Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2025:2 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1 31076 Jonas Engstr%c3%b6m
1x1
Låt oss arbeta tillsammans för en hållbar utveckling av jordbruket och matsystemet!
Den 22 april i år återvände jag till RISE i en ny roll som marknadschef för avdelningen Jordbruk och kretsloppsteknik för att bidra till en hållbar utveckling av det svenska jordbruket och matsystemet.

Det känns fantastiskt att vara tillbaka och få arbeta med forskare och experter som brinner för att göra jordbruket och matsystemet mer hållbart!

Vi arbetar med frågor inom flera områden som är avgörande för omställningen: kretslopp, jordbruk, djurhållning, växtodling, digitalisering, biogas, avloppsteknik och bioraffinaderier.

Genom forskningsprojekt och kunduppdrag bidrar vi till att utveckla både jordbruk och matsystem tillsammans med andra delar av RISE och våra kunder och samarbetspartners.

Som marknadschef ser jag att en av mina viktigaste uppgifter är att säkerställa att de resultat som våra forskare kommer fram till verkligen kommer till praktisk nytta för företagen. Du är välkommen att kontakta mig för att undersöka hur vi tillsammans kan snabba på omställningen till ett mer hållbart jordbruk.

Jonas Engström, Marknadschef för avdelningen Jordbruk och kretsloppsteknik på RISE
NYHETER
31100 Branschriktlinjer och handb%c3%b6cker
RISE bidrar till ökad hållbarhet och kvalitet inom slakterier och mejerier med uppdaterade handböcker och branschriktlinjer

RISE har lanserat en ny handbok för småskalig slakt och uppdaterat branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning, samt hygienisk produktion av mjölkprodukter. Dessa insatser syftar till att främja hållbarhet och kvalitet inom respektive område.

Handbok för småskalig slakt och förädling

RISE har lanserat en handbok som ska underlätta hållbar småskalig slakt och förädling. Syftet är att stärka livsmedelsförsörjningen och skapa fler jobb på landsbygden.
Ladda ner handboken för småskalig slakt här

Uppdaterade branschriktlinjer för småskalig slakt

Branschriktlinjerna för småskalig slakt av nöt, gris och får har uppdaterats – nu med nytt kapitel om djurskydd.
Läs mer om arbetet och ladda riktlinjerna här

Digital föreläsning om slakthygien

Tillsammans med Eldrimner har RISE tagit fram en föreläsning med praktiska exempel kopplade till de nya riktlinjerna.
Livsmedelshygien i småskaligt slakteri

Uppdaterade branschriktlinjer för mejeri

Nya riktlinjer för hygienisk mjölkproduktion är här – med fokus på vattenåteranvändning. Projektet har tagits fram med LRF Mjölk och mejeribranschen.
Läs om projekte här. Ladda hem riktlinjerna på LRF Mjölks hemsida 
bild
NY PODD
Vad väntar matsystemet runt hörnet?
I en ny podd om Framtidens matsystem möter Petra Forsblad, kommunikatör inom Framtidens mat på RISE, forskare och experter i samtal om fem tydliga trender som väntar matsystemet runt hörnet.
Lyssna på podden om Framtidens matsystem här
 
Missa inte chansen att söka medel - Formas utlysning om biobaserade produktionsprocesser är nu öppen
Forskningsrådet Formas har öppnat sin första utlysning inom Biosociety, ett nytt forsknings- och innovationsprogram om cirkulär bioekonomi. Aktörer inom den biobaserade sektorn uppmanas att samarbeta med forskare för att utveckla nya eller förbättra befintliga produktionsprocesser. Den 3 juni kl. 15:00-15:30 bjuder Formas in till ett informationsmöte om utlysningen.

Är du intresserad av att utveckla mer konkurrenskraftiga och hållbara produktionsprocesser inom livsmedel? Kontakta gärna marknadschef Anna-Karin Karlsson eller avdelningschef Klara Båth för hjälp och dialog om ansökan.
 
Länk till Formas och anmälan till digitalt informationsmöte den 3 juni

Mer information om utlysningen "Biobaserade produktionsprocesser för en hållbar och konkurrenskraftig bioekonomi"
bild
ERBJUDANDE
Social hållbarhet inom ett livscykelperspektiv
Är det möjligt att räkna på sociala effekter? Vilka sociala indikatorer ingår? RISE experter inom SLCA kan hjälpa företag och kommuner med utredningar och kravställning mot leverantörsledet.

Läs här om hur kan RISE hjälpa till
 
bild
EXPERTIS
Hur kan vi baka bröd snabbare – utan att tumma på kvaliteten?

För att på djupet ta reda på hur bakningsmetoder och ingredienser påverkar brödets struktur har RISE, tillsammans med Lantmännen och Lunds universitet, genomfört ett experiment där de analyserat brödets mikrostruktur i realtid under bakning.
bild
BLOGG
Baljväxter i fokus!
I de nya kostråden från Livsmedelsverket rekommenderas vi att äta bönor, ärtor och linser mer ofta – helst varje dag! Hanna E Svensson, projektledare på RISE berättar om ett urval av projekt vi arbetar med för att utveckla nya, attraktiva livsmedel baserade på ärtor och bönor .
Läs Hannas blogg på RISE hemsida
 
bild
PROJEKT
AgroDrive - Bränsle av fossilfritt odlad raps

Genom att använda det rapsbaserade bränslet RME istället för diesel i jordbruket, minskar utsläppen med 65%. Hur kan man odla rapsen mer effektivt och därigenom minska utsläppen ytterligare? Det utforskar Energifabriken och Yara i ett projekt inom AgroDrive under våren. Erik Jacobsson, delägare i Energifabriken, berättar om rapsodlingen och vilken nytta den kan uppnå.
bild
EVENT
Möt RISE experter inom Agtech i Borgeby 
Välkommen till vår utställning på Borgeby Fältdagar för spännande samtal om hur vi tillsammans kan driva på utvecklingen av framtidens jordbruk.

När: 25-26 juni
Var: Borgeby Fältdagar
 
bild
PANELSAMTAL I ALMEDALEN
Innovation för matens framtid - dags att samla Sverige

Med utgångspunkt i Livsmedelsstrategi 2.0 arrangerar RISE ett panelsamtal i samband med Matdagen i Almedalen. Syftet är att diskutera hur vi genom samhandling stärker innovationssystemet för ökad livsmedelsberedskap och export.

Medverkande:
  • Christina Nordin, Generaldirektör, Livsmedelsverket
  • Marie Gidlund, Verksamhetsledare, Sweden Food Arena
  • David Levrén, Projektledare, Dalarna Science Park
  • Jenny Asplund, Projektledare, KSLA
  • Helen Rönnholm, Global Head for Export Promotion, Business Sweden
  • Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsledare, RISE
Moderator:

Ingela Stenson, PRIME

När: Tisdagen den 24 juni, kl 14:00-14:45
Var: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, Visby

Välkommen till en inspirerande diskussion om hur vi kan möta dagens utmaningar med morgondagens innovationssystem!
bild
WORKSHOP
Food for Thought på Livsmedelsdagarna
RISE hälsar livsmedelsföretag som anmält sig till årets Livsmedelsdagar välkomna till seminariet Food for Thought - Hur går vi från forskning till impact? Tema: Transformation.

När: 10 september
Var: Hotell Tylösand, Halmstad
 
27933 Framtidens mat p%c3%a5 RISE   LinkedIn
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild