Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
1x1 20890 Inspirationsdag jamlikhet 2022 MH
1x1
EVENT
Bli ett mer attraktivt företag – 12 oktober
Vill du rusta ditt livsmedelsföretag för framtiden och hitta möjligheter till att ställa om till en mer inkluderande arbetsplats?

Välkommen till en inspirationsdag tillsammans med Lokalproducerat i Väst och Livsmedelsacceleratorn. Här får du chans att diskutera och inspireras för att hitta möjligheter hur du kan skapa en mer attraktiv verksamhet som förbättrar lönsamheten.

Garveriet i Floda kommer inleda dagen med att berättar hur de arbetar med omställning, hållbarhet och lokal matproduktion. Därefter får vi lyssna till Sandra Mattsson från RISE, som berättar om vad vi kan göra för att bli en ännu mer inkluderande och attraktiv verksamhet. Johan Tjernell VD på Husmuttern kommer att ge exempel på hur vi kan skapa verklighet av jämlikhet och mångfald. Vi kommer också få lyssna till Agnetha Björnsdotter Berglund, Lokalproducerat i Väst och från det kvinnliga nätverket STOLT – Lidköpings Kvinnliga Affärsnätverk som berättar hur nätverk ger inspel och berikar.
Läs mer
1x1 20894 Att borja exportera 15 september
1x1
WEBBINARIUM 15 SEPTEMBER
Att börja exportera – hur stort är klivet?
Välkommen på webbinarium den 15 september kl 09.00 - 11.30 där du får lära dig mer om livsmedelsexport och hur du kan ta de första stegen på ditt företags exportresa. Du kommer få lyssna till experter från Exportcenter Väst, Business Sweden, Enterprise Europe Network, Livsmedelsföretagen och Västra Götalandsregionen. Företaget Marenor kommer också att dela med sig av sina erfarenheter av att exportera.
Program och anmälan
1x1 20926 IMG 2141 (1)
1x1
NÄTVERKSTRÄFF
Exportnätverket - 27 september
Snart är det dags för höstens exportnätverksträff för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Denna gång ses vi hos Klädesholmen på Tjörn.

Datum: 27 september, kl 11.00-13.30
Plats: Klädesholmen Seafood AB, Rönnäng
Program och anmälan
20892 nfi utstallarbanners 1200x627 vi ses sv
Träffa oss på Nordic Food Industry
Livsmedelsacceleratorn deltar på Nordic Food Industry i oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan hålls den 18-20 oktober. Det blir tre fullspäckade branschdagar för livsmedelsindustrin med särskilt fokus på hållbara produktions- och förädlingsprocesser. Ambitionen är att öka konkurrenskraften för Sveriges många livsmedelsföretagare genom att staka ut riktlinjerna för en kraftsamling med sikte på 2030. 
Läs mer och säkra din plats här
1x1 20635 Sk%c3%a4rmbild (185)
1x1
@NORDIC FOOD INDUSTRY
Cleaning Innovation
- 18 oktober
Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag. I år med fokus på digitalisering och sensorer i hygienens tjänst. Kom och lyssna till aktörer från företag och RISE som ger spännande presentationer kring innovativa lösningar. Vi får bl.a. ta del av exempel på digitaliseringens möjligheter i hur olika typer av sensorer kan användas, möjlighet till digitala instruktioner och vid uppföljning av efterlevnad av hygieninsatser. Allt för att få hjälp och stöd i det framtida hygienarbetet. Som vanligt bjuder vi även på en omvärldsbevakning på rengörings- och hygienområdet.

Läs mer och anmäl dig här
1x1 20897 Fermentering
1x1
@NORDIC FOOD INDUSTRY
Fermentering - en uråldrig metod med nya möjligheter- 19 oktober
Välkommen till ett inspirationsseminarium den 19 oktober om fermentering för livsmedelsindustrin. Seminariet hålls i samband med Nordic Food Industry som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs mer
1x1 Foto: Svensk Fågel Bildtext: Ulf Ivarsson, kycklinguppfördare, Svensk Fågel.
1x1
NYHET
Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel
Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys (LCA), med klimatpåverkan i fokus, som gjorts av forskningsinstitutet RISE. Studien presenterades på ett seminarium den 16 augusti.

Foto: Svensk Fågel
Läs mer
1x1 20628 ReduSalt
1x1
EVENT
Sänk salthalten – 26 oktober
Den 26 oktober presenterar forskningsprojektet ReduSalt sina nya rön. Projektet har utvecklat metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten i sina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet eller
processbarhet försämras. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt. 
Läs mer och anmäl dig här
UTBILDNING
I höst drar exportprogrammet Västra Götaland igång
Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuellla områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering.
Läs mer
1x1 20900 amp staende 800x800ar
1x1
NYHET
Nominera till Änglamarkspriset 2022
Änglamarkspriset delas ut till ett företag, en organisation eller person som jobbar för hållbar utveckling och står för värdefulla insatser inom miljö och ekologi. Nominera de unga eldsjälar som förtjänar att vinna årets pris och 250 000 kr.
Läs mer
NYHET
Lidl Sverige fortsätter pilotprojektet med Too Good To Go
Lidl Sverige fortsätter att växla upp sitt hållbarhetsarbete genom en rad insatser. Ett av målen är att halvera matsvinnet och spara resurser till 2025 – därför genomför Lidl Sverige sedan december 2021 ett pilotprojekt med Too Good To Go. Sedan initiativet lanserades har över 18 800 frukt- och grönsakskassar motsvarande 80 ton mat räddats. Nu utökas pilotprojektet och inkluderar även bröd- och fikakassar i 25 av Lidls butiker i Stockholmsområdet.
Läs mer
1x1 Foto: GroPro
1x1
UTBILDNING
Ny kurs i livsmedelsmikrobiologi
I höst ger RISE en kurs i grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man utför mikrobiologiska analyser.
I kursen ingår såväl teoretiska moment som praktiska laborationer där varje deltagare genomför provsättning, analys och avläsning. 
Läs mer och anmäl dig här
NYHET
Fazer forskar i cellodlad kakao som ett alternativ för framtidens choklad
Kakao är hjärtat i Fazers choklad och är en viktig råvara för företaget. En av Fazers främsta prioriteter i företagets hållbarhetsarbete är att säkerställa en hållbar hantering av kakao, vilket innebär att arbeta för att säkra ett lönsamt jordbruk, förbättra kakaosamhällenas välbefinnande och nyttja naturresurser på ett hållbart sätt. Som en del av Fazers innovationsfokus, utforskar företaget också alternativa framtida källor för hållbar kakao och undersöker potentialen med cellodling som odlingsmetod. Även om storskalig användning av cellodlad kakao fortfarande ligger långt fram i framtiden, är det rätt tillfälle för Fazer att utforska dess alternativa möjligheter.
Läs mer
NYHET
Absurt är ordet för elpriserna i Skåne
Den 25 augusti kallade Livsmedelsakademin och Packbridge till en presskonferens i Malmö där representanter för livsmedels- och förpackningsindustrin gav sin syn på det tuffa läget på grund av skyhöga elpriser.
Läs mer
1x1 20895 Sk%c3%a4rmbild (235)
1x1
NYHET
Så kan ert företag använda svinniska i kampen för minskat matsvinn
Livsmedelsverket tar upp kampen mot matsvinn genom att introducera en handbok i att ”prata svinniska” där du som livsmedelsföretag ska få hjälp med att uppmuntra till minskat matsvinn.
I handboken hittar du inspiration, riktlinjer och länkar till material
att ladda ner.
Lär mer
OMVÄRLDSSPANING
Marknaden för alternativa proteiner växer visar en ny rapport från Boston Consulting Group
Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa proteinkällor för att främja klimatet, det visar en rapport från Boston Consulting Group (BCG) och Blue Horizon. Ett skifte till alternativa proteiner har potential att bli den mest kostnadseffektiva lösningen när det gäller att tackla klimatkrisen. De globala investeringarna i alternativa proteiner har ökat med 124 procent årligen under de senaste åren, från tio miljarder SEK under 2019 till 50 miljarder SEK år 2021.
Läs mer
NYHET
Krisstöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfiske
Regeringen har beslutat om ett riktat ekonomiskt stöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfisket. Anledningen är att kostnaderna för insatsvaror inom jordbruket har ökat kraftigt den senaste tiden, bland annat på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Det är länsstyrelsen som administrerar och handlägger stödet. Krisstöden är till för dig som haft ekonomisk påverkan på din verksamhet till följd av det försämrade omvärldsläget. Det kan till exempel vara ökade kostnader för bränsle, utsäde och djurfoder. För att kunna få ta del av stöden ska produktion ha förekommit på företaget under februari 2022.
Läs mer
NYHET
Matsmart tar in 400 miljoner SEK via en nyemission till befintliga ägare
Matsmart visar fortsatt stark tillväxt och idag tillkännager e-handelsbolaget att man stängt en ny finansieringsrunda som ger e-handeln ett tillskott på 400 miljoner SEK. Finansieringsrundan har letts av SEB Private Equity – som även är bolagets största ägare – och Exor Capital.
Läs mer
1x1 20903 97163FB5 057E 4925 94E5 1748A6438CA2 1 201 a
1x1
NYHET
440 miljoner har gått till nytänkande inom jordbruk, trädgård och rennäring
Jordbruksverket nya uppföljning visar att cirka 440 miljoner kronor har beviljats i innovationsstöd för nytänkande idéer under åren 2014–2022. Vanligast är idéer om att skapa nya tjänster och produkter som en del av nya arbetsmetoder.
Lär mer
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in