Länsstyrelsen i Västra Götaland har i samarbete med Biogas Väst gett Sweco i uppdrag att ta fram en förstudie om matavfall och biogas. Förstudien är nu klar och resultatet finns tillgängligt på Länsstyrelsens hemsida. Rapporten visar bland annat att insamlingen av matavfall måste öka för att miljömålen ska kunna nås.
|
|
|
|
I april invigdes food tech-företaget Agtiras allra första odlingssystem hos ICA Maxi Birsta, Sundsvall, där tonvis av gurkor och tusentals örter kommer att vertikalodlas inne i butiken. Samtidigt lanserar Agtira sitt nya örtskåp, Agtira Herbs, där stora mängder kryddor kommer att odlas.
Örtskåpet, som är utvecklat av Agtira, kommer att erbjudas butiker, hotell och restauranger över hela landet, där ICA Maxi Birsta är först ut. Totalt kommer tre örtskåp att placeras i Maxi-butiken där man på bara 4,5 kvadratmeter kommer att producera upp till 25 000 krukor med olika kryddor, örter och sallad per år.
|
|
|
|
Nu är det möjligt att söka investeringsstöd för flera stöd inom Landsbygdsprogrammet för 2021–2022.
Stöden som utlysningarna gäller är:
- Investeringsstöd för energieffektivisering och energigrödor
- Investeringsstöd för minskade utsläpp av växthusgaser och ammoniak
- Investeringsstöd för täckdikning och strukturkalkning (ökad konkurrenskraft inom jordbruk och trädgård)
Ansökningsmöjlighet för utlysningen stänger den 16 maj 2022.
|
|
|
|
Livsmedel i Fokus har intervjuat Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs som utvärderat skillnaderna och kartlagt 1000-tals produkter som en del av förberedelserna och Pauligs nya nutritionsramverk.
Karin Jonsson sitter också i Livsmedelsacceleratorns styrgrupp.
|
|
|
|
Jordbruksverket utlyser 9 miljoner kronor till lokala och regionala samarbeten för att utveckla traditionell småskalig matkultur.
Utvecklingen ska stimulera och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat och livsmedelsframställning. Du kan söka stödet mellan den 7 april och den 2 juni.
|
|
|
|
En certifiering mot IP Livsmedel är ett effektivt sättet att visa dina kunder att ditt företag tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten och är oftast ett inköpskrav för att få sälja till bland annat dagligvaruhandeln. En certifiering kan också underlätta myndighetstillsynen.
Christina Behm Velenik från Sigill Kvalitetssystem AB berättar om varför certifieringen IP Livsmedel är bra för just din verksamhet och hur den kan möjliggöra för ditt företag att växa. Du kommer givetvis också få en guidning hur du går tillväga för att bli certifierad.
|
|
|
|
Hala golv, kyla, värme och repetitiva arbetsuppgifter är vanliga risker i livsmedelsbranschens arbetsmiljö. Nu lanseras en ny utbildning och bok om arbetsmiljö speciellt riktad till branschen. Fokus är samverkan och branschens särskilda förutsättningar för att jobba förebyggande och främjande med arbetsmiljö.
Den nya utbildningen ”BAM för livsmedelsbranschen” är speciellt framtagen för branschen och bygger på grundutbildningen Bättre arbetsmiljö. Den varvar teori med övningar och ger deltagarna möjlighet att lära mer om branschens arbetsmiljörisker utifrån filmer inspelade i verkliga miljöer. Boken ”Livsmedelsbranschens arbetsmiljö” ger tips på hur vanliga risker kan hanteras och kan även användas vid interna utbildningar och vid introduktion av nya medarbetare.
Foto: Prevent
|
|
|
|
Välkommen den 4 maj till nätverksträff med exportnätverket i Västra Götaland. Tillsammans med e-handelsexperten Linda Laszlo Ek från Business Sweden, tar vi oss an e-handel på den internationella marknaden.
|
|
|
|
3 maj kl. 14.00–15.00. Lennart Wallander, Food & Friends. Lennart Wallander guidar oss in i en ny matvärld efter en tid då livet varit satt på undantag.
När coronapandemin stängde ned stora delar av samhället tvingades många att tänka om, hitta andra vanor och bygga nya lösningar. Nu har vi chansen att bygga upp en matvärld som är bättre än det vi hade tidigare. Hur gör vi det vi brukade, men på sätt som är säkrare, effektivare, nyttigare, och mer spännande än det vi gjorde för två år sedan? |
|
|
|
Klimatet förändras och ett mer extremt klimat med stora variationer i temperatur, nederbörd och ökade förekomster av skadegörare och sjukdomar, ställer livsmedelssektorn inför stora utmaningar. Livsmedelsföretag behöver se över och planera sin verksamhet för att anpassa den för ett förändrat klimat. Under föreläsningen presenteras ett verktyg som Livsmedelsverket tagit fram i syfte att stötta livsmedelsföretagens arbete med att anpassa verksamheter till ett förändrat klimat. |
|
|
|
Nu har Formas öppnat utlysningen inom smak och sensorik. Missade du informationsmötet så finns det nu möjlighet att ta del av mötet på Sweden Food Arenas hemsida. Här får du veta mer om utlysningen, höra AFRY berätta om sin kartläggning och Richard Albin från Culinar AB resonera kring vikten av sensorik. |
|
|
|
|
|