Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
16706 cropped vgr18 kostartup 594090 24139
Hej!
Detta nyhetsbrev går till dig som är aktiv inom livsmedelsnäringen i Västra Götaland för att informera dig om vad som händer i branschen samt om vårt kostnadsfria utvecklingsstöd till små och medelstora livsmedelsföretag med aktiviteter som behovsanalys och rådgivning, seminarier, nätverk, lots till experter och finansieringsmöjligheter samt partnersökning.
16703 LIVA Christina
LIVSMEDELSACCELERATORN

Hej Christina Behm Velenik på Sigill Kvalitetssystem
För lite drygt ett år sedan anordnade Livsmedelsacceleratorn ett seminarie om livsmedelscertifiering och på vår hemsida finns en sammanställning över de certifieringar som finns för ett livsmedelsföretag.

På vår hemsida hittar du just nu en rykande färsk intervju med Christina Behm Velenik som arbetar med IP-certifiering  (en standard för kvalitetssäkrad produktion av livsmedel och prydnadsväxter i hela kedjan från primärproduktion till förädling) på Sigill Kvalitetssystem.
Läs mer >
12976 masks 5086709 1920
Ett år med Covid-19 – Nya affärsmöjligheter i pandemin
Den 7 maj arrangerade Livsmedelsacceleratorn seminariet ”Ett år med Covid-19 – Reflektioner & inspiration om hur små- och medelstora företag kan hitta nya affärsmöjligheter i pandemin” som en del i att inspirera våra västsvenska livsmedelsföretag.

Vi lyssnade till många intressanta dragningar och på slutet öppnades upp för frågor och diskussioner som var mycket givande. Du hittar ett längre referat på Livsmedelsacceleratorns hemsida.

5 saker att ta med från seminariet

 1. Svensk dagligvaruhandel är den självklara vinnaren 2020 med en ökningstakt på +7,6 % under året. När det kommer till fördelningen av leveranser på den svenska marknaden så står dagligvaruhandeln för 69 %, hotell/restaurang/catering 11 %, export 9 % och övriga 7 %.
 2. Livsmedelsföretagens medlemmar kommer att ändra sitt arbetssätt efter pandemin. 60 procent uppger att de kommer prioritera produktutveckling samt att hitta nya försäljningskanaler.
 3. Den lokalproducerade trenden som tog fart 2016 verkar vara här för att stanna.
 4. Det finns mycket att göra för att utveckla det lokala erbjudandet, bland annat kan man göra som i Borås där boråsarna kan handla tryggt och säkert under pandemin med hjälp av en e-handel där de flesta butiker och restauranger är anslutna.
 5. Även livsmedelsbranschens aktörer har öppnat upp sina orderportaler för lokala producenter under pandemin vilket har inneburit att många små lokala livsmedelsproducenter har klarat sig genom krisen genom nya säljkanaler.
Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla medverkande!

Ps. Missa inte vårt nästa seminarie den 9 juni som handlar om Hållbar Nutrition. Du hittar information och länk till anmälan lite längre ner i nyhetsbrevet!
Läs mer om seminariet här >
16704 LIVA Webinar
EVENT VÅREN 2021
Livsmedelsacceleratorn är en regional satsning för små- och medelstora livsmedelsföretag i Västra Götaland. Vi följer noga utvecklingen gällande direktiv kring Coronaviruset Covid 19. Som en följd av det sker samtliga våra aktiviteter framöver digitalt- såväl möten som seminarier. Du kan fortfarande se fram emot samma matnyttiga innehåll och inspiration som du är van vid. Nedan listas kommande event.
13900 market 3860952 1920
Onsdagen den 9 juni:
Hållbar Nutrition – Vad innebär det, möjligheter och inspiration
Vi på Livsmedelsacceleratorn vill gärna bidra till att visa på möjligheter inför framtiden, samtidigt som vi måste förstå mer om de förändringar som pågår i branschen.

I årets andra seminarium vill vi bjuda dig på kunskap och inspiration för att hitta nya affärsmöjligheter inom det aktuella området Hållbar Nutrition. Under seminariet kommer du att få:
 • En bild av vad Hållbar Nutrition innebär och varför det är viktigt
 • Ta del av exempel på strategier för produktutveckling, hur man mäter och konkreta tips
 • Hur utvecklingen av konsumentbeteenden ser ut samt exempel från företag som har tagit steg i riktningen mot Hållbar Nutrition
Varmt välkommen!

Datum: Onsdagen den 9 juni
Tid: Kl 9.00-11.15 (vi vill gärna att du testar din zoom-länk från kl 8.45)
Plats: Digitalt seminarium via Zoom, länk skickas ut dagen före mötet
Målgrupp: Seminariet riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag, men alla intresserade är välkomna att delta.
Kostnad: Kostnadsfritt. Anmälan krävs
Anmälan stänger: Måndagen den 7 juni 2021
Till program & anmälan >
16699 nick seliverstov TBl1 EKYFjs unsplash
OMVÄRLDSBEVAKNING
1x1 16700 inclusive ventures Accelerator
1x1
Nu kan du anmäla dig till Inclusive Ventures Accelerator Boot Camp
Inclusive Business Sweden erbjuder stöd och support inom en rad områden för alla typer av företag som gör, eller planerar att göra hållbara affärer på utvecklings- eller tillväxtmarknader.

Nu bjuder deras Inclusive Ventures Accelerator in till ett BootCamp med start i augusti 2021 som riktar sig till Västsvenska SMF som är i början av sin tillväxtresa.
Läs mer om hur du anmäler dig >
1x1 16701 LIVA fira
1x1
Tips för dig som vill sälja till offentlig verksamhet
Under pandemin är de flesta företag på jakt efter nya säljkanaler eller nya sätt att göra affärer. En outforskad marknad för många små och medelstora företag är offentlig upphandling.

På Livsmedelsaccerleratorns hemsida ger Mikael Ahlström Kategoriledare FM på Västra Götalandsregionen några konkreta tips för att lyckas sälja till offentlig verksamhet:
 • Hur går en upphandling till? 
 • Vart kan du se vilka upphandlingar som är aktuella? 
 • Hur ska du göra för att lämna ett anbud?
Läs mer här >
16708 sprout 1147803 1920
FINANSIERING & STÖD
1x1 16707 Verksamt hemsida
1x1
Samlad information till företagare till följd av coronaviruset
verksamt.se hittar du information om de stöd du som företag kan få under pandemin. 

Sidorna uppdateras löpande så titta gärna in där eller anmäl dig till deras nyhetsbrev för att inte missa de eventuella stöd som du kan ansöka om för ditt företag. Det är Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket samt Tillväxtverket ligger bakom verksamt.se och här finns även information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.
Till verksamt.se >
16698 plasflaskor
MISSA INTE!

Matlust: Vilken plast platsar var?
Vill du lära dig mer om plast i livsmedelsförpackningar? Missa då inte Matlusts digitala seminarium den 2 juni som reder ut i plastfrågan och då med ett särskilt fokus på biobaserad plast.

Under seminariet kommer du få veta mer om hur den biobaserade plasten skiljer sig från den fossilbaserade. Samt kommer du också få veta mer om hur du som livsmedelsföretagare kan tänka vid val av förpackningsmaterial.

När: Onsdag 2 juni kl. 9.30-11.00.
Till Matlust hemsida och anmälan >
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.
2738 instagram circle 732 in
 
$$$open$$