Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
20006 Uppskalning2022
EVENT
Skala upp liten produktion till större – utmaningar för dig som jobbar med livsmedel - 17 maj
Jobbar du med småskalig tillverkning och försäljning av livsmedel och vill växla upp? Då finns det en hel del att tänka på när det gäller produktion, säkerhet och hygien. På detta seminarium får du en överblick kring vilka frågor som du som livsmedelsproducent kommer att ställas inför när du skalar upp en liten produktion till större samt exempel på nycklar för tillväxt och externt kapital.

Datum: Tisdag 17 maj
Tid: Kl 09.00-11.30
Plats: Digitalt seminarium via Zoom, länk skickas ut dagen före mötet.
Kostnad: Kostnadsfritt. Föranmälan krävs.
Anmälan stänger: Måndag16 maj
Läs mer och anmäl dig idag
1x1 20011 IMG E0105
1x1
NYHET
Förstudie om matavfall och biogas
Länsstyrelsen i Västra Götaland har i samarbete med Biogas Väst gett Sweco i uppdrag att ta fram en förstudie om matavfall och biogas. Förstudien är nu klar och resultatet finns tillgängligt på Länsstyrelsens hemsida. Rapporten visar bland annat att insamlingen av matavfall måste öka för att miljömålen ska kunna nås.


Läs mer
NYHET
Butiker och restauranger ska kunna odla hela sitt behov av kryddor och örter
I april invigdes food tech-företaget Agtiras allra första odlingssystem hos ICA Maxi Birsta, Sundsvall, där tonvis av gurkor och tusentals örter kommer att vertikalodlas inne i butiken. Samtidigt lanserar Agtira sitt nya örtskåp, Agtira Herbs, där stora mängder kryddor kommer att odlas.

Örtskåpet, som är utvecklat av Agtira, kommer att erbjudas butiker, hotell och restauranger över hela landet, där ICA Maxi Birsta är först ut.
Totalt kommer tre örtskåp att placeras i Maxi-butiken där man på bara 4,5 kvadratmeter kommer att producera upp till 25 000 krukor med olika kryddor, örter och sallad per år.
Läs mer
1x1 19677 fallt 2021 webb
1x1
FINANSIERING
Utlysningar inom landsbygdsstöd
Nu är det möjligt att söka investeringsstöd för flera stöd inom Landsbygdsprogrammet för 2021–2022.

Stöden som utlysningarna gäller är:
  • Investeringsstöd för energieffektivisering och energigrödor
  • Investeringsstöd för minskade utsläpp av växthusgaser och ammoniak
  • Investeringsstöd för täckdikning och strukturkalkning (ökad konkurrenskraft inom jordbruk och trädgård)
Ansökningsmöjlighet för utlysningen stänger den 16 maj 2022.
Läs mer >
1x1 20010 Karin Johansson
1x1
NYHET
Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs, intervjuad av Livsmedel i fokus
Livsmedel i Fokus har intervjuat Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs som utvärderat skillnaderna och kartlagt 1000-tals produkter som en del av förberedelserna och Pauligs nya nutritionsramverk.

Karin Jonsson sitter också i Livsmedelsacceleratorns styrgrupp.
Läs mer
1x1 Foto: GroPro
1x1
FINANSIERING
Samarbetsprojekt för utveckling av traditionell småskalig matkultur
Jordbruksverket utlyser 9 miljoner kronor till lokala och regionala samarbeten för att utveckla traditionell småskalig matkultur.

Utvecklingen ska stimulera och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat och livsmedels­fram­ställning. Du kan söka stödet mellan den 7 april och den 2 juni.
Läs mer
1x1 20008 Svenskgill
1x1
EVENT
IP Livsmedel – en dörröppnare till fler affärer – 24 maj
En certifiering mot IP Livsmedel är ett effektivt sättet att visa dina kunder att ditt företag tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten och är oftast ett inköpskrav för att få sälja till bland annat dagligvaruhandeln. En certifiering kan också underlätta myndighetstillsynen.

Christina Behm Velenik från Sigill Kvalitetssystem AB berättar om varför certifieringen IP Livsmedel är bra för just din verksamhet och hur den kan möjliggöra för ditt företag att växa. Du kommer givetvis också få en guidning hur du går tillväga för att bli certifierad.

Lär mer
1x1 20007 arbetsmiljo
1x1
UTBILDNING
Ny arbetsmiljöutbildning för livsmedelsbranschen
Hala golv, kyla, värme och repetitiva arbetsuppgifter är vanliga risker i livsmedelsbranschens arbetsmiljö. Nu lanseras en ny utbildning och bok om arbetsmiljö speciellt riktad till branschen. Fokus är samverkan och branschens särskilda förutsättningar för att jobba förebyggande och främjande med arbetsmiljö.

Den nya utbildningen ”BAM för livsmedelsbranschen” är speciellt framtagen för branschen och bygger på grundutbildningen Bättre arbetsmiljö. Den varvar teori med övningar och ger deltagarna möjlighet att lära mer om branschens arbetsmiljörisker utifrån filmer inspelade i verkliga miljöer. Boken ”Livsmedelsbranschens arbetsmiljö” ger tips på hur vanliga risker kan hanteras och kan även användas vid interna utbildningar och vid introduktion av nya medarbetare.

Foto: Prevent


Lär mer
20013 Tomatodling webb 2022
ENKÄT
Var med och utveckla Livsmedelsacceleratorn!
Livsmedelsacceleratorn arbetar med att utveckla sitt erbjudande och vi vill stärka vår relation med livsmedelsföretag i Västra Götaland ännu mer. Vi vill gärna ställa några frågor kring ert behov av vår typ av verksamhet och hur vi tillsammans kan utveckla erbjudandet till er!

Tack för att du deltar!😍


Till enkäten
1x1 19858 Export
1x1
EVENT
Internationell e-handel för livsmedelsföretag – 4 maj
Välkommen den 4 maj till nätverksträff med exportnätverket i Västra Götaland. Tillsammans med e-handelsexperten Linda Laszlo Ek från Business Sweden, tar vi oss an e-handel på den internationella marknaden.
Läs mer och anmäl dig här
EVENT
Trendspaning inom mat, dryck och måltider med Food & Friends - 3 maj
3 maj kl. 14.00–15.00. Lennart Wallander, Food & Friends.
Lennart Wallander guidar oss in i en ny matvärld efter en tid då livet
varit satt på undantag.

När coronapandemin stängde ned stora delar av
samhället tvingades många att tänka om, hitta andra vanor och bygga nya
lösningar. Nu har vi chansen att bygga upp en matvärld som är bättre än
det vi hade tidigare. Hur gör vi det vi brukade, men på sätt som är säkrare,
effektivare, nyttigare, och mer spännande än det vi gjorde för två år sedan?
Läs mer
EVENT
Verktyg för klimatanpassning för livsmedelsföretag i hela kedjan, med Livsmedelsverket - 10 maj
Klimatet förändras och ett mer extremt klimat med stora variationer i temperatur, nederbörd och ökade förekomster av skadegörare och sjukdomar, ställer livsmedelssektorn inför stora utmaningar. Livsmedelsföretag behöver se över och planera sin verksamhet för att anpassa den för ett förändrat klimat. Under föreläsningen presenteras ett verktyg som Livsmedelsverket tagit fram i syfte att stötta livsmedelsföretagens arbete med att anpassa verksamheter till ett förändrat klimat.
Läs mer
UTLYSNING
Smak och sensorik
Nu har Formas öppnat utlysningen inom smak och sensorik. Missade du informationsmötet så finns det nu möjlighet att ta del av mötet på Sweden Food Arenas hemsida. Här får du veta mer om utlysningen, höra AFRY berätta om sin kartläggning och Richard Albin från Culinar AB resonera kring vikten av sensorik.
Läs mer
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
2738 instagram circle 732 in