The Food Accelerator reposted this
Idag presenterar vi våra nya kostråd för vuxna. I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Det finns därför mycket att vinna med bättre matvanor. – Många vill äta lite nyttigare, och det fina är att även en liten förändring är bra för hälsan. Man behöver inte ändra allt, varje litet steg gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet. Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta och vilar på en stark vetenskaplig grund. Livsmedelsverkets kostråd i korthet: · Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks. · Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer. · Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag. · Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn. · Ät fisk två-tre gånger i veckan. · Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon. · Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt. · Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås. · Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan. · Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt. · Håll igen på alkohol. – Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör. Nya kostråd: https://lnkd.in/dbnKyVD9