Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
1x1 26790 medlemsdag
1x1
NYHET
Välkomna alla medlemmar!
Sedan vi introducerade möjligheten att bli medlem i Livsmedelsacceleratorn har vi nu 35 medlemmar i nätverket. Varmt välkomna alla nya och gamla företag, vi ser fram emot att arbeta med er! Vi kommer löpande att kontakta alla medlemmar under året, men har du redan nu akuta frågor, gå in och boka ett möte med någon av oss företagscoacher.

Lyckat event för medlemmar om produkt- och processutveckling
I slutet av januari samlades våra medlemmar för en dag fylld med insikter, nätverkande och framtidsspaning inom livsmedelsbranschen. Tack alla medlemmar som bidrog till detta första medlemsmöte.
Läs hela nyheten här
1x1 26715 export1
1x1
ENKÄT
Vilka exportfrågor vill du prata om?
I en tid där innovation och flexibilitet är nyckeln till framgång, erbjuder export av svenska livsmedel en möjlighet för företag att inte bara stärka sin innovationsförmåga utan också minska sårbarheten. Svenska livsmedel är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet, vilket ger dem ett välförtjänt anseende på den internationella marknaden.

Just nu ser vi över våra insatser för livsmedelsföretag som vill utvecklas på den internationella marknaden. Kanske exporterat du redan i dag eller går i tankarna att ta steget ut på en eller flera marknader. Vi är här för att vara en katalysator i denna resa, och vi behöver din hjälp för att forma framtiden!

Varför delta? Din röst kommer att bidra till att:
  • Kartlägga de centrala utmaningarna och möjligheterna som livsmedelsföretag står inför på den internationella arenan.
  • Identifiera de kunskapsluckor som behöver fyllas för att säkerställa framgångsrik expansion.
  • Skapa ett nätverk av likasinnade företag och experter som kan dela erfarenheter och bästa praxis.
Din insikt är avgörande för att vi ska kunna erbjuda riktade resurser och stöd som matchar de unika behoven hos företag som ditt. Du väljer själv om du vill svara anonymt.

Enkätundersökningen genomförs av Business Sweden & Livsmedelsacceleratorn.

Stort tack på förhand för din medverkan!
Till enkäten
1x1 26721 Redusalt 1 (1)
1x1
NYHET
Goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten
Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln är beredda att minska på salt och socker i maten genom frivilliga överenskommelser och samarbeten inom branschen. Det är slutsatsen av ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket rapporterar idag.

Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt. För mycket socker ökar i sin tur risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och övervikt. Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen undersökt om det finns förutsättningar för att livsmedelsbranschen genom frivilliga överenskommelser kan minska salt- och sockerinnehållet i livsmedel. En rad dialogmöten har genomförts med företrädare för bland annat producent-, handels- och grossistledet.


Läs mer
1x1 26726 musslor
1x1
NYHET
Ökade stödmöjligheter för jordbrukare som vill bedriva vattenbruk
Regeringen har beslutat att ändra förordningen om stöd från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden så att fler kan ta del av satsningen som syftar till att påskynda utvecklingen av ett hållbart vattenbruk i Sverige. Ändringarna gäller från och med 1 april 2024.

– Vattenbruket är en framtidsbransch som kan skapa jobb och tillväxt i hela landet. Det kan även bidra till att hållbarhetsmål nås och att landet får en bättre tillgång till fisk, skaldjur, musslor och alger vilket stärker Sveriges försörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Läs mer
1x1 26754 HLAM7696 e1710939894767 1024x738
1x1
NYHET
Vilka livsmedel köper kommunerna?
Statistiken över kommunernas inköp av livsmedel finns nu samlad och den 9 april är det dags för premiärvisning av SILO-databasen.

Program:
  • Inledning. Christina Nordin, generaldirektör, Jordbruksverket.
  • Livsmedelsstatistik – offentlig sektor. Eva Sundberg, MATtankens projektledare, berättar mer om SILO och insamlingen av kommunernas statistik 2022 och 2023.
  • Visning av databasen. Andel svenska livsmedel för olika kategorier av livsmedel, tio-i-topp, med mera. 
  • Information om SILO-support och uppdateringsplan för databasen.
SILO-arbetet drivs av MATtanken i samarbete med statistikenheten vid Jordbruksverket.
Läs mer
1x1 26738 Gronkal e1699863623720 937x1024
1x1
EVENT - 23 APRIL
Sensorik ger maten sin attraktion – hur kan primärproduktionen delta?
Den 23 april bjuder Landsbygdsnätverket in till ett webbinariet där två forskare presenterar hur primärproducenter kan använda sig mer av sensorik.

Senorik är det vetenskapliga området som rör hur vi upplever maten med våra sinnen. Kanske tänker man först på smak och doft men det finns mer. Kan primärproducenter påverka hur vi upplever livsmedel? I webbinariet medverkar två forskare som guidar oss in i ämnet. Karin Wendin ger en genomgång av ämnet sensorik och dess betydelse för värdeskapandet, språket och berättelsen. Marcus Klasson som berättar om hur primärproducenter arbetat med det nordiska kökets smaker. Avslutningsvis får vi lyssna på ett samtal mellan forskarna.

Medverkande: Karin Wendin, professor på Högskolan i Kristianstad, och Marcus Klasson, forskare vid institutet RISE.

Moderator: Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverkets kansli.

Till anmälan
1x1 26722 Impact Maker Logga 400x418 1
1x1
NOMINERA
Dags att nominera till Impact Maker Award
För fjärde året i rad arrangeras Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen. Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad.

Tre finalister, som utses av en jury bestående av personer ifrån Livsmedel i fokus styrelse, presenteras på mässan Framtidens Livsmedel 29 maj.

De tre finalisterna kommer sedan att bedömas under Livsmedelsdagarna den 12 september av jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare. Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.
Läs mer och nominera här
1x1 21379 ko
1x1
NYHET
Signal & Andersson Charkuterifabrik med AJ Dahlbergs Slakteri tar över ägandet av Rybergs Charkuteri
Rydbergs Charkuteri försattes i konkurs i februari i år. I förra veckan blev det klart att Signal & Andersson Charkuterifabrik och AJ Dahlbergs Slakteri nu tar över ägandet av Rybergs Charkuteri.

– Vi kommer fortsatt värna om Rybergs kunder i närområdet men hoppas att goda korvklassiker som tex Uddevallare, Lysekilare och Dalslanskorv på sikt finner kunder i hela landet. Viktigt blir nu att återställa alla recept till original då vi vet att företaget tidigare gjort vissa förändringar då det varit brist på nöt och fläskkött, en brist som inte kommer finnas med oss som ägare, säger Frederick Larsson, VD på Signal & Andersson, Dahlbergs Slakteri och nytillträdd VD på Rybergs Charkuterifabrik AB.
Läs mer
1x1 26717 Linkopinguniversitet
1x1
NY FORSKNING
Liten mängd lakrits höjer blodtrycket visar ny forskning från Linköpings universitet
Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid Linköpings universitet att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.

– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger Peder af Geijerstam, doktorand vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet och ST-läkare i allmänmedicin, och studiens huvudförfattare.
Fotograf: Linköpings universitet
Bildtext: Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet
Läs mer
1x1 26720 IMG 1591 2 1024x768
1x1
RAPPORT
Att minska livsmedelsförlusterna ger bättre lönsamhet, mindre klimatpåverkan och högre beredskap
Utifrån studier under 2020-2022 bedömer Jordbruksverket att ungefär 450 000 ton livsmedelsråvaror inte lämnade gårdar, båtar, packerier, kvarnar och slakterier för att bli mat per år. Den totala mängden livsmedelsförluster från hela livsmedelsproduktionen är ännu större och det är många potentiella matportioner som går förlorade. Förluster betyder uteblivna intäkter och ger klimatpåverkan i onödan.
Läs mer
1x1 26718 IMG 3796 scaled e1710862016991 1024x707
1x1
NYHET
Ny branschriktlinje för alger
Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram branschriktlinjer för alger i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska odlare av alger.

Branschriktlinjer innefattar hygienisk hantering från odlingsförberedelser och utsättning i odlingsområdet till sortering, paketering och märkning.

Läs mer
1x1 26764 lok
1x1
FINANSIERING
Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel
Den 1 februari öppnar ett nytt investeringsstöd för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet. Förädlingsstödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja, minska sårbarheten för företag och öka landets livsmedelsproduktion.
Stödet kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel.

Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 1,2 miljoner kronor. Med mindre företag menas företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 10 miljoner euro.
Läs mer
1x1 26716 konsumtion
1x1
NYHET
Sverige på väg att missa matsvinnsmål
Matsvinnet minskar alldeles för långsamt och i nuvarande takt kommer Sverige inte att nå målet om ett halverat matsvinn i Agenda 2030, det visar Naturvårdsverkets nya rapport. Det är dock glädjande att hushållens matsvinn minskat de senaste åren.

– Att det slängs stora mängder livsmedelsavfall inom industrin visar att det finns potential att genom innovation och nya affärsmodeller nyttja rest- och biprodukter för att skapa nya livsmedel. Vi vet också att det finns en vilja bland konsumenter att köpa livsmedel som också bidrar till ett minskat matsvinn, säger Karin Fritz.
Läs mer
1x1 26739 thumbnail IMG 7366 1024x768
1x1
EVENT - 4 JUNI
Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt? 
Landsbygdsnätverket bjuder in till ett webbinarium med fokus på hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med industriella synergier för en Kravgård? Vilka konkreta innovationsbehov finns inom mindre jordbruk? Hur kommer framtidens jord och skogsbruk bidra till foderproduktion? Hur får vi ihop helheten på ett hållbart sätt även för kommande generationer?
Symbioser kräver nytänk och sunt förnuft men vad kan forskning och innovationer bidra med?

Medverkande: Johan Christensson, Klevs gård, Markus Langeland, RISE och Marie Gidlund, Sweden Food Arena.
Moderator: Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverkets kansli.

Anmäl dig till webbinariet>>
1x1 26719 IMG 2863 scaled e1701359726828 1006x1024
1x1
NYHET
Livsmedelsföretagen: Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens
En fortsatt stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de viktigaste konsumenttrenderna som påverkar den svenska livsmedelsproduktionen just nu. Under 2023 upplevde 87 procent av producenterna en ökande konkurrens från dagligvaruhandelns växande EMV-utbud.

Producenternas kostnader fortsätter att öka och den genomsnittliga rörelsemarginalen närmar sig rekordlåga två procent.
Läs mer
1x1 26724 IMG 4200 scaled e1707388588133 1024x538
1x1
NYHET
Vattenbruk som areell näring – vad innebär det?
Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder naturresurser på land och i vatten. Under lång tid har frågan om vattenbrukets inkludering i begreppet diskuterats.

Nu föreslår en statlig utredning att vattenbruk bör omfattas av de undantagsbestämmelser kring strandskydd som finns för areella näringar.

Läs hela intervjun med Ingela Skärström, Svenskt vattenbruk och sjömat
1x1 26723 IMG 0111 scaled e1707309692771 1024x858
1x1
NYHET
Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion
Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer.

På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv.

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket tagit fram förslag på nationella mål med indikatorer och insatsområden, för att uppnå en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion.

 
Läs mer
1x1 24600 LivA team 1189x1080
1x1
LIVSMEDELSACCELERATORN
Bli medlem i Livsmedelsacceleratorn
Vi har lanserat medlemskap i Livsmedelsacceleratorn. Missa inte chansen att bli medlem redan i år och vara med och utforma våra medlemserbjudanden. 

Kanske har du funnits i vårt nätverk en längre tid eller är helt ny. Välkommen att söka medlemskap och boka ditt möte med en av våra företagsutvecklare.

Vi finns till för Västra Götalands livsmedelsföretag.

Läs mer om medlemskapet
EVENT 22-23 MARS
Göteborg Vin & Deli
Göteborg är en gastronomisk stad med många stjärnkrogar, vinklubbar och saluhallar. Göteborg Vin & Deli är stadens största vin- och delikatessmässa. Här möter du som besökare ett stort antal utställare med ädla drycker och delikatesser. Utställarna representerar såväl smaker från stora delar av världen som lokala smaker från Göteborg med omnejd.
Läs mer
EVENT - 29-30 MAJ
Framtidens Livsmedel 2024
Revolutionen i livsmedelsbranschen- innovation, hållbarhet och hälsa är årets tema på mässan Framtidens Livsmedel den 29-30 maj som hålls på Kistamässan i Stockholm. Mässan är en samlingspunkt för hela livsmedelsbranschen. Parallellt med Framtidens Livsmedel går Livsmedelsproduktion & Foodtech 2024.
Läs mer
EVENT - 18-19 SEPTEMBER
FFCR – Fastfood & Café &Restaurant Expo 2024
Fastfood, café och restaurang mässa i Göteborg den 18-19 september. Här blir du först med det senaste och får en komplett överblick över HORECA branschen. Möt över 150 utställare från ledande leverantörer till små lokala uppstickare.
Läs mer
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in