänst
Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag den 18 oktober på Nordic Food Industry, Svenska Mässan i Göteborg. I år med fokus på digitalisering och sensorer i hygienens[…]
Read moreWebbinarium om strategiskt hållbarhetsarbete
Produktionslyftet arrangerar den 18 november ett frukostwebbinarium om möjligheter med grönt förbättringsarbete. Klimatkrisen är här och nu och för industrin framstår hållbarhetsfrågan som alltmer avgörande för långsiktig konkurrenskraft och tillväxt.[…]
Read moreMiljardsatsning på ärtor stärker Västra Götaland som klimatsmart livsmedelsregion
Västra Götalandsregionen välkomnar Lantmännens beslut att investera drygt 1 miljard i en ny livsmedelsfabrik för tillverkning av ärtprotein i Lidköping. Här finns bördiga odlingsjordar och hög kompetens kring produktion av[…]
Read moreMångmiljonstöd till ny nationell dataplattform för jordbruket
I december förra året utlyste Jordbruksverket 50 miljoner kronor för ett samarbets- och utvecklingsprojekt som ska bygga och etablera en dataplattform för jordbruket. Nu står det klart att stödet tillfaller[…]
Read moreMiljardinvestering gör Lantmännen unikt i norra Europa
Investeringen om drygt 1 miljard kronor i en ny storskalig produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping stärker Lantmännens ledande position inom växtbaserade proteiner. Ärtproteinerna kommer att komplettera det befintliga sortimentet av[…]
Read moreNu finns fördjupad information om spårbarhet publicerad hos Livsmedelsverket
Spårbarhet handlar om att det ska gå att följa matens väg genom livsmedelskedjan. Regler om spårbarhet gäller för alla livsmedelsföretagare. Livsmedelsverket har nu publicerat information om regler för spårbarhet på[…]
Read more440 miljoner har gått till nytänkande inom jordbruk, trädgård och rennäring
Jordbruksverket nya uppföljning visar att cirka 440 miljoner kronor har beviljats i innovationsstöd för nytänkande idéer under åren 2014–2022. Vanligast är idéer om att skapa nya tjänster och produkter som[…]
Read moreStora Enso förvärvar det nederländska bolaget De Jong Packaging Group för att accelerera tillväxten inom förnybara wellförpackningar
Stora Enso förvärvar nederländska De Jong Packaging Group, för ett bolagsvärde av cirka 1020 miljoner euro. Förvärvet kommer att fortsätta stärka Stora Ensos strategiska riktning, påskynda omsättningstillväxten, och bygga marknadsandelar[…]
Read moreNya lagändringar inom konsument och marknadsrätt
Vet du om att det skett omfattande lagändringar inom konsumenträtt och marknadsföring under 2022? Västsvenska handelskammaren listar tre punkter att ha koll på för att undvika höga sanktionsavgifter. Digitaliseringen har[…]
Read moreBli ett mer attraktivt företag och förbättra er lönsamhet genom jämlikhet, mångfald och inkludering – 12 oktober
Vill du rusta ditt livsmedelsföretag för framtiden och hitta möjligheter till att ställa om till en mer inkluderande arbetsplats? Välkommen till en inspirationsdag tillsammans med Lokalproducerat i Väst och Livsmedelsacceleratorn.[…]
Read moreExportnätverket – 27 september
Snart är det dags för höstens nätverksträff för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Denna gång ses vi hos Klädesholmen på Tjörn.Datum: 27 september, kl 11.00-13.30Plats: Klädesholmen Seafood AB, Ängholmsvägen 14, 471[…]
Read moreRegeringen vill fortsätta att stärka Sveriges livsmedelsberedskap
Kommuner och regioner står för grundläggande samhällsservice som alltid behöver upprätthållas så även under höjd beredskap och ytterst krig. En väsentlig del av detta ansvar gäller försörjningen med livsmedel i[…]
Read moreKrisstöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfiske
Regeringen har beslutat om ett riktat ekonomiskt stöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfisket. Anledningen är att kostnaderna för insatsvaror inom jordbruket har ökat kraftigt den senaste tiden, bland annat på[…]
Read moreMatsmart tar in 400 miljoner SEK via en nyemission till befintliga ägare
Matsmart visar fortsatt stark tillväxt och idag tillkännager e-handelsbolaget att man stängt en ny finansieringsrunda som ger e-handeln ett tillskott på 400 miljoner SEK. Finansieringsrundan har letts av SEB Private[…]
Read moreMarknaden för alternativa proteiner växer visar en ny rapport från Boston Consulting Group
Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa proteinkällor för att främja klimatet, det visar en rapport från Boston Consulting Group (BCG) och Blue Horizon. Ett[…]
Read moreLär dig mer om sänkt salthalt i livsmedel
Slutseminarium för saltsänkningsprojektet ReduSalt ReduSalt är ett forskningsprojekt där vi utvecklar metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten i sina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet eller processbarhet försämras.[…]
Read moreAbsurt är ordet för elpriserna i Skåne
Den 25 augusti kallade Livsmedelsakademin och Packbridge till en presskonferens i Malmö där representanter för livsmedels- och förpackningsindustrin gav sin syn på det tuffa läget på grund av skyhöga elpriser.[…]
Read moreNominera till Änglamarkspriset 2022
Änglamarkspriset delas ut till ett företag, en organisation eller person som jobbar för hållbar utveckling och står för värdefulla insatser inom miljö och ekologi. Nominera de unga eldsjälar som förtjänar[…]
Read moreSvensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel
Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och[…]
Read moreSå kan ert företag använda svinniska i kampen för minskat matsvinn
Livsmedelsverket tar upp kampen mot matsvinn genom att introducera en handbok i att ”prata svinniska” där du som livsmedelsföretag ska få hjälp med att uppmuntra till minskat matsvinn. I handboken[…]
Read moreFazer forskar i cellodlad kakao som ett alternativ för framtidens choklad
Kakao är hjärtat i Fazers choklad och är en viktig råvara för företaget. En av Fazers främsta prioriteter i företagets hållbarhetsarbete är att säkerställa en hållbar hantering av kakao, vilket[…]
Read moreTräffa oss på Nordic Food Industry
Livsmedelsacceleratorn deltar på Nordic Food Industry i oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan hålls den 18-20 oktober. Det blir tre fullspäckade branschdagar för livsmedelsindustrin med särskilt fokus på hållbara[…]
Read moreLearn more about how x-ray and neutron scattering can reveal the complexity on food materials
Are you working with food research in industry or academia? Are you curious about how x-ray and neutron scattering could improve your research and your knowledge on food materials? Please[…]
Read moreLidl Sverige fortsätter pilotprojektet med Too Good To Go
Lidl Sverige fortsätter att växla upp sitt hållbarhetsarbete genom en rad insatser. Ett av målen är att halvera matsvinnet och spara resurser till 2025 – därför genomför Lidl Sverige sedan[…]
Read moreFramtidens bransch – insekter som mat och foder
30 augusti klockan 13.00 till 31 augusti klockan 12.30. Insekter som proteinkälla till djurfoder och mat för människor är en expansiv industri i hela världen. Ur ett hållbarhetsperspektiv är insekter[…]
Read moreGarant lanserar fish cake på svensk braxen och åkerböna
En fish cake gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar och småländsk åkerböna – det är det senaste tillskottet i frysdisken från Garant, Axfoods eget varumärke. Produkten uppfyller en rad[…]
Read moreOrkla satsar på öppen innovation och startar inkubator i Malmö
Den 23 augusti öppnar dagligvaruföretaget Orkla en ny restaurang, Frankful Butik och Restaurang, i Malmö. Restaurangen, som ligger i anslutning till företagets huvudkontor och dess innovationskök, blir samtidigt företagets innovationsinkubator.[…]
Read moreSatsning på storskalig livsmedelsproduktion i Gällivare på ritbordet – viktigt steg i grön omställning
Utredningar pågår om hur spillvärme från LKAB och den planerade fossilfria järnsvampsproduktionen i Gällivare kan bli en viktig pusselbit i den gröna industriomställningen. Företaget WA3RM, som bygger och finansierar infrastruktur[…]
Read moreSänk salthalten – 26 oktober
Den 26 oktober presenterar forskningsprojektet ReduSalt sina nya rön. Projektet har utvecklat metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten isina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet ellerprocessbarhet försämras. Seminariet[…]
Read moreKurs i livsmedelsmikrobiologi
I höst ger RISE en kurs i grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi[…]
Read moreNy sorteringsmetod tar vara på hela fisken
När det gäller kött är det självklart ta hand om olika delar av djuret för att så mycket som möjligt ska bli mat. Inom fiskindustrin rensas mer än hälften av[…]
Read moreNominera till Food Planet Prize
Curt Bergfors Food Planet Prize delar årligen ut ett av världens största miljöpris. Det belönar innovativa lösningar som kan bidra till skiftet till ett mer hållbart globalt matsystem inom en[…]
Read moreRegeringen vill stärka kontrollen av fusk i livsmedelskedjan
Fusk i livsmedelskedjan medför risker för människors och djurs hälsa. Organiserad brottslighet vilseleder svenska konsumenter som luras att betala för sämre kvalitet än de förväntar sig. Samtidigt snedvrider fusket konkurrensen[…]
Read moreVärldens första metanreducerade nötkött nu i butik
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker. Svenska[…]
Read moreNytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med upp till 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och[…]
Read moreTa nästa steg på din exportresa
I höst drar exportprogrammet Västra Götaland igång. Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet[…]
Read moreCleaning Innovation 2022
Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag. I år med fokuspå digitalisering och sensorer i hygienens tjänst. TID: 18 oktober 2022, kl 10.00-15.00PLATS: Svenska Mässan i Göteborg, Processteknikmässan,[…]
Read moreYH-utbildning: Foodmaker
Från jord till bord – bli entreprenör i den moderna matrörelsen!En ökad efterfrågan på närproducerat, mer medvetna livsmedelskonsumenter och matturism som trend – intresset för mat och lokala producenter har[…]
Read moreNanosensor avslöjar bekämpningsmedel på frukt
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en liten sensor som kan avslöja rester av bekämpningsmedel på frukt på bara några minuter. Sensorn består av flamsprutade nanopartiklar gjorda av silver och[…]
Read moreFörvandla matavfall till värdefulla ingredienser
EnginZyme, utvecklare av cellfria biotillverkningsprocesser, har gått samman med det process- och förpackningsföretaget Tetra Pak för att ta fram nya lösningar till livsmedels- och dryckesindustrin. Med hjälp av enzymer utvecklar[…]
Read moreUtredning ska analysera möjligheten till kamerabevakning på slakterier
Regeringen har idag beslutat att tillsätta en särskild utredare som ska analysera hur kamerabevakning skulle kunna användas på slakterier för att stärka djurskyddet och föreslå hur ett krav på kamerabevakning[…]
Read morePaulig och Lantmännen tar nästa steg för att uppnå mer hållbara odlingsmetoder på 20 svenska gårdar
Livsmedelsföretaget Paulig har aktiverat den andra fasen av sitt hållbara jordbrukssamarbete med Lantmännen. I fas två har Lantmännen kontrakterat cirka 20 lantbrukare för att förse Paulig med 17 000 ton[…]
Read moreEmma Rung blir ny vd på KRAV
Emma Rung blir ny vd på KRAV. Hennes uppdrag är att öka synligheten och efterfrågan på KRAV-märkt. KRAV ska ta ökad plats i samhällsdebatten, bli relevant för fler och vara[…]
Read morePauligs popcornfabrik i spanska Puig-reig blir koldioxidneutral
Livsmedelsföretaget Paulig har uppnått byggnadscertifieringen Carbon Neutral® för sin popcornfabrik i spanska Puig-reig. Fabriken tillverkar mikrovågspopcorn och popcornförpackningar åt handelns egna varumärken och använder 100 procent förnybar energi. I och med[…]
Read more10 000 ton lax ska produceras årligen i Säffle
RE:OCEAN bygger en storskalig anläggning där lax ska odlas på land i en havsliknande miljö. Redan 2026 siktar företaget på att producera 10 000 ton lax årligen. Projektet stöds av Sveriges[…]
Read moreLantmännen Cerealia inleder samarbete med Mycorena
Lantmännen Cerealia påbörjar ett partnerskap med Foodtech-bolaget Mycorena, med en gemensam ambition att utveckla framtidens livsmedel av mycoprotein för den nordiska marknaden. Lantmännen Cerealia och Mycorena – ett västsvenskt Foodtech-bolag[…]
Read moreAxfood vill sänka momsen på hållbar mat
Sänk eller avskaffa momsen på hållbar mat för att öka tempot i den gröna omställningen. Det skulle gynna såväl miljön som konsumenterna och lantbruket på både kort och lång sikt.[…]
Read moreJordbruksverket: Så utvecklar vi svenskt vattenbruk
Välkommen till lunchseminarium den 14 juni om svenskt vattenbruk. Vi startar lunchseminariet med att Frida Solstorm berättar om hur Jordbruksverket jobbar för att utveckla och främja det svenska vattenbruket. Därefter[…]
Read moreWrångebäcksost får skyddad ursprungsbeteckning
Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) – Wrångebäcksost. Att osten nu har fått en skyddad EU-beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete. Osttillverkningen vid Vätterns västra strand[…]
Read moreMöjligheter och hinder för en svensk algindustri
Konferens 21-23 juni: Möjligheter och hinder för en svensk algindustri Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska[…]
Read moreFiskuppfödning i lantbruket – 2 juni
Webbinarium: 2 juniI 09.00 – 12.00 om fiskuppfödning i lantbruketFler lantbrukare ser nu möjligheterna med att producera fisk på sina gårdar. Under det här seminariet får du grundläggande genomgång kring[…]
Read moreForumträff Agenda 2030 i Väst: Hållbar akvakultur
För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur. Under denna fysiska forumträff[…]
Read moreSju heta food tech-trender att ha koll på
Växtbaserat, personaliserat och full spårbarhet. Food tech har aldrig varit hetare än just nu, när krig och oro ställer ännu högre krav på produktion och försörjningskedjan. Här är sju heta[…]
Read moreNy tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag
I maj lanserades en ny tjänst på verksamt.se som gör det möjligt för svenska livsmedelsföretag att söka tillstånd och lämna uppgifter hos olika myndigheter på ett och samma ställe. Först[…]
Read moreAtt välja svenska livsmedel toppar vid matinköp
Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man väljer varor medan den största[…]
Read moreSveriges livsmedelsberedskap ska stärkas
Den senaste tidens händelseutveckling med Rysslands olagliga invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde. Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och[…]
Read moreLantmännen och Spendrups i förnyat partnerskap kring hållbara odlingsmetoder för maltkorn
Under våren har Lantmännen och Spendrups startat ett nytt samarbete där maltkorn, som är huvudingrediens i öl, för första gången, odlas enligt Lantmännens program för Framtidens Jordbruk – Klimat &[…]
Read moreAgtira och Greenfood har tecknat ramavtal om etablering av ett stort antal stadsodlingar de kommande tre åren
Nu är det klart att green tech-företagen Agtira AB och Greenfood Fresh Produce Int’l AB kommer att dra i gång en gemensam storsatsning på urban farming. Satsningen innebär att man[…]
Read moreSmart Maintenance för livsmedelsindustrin – 2 juni
Konferens om Smart Maintenance för livsmedelsindustrin i samband med Underhållsmässan den 2 juni Smart Maintenance, och i stort smart produktion, är en av de viktigaste aspekterna för livsmedelsindustrin just nu.[…]
Read moreHållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen
Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft. Det visar en färsk undersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort. 8 av[…]
Read moreKonferens om svensk algodling – möjligheter och hinder den 21-23 juni
Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger[…]
Read moreButiker och restauranger ska kunna odla hela sitt behov av kryddor och örter
På torsdag invigs food tech-företaget Agtiras allra första odlingssystem hos ICA Maxi Birsta, Sundsvall, där tonvis av gurkor och tusentals örter kommer att vertikalodlas inne i butiken. Samtidigt lanserar Agtira[…]
Read moreFörstudie om matavfall och biogas
Förstudie om matavfall och biogas Länsstyrelsen i Västra Götaland har i samarbete med Biogas Väst gett Sweco i uppdrag att ta fram en förstudie om matavfall och biogas. Förstudien är nu[…]
Read moreUtlysningar inom landsbygdsstöd
Utlysningar inom landsbygdsstöd Nu är det möjligt att söka investeringsstöd för flera stöd inom Landsbygdsprogrammet för 2021–2022. Stöden som utlysningarna gäller är: Investeringsstöd för energieffektivisering och energigrödorInvesteringsstöd för minskade utsläpp[…]
Read moreNy arbetsmiljöutbildning för livsmedelsbranschen
Hala golv, kyla, värme och repetitiva arbetsuppgifter är vanliga risker i livsmedelsbranschens arbetsmiljö. Nu lanseras en ny utbildning och bok om arbetsmiljö speciellt riktad till branschen. Fokus är samverkan och[…]
Read moreIP Livsmedel – en dörröppnare till fler affärer – 24 maj
Webbinarium 24 maj – IP Livsmedel – en dörröppnare till fler affärer. En certifiering mot IP Livsmedel är ett effektivt sättet att visa dina kunder att ditt företag tar ansvar[…]
Read moreBiobränsleaska som outnyttjad resurs – 3 maj
Webbinarium den 3 maj om aska i framtidens biogasuppgradering. Under kvällen kommer du att lära dig om en ny teknik där aska används för att uppgradera rå biogas till fordonsbränsle.[…]
Read moreInställt: Handelsvägar som stärker och ökar lokal handel – 3 maj
***Arrangemanget är inställt den 3 maj och nytt datum kommer troligen bli efter sommaren*** Almnäs Bruk producerar ost med egen ekologisk mjölk från egna kor som är utfodrade med det[…]
Read moreTre seminarier på temat förändring
En föreläsningsserie för dig som jobbar med mat Vi lever i en tid med många och ofta snabba förändringar som ställer stora krav påföretagen i livsmedelskedjan. Hur kan du som[…]
Read moreKarin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs, intervjuad av Livsmedel i fokus
Livsmedel i Fokus har intervjuat Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs som utvärderat skillnaderna och kartlagt 1000-tals produkter som en del av förberedelserna och Pauligs nya nutritionsramverk.Karin Jonsson sitter också i[…]
Read moreSamarbetsprojekt för utveckling av traditionell småskalig matkultur
Jordbruksverket utlyser 9 miljoner kronor till lokala och regionala samarbeten för att utveckla traditionell småskalig matkultur. Utvecklingen ska stimulera och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat och livsmedelsframställning.[…]
Read moreSmak och sensorik
Nu har Formas öppnat utlysningen inom smak och sensorik. Missade du informationsmötet så finns det nu möjlighet att ta del av mötet på Sweden Food Arenas hemsida. Här får du[…]
Read moreInternationell e-handel för livsmedelsföretag – 4 maj
Välkommen den 4 maj till nätverksträff med exportnätverket i Västra Götaland. Tillsammans med e-handelsexperten Linda Laszlo Ek, från Business Sweden tar vi oss an e-handel på den internationella marknaden. […]
Read moreSkagerrakkonferensen 2022
Skagerrakkonferensen för hållbar tillväxt av marina resurser – 3-4 maj, Strömstad Konferensen samlar ett nytänkande svensk och norsk näringsliv som lyfter fram gamla och nya produkter och nya användningsområden för[…]
Read moreExportfrämjande i osäkra tider
Tillväxtverket bjuder in till webbinarium 8 april om export. Vilka effekter får det geopolitiska läget för svenska företag och exportfrämjandet? Välkommen till ett digitalt lunchseminarium inom seminarieserien #GoInterlab som är[…]
Read moreNy satsning på insjöfisk för svenska konsumenter
I februari meddelande den nationella centrumbildningen för sjömat, Blå mat att de ger medel till två satellitprojekt i sin första utlysning. Ett av dessa projekt har fokus på svensk insjöfisk,[…]
Read moreFörändringstid – en kunskapsdag för hela livsmedelskedjan – 7 april
Webbinarium 7 april om att omvandla trender och kriser till möjligheter. Nu kan du som jobbar med mat och livsmedel ta del av de senaste på området och samtidigt få[…]
Read moreMyndigheter och näringsliv samarbetar för att lösa livsmedelsförsörjningen vid en bristsituation
Nu inleds ett nära samarbete mellan näringslivet, Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att stärka landets livsmedelsförsörjning vid kris och krig. Det är en del i myndigheternas uppdrag inom civil beredskap, där[…]
Read moreSå utvecklar vi ett modernt innovationssystem för livsmedelskedjan
Hur kan vi tillsammans bygga ett modernt innovationssystem som stöttar företagens tillväxt? Den 5 april bjuder Landsbygdsnätverket in till ett frukostwebbinarium där förslaget till innovationssystem för livsmedelskedjan presenteras. Under 2020-2021[…]
Read moreFler köper mat på nätet – och trenden lär fortsätta
Onlineförsäljningen av mat har skjutit i höjden i spåren av pandemin. Nu handlar var femte vuxen svensk nätmat, visar en undersökning från retailtech-bolaget StrongPoint. – Pandemin medförde att e-handeln med dagligvaror[…]
Read moreLivsmedelsföretagen analyserar konjukturen
Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q4 2021 släpps i den mörka skuggan av kriget i Ukraina. I analysen summerar chefekonom Carl Eckerdal ett år som för den svenska livsmedelsindustrin präglats av coronapandemin[…]
Read moreRestvatten från livsmedelsindustrin ger algodlingar en boost
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också. Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att[…]
Read moreStärk ditt företag med digitalisering
Webbinarium 6 april MatLust bjuder in till ytterligare ett webbinarium om digitalisering där företagare inom besöks-, upplevelse- och livsmedelsbranschen är välkomna. På webbinariet fokuserar vi på konkreta vinster och effekter[…]
Read moreSnart tångpremiär på Göteborgs Fiskauktion
Förra året var första gången tång såldes på Göteborgs Fiskauktion. Då var det odlad sockertång från Ten Island Seafarm utanför Öckerö och den allra sista lådan med premiärtången gick för[…]
Read moreHallå där Tatjana Karpenja….
Hallå där…Tatjana Karpenja, projektledare på RISE som jobbar med hållbarhet och cirkularitet av biobaserade material samt förpackningar. Varför ska livsmedelsföretag bry sig om förpackningar? – Den absolut viktigaste funktionen hos förpackningar[…]
Read moreNytt finansiellt stöd till företag i VGR
Hur hållbart är ditt företag? VGR lanserar hållbarhetscheck om 150 000 kr Västra Götalandsregionen lanserar ett nytt stöd till befintliga företag, en hållbarhetscheck. Företag kan få upp till 150 000[…]
Read moreMycorena stänger investeringsrunda på 240 miljoner för att kommersialisera mykoprotein
Den svenska FoodTech-startupen Mycorena har stängt en A-runda som är, enligt Mycorena själva, den största någonsin inom alternativa proteinkällor i Norden, och en av de mest omfattande i hela Europa.[…]
Read moreWebbinarium 22 mars om invasiva arter i jordbrukslandskapet
Den 22 mars bjuder Landsbygdsnätverket in till ett webbinarium om växter som tar över och de invasiva arter i jordbrukslandskapet. Läs mer och anmäl dig här >>
Read moreNu finns Innovationscheckar för små- och medelstora bolag att söka
Innovationscheckar: 44 mkr för att stärka Sveriges innovations- och tillväxtbolag! Driver du ett aktiebolag eller en ekonomisk förening och befinner dig i en innovationsfas? Då finns nu chansen att söka[…]
Read moreÅbro bryggeri bygger en av Sveriges största industrianslutna solpark
Solparken på hela 10 hektar kommer att ligga i direkt anslutning till bryggeriet och möjliggöra att Åbro blir helt självförsörjande på el från solenergi.Sedan 2018 har Åbro haft en takplacerad[…]
Read moreTräffa Livsmedelsacceleratorn på Landsbyggaremässan i Borås
Välkommen till Landsbyggaremässa den 10 mars. När? Torsdag 10 mars kl. 14.00-16.00Var? På Brämhults Gård i BoråsHur? Ingen föranmälan krävs – det är bara att dyka upp och parkering finns precis utanför. Knyt[…]
Read moreWebbinarium: Innovation i världsklass – 11 mars
Den innovationsundersökning som Sweden Food Arena lät göra hösten 2020 visar att innovationsgraden i svensk livsmedelskedjan är god och ligger i paritet med övriga näringslivet. Däremot är innovationshöjden generellt sett[…]
Read moreSmaka på framtiden – 29 mars
Välkommen till en inspirationsdag som ger ett unikt tillfälle att lyssna, smaka och lära mer om framtagandet av nya gröna proteiner från jord till bord. Bönder, kockar och livsmedelsproducenter har[…]
Read moreFler kvinnor tar plats i bolagsstyrelser
Fler kvinnor tar plats i bolagsstyrelser enligt Almis årliga styrelsekartläggning. Almis kartläggning visar att 80 procent av de platser som tillkommit eller bytts ut i styrelser tillträds av kvinnor. Sedan mätningarna[…]
Read moreDigitaliserings och automations workshop – 15 mars
Välkommen till digitaliserings och automations workshop den 15 mars Process industriell IT och Automation (PiiA) och Sweden Food Arena genomför en workshop i syfte att både inspirera och initiera projektansökningar[…]
Read more300 miljoner kronor till jordbruket
Med anledning av den senaste tidens ökade kostnader på insatsvaror för jordbruket har regeringen tidigare presenterat ett stödpaket på 1 miljard kronor till lantbrukare och växthusföretag. Regeringen ger nu Jordbruksverket[…]
Read moreFör dig som handlar med Ryssland eller Ukraina
Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren har satt upp informationssidor för dig som är företagare och handlar med Ryssland eller Ukraina. En 8 mars arrangerar Västsvenska Handelskammaren ett digitalt seminarium[…]
Read moreFORMAS: Smak och sensorik
Snart öppnar en ny utlysning från Formas kring smak och sensorik. Syftet är att främja forskning, utveckling och tillämpning om smak och sensoriska upplevelser av svenska livsmedel. Utlysningen vänder sig[…]
Read moreLivsmedelsforskningsdagen 2022
Livsmedelsforskningsdagen är ett årligt evenemang som arrangeras av FORMAS. Ambitionen är att vara en mötesplats och en plattform för att sprida ny kunskap och forskningsresultat. Konferensen erbjuds både som ett[…]
Read moreAlmi Invest investerar i Nordic SeaFarms växtbaserade havsodlingar
Almi Invest investerar fyra miljoner kronor i Nordic SeaFarm, som utvecklat en klimatsmart process för havsodling av ätbar tång. I emissionen på totalt 20 miljoner deltar även privata investerare, bland[…]
Read more2 miljarder kronor i Sveriges förslag till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet
Regeringen havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram för perioden 2021 till 2027 är nu klart och ska överlämnas till EU-kommissionen för godkännande. Programmet på drygt 2 miljarder kronor ska bidra till utvecklingen[…]
Read moreInternationella Handelsdagen 4 maj
Dagen för dig som älskar internationella affärer. Du får en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik internationell[…]
Read moreCirkulär ekonomi och materialanvändning inom planetens gränser
Har du en idé med potential att bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi? Då finns nu möjlighet att söka upp till 8 miljoner kronor i projektstöd. Projekt[…]
Read moreFood Science Sweden conference 15th of March 2022
Data Driven Food Research & Innovation Learn about on how we can improve precision in food production and consumption using data driven approaches. Including presenters from both industry and academy.In addition,[…]
Read moreFazer lanserar ett nytt växtbaserat varumärke
Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar i Sverige och enligt en marknadsundersökning som Fazer lät göra i december 2021 skulle över hälften av svarspersonerna vilja äta mer växtbaserade produkter än vad[…]
Read moreSmå steg kan ge stor effekt – stärk ditt företag med digitalisering!
Nu kan ditt företag få kostnadsfritt stöd på digitaliseringsresan! Den 8 mars kl. 09:30-12:00 är företagare inom besöks-, upplevelse- och livsmedelsbranschen välkomna till ett seminarium där MatLust fokuserar på konkreta vinster och[…]
Read moreLandsbygdsriksdagen 2022
Den 20-22 maj arrangerar riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” evenemanget Landsbygdsriksdagen i Jönköping. Landsbygdsriksdagen är en viktig mötesplats för lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Här samlar ”Hela Sverige ska leva” landsbygdsutvecklare,[…]
Read moreSamarbetsprojekt för främjande av svensk måltidsturism
Jordbruksverket utlyser 15 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar svensk måltidsturism. Syftet är att utveckla näringslivet regionalt inom mat-, dryck- och måltidsupplevelser för att skapa en attraktiv svensk landsbygd med[…]
Read moreÄr du företagare och vill exportera?
Exportcenter Västra Götaland vill göra det lätt för ditt företag att göra internationella affärer. Centret fungerar som en väg in till flera aktörer och du får tillgång till kunskap, nätverk[…]
Read moreÖkad konkurrenskraft med EU:s gröna giv – 25 feb
Exportcenter Västra Götaland bjuder in till seminarium den 25 februari på temat ökad konkurrenskraft med EU:s gröna giv. Möjligheter till finansiering kommer att öka för dig som ställer om din[…]
Read moreLandsbygdsministern invigde Sveriges första proteinfabrik
Den 19 januari invigde landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg Sveriges första proteinfabrik. Proteinfabriken i Bjuv ska erbjuda helsvenska proteiner från baljväxter som vuxit, förädlats och packats i Sverige. Anläggningen är ett viktigt[…]
Read moreFrån strategi till praktik på 90 dagar
Connect Sverige lanserade i veckan ett nytt erbjudande som ska få företag att växa. Inom det nya program ”Öka Tillväxten” erbjuds företag att på tre månader tar sin verksamhet från nuläge till[…]
Read moreAgrifood Startups – Apply now to +impact!
Danske Bank lanserade år 2016 plattformen +impact, med syfte att stötta hållbara startups affärsidéer och accelerera deras tillväxt för att på så sätt stötta en grön omställning. Tre gånger per år[…]
Read moreNationella vattenbrukskonferensen 2022
Innovation, cirkulära system och entreprenörer i fokus den 15 -16 mars, Strömstad. Nu är det dags igen för den Nationella Vattenbrukskonferensen som denna gång hålls i Strömstad. Konferensen är som[…]
Read moreFisk- och skaldjursfestivaler för lokal utveckling
En ny studie publicerades nyligen i British Food Journal som belyser fisk- och skaldjursfestivalernas roll som potentiella turistattraktioner för lokal utveckling. Forskare från bland annat Göteborgs universitet har gjort en[…]
Read moreTre digitala seminarier om jämställdhet i livsmedelssektorn
Tillväxtverket bjuder in till tre digitala seminarium där jämställdhet i livsmedelssektorn analyseras. Det är Tillväxtverkets analysenhet och analysföretaget Policy in Practice som kommer att presentera dels hur matchningsstatistiken ser ut[…]
Read moreWebbinarium 27 maj – Säker och effektiv energianvändning för livsmedelsföretag
Livsmedelsindustrin har speciella behov som ställer krav på dig som arbetar med energieffektivisering i tillverkningen. Till exempel kräver ofta livsmedelsproduktion kyl- och fryssystem för att förvara råvaror och färdiga produkter.[…]
Read more