Den 22 april i år återvände jag till RISE i en ny roll som marknadschef för avdelningen Jordbruk och kretsloppsteknik för att bidra till en hållbar utveckling av det svenska jordbruket och matsystemet.
Det känns fantastiskt att vara tillbaka och få arbeta med forskare och experter som brinner för att göra jordbruket och matsystemet mer hållbart!
Vi arbetar med frågor inom flera områden som är avgörande för omställningen: kretslopp, jordbruk, djurhållning, växtodling, digitalisering, biogas, avloppsteknik och bioraffinaderier.
Genom forskningsprojekt och kunduppdrag bidrar vi till att utveckla både jordbruk och matsystem tillsammans med andra delar av RISE och våra kunder och samarbetspartners.
Som marknadschef ser jag att en av mina viktigaste uppgifter är att säkerställa att de resultat som våra forskare kommer fram till verkligen kommer till praktisk nytta för företagen. Du är välkommen att kontakta mig för att undersöka hur vi tillsammans kan snabba på omställningen till ett mer hållbart jordbruk.
Jonas Engström, Marknadschef för avdelningen Jordbruk och kretsloppsteknik på RISE
|
|
|
|
 |
RISE har lanserat en ny handbok för småskalig slakt och uppdaterat branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning, samt hygienisk produktion av mjölkprodukter. Dessa insatser syftar till att främja hållbarhet och kvalitet inom respektive område.
Handbok för småskalig slakt och förädlingRISE har lanserat en handbok som ska underlätta hållbar småskalig slakt och förädling. Syftet är att stärka livsmedelsförsörjningen och skapa fler jobb på landsbygden. Ladda ner handboken för småskalig slakt härUppdaterade branschriktlinjer för småskalig slaktBranschriktlinjerna för småskalig slakt av nöt, gris och får har uppdaterats – nu med nytt kapitel om djurskydd. Läs mer om arbetet och ladda riktlinjerna här
Digital föreläsning om slakthygienTillsammans med Eldrimner har RISE tagit fram en föreläsning med praktiska exempel kopplade till de nya riktlinjerna. Livsmedelshygien i småskaligt slakteri
Uppdaterade branschriktlinjer för mejeriNya riktlinjer för hygienisk mjölkproduktion är här – med fokus på vattenåteranvändning. Projektet har tagits fram med LRF Mjölk och mejeribranschen. Läs om projekte här. Ladda hem riktlinjerna på LRF Mjölks hemsida
|
|
|
I en ny podd om Framtidens matsystem möter Petra Forsblad, kommunikatör inom Framtidens mat på RISE, forskare och experter i samtal om fem tydliga trender som väntar matsystemet runt hörnet. |
Lyssna på podden om Framtidens matsystem här |
|
|
|
Är det möjligt att räkna på sociala effekter? Vilka sociala indikatorer ingår? RISE experter inom SLCA kan hjälpa företag och kommuner med utredningar och kravställning mot leverantörsledet.
Läs här om hur kan RISE hjälpa till |
|
|
|
För att på djupet ta reda på hur bakningsmetoder och ingredienser påverkar brödets struktur har RISE, tillsammans med Lantmännen och Lunds universitet, genomfört ett experiment där de analyserat brödets mikrostruktur i realtid under bakning. |
Läs mer om avancerade röntgentekniker och experimentet |
|
|
|
I de nya kostråden från Livsmedelsverket rekommenderas vi att äta bönor, ärtor och linser mer ofta – helst varje dag! Hanna E Svensson, projektledare på RISE berättar om ett urval av projekt vi arbetar med för att utveckla nya, attraktiva livsmedel baserade på ärtor och bönor . |
Läs Hannas blogg på RISE hemsida |
|
|
Genom att använda det rapsbaserade bränslet RME istället för diesel i jordbruket, minskar utsläppen med 65%. Hur kan man odla rapsen mer effektivt och därigenom minska utsläppen ytterligare? Det utforskar Energifabriken och Yara i ett projekt inom AgroDrive under våren. Erik Jacobsson, delägare i Energifabriken, berättar om rapsodlingen och vilken nytta den kan uppnå. |
Här kan du se filmer samt läsa mer om AgroDrive |
|
|
|
Välkommen till vår utställning på Borgeby Fältdagar för spännande samtal om hur vi tillsammans kan driva på utvecklingen av framtidens jordbruk.
När: 25-26 juni Var: Borgeby Fältdagar |
|
|
|
Med utgångspunkt i Livsmedelsstrategi 2.0 arrangerar RISE ett panelsamtal i samband med Matdagen i Almedalen. Syftet är att diskutera hur vi genom samhandling stärker innovationssystemet för ökad livsmedelsberedskap och export.
Medverkande:- Christina Nordin, Generaldirektör, Livsmedelsverket
- Marie Gidlund, Verksamhetsledare, Sweden Food Arena
- David Levrén, Projektledare, Dalarna Science Park
- Jenny Asplund, Projektledare, KSLA
- Helen Rönnholm, Global Head for Export Promotion, Business Sweden
- Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsledare, RISE
Moderator:
Ingela Stenson, PRIME
När: Tisdagen den 24 juni, kl 14:00-14:45 Var: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, Visby
Välkommen till en inspirerande diskussion om hur vi kan möta dagens utmaningar med morgondagens innovationssystem! |
Läs mer om RISE medverkan i Almedalen här |
|
|
|
RISE hälsar livsmedelsföretag som anmält sig till årets Livsmedelsdagar välkomna till seminariet Food for Thought - Hur går vi från forskning till impact? Tema: Transformation.
När: 10 september Var: Hotell Tylösand, Halmstad |
|
|
|
|