Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
20627 Att borja exportera 15 september
WEBBINARIUM 15 SEPTEMBER
Att börja exportera – hur stort är klivet?
Välkommen på webbinarium den 15 september kl 09.00 – 11.30 där du får lära dig mer om livsmedelsexport och hur du kan ta de första stegen på ditt företags exportresa. Du kommer få lyssna på experter från Exportcenter Väst, Business Sweden, EEN och Livsmedelsföretagen. Företagen Almondy och Marenor kommer också att dela med sig av sina erfarenheter av att exportera.
Läs mer och anmäl dig idag
1x1 20628 ReduSalt
1x1
EVENT
Sänk salthalten – 26 oktober
Den 26 oktober presenterar forskningsprojektet ReduSalt sina nya rön. Projektet har utvecklat metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten i sina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet eller
processbarhet försämras. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt. Anmälan öppnar i slutet av augusti men reservera dagen redan nu.
Läs mer
1x1 20630 tarta
1x1
NYHET
Regeringen vill stärka kontrollen av fusk i livsmedelskedjan
Fusk i livsmedelskedjan medför risker för människors och djurs hälsa. Organiserad brottslighet vilseleder svenska konsumenter som luras att betala för sämre kvalitet än de förväntar sig. Samtidigt snedvrider fusket konkurrensen och seriösa företag riskerar att slås ut. I tisdags den 28 juni höll landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg pressträff där hon presenterade förslag på åtgärder för att upptäcka och motverka fusk i livsmedelskedjan.
Läs mer
NYHET
Garant lanserar fish cake på svensk braxen och åkerböna
En fish cake gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar och småländsk åkerböna – det är det senaste tillskottet i frysdisken från Garant, Axfoods eget varumärke. Produkten uppfyller en rad olika hållbarhetskriterier och bär dessutom Från Sverige-märkningen.
Läs mer
1x1 Foto: GroPro
1x1
UTBILDNING
Ny kurs i livsmedelsmikrobiologi i höst
I höst ger RISE en kurs i grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man utför mikrobiologiska analyser.
I kursen ingår såväl teoretiska moment som praktiska laborationer där varje deltagare genomför provsättning, analys och avläsning. 
Läs mer och anmäl dig här
NYHET
Satsning på storskalig livsmedelsproduktion i Gällivare 
Utredningar pågår om hur spillvärme från LKAB och den planerade fossilfria järnsvampsproduktionen i Gällivare kan bli en viktig pusselbit i den gröna industriomställningen. Företaget WA3RM, som bygger och finansierar infrastruktur för nästa generations gröna verksamheter, har skrivit under en avsiktsförklaring med Gällivare Energi för att ta hand om delar av spillvärmen från den unika järnsvampprocessen med Hybrit teknologin för användning till storskalig produktion av livsmedel. Ett projekt som skulle kunna skapa ett helt nytt segment i det lokala näringslivet med potential att skapa ett stort antal nya arbetstillfällen.
Läs mer
1x1 20632 snacks
1x1
NYHET
Orkla satsar på öppen innovation och startar inkubator i Malmö
Den 23 augusti öppnar dagligvaruföretaget Orkla en ny restaurang, Frankful Butik och Restaurang, i Malmö. Restaurangen, som ligger i anslutning till företagets huvudkontor och dess innovationskök, blir samtidigt företagets innovationsinkubator. Fokus för verksamheten är att hitta lösningar för framtidens mat inom planetens gränser.
Lär mer
NYHET
Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken
När det gäller kött är det självklart att ta hand om olika delar av djuret för att så mycket som möjligt ska bli mat. Inom fiskindustrin rensas mer än hälften av fiskens vikt bort och når aldrig våra tallrikar. Detta är kostsamt för miljön och går stick i stäv med den svenska livsmedelsstrategin. Nu presenterar forskare på Chalmers en ny sorteringsteknik som gör det möjligt att ta vara på fem fina delar i stället för enbart filén. En sillinläggningsfabrik på västkusten har redan börjat införa den nya metoden.
Läs mer
1x1 20633 thumbnail image001
1x1
NYHET
Nominera till Food Planet Prize
Curt Bergfors Food Planet Prize delar årligen ut ett av världens största miljöpris. Det belönar innovativa lösningar som kan bidra till skiftet till ett mer hållbart globalt matsystem inom en tioårsperiod. Varje år delas 2 miljoner USD ut vardera till två sådana lösningar.
Läs mer
FINANSIERING
Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med upp till 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och syftar till utveckla bolagets konkurrenskraft och förmåga till förnyelse. Produktionslyftet erbjuder hjälp med ansökan.
Läs mer
1x1 20634 ko
1x1
NYHET
Världens första metanreducerade nötkött nu i butik
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker.
Lär mer
1x1 20635 Sk%c3%a4rmbild (185)
1x1
EVENT
Cleaning Innovation
- 18 oktober
Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag. I år med fokus på digitalisering och sensorer i hygienens tjänst. Kom och lyssna till aktörer från företag och RISE som ger spännande presentationer kring innovativa lösningar. Vi får bl.a. ta del av exempel på digitaliseringens möjligheter i hur olika typer av sensorer kan användas, möjlighet till digitala instruktioner och vid uppföljning av efterlevnad av hygieninsatser. Allt för att få hjälp och stöd i det framtida hygienarbetet. Som vanligt bjuder vi även på en omvärldsbevakning på rengörings- och hygienområdet.

Läs mer och anmäl dig här
UTBILDNING
I höst drar exportprogrammet Västra Götaland igång
Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuellla områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering.
Läs mer
UTBILDNING
Foodmaker- bli entreprenör i den moderna matrörelsen
Ny YH-utbildning i höst med fokus på närproducerat. Här får du lära dig att driva affärer inom småskalig livsmedelsproduktion med studier på distans, och med fysiska träffar i Boden och/eller Göteborg.
Läs mer
20639 glad sommar kopiera

Vi önskar er en glad sommar!
Nu tar vårt nyhetsflöde en paus och vårt arbete på Livsmedelsacceleratorn går in i en lugnare fas. Vi ses i höst igen med massa ny energi.
Ha en underbar sommar!  
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in