Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
18679 christmas tree gb2ae5f045 1920
Hej!
Detta nyhetsbrev går till dig som är aktiv inom livsmedelsnäringen i Västra Götaland för att informera dig om vad som händer i branschen samt om vårt kostnadsfria utvecklingsstöd till små och medelstora livsmedelsföretag med aktiviteter som behovsanalys och rådgivning, seminarier, nätverk, lots till experter och finansieringsmöjligheter samt partnersökning.
LIVSMEDELSACCELERATORN
17276 LIVA Team 2021
Tack för ännu ett år tillsammans!
Nu tar Livsmedelsacceleratorn strax jul- och nyårsledigt för att ladda batterierna inför ett nytt spännande år.

Redan nu kan du anmäla dig till vårt första seminarie den 2 mars som tar upp Konsumentinsikt och koncepttester. Vi håller som bäst på att fylla dagen med ett spännande program som riktar sig specifikt till Livsmedelsaccerlatorns målgrupp: små och medelstora livsmedelsföretag i Västragötalandsregionen. Visst låter det intressant! Du hittar länk till anmälan längre ner i nyhetsbrevet. Än är det inte för sent att påverka innehållet i nästa års seminarier, du hittar länken till vår enkät här.

Som en liten julklapp till er har vi publicerat artiklar på vår hemsida från några av årets seminarier som har handlat om Nya affärsmöjligheter i pandemin, Hållbar Nutrition, Matsvinn och Hållbarhetsmärkningar. Du hittar artiklarna på vår hemsida under rubriken Aktuellt - Nyheter och där hittar du också vår omvärldsbevakning där vi samlar nyheter om vad som är på gång i vår bransch.

God jul och gott nytt år!

/ Teamet på Livsmedelsacceleratorn/
Till hemsidan >
1x1 17956 LIVA MatLUST
1x1
Påminnelse: Möjlighet för er att påverka vårt framtida erbjudande!
Nu genomför MatLust i samarbete med Livsmedelsacceleratorn en förstudie inför framtida verksamhet för att kartlägga vilka behov som finns.

Vi tror att några av MatLusts erbjudanden kan vara intressanta för företag i andra delar av landet. Bland mycket annat så arbetar MatLust med en digital produktionsmatchning tillsammans med Södertälje Science Park, så att företag får hjälp att hitta legotillverkare.

Du hittar länken till undersökningen nedan. Dina svar är viktiga för oss.
Länk till enkäten >
16704 LIVA Webinar
Event Våren 2022
Livsmedelsacceleratorn är en regional satsning för små- och medelstora livsmedelsföretag i Västra Götaland. Vi följer noga utvecklingen gällande direktiv kring Coronaviruset Covid 19. Som en följd av det sker samtliga våra aktiviteter framöver digitalt- såväl möten som seminarier. Du kan fortfarande se fram emot samma matnyttiga innehåll och inspiration som du är van vid. Nedan listas kommande event.
18678 ice cream gc68dd1ee9 1920
Konsumentinsikt och koncepttester
Seminarium på distans den 2 mars prel kl 09-11.30
Vid Livsmedelsacceleratorns första event för året belyser vi koncepttester som en möjlighet att snabbare och mer pricksäkert möta trender och kunders preferenser. Målsättningen är att ge dig kunskap och inspiration för att hitta nya affärsmöjligheter.

Under seminariet kommer vi att belysa:
  • Hur du kan använda koncepttester som en genväg
  • Hur du kan mäta perception/upplevelse med våra olika sinnen. Hur luktar, känns eller smakar något?
  • Hur upplevelsen kan påverkas om något i en produkt ändras
  • Hur utvecklas, testas och utvärderas nya affärsmodeller i livsmedelskedjekedjorna?
Vi kompletterar med exempel från företag.

Fullständigt program släpps i januari 2022 men du kan redan nu anmäla dig!

Datum: Onsdag den 2 mars
Tid: Kl 9.00-11.30
Plats: Digitalt seminarium
Målgrupp: Seminariet riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag inom Västra Götalands-regionen, men alla intresserade är välkomna att delta.
Kostnad: Kostnadsfritt. Anmälan krävs
Till hemsidan >
17546 LIVA Omv%c3%a4rldsbevaknig
OMVÄRLDSBEVAKNING
1x1 18681 LIVA Axfood Mathem Mat se
1x1
Mathem och Mat.se går samman
Axfood ingår ett strategiskt samarbete med Mathem, och blir ny delägare i bolaget, genom att Axfood avyttrar Mat.se mot betalning i aktier i Mathem.

Mathem är en stark renodlad e-handelsaktör inom hemleveranser och nu ingår de ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.
Läs mer här >
1x1 18668 LIVA Svensk Dagligvaruhandel
1x1
Fortsatt positiv utveckling för dagligvarubutikerna i november
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 0,5 procent under november 2021 jämfört med samma månad 2020, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick till 2,1 procent under månaden. Butiksförsäljningen stod för hela månadstillväxten.
Läs mer här >
1x1 18670 Fredrik Ostbom Foretagarna
1x1
Dörren på glänt för gårdsförsäljning
Gårdsförsäljningsutredningen menar att privat försäljning i liten skala hos tillverkare bör bli tillåtet. Företagarna,  Sveriges största organisation för små och medelstora företag, välkomnar förslaget i ett uttalande.

−Trots de kraftiga begränsningarna är Företagarna positiva till förslaget. Det är ett första, och nödvändigt steg i utvecklingen av Sveriges vingårdar, mikrobryggerier och destillerier, säger Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna.
Läs mer här >
1x1 18669 LIVA digitalisering SVEA
1x1
Ny undersökning visar: Pandemin har lett till en ökad digitalisering
För många svenska e-handlare och andra företag har pandemin både påverkat försäljningen och inneburit krav på nytänkande.

En ny undersökning som bank- och finansgruppen Svea genomfört uppger hela 43 procent att dom blivit mer digitala för att klara pandemin.
Läs mer här >
1x1 18672 LIVA Orkla forskning
1x1
Nytt forskningsprojekt ska utveckla framtidens växtbaserade vardagsmat
I ett nytt forskningsprojekt ska Orkla och Lantmännen tillsammans med forskningsinstitutet RISE öka tillgången på svenska proteinråvaror och få ut fler växtbaserade produkter på marknaden.

Projektet som ska utveckla nästa generation av växtbaserad vardagsmat har tilldelats tre miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova.
Läs mer här >
1x1 18675 LIVA stina algotsson bfuf
1x1
Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond lanserar BFUF Play
Forskare och aktörer från branschen medverkar i Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfonds (BFUF) nya filmsatsning. 

Förhoppningen är att fler i branschen ska ta del av viktiga forskningsrön skriver nyhetssajten besöksliv.se som intervjuat VD Stina Algotsson.
Läs mer här >
1x1 18671 LIVA sydgront
1x1
SydGrönt blir den första grönsaksproducenten i Sverige som har pantningsbara plastförpackningar

SydGrönt inleder samarbete med Bower och sätter pant på plastförpackningar som ett ytterligare steg i SydGrönts hållbarhetsarbete.

Med hjälp av Bower-appen skannas den tomma förpackningen och konsumenten belönas när de återvinner sina plastförpackningar vid återvinningsstationen.
Läs mer här >
1x1 18677 LIVA Lisa Leke nominerad
1x1
TV-profilen Lisa Lemke en av sju svenska finalister i Embla Food Awards
Tv-profilen Lisa Lemke är en av sju svenska finalisterna när Nordens finaste matpriser, Embla Food Awards, delas ut i Oslo i mars.

"Jag är otroligt hedrad och stolt att ha blivit utvald att representera Sverige till det här fantastiska priset", säger Lisa Lemke i ett pressmeddelande som skickats ut av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
Läs mer här >
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.
2738 instagram circle 732 in