Mikael Ström forskar om produktutvecklingsmetodik och inför praktisk resultaten på företag. I några av de senaste projekten har optimeringsmetoder testats för både kvantitativa och kvalitativa optimeringsmål i produktutvecklingsprojekt. I ett annat projekt har den svenska startup-kulturen undersökts och en utbildning för industrialisering av nya produkter tagits fram. Mikael har infört visuella styrmetoder i produktutveckling baserad på RISE projektrumskoncept. Ett annat metoderbjudande är en endags workshop i set-based design där kreativa och systematiska metoder används för att generera, utvärdera och reducera en lösningsrymd baserad på ett praktiskt produktutvecklingsproblem. Inspiration och teori är hämtad från lean produktutveckling, agil produktutveckling och systematisk produktutveckling
|
|
|
Lars Hamberg är doktor inom livsmedelsvetenskap och har under 25 år verkat inom och för svensk livsmedelsindustris tekniska utveckling. Lars processtekniska specialområden kretsar kring utrustningsdesign med fokus på rengörbarhet och hygien men han har även en bred bas inom allmän livsmedelsinriktad processteknik och mikrobiologi och var en av grundarna för testbädden Cleaning Innovation.
Lars kommer att belysa utmaningar som livsmedelsbranschen har att hantera i samband med uppskalning av produktion.
|
|
|
Jimmy Pervik från Connect Väst har arbetat med företagstillväxt hela sin karriär. Bygga bolag är något som alltid varit ett stort intresse, gärna med tydliga kopplingar mellan olika samhällsintressen som exmpelvis hållbarhet utifrån olika perspektiv. Större strategiska förflyttningar, affärsmodellering, paketering och målsättning är områden som triggar lite extra.
Jimmy har en bakgrund som doktorand inom entreprenörskap som dock inte avslutades då en möjlighet att testa av forskningsområdet i praktiken uppstod. Det ledde till världens största mentorprogram för entreprenörer. Han har arbetat som chef för tillväxtrådgivning på Almis Företagspartners huvudkontor och är nu på Connect Väst där vi arbetar med företag i stor tillväxt och är i behov av kapital och/eller strategisk förflyttning.
|
|
|
One Cake är ett familjeägt företag i Jonsered som producerar frystårtor av hög kvalitet. Sonen Zebastian är upphovet till den galna idén: att börja sälja till dagligvaruhandeln, den tårta som mamma och farmor brukade baka. Nu har även dottern Vilda klivit in i företaget och jobbar med marknadsföringen och alla sociala kanaler. Lizette kommer att berätta om hur One Cake hanterar den uppskalning av produktionen som man nu är mitt inne i en stor expansion. Draknästet, investeringar, utmaningar och export.
|
|
|
Jonathan Converse är grundare till Urban Food Space Gothenburg som är en testbädd och utvecklingshub för framtidens matsystem. Med hans internationellt kontext, en statsvetenskapligt utbildning och 20 års erfarenhet inom globala industriell förändring inom fordonsindustri, har Jonathan hela tiden gett organisationer och ledare ny perspektiv på omvärlden. Många har försökt löser komplexa problem utan förståelse för systemets olika dimensioner. Det enda sättet att skapa riktig förändring är att skapa ett nytt matsystem för en framtid som ser väldigt annorlunda ut. Urban Food Space Gothenburg sänker trösklar för alla aktör i matsystemet genom att skapa en öppen plattform för collaboration och innovation mellan bönder, producent, operatör, entreprenör och konsument på ett mer inkluderat och transparant sätt.
|
|
|
|
08.45 Digital incheckning
09.00 Välkommen till Livsmedelsacceleratorn Peter Bökmark, Livsmedelsacceleratorn/RISE
09.15 Att tänka på, utmaningar och möjligheter
En checklista inför din uppskalning Mikael Ström, RISE
Tre stora utmaningar att hantera speciellt för livsmedelsbranschen Lars Hamberg, RISE
Vägar till finansiering vid uppskalning Jimmy Pervik, Connect Väst
10.15 Paus
10.25 Exempel från företag
Hur One Cake hanterar den uppskalning av produktionen som man nu är mitt inne i Lizette Broström, One Cake
Vi behöver ett nytt matsystem och nya samverkansmodeller Jonathan Converse, Urban
10.55 Vilket är mitt nästa steg? Möjlighet till reflektion och diskussion tillsammans med talarna 11.30 Summering och avslut
Välkommen!
|
|
|
|