Tatjana Karpenja, projektledare på RISE som jobbar med hållbarhet och cirkularitet av biobaserade material samt förpackningar.
Varför ska livsmedelsföretag bry sig om förpackningar? – Den absolut viktigaste funktionen hos förpackningar är att skydda produkten, det vill säga livsmedlet. Om förpackningen blir skadad eller om den är gjord av ett dåligt material så finns det risken att livsmedlet inte kommer att nå användaren. Då blir det en dubbel negativ effekt på miljön, med både förpackningsslöseri och matsvinn.
|
|
|
|
Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q4 2021 släpps i den mörka skuggan av kriget i Ukraina. I analysen summerar chefekonom Carl Eckerdal ett år som för den svenska livsmedelsindustrin präglats av coronapandemin och extrema kostnadsökningar. Allt pekar på att 2022 blir ännu mer utmanande och konsumenterna bör förbereda sig på betydligt högre matpriser.
Foto: Livsmedelsföretagen
|
|
|
|
Hur hållbart är ditt företag? VGR lanserar hållbarhetscheck om 150 000 kr.
Västra Götalandsregionen lanserar ett nytt stöd till befintliga företag, en hållbarhetscheck. Företag kan få upp till 150 000 kr i bidrag för att ta in en extern konsult för att genomföra en hållbar utvecklingsinsats.
Satsningen ska främja ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. De prioriterar ansökningar inom cirkulära affärsmodeller, elektrifiering och hållbara livsmedelsystem samt biobaserade material.
|
|
|
|
Innovationscheckar: 44 mkr för att stärka Sveriges innovations- och tillväxtbolag!
Driver du ett aktiebolag eller en ekonomisk förening och befinner dig i en innovationsfas? Då finns nu chansen att söka Innovationscheckar på upp till 100 000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400 000 kronor. Checkarna har initierats av myndigheten Vinnova för att stärka små- och medelstora företags innovationsförmåga och konkurrenskraft.
|
|
|
|
Onlineförsäljningen av mat har skjutit i höjden i spåren av pandemin. Nu handlar var femte vuxen svensk mat på nätet, visar en undersökning från retailtech-bolaget StrongPoint.
|
|
|
|
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också.
Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin.
Fotograf: Sophie Steinhagen
|
|
|
|
I februari meddelande den nationella centrumbildningen för sjömat, Blå mat att de ger medel till två satellitprojekt i sin första utlysning. Ett av dessa projekt har fokus på svensk sötvattensfisk, där RISE går in som akademisk partner och Guldhaven Pelagiska som medsökande.
Projektet har som mål att ta fram riktlinjer för framtida produkter baserade på insjöfisk för svenska konsumenter, där så mycket som möjligt av råvaran används.
|
|
|
|
Hur kan vi tillsammans bygga ett modernt innovationssystem som stöttar företagens tillväxt? Den 5 april bjuder Landsbygdsnätverket in till ett frukostwebbinarium där förslaget till innovationssystem för livsmedelskedjan presenteras.
|
|
|
|
Dagen för dig som älskar internationella affärer. Du får en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik internationell försäljning.
|
|
|
|
|
|