Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
18342 LIVA huvudbild
Hej!
Detta nyhetsbrev går till dig som är aktiv inom livsmedelsnäringen i Västra Götaland för att informera dig om vad som händer i branschen samt om vårt kostnadsfria utvecklingsstöd till små och medelstora livsmedelsföretag med aktiviteter som behovsanalys och rådgivning, seminarier, nätverk, lots till experter och finansieringsmöjligheter samt partnersökning.
LIVSMEDELSACCELERATORN
18341 LIVA Event
Hjälp oss ta fram ett spännande och intressant eventprogram för 2022!
Nu förbereder Livsmedelsacceleratorn event och aktiviteter inför 2022. För att skapa ett spännande och intressant program som bidrar till en hållbar utveckling för såväl dig som för Västra Götalands livsmedelsbransch vänder vi oss till dig med en enkät för hjälp.  

Enkäten utgår från våra temaområden
  • Hållbar produktion
  • Digitalisering & automation
  • Hälsa & Smak
I enkäten finns även möjlighet att lämna tips på företag eller föredragningshållare som du tror kan bidra med kunskap och erfarenheter för målgruppen, små och medelstora livsmedelsföretag i regionen. Enkäten tar 5-7 minuter att besvara. Du kan välja att svara anonymt men vill du bli kontaktad av oss behöver du ange dina kontaktuppgifter.

Stort tack för din medverkan!

/ Teamet på Livsmedelsacceleratorn
Gå till undersökningen >
1x1 18338 LIVA kontor
1x1
Tips om workshopen Hållbarhet för småföretag
Livsmedelsacceleratorns värdföretag RISE erbjuder småföretag som arbetar med hållbarhet möjlighet att medverka i den kostnadsfria workshopen ”Hållbarhet för småföretag” den 16 december.

I workshopen arbetar företagen arbetar gemensamt med hållbarhetsfrågor under en heldag. Arbetet leds och stöttas av RISE experter inom hållbarhet och produktframtagning. Sista anmälan är den 10 december.

När: 16 december 9:30-16:00
Var: RISE, Argongatan 30, Mölndal
Kursavgift: Ingen avgift
Sista anmälningsdag: 10 december
Läs mer här >
1x1 18337 LIVA Digitalisering
1x1
Tips om workshop om digitalisering!
RISE vill stötta livsmedelsföretag som vill lära sig mer om digitalisering och erbjuder därför en halvdags kostnadsfri workshop där flera olika typer av företag inom livsmedelssektorn möts för att diskutera utmaningar och möjligheter med digitalisering.

Experter från RISE leder workshopen som utgår ifrån Digitaliseringstrappan. En eller flera personer med praktiska erfarenheter kommer delge sina insikter ifrån området.
Läs mer här >
18345 LIVA pin
OMVÄRLDSBEVAKNING
1x1 18336 LIVA konjunkturbrev LF
1x1
Största kostnadsökningarna på 12 år skakar om livsmedelsindustrin
Kraftigt ökade kostnader för råvaror, drivmedel, elektricitet, transporter och förpackningsmaterial fortsätter tynga svenska livsmedelsproducenter skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Än så länge har prishöjningarna i butik varit måttliga, skriver Livsmedelsföretagen, men konsumenterna kan vänta sig högre priser på många sorters livsmedel senast i början av 2022.
Läs mer här >
1x1 18335 LIVA Ny halbarhetschef
1x1
Från Axfood till Lidl: Caroline Kjerstadius är Lidl Sveriges nya hållbarhetschef
Lidl Sverige har länge arbetat strategiskt med hållbarhet i alla delar av verksamheten och var bland annat den första dagligvarukedjan att klimatkompensera för alla sina utsläpp.

Nu lägger Lidl in en extra växel då hållbarhetsexperten Caroline Kjerstadius börjar som Lidl Sveriges hållbarhetschef vid årsskiftet. Caroline hoppas kunna styra Lidl Sverige mot en grönare tillväxt och visa omvärlden att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand.  
Läs mer här >
1x1 18334 LIVA eat a swede
1x1
Livsmedelsföretagen lyfter hållbar matproduktion med ”Eat a Swede” och Alexander Skarsgård
Går det att producera högkvalitativ mat till 10 miljarder människor på ett hållbart sätt? 

Enligt Livsmedelsföretagen är det fullt möjligt om rätt förutsättningar ges.Därför lanserar de nu den globala kampanjen ”Eat a Swede” där forskaren och entreprenören Erik Karlsson försöker övertyga Alexander Skarsgård att donera celler för odling.
Läs mer här >
1x1 18333 LIVA vattendroppe
1x1
Klimatförändringarna kan öka risken att bli sjuk av maten
Högre medeltemperatur, ökad nederbörd eller torka, samt mildare vintrar kan göra att det blir mer bakterier, virus, parasiter och mögelgifter i mat och dricksvatten.

Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket som också ger förslag på åtgärder för att möta de nya utmaningar som klimatförändringarna för med sig.
Läs mer här >
1x1 På bilden; Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen
1x1
UTP-lagen har trätt i kraft
Den 1 november trädde lagen om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan i kraft. Konkurrensverket är tillsynsmyndighet och står redo att svara på frågor och ta emot anmälningar.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen erbjuder sina medlemsföretag stöd och rådgivning om vad den nya lagen innebär för att få en mer rättvis, balanserad och konkurrenskraftig svensk livsmedelskedja.
Läs mer här >
1x1 18331 LIVA alvdalslax
1x1
Axfood satsar på cirkulär grön regnbågslax
Nu sjösätts Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang.

Istället för soja och vildfångad fisk har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av insekter som i sin tur ätit matsvinn. Projektet har resulterat i fyra ton färsk lax som säljs hos Hemköp och serveras på Urban Deli.
Läs mer här >
1x1 18329 LIVA Kavli och En frisk generation
1x1
2,5 miljoner kronor från Kavli till En Frisk Generation
Andelen barn och unga i Sverige som lider av psykisk ohälsa har fördubblats sedan mitten av 80-talet. Att röra på sig och att äta bra är förutsättningar för en god fysisk och psykisk hälsa.

Kavli vill stödja En Frisk Generations arbete mot ojämlik hälsa genom att ge barnfamiljer möjlighet till en aktiv gemenskap. Målet är att öka den fysiska aktiviteten och bidra med kunskap om mat i en social gemenskap i närområdet
Läs mer här >
1x1 18330 LIVA ICA pris 2022
1x1
ICAs Entreprenörspris 2022 öppet för nomineringar
För femte året i rad delas ICAs Entreprenörspris ut till personer som genom sitt företagande gjort Sverige bättre.

Priset, två stipendier på 100 000 kronor vardera, delas ut i två kategorier – Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior, som genom sina insatser och sitt entreprenörskap gjort skillnad för sitt lokala samhälle.
Läs mer här >
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.
2738 instagram circle 732 in
 
$$$open$$