Teknik är inte allt, men det är viktigt. Särskilt om vi ser till Sveriges konkurrenskraft i en mer osäker omvärld och där det samtidigt ställs krav på hållbar omställning. RISE har nyligen släppt en rapport där man utvärderat 10 teknikområden som identifierats som kritiska för den ekonomiska säkerheten inom EU. De allra flesta av dessa tekniker har hög relevans för både jordbruks- och livsmedelssektorn i Sverige.
Under kommande decennier kommer stora förändringar att ske inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Viktiga tekniker för konkurrenskraft och samhällsomställning är bland annat AI och autonoma system, avancerad digital teknik för automatisering och ökad produktivitet, energiteknik för fossilfri elektrifiering, materialteknik för omställning, och bioteknik för hälsa och omställning. För att Sverige inte skall tappa sin status när det kommer till teknikutveckling och innovation krävs att vi satsar både från statligt håll och från företagen själva.
RISE avdelning Jordbruk och livsmedel jobbar med flera av dessa områden, till exempel vid testbädden för digitaliserat jordbruk i Uppsala och med bioteknik och fermentering i Göteborg och Örnsköldsvik samt med effektiv energi- och vattenanvändning inom livsmedelstillverkning. Arbetet sker både i samverkan med näringsliv och med olika partners i Sverige och ute i Europa. Men det behöver göras mer och det är viktigt att framtida nationella tekniksatsningar i Sverige även inkluderar jordbruk och livsmedel. Klara Båth,
Avdelningschef Jordbruk och livsmedel på RISE
|
|
|
 |
RISE leder det nya centret AgroDrive för fossilfri energi inom jordbruk och livsmedel. Målet är att bidra till omställningen till fossilfri energi i det svenska jordbruks- och livsmedelssystemet och stärka Sveriges förmåga att producera livsmedel i kristider.
- Genom centrumbildningen ser vi stora möjligheter att kunna fokusera på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och distributionsledet till livsmedel. På så sätt kan vi bidra till att säkra Sveriges långsiktiga kapacitet för livsmedelsproduktion och förmåga att producera och distribuera livsmedel i kristider. Vi är väldigt glada och stolta över att vi har fått en så bred uppslutning av olika aktörer i branschen till detta samarbete, säger Johanna Olsson, forskare hos RISE och projektledare för AgroDrive.
AgroDrive är en del av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling, satsning på fem nya livsmedelscentrum med fokus på beredskap och konkurrenskraft, med en tilldelning på 300 miljoner kronor. Ambitionen är en i stort sett helt fossilfri svensk livsmedelskedja 2030 och helt fossilfri 2050. |
|
 |
Den 13 december meddelade regeringen att Livsmedelsforskningsprogrammet, som startades 2017 och förvaltas av FORMAS, förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner kronor från och med 2028.
– Det här är en viktig satsning i arbetet med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Förstärkningen av livsmedelsforskning och innovation är avgörande för att nå livsmedelsstrategins mål och för sektorns utveckling, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i det pressmeddelande som presenterade de nya satsningarna.
Klara Båth, avdelningschef på RISE avdelning Jordbruk och livsmedel, ser mycket positivt på beskedet.
– Jag ser mycket positivt på de utökade satsningarna som nu görs på livsmedelssystemet. Med förstärkningen av forskningsprogrammet tas ett viktigt steg för att säkerställa att den utveckling som behövs för ett än mer hållbart, resilient och konkurrenskraftigt livsmedelssystem i Sverige kan genomföras, säger Klara Båth.
Dagens matsystem har en central roll i att först och främst se till att vi alla har mat på bordet, men också i att lösa effekterna av flera stora utmaningar, såsom klimatförändringar, ett osäkert geopolitiskt läge och ökande problem med ohälsa och ojämlikheter. Dessutom ställer konsumenter och samhälle allt större krav på att maten ska vara både hållbart och etiskt producerad och samtidigt ha en positiv inverkan på vår hälsa.
– Med den ökade finansieringen får bland annat RISE ännu bättre förutsättningar för att i bred samverkan med näringsliv, akademi och offentliga aktörer utveckla nya, innovativa och konkurrenskraftiga lösningar. Satsningen innebär att vi kan göra stor skillnad i hela livsmedelssystemet, hela vägen från ord till bord, säger Klara Båth.
Läs mer: Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta |
|
|
 |
RISE blev den 12 december 2024 erkänd som en kompetent organisation av European Food Safety Authority (EFSA), den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, enligt artikel 36 i EFSAs inrättandeförordning.
Detta innebär att RISE nu kan delta i EFSAs upphandlingar och utlysningar, vilka kan handla om betydelsefulla uppdrag inom utvecklingen av framtida regelverk för livsmedelssäkerhet, inklusive växtskydd och djurhållning.
Petter Melin, forskare vid RISE, som hanterat RISE ansökan med stöd från Livsmedelsverket, betonar att detta inte bara ger möjlighet att belysa det svenska perspektivet i EFSAs riskbedömningar, det innebär även kompetenshöjande aktiviteter som kan gynna den svenska livsmedelskedjan på lång sikt.
EFSA samarbetar med olika parter för att främja en enhetlig vetenskaplig rådgivning inom EU och tillhandahåller en vetenskaplig grund för lagar och förordningar som skyddar Europas konsumenter från livsmedelsrelaterade risker..
De kompetenta organisationerna består idag av över 300 universitet, institut, statliga och offentliga organ samt andra vetenskapliga organisationer i medlemsstaterna.
Syftet med dessa organisationer är att till EFSA tillhandahålla vetenskapliga yttranden, ge vetenskapligt och tekniskt stöd, samt samla in data och identifiera nya risker.
Uppdragen innebär ekonomiskt stöd i form av bidrag fördelar genom utlysningar där endast organisationer som finns med i artikel 36-förteckningen är berättigade till att söka.
Läs mer om EFSAs uppdrag och nätverk:
|
|
|
|
|
 |
Nu ska en ny klimatdatabas för livsmedel utvecklas för att kunna möta nya riktlinjer och krav inom klimatrapportering. Den nya databasen, kallad FOODWISE, ska ge mer detaljerade klimatberäkningar och stödja hållbara beslut inom livsmedelssektorn.
RISE nuvarande klimatdatabas för livsmedel fortsätter vara en viktig resurs för livsmedelsbranschen, men för att möta nya krav och direktiv behövs en ny klimatdatabas, där data kan modelleras och klimatavtrycken beräknas automatiskt.
Projektet finansieras av Formas och kommer att pågå i två år och sker i samarbete med Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. |
|
Läs om RISE Klimatdatabas för livsmedel |
|
 |
Ett nytt projekt som fokuserar på livsmedelsindustrin har startat för att utforska industrins bidrag till Water Wise Societies mission om hållbart vatten för alla år 2050.
Projektet ska undersöka åtgärder som kan öka industrins förmåga till klok användning av vatten samt effektivare hantering av processvatten och spillvatten för att skapa bättre samspel mellan industri och kommun. Projektet leds av RISE och engagerar bland annat livsmedelsindustrier, Livsmedelsverket, Livsmedelsföretagen, Svenskt Näringsliv och Svenskt Vatten.
Kontakta Lina Lindahl om du är intresserad av att engagera dig i projektet |
|
|
|
|
|
iCOSHELLS, finansierat av EU Horizon, adresserar behovet av hållbar jordrestaurering. Här utvecklas skalbara lösningar och policyrekommendationer för att stärka biologisk mångfald, klimatresiliens och en hållbar framtid för samhälle och miljö.
Läs mer om iCOSHELLS |
|
|
|
Det finns många antaganden om svenska konsumenters relation till vilda blåbär, men data om deras konsumtions- och plockbeteende samt attityder har saknats. Inom FINEST gjordes därför en studie med över 2 000 individer i Sverige där resultaten utmanar tidigare uppfattningar och bidrar med insikter för att utveckla en hållbar bärindustri. Studien, ett tvärvetenskapligt samarbete, visar vikten av att inkludera konsumentperspektivet i omställningen till hållbara system. |
Läs mer om studien om vilda blåbär |
|
|
RISE har fått flera projektansökningar beviljade under hösten. Här är ett axplock av dem. Vi tackar för förtroendet! Mer information om projekten presenteras löpande i våra nyhetsbrev och i LinkedIn-kanalen Framtidens mat på RISE. |
- AgroDRIVE - The transition to fossil-free energy in Sweden's agricultural and food systems
- Hållbart svenskt vattenbruk - Analys och framtidsscenarier
- FOODWISE - A new climate impact database for foods enabling wise decisions
- Drav som livsmedelsingrediens
- AGROSOILS - Agro-ecological Soil Optimization for Integrated Weed Management
- Precisionssådd som en del av ett integrerat växtskydd och odlingssystem i spannmål
- Food and drinks for seniors
- PRACTICAL WISION - ogräsigenkänning i praktiskt bruk
- Enhancing viral detection and cleaning efficacy: surface testing and phage models
- Flow of different fluids through a fibrous network
- FEAST: Från plast till protein för en hållbar livsmedelsrevolution genom jästteknik
- Offentlig livsmedelsförsörjning genom lokal mat
Följ oss gärna på LinkedIn: Framtidens mat på RISE |
|
|
RISE erbjuder expertis inom nutrition för utveckling av framtidens hälsosamma livsmedel. Tillsammans med en bred palett av experter, inom produktdesign, sensorik, livsmedelssäkerhet och miljö, hjälper vi företag att skapa konkurrenskraftiga livsmedel, som bidrar till ett hållbart livsmedelssystem. Genom att väga in matens påverkan på både hälsa och miljö skapar vi förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. |
Läs om RISE erbjudande inom Hållbar nutrition |
|
|
Avhandlingen handlar om virtuella stängsel, en ny teknik med potential att förändra betesdrift och naturvård i Sverige. I sin forskning har Lotten studerat nötkreaturs välmående däribland hur de lär sig hantera systemet och nivåer av stresshormoner. Disputationen är öppen för alla och kan följas på plats eller via Zoom den 18:e december.
Läs om virtuella stängsel för betesdjur |
|
|
|
|
Forskarpodden tar upp aktuella frågor inom offentliga måltider - skola, vård och omsorg. Innehållet baseras på frågor från Måltid Sveriges 125 medlemsorganisationer i kommuner och regioner runt om i landet.
Lyssna på podden här
|
|
|
|
Till våren erbjuds alla produktutvecklare en ny chans för att vässa sina kunskaper! RISE och Livsmedel i fokus bjuder nu in till en ny omgång av den populära utbildningen "Bli en produktutvecklare i världsklass". Utbildningen är specifikt framtagen till dig som idag arbetar som produktutvecklare eller i liknande roll med erfarenhet av produktutveckling.
Varmt välkommen med din anmälan! |
|
|
|
Den 22–23 januari 2025 samlas sjömatsbranschen i Göteborg för Nordic Seafood Summit. Eventet bjuder på insikter till hela sjömatkedjans verklighet och ger möjlighet till dialog och inspiration kring hur branschen kan möta hållbarhetsutmaningarna och samtidigt skapa bättre ekonomiska förutsättningar. RISE finns på plats under båda dagarna. Besök vår monter och ta del av våra programpunkter under dag två, som har särskilt fokus på offentliga måltider.
Ta del av program och köp din biljett här
|
|
|
|
|