Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
19974 Uppskalning2022
WEBBINARIUM 17 MAJ
Skala upp liten produktion till större – utmaningar för dig som jobbar med livsmedel
Jobbar du med småskalig tillverkning och försäljning av livsmedel och vill växla upp? Då finns det en hel del att tänka på när det gäller produktion, säkerhet och hygien. På detta seminarium får du en överblick kring vilka frågor som du som livsmedelsproducent kommer att ställas inför när du skalar upp en liten produktion till större samt exempel på nycklar för tillväxt och externt kapital.

Du kommer få lyssna till experter inom området och till Lizette Broström, vd på One Cake, som berättar om deras uppskalningsresan. Vi har även bjudit in Jonathan Converse, Urban Food Space, ett nytt initiativ som kommer att belysa behovet av ett nytt matsystem och nya samverkansmodeller.

Datum: Tisdag 17 maj
Tid: Kl 09.00-11.30
Plats: Digitalt seminarium via Zoom, länk skickas ut dagen före mötet.
Kostnad: Kostnadsfritt. Föranmälan krävs.
Anmälan stänger: Måndag16 maj

Mötet är digitalt. Den zoom-länk som du kommer att få en dag före mötet är öppen från kl 08.45. Koppla gärna upp dig i god tid.  

Välkommen!

Anmäl dig redan idag >>
Talare
bild
Mikael Ström, forskare inom produktframtagning och SMF-stöd, RISE
Mikael Ström forskar om produktutvecklingsmetodik och inför praktisk resultaten på företag. I några av de senaste projekten har optimeringsmetoder testats för både kvantitativa och kvalitativa optimeringsmål i produktutvecklingsprojekt. I ett annat projekt har den svenska startup-kulturen undersökts och en utbildning för industrialisering av nya produkter tagits fram. Mikael har infört visuella styrmetoder i produktutveckling baserad på RISE projektrumskoncept. Ett annat metoderbjudande är en endags workshop i set-based design där kreativa och systematiska metoder används för att generera, utvärdera och reducera en lösningsrymd baserad på ett praktiskt produktutvecklingsproblem. Inspiration och teori är hämtad från lean produktutveckling, agil produktutveckling och systematisk produktutveckling

bild
Lars Hamberg, forskare inom processteknik, säkerhet och hygien, RISE
Lars Hamberg är doktor inom livsmedelsvetenskap och har under 25 år verkat inom och för svensk livsmedelsindustris tekniska utveckling. Lars processtekniska specialområden kretsar kring utrustningsdesign med fokus på rengörbarhet och hygien men han har även en bred bas inom allmän livsmedelsinriktad processteknik och mikrobiologi och var en av grundarna för testbädden Cleaning Innovation.

Lars kommer att belysa utmaningar som livsmedelsbranschen har att hantera i samband med uppskalning av produktion.

bild
Jimmy Pervik, rådgivningschef, Connect Sverige Region Väst
Jimmy Pervik från Connect Väst har arbetat med företagstillväxt hela sin karriär. Bygga bolag är något som alltid varit ett stort intresse, gärna med tydliga kopplingar mellan olika samhällsintressen som exmpelvis hållbarhet utifrån olika perspektiv. Större strategiska förflyttningar, affärsmodellering, paketering och målsättning är områden som triggar lite extra.

Jimmy har en bakgrund som doktorand inom entreprenörskap som dock inte avslutades då en möjlighet att testa av forskningsområdet i praktiken uppstod. Det ledde till världens största mentorprogram för entreprenörer. Han har arbetat som chef för tillväxtrådgivning på Almis Företagspartners huvudkontor och är nu på Connect Väst där vi arbetar med företag i stor tillväxt och är i behov av kapital och/eller strategisk förflyttning.

bild
Lizette Broström, vd, One Cake
One Cake är ett familjeägt företag i Jonsered som producerar frystårtor av hög kvalitet. Sonen Zebastian är upphovet till den galna idén: att börja sälja till dagligvaruhandeln, den tårta som mamma och farmor brukade baka. Nu har även dottern Vilda klivit in i företaget och jobbar med marknadsföringen och alla sociala kanaler. Lizette kommer att berätta om hur One Cake hanterar den uppskalning av produktionen som man nu är mitt inne i en stor expansion. Draknästet, investeringar, utmaningar och export.
bild
Jonathan Converse, Co-Founder, Urban Food Space
Jonathan Converse är grundare till Urban Food Space Gothenburg som är en testbädd och utvecklingshub för framtidens matsystem. Med hans internationellt kontext, en statsvetenskapligt utbildning och 20 års erfarenhet inom globala industriell förändring inom fordonsindustri, har Jonathan hela tiden gett organisationer och ledare ny perspektiv på omvärlden.
 
Många har försökt löser komplexa problem utan förståelse för systemets olika dimensioner. Det enda sättet att skapa riktig förändring är att skapa ett nytt matsystem för en framtid som ser väldigt annorlunda ut. Urban Food Space Gothenburg sänker trösklar för alla aktör i matsystemet genom att skapa en öppen plattform för collaboration och innovation mellan bönder, producent, operatör, entreprenör och konsument på ett mer inkluderat och transparant sätt.

Program
08.45 Digital incheckning

09.00 Välkommen till Livsmedelsacceleratorn
Peter Bökmark, Livsmedelsacceleratorn/RISE

09.15 Att tänka på, utmaningar och möjligheter

En checklista inför din uppskalning
Mikael Ström, RISE

Tre stora utmaningar att hantera speciellt för livsmedelsbranschen
Lars Hamberg, RISE

Vägar till finansiering vid uppskalning
Jimmy Pervik, Connect Väst

10.15 Paus

10.25 Exempel från företag

Hur One Cake hanterar den uppskalning av produktionen som man nu är mitt inne i
Lizette Broström, One Cake

Vi behöver ett nytt matsystem och nya samverkansmodeller
Jonathan Converse, Urban

10.55 Vilket är mitt nästa steg?
Möjlighet till reflektion och diskussion tillsammans med talarna
 
11.30 Summering och avslut


Välkommen!

Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in