Vill du få inspiration och kunskap om hur du utvecklar och förbättrar livsmedelsprodukter och dina tillverkningsprocesser? Då är du inbjuden till ett spännande och lärorikt event med Livsmedelsacceleratorn där vi bland annat utforskar test- och labbverksamheten på RISE och hur vi kan stödja innovation och tillväxt inom livsmedelssektorn. Du får även presentationer från andra organisationers testanläggning, bland annat från Mycorenas utvecklingscenter MIND. Det blir också en omvärldsspaning från RISE.
|
|
|
|
Kan digitaliseringen förbättra din tillverkning och konkurrenskraft? Företag som använder digitala verktyg och lösningar har stora möjligheter att effektivisera sin produktion, distribution och marknadsföring. Till exempel kan användning av sensorer, robotar, artificiell intelligens eller blockkedjeteknik optimera processer, öka kvalitet och spårbarhet, eller skapa nya kundupplevelser.
Nu finns det möjlighet för tillverkande livsmedelsföretag att arbeta med effektivisering genom digitala verktyg.
|
|
|
|
Nutrition och matens betydelse för hälsan är idag högt prioriterade områden för de flesta aktörer i matsystemet, vilket även gäller RISE. Vi vill gärna vidareutveckla våra erbjudanden inom detta område på ett sätt som är relevant för RISE uppdrag att vara näringslivets och samhällets innovationspartner. För att ta rätt nästa steg ber vi nu om hjälp att bättre förstå behoven hos företag och andra organisationer,verksamma inom livsmedelsområdet. Vi hoppas att du vill hjälpa oss genom att svara på en enkel enkät, som du hittar via länk eller QR-kod nedan.
|
|
|
|
Nu publicerar RISE en ny trendrapport, med fokus på framtidens matsystem. Tillsammans har våra forskare och experter genomfört en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt hörnet på kort och lång sikt.
Digitalt event: Runt hörnet 2023 – En trendspaning om Framtidens mat Datum: 5 december, kl 11.00-12.00
|
|
|
|
Mötesplatsen där sjömatsbranschens alla aktörer samlas – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter.
|
|
|
|
Kursen ger dig grundläggande kunskaper i HACCP, som är en engelsk förkortning för Hazard Analysis Critical Control Point. Kursen är uppdelad på tre dagar: 21 februari, 6 mars och 20 mars 2024.
Teori varvas med praktiska övningar. Under kursen lär du dig mer om vilka risker som kan förekomma och hur du förebygger dem. Du får även hjälp med att analysera din egen tillverkning och beredning.
Var: Vara folkhögskola, Vara Kostnad: 1 200 kronor exklusive moms. I avgiften ingår fika, lunch och kursmaterial. Sista anmälningsdag: 08 feb 2024 Arrangör: Länsstyrelsen
|
|
|
|
Nu lanserar vi medlemskap i Livsmedelsacceleratorn. Bli en av våra första medlemmar!
Kanske har du funnits i vårt nätverk en längre tid eller är helt ny. Välkommen att söka medlemskap och boka ditt möte med en av våra företagsutvecklare.
Vi finns till för Västra Götalands livsmedelsföretag.
|
|
|
|
Svenskarna lägger allt mindre pengar på ekologiska livsmedel, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökar försäljningen av livsmedelskedjornas egna märkesvaror stort.
Under 2022 sålde dagligvaruhandeln ekologiska livsmedel för 17,3 miljarder kronor i löpande priser, vilket är detsamma som inbringade kronor. Det är 2,4 procent mindre än 2021, och 7,5 procent mindre än 2020.
|
|
|
|
Livsmedelsverket har fått ett tvådelat regeringsuppdrag som handlar om de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) och om att uppdatera kostråden. Nu bjuder Livsmedelsverket in till dialogmöte 12 december om regeringsuppdrag att genomföra en konsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023. |
|
|
|
Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar för att skapa innovation på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Syftet med satsningen är att bidra till transformationen av matsystemet. I satsningen jobbar en bredd av aktörer tillsammans mot gemensamma mål och tillåts experimentera och utforska nya metoder och arbetssätt.
|
|
|
|
Göteborg är en gastronomisk stad med många stjärnkrogar, vinklubbar och saluhallar. Göteborg Vin & Deli är stadens största vin- och delikatessmässa. Här möter du som besökare ett stort antal utställare med ädla drycker och delikatesser. Utställarna representerar såväl smaker från stora delar av världen som lokala smaker från Göteborg med omnejd. |
|
|
|
Västra Götalandsregionen erbjuder medfinansiering till små och medelstora företag (SME-företag) som vill satsa på digitalisering, innovationer, globalisering, ökad sysselsättning, forskning och förnyelse.
Boka ett möte med Livsmedelsacceleratorn och prata offentlig finansiering.
|
|
|
|
Lär dig insiktsdriven innovation och bli en produktutvecklare i världsklass. Utbildningen ger dig kunskaper om innovationsprocesser och förståelse för olika delmoment och behov kring produktutveckling. Utbildningen innehåller både föreläsningar och gruppövningar. Samtidigt knyter du nya kontakter, utbyter erfarenheter och skapar nätverk.
Den populära utbildningen startar i januari 2024 igen.
|
|
|
|
Enligt Livsmedelsverket ska vin och vinprodukter som tillverkas efter 8 december 2023 ha en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Det innebär att det ska framgå vilka ingredienser som finns i vinet och vilket energi- och näringsvärde vinet har. Kravet gäller för alla viner och vinprodukter som säljs inom EU. Vin och vinprodukter har tidigare varit undantagna från de krav på märkning som gäller andra livsmedel. |
|
|
|
Missa inte årets möjlighet att hålla dig uppdaterad på nyheter, kommande reglering och praxis på livsmedelsområdet. I år får vi bland annat höra mer om hur du kan arbeta med livsmedelsinformation online. |
|
|
|
|
|