Nu är den nya nationella livsmedelsstrategin 2.0 äntligen här! Den visar att livsmedel har en viktig roll i samhället, särskilt med tanke på osäkerheterna i omvärlden. Strategin lyfter fram mervärden som kvalitet och gastronomi samt potentialen för ökad produktion, robusthet och export. För att lyckas krävs stort fokus på samverkan och innovation, vilket vi på RISE är övertygade om.
Det är positivt att den nya livsmedelsstrategin går från ord till handling med fokus på ökad robusthet och konkurrenskraft inom svensk livsmedelsproduktion. Det är också viktigt att vi tar vara på den innovationskraft Sverige är känt för och ökar innovationshöjden inom livsmedelsområdet. Vi behöver utveckla nytt för att bli ett innovativt matland som bygger vidare på vårt starka varumärke med hållbarhet och djurvälfärd. Detta är nödvändigt för att bli framgångsrika internationellt.
Ett annat område som vi på RISE brinner för är samverkan. Därför är vi glada över att ha fått i uppdrag att vidareutveckla det system vi byggt upp kring regional samverkan inom det innovationsstödjande systemet, så att livsmedelsföretag i hela landet får enklare tillgång till kunskap, kompetens och infrastruktur.
Vi påbörjar nu dialog med regioner och länsstyrelser för att i slutet av året kunna lämna förslag på hur främjande av företagsutveckling och innovation för livsmedelsföretag kan förbättras, oberoende av var de är lokaliserade. Tillsammans kan vi skapa en starkare och mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige..
Klara Båth Avdelningschef för Livsmedel på RISE
|
|
|
|
 |
I forskningsprojektet Brewed and Renewed samlas aktörer från hela värdekedjan - från bryggeri och bageri till dagligvaruhandel för att undersöka hur drav, vilket är en viktig restprodukt från ölbryggning, kan omvandlas till en ingrediens i goda, hållbara och nyttiga livsmedel. Projektet bidrar även till minskat matsvinn.
Projektet utvecklar tillvägagångsätt för att hantera, bearbeta och använda draven som en ingrediens i livsmedelsproduktionen, med fokus på bröd och frukostflingor. Projektet leds av RISE och i projektgruppen ingår Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer.
– Genom att projektet samlar dessa aktörer, kan de utmaningar som finns längs hela värdekedjan lösas, samtidigt som steget från forskning till praktisk tillämpning minskar. Förhoppningen är att projektet bidrar till att drav blir en värdefull ingrediens i en mängd olika livsmedelsprodukter, säger projektledare Tim Nielsen på RISE i ett pressmeddelande.
Bild: Drav är en biprodukt från öltillverkning. Foto: Carlsberg Sverige
|
|
Enligt FN är en tredjedel av världens befolkning undernärd. Under 2019 började Bill & Melinda Gates Foundation investera i berikning av buljongtärningar i syfte att minska undernäringen. Arbetet har nu fått internationell uppmärksamhet, då Bill Gates medverkade i CBS The Late Show för att provsmaka en buljongtärning som producerats av RISE Research Institutes of Sweden och CSIRO (Australien).
Bill Gates provsmakade nyligen en buljongtärning producerad av RISE och CSIRO i CBS The Late Show.
Buljongtärningen som producerats av RISE Research Institutes of Sweden och CSIRO (Australien). Foto: Johanna E Andersson, RISE |
|
|
I en ny trendrapport från RISE lyfter forskare och experter fram fem nya trender som kommer att påverka matsystemet på kort och lång sikt. |
Ladda ner trendrapporten här |
|
|
I februari samlades hållbarhetschefer från statliga bolag och representanter från RISE på Regeringskansliet för att diskutera hur bolagen kan arbeta mer aktivt med biologisk mångfald.
Från RISE medverkade RISE HR och hållbarhetsdirektör Annette Anjou, hållbarhetschef Ulrika Rydén och projektledare Johan Olausson som arbetar med hållbara livsmedelssystem. RISE presenterade bland annat om hur företag kan integrera biologisk mångfald i sina strategier. Diskussionerna fokuserade på konkreta lösningar, erfarenhetsutbyte och möjligheter att stärka näringslivets insatser för en hållbar framtid. |
Här kan du läsa mer om RISE arbete med biologisk mångfald |
|
|
|
Både ur ett lönsamhets- och miljöperspektiv är det viktigt att spara energi och vatten inom livsmedelsproduktionen. RISE experter kan hjälpa till att säkerställa att detta sker utan att äventyra livsmedelssäkerheten.
Läs här om hur kan RISE hjälpa till |
|
|
|
Innovativa livsmedel kan göra skillnad för både klimatet och hälsan – men bara om de faktiskt väljs och äts upp. På RISE arbetar forskare med avancerade analysmetoder och en smaksäker panel för att utveckla produkter som korvar, färs och burgare.
RISE genomför både sensorisk och instrumentell analys för att utveckla nya livsmedel. I RISE livsmedelsgodkända anläggningar i Göteborg och Örnsköldsvik jobbar forskare och ingenjörer med design av livsmedel. Fokus ligger på smak, textur och näringsinnehåll.
– För att människor ska göra en livsstilsförändring måste den förändringen smaka gott, säger Lina Svanberg, enhetschef på RISE avdelning Livsmedel. |
Läs berättelsen om hur RISE kan hjälpa dig att utveckla nya livsmedel |
|
|
|
Baljväxter som bönor, linser och ärtor må vara små och blygsamma av sin natur, men har potential att ta plats i omställningen till en mer hållbar livsmedelskonsumtion än vad vi kanske kan tro. Det är dags att de får ta plats på tallriken!
Läs Britta Floréns blogginlägg här |
|
|
|
I mars deltog RISE experter inom Hållbara måltider och klimat kopplat till mat på Kostdagarna på Stockholmsmässan. Nytt för i år var "Möt en forskare", där fyra forskare höll seminarier för Kost & Närings medlemmar.
-Seminarierna handlade om vad som styr våra matvanor och hur vi kan förändra dem, nutrition och antinutrienter med fokus på fullkorn, baljväxter och vegotrenden, sen pratade vi om livsmedelskris eller krislivsmedel och om hur våra val gör skillnad men också om innovation och förnyelse inom den offentliga måltiden, berättar Gunilla Martinsson, projektledare på RISE.
RISE medverkade även med en utställning på Dialogtorget, där våra experter diskuterade hållbara måltider och hur vi med våra verktyg kan hjälpa minska klimatavtrycket i de offentliga kök.
|
Här kan du läsa mer om hur RISE kan stötta ditt arbete med hållbara måltider |
|
|
|
RISE driver ett projekt som undersöker nya sätt för att ta hand om och utveckla befintlig kompetens inom offentlig sektor. |
Läs om projektet här |
|
|
RISE erbjuder nu en kostnadsfri webbkurs för att öka kunskapen om säker och djurvänlig hantering av nötkreatur. Kursen riktar sig både till nybörjare och erfarna och täcker allt från djurens beteende till utformning av drivningssystem. |
Läs mer om kursen och ta del av den kostnadsfritt här |
|
|
|
Nu finns alla delar av AGFO Transformation, med experter från RISE, tillgängliga att ta del av på AGFOs hemsida.
Du hittar alla delar här |
|
|
|
Det EU-finansierade projektet Agrifood TEF har genomfört två webbinarier på temat Människa och maskin i jordbruket som nu är möjliga att ta del av RISE på Youtube-kanal:
Del 1: När självkörande maskiner, AI och robotar gör inträde i jordbruket ställer det nya krav på tillverkare och användare att känna till juridiken som reglerar tekniken. Vem är ansvarig om något går fel och hur säkerställer vi att maskinerna gör jobbet de ska?
Klicka här för att se del 1
Del 2: Det finns många utmaningar i utvecklandet av självkörande maskiner. Hur testar och utvärderar vi till exempel att maskinen har ett robust och pålitligt säkerhetssystem?
Klicka här för att se del 2 |
|
|
Matsystemet både påverkar och är beroende av biologiska mångfald – men hur ser livsmedelsbranschens arbete med detta ut idag? RISE vill förstå hur aktörer inom hela kedjan, från jord, hav och sjö till livsmedelssektorn, arbetar med den biologiska mångfalden. Just nu genomför vi en enkät där du kan bidra med värdefull insikt – det tar bara ett par minuter att delta. Dina svar delas inte externt och du kan välja att lämna svar anonymt. |
|
|
|
|
SWITCH Forum på GoCo Health Innovation City i Mölndal, bjöd in till en inspirerande eftermiddag i mars för att utforska framtidens matsystem och för att skapa nya band mellan mat, hälsa och läkemedel. |
Läs mer om SWITCH Forum här |
|
|
|
- JUNI: Borgeby Fältdagar
- JUNI: Almedalen
- SEPTEMBER: Livsmedelsdagarna
|
|
|
|