Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
1x1 21823 IMG 0850 (3)
1x1
EVENT - 25 JANUARI
Välkommen till en dag om affärsmöjligheter med offentliga kök 
Lär dig mer om projektet Mer lokal mat i offentliga kök. Den lokala maten har många fördelar, hur kan vi hjälpa er för att utveckla affären till de offentliga köken? Du kommer att få lyssna på flera livsmedelsföretag inom olika branscher som har erfarenhet av att sälja till skolor, äldreomsorg och sjukhus.
Läs mer
1x1 22042 bonor
1x1
NYHET
Brist på viktiga näringsämnen i vegokött
Utbudet av livsmedel som baseras på växtprotein för att ersätta kött har ökat kraftigt i takt med att allt fler väljer en växtbaserad kost. Samtidigt finns många utmaningar när det gäller produkternas näringsvärde. En studie från Chalmers visar nu att många av de köttsubstitut som säljs i Sverige redovisar ett högt innehåll av järn – men i en form som inte kan tas upp av kroppen.

En kost som till stor del består av växtbaserade livsmedel som rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker har generellt en låg klimatpåverkan och är även förknippad med hälsofördelar, såsom minskad risk för åldersdiabetes och hjärt-kärlsjukdom, vilket visats i flera omfattande studier. Men hur människors hälsa påverkas av att äta produkter som är baserade på så kallade texturerade växtproteiner är betydligt mindre studerat.
 
Läs mer
1x1 22035 Sk%c3%a4rmbild (134)
1x1
NYHET
Företag och organisationer bjuds in att delta i handelsdelegation till Japan
Den 2 till 6 juli 2023 kommer EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski att leda en handelsdelegation till Japan. EU-kommissionen bjuder in företag och organisationer från Sverige och övriga EU-länder att delta i delegationen. Resan innebär en god möjlighet att knyta kontakter i Japan för framtida affärsmöjligheter inom dryckes- och livsmedelssektorn.
Läs mer
1x1 22041 Sk%c3%a4rmbild (684)
1x1
NYHET
Vattenbruksfrågan i fokus när politiskt forum samlas
Den 4 november träffades politiker från gränskommunerna i Norge och Sverige för att hålla det första mötet inom Politiska Forum Skagerrak. Forumets främsta syfte är att synliggöra Skagerrak som en viktig resurs för hållbar utveckling av marina och maritima näringar. Det första mötet lade fokus på produktion och tillstånd inom vattenbruket. Diskussionen kretsade i synnerhet kring vikten av ett harmoniserat regelverk mellan Norge och Sverige för att skapa bättre förutsättningar för näringslivet på båda sidor av gränsen.
 
Läs mer
1x1 22043 Lundsuniversitet
1x1
NYHET
Så kan användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar öka
Lägre pris, större tillgång och bättre funktionalitet. Detta är de viktigaste faktorerna för att öka användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar enligt industrin. En ny studie från Lunds universitet sammanfattar 17 svenska företags tankar kring att byta ut den fossilbaserade plasten. Biobaserad plast kan minska negativ miljöpåverkan från livsmedelsförpackningar i plast. Genom att använda förnybar råvara reduceras användningen av fossila resurser, vilket leder till minskade växthusgasutsläpp i förpackningens produktionsfas. Trots det är användningen av biobaserad plast låg: cirka en procent av all plast på marknaden är idag biobaserad.  

Fotograf: Erik Andersson
Porträttfoto av Katrin Molina-Besch

Läs mer
1x1 22036 Sk%c3%a4rmbild (682)
1x1
EVENT 3 MAJ
Pitcha för Västsvenska Handelskammarens affärsänglar i Draknästet Väst
Driver du ett nystartat bolag och har en spännande affärsidé? Nu har du chansen att pitcha den för affärsänglar och få upp till fem miljoner kronor i investeringskapital.

Läs mer
1x1 Foto: Svensk Fågel Bildtext: Ulf Ivarsson, kycklinguppfördare, Svensk Fågel.
1x1
NYHET
530 MSEK i stöd från Europeiska Investeringsbanken för hållbar produktion av svensk lax till Re:ocean i Säffle
Re:ocean meddelar i ett pressmeddelande i december att Europeiska Investeringsbanken (EIB), Europeiska unionens ”klimatbank” stödjer Re:oceans projekt att bygga en storskalig anläggning för laxodling på land med 530 MSEK i venture debt. Cirka 10 000 ton lax beräknas produceras årligen i en havsliknande miljö från 2026.
 
Läs mer
1x1 22040 aggen
1x1
NÄTVERK
Utvecklas genom nätverk
Gå med i ett nätverk och fördjupa dina kunskaper inom livsmedel. I RISE arbete för ett hållbart samhälle är nätverk en viktig pusselbit för samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Här finns fler nätverk att gå med, och många rullar över årsbasis. Hitta listan med länkar här.

Läs mer
1x1 21831 IMG 0181
1x1
EXPORT
Exportprogrammet Halland
Den 14 mars startar Exportprogrammet Halland som riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuella områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering.

Läs mer om programmet här
EXPORT
Exportboost 23 februari kl. 08.45-11.30
Anmäl dig till Exportboost den 23 februari kl. 08.45-11.30.
Få effektiv experthjälp att snabbt ta nästa steg i din internationella affär. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa exportrådgivare från 10 olika organisationer. Exportboosten arrangeras av Exportcenter Väst.
Läs mer
WEBBKURS
Så kan du minska saltet
För hög saltkonsumtion kan orsaka högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Detta är ett globalt problem och något som vi behöver ta tag i. Livsmedelsbranschen kan bidra till ett sänkt saltintag och därmed till att spara både liv och pengar. Inom projektet ReduSalt har forskare utvecklat flera metoder för att sänka salthalten i en rad av våra vanligaste livsmedel.
Läs mer
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in