Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Research Institutes of Sweden
18793 1 1
bild
18793 1 1
Nyhetsbrev v13
I detta nyhetsbrev fokuserar vi på hur digital teknik och innovationer förändrar vården och omsorgen. I detta nyhetsbrev kan du läsa om hur Socialsekreterare i Helsingborg testar AI för att transkribera klientmöten, vilket både sparar tid och förbättrar samtalskvaliteten. E-hälsomyndigheten presenterar fem strategiska utvecklingsområden för att främja digitalisering inom hälsa, vård och omsorg, med fokus på kompetens, säkerhet och teknik. Dessutom lyfter vi Vitalismässan 2025 i Göteborg, Nordens största mötesplats för innovationer inom e-hälsa och välfärdsteknik. Vi uppmärksammar också Hälsodigitalens akademi vid Umeå universitet, där resultat och framtidsvisioner inom digital hälsa presenteras. Ta del av inspelningen från AllAgeHubs webbinarium om välfärdsteknik för personer med demens, och läs om studien från Jönköping University som visar att äldre riskerar digitalt utanförskap på grund av bristande webbtillgänglighet.

Välkommen att ta del av dessa viktiga initiativ och innovationer som formar framtidens vård och omsorg!

Mejla oss förslag på nyheter från din kommun och tipsa vänner om att anmäla sig till vårt nyhetsbrev här: https://www.ri.se/sv/prenumerera-pa-vart-nyhetsbrev-om-e-halsa-och-valfardsteknik

Glöm inte att följa vår Linkedin-sida, https://www.linkedin.com/showcase/digital-halsa-pa-rise/, för fler nyheter och inspiration kring digitala lösningar och nya arbetssätt inom vård och omsorg.
bild
Äldre riskerar digitalt utanförskap
Äldre personer riskerar digitalt utanförskap på grund av bristande tillgänglighet på offentliga webbplatser. En ny studie från Jönköping University, publicerad av Äldre i Centrum, visar att många webbplatser inte uppfyller lagkraven på digital tillgänglighet. Detta skapar svårigheter för äldre, särskilt personer med nedsatt syn eller motoriska problem.

Enligt rapporten leder problemen till att äldre missar viktig samhällsinformation, vilket kan öka isoleringen och minska självständigheten. Forskarna uppmanar myndigheter och kommuner att följa riktlinjerna i Lag om tillgänglighet till digital offentlig service. Studien efterlyser ökad kompetens och medvetenhet hos webbutvecklare och beslutsfattare samt tydligare rutiner och regelbundna kontroller för att säkerställa att alla medborgare, oavsett ålder eller funktionsförmåga, kan ta del av digital offentlig service.
Webbinariet om välfärdsteknik och demens nu tillgängligt
Den 27 februari arrangerade AllAgeHub ett webbinarium om välfärdsteknik för personer med demens. Nu kan alla som missade livesändningen eller vill ta del av innehållet igen se inspelningen på AllAgeHubs hemsida.

Webbinariet ger konkreta exempel på hur teknik kan underlätta vardagen och förbättra livskvaliteten för personer med demens och deras anhöriga. Experter diskuterar även viktiga frågor kring integritet, etik och användarvänlighet samt hur digitala lösningar kan förenkla arbetet inom vård och omsorg.
bild
E-hälsomyndigheten identifierar nyckelområden för digital utveckling
E-hälsomyndigheten har identifierat fem strategiska utvecklingsområden för att främja digitaliseringen inom hälsa, vård och omsorg. I en färsk rapport betonas vikten av styrning och samordning, regler och lagstiftning, datatillgång och AI, kompetens samt beredskap och cybersäkerhet. Dessa områden är avgörande för att skapa en effektiv och säker digital vårdmiljö som möter framtidens behov. Läs mer om rapporten och dess insikter på E-hälsomyndighetens webbplats.
bild

AI kan avlasta socialsekreterare
Socialsekreterare i Helsingborg testar AI för att transkribera klientmöten, vilket sparar tid och förbättrar samtalskvaliteten. AI-programmet spelar in, transkriberar och sammanfattar möten, vilket minskar den administrativa bördan. Trots tekniska utmaningar och behovet av anpassning, upplever socialsekreterarna att verktyget förbättrar arbetsmiljön och rättssäkerheten. Intresset från andra kommuner är stort. Nästa steg för AI-projektet i Helsingborg är att fortsätta utvärdera pilotprojektet och dela lärdomar med andra kommuner. Ett öppet webbinarium planeras den 25 april 2025, där processen från idé till pilotprojekt kommer att diskuteras.
Länk till webbinarie
Läs mer 
 
bild

Hälsodigitalens akademi presenterar resultat och framtidsvisioner
Umeå universitet bjuder in till Hälsodigitalens akademi den 23 april, en konferens där resultaten från flera års forskning och utveckling inom digital hälsa presenteras.

Dagen erbjuder insikter i aktuella projekt och framtida möjligheter inom området.
Under konferensen delar forskare, praktiker och beslutsfattare med sig av erfarenheter och diskuterar hur digitala lösningar kan möta hälsoutmaningar i samhället. Deltagarna får ta del av framgångsrika exempel samt dialog om kommande satsningar och innovationsmöjligheter.

Evenemanget riktar sig till alla intresserade av digital hälsa och dess potential att bidra till bättre vård och hälsa. Konferensen hålls på plats vid Umeå universitet och är öppen för anmälan.
Läs mer
 
bild

Konferensprogrammet till Vitalis 2025 släppt
Vitalismässan 2025, som äger rum den 19-22 maj i Göteborg, är Nordens största mötesplats för framtidens vård och omsorg. Under fyra kunskapsfyllda dagar samlas över 6 000 deltagare, 700 talare och 200 utställare för att diskutera och utforska innovationer inom e-hälsa, välfärdsteknik, AI och digitalisering. Här får du insikter om den senaste utvecklingen och praktiska exempel som kan implementeras direkt i din verksamhet.

Läs mer
 
open