Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Nyhetsbrev från FINEST
#4 2024 / DECEMBER
18793 1 1
bild
18793 1 1
Välkommen till FINEST nyhetsbrev
Det här är ett nyhetsbrev som tar upp nyheter från FINEST –  ett nationellt centrum med målsättning att skapa förutsättning för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta gör vi genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.
25083 Karin %c3%96stergren
Ledare:
Ketchupeffekten ser man i många projekt, så också i FINEST – först händer inget, sedan lite mer, och plötsligt händer väldigt mycket!

I höst har vi haft tre spännande webbinar på olika teman:  lärdomar från arbetet med ett växtbaserat sortiment i butik (ICA), företagsanalys i primärproduktionen (LRF), och nu senast den officiella lanseringen av FINEST verktygslåda för omställningsarbete. Parallellt med detta har vi i samverkan med våra partnerföretag utvärderat innovativa produktkoncept baserat på den forskning som gjorts inom FINEST. Mer om detta under 2025.  

Jag hoppas också att ni sett resultatet från konsumentundersökningen kring blåbär. Spännande forskning!  Om detta och mycket annat kan ni läsa i detta fullmatade nyhetsbrev!

Lite annat smått och gott. Vi har nu kommit överens med Formas om hur vi knyter ihop säcken och också fått beslut om ett extra bidrag för detta. Detta innebär att vi kommer kunna avsluta våra påbörjade studier och publicera dessa, samt att våra två doktorander får lite mer tid och handledning för att kunna avsluta sina studier utan press.

Vi kommer även fortsättningsvis skicka ut FINEST nyhetsbrev och publicera nyheter på LinkedIn under 2025, och vi kommer även att anordna ett avslutningsevent som just nu är under planering.

Hur vi ska ta FINEST-plattformen vidare efter 2025 är en fråga som vi funderar på – vad har varit unikt och vad är värt att ta vidare? Vi vill skapa något som efterfrågas och fyller en konkret funktion. Kom gärna med inspel!

Med detta önskar jag er alla en riktigt härlig jul och nyårshelg. Själv ska jag satsa på att vara den farmor som jag inte riktigt hunnit med att vara det senaste året!


/Karin Östergren, centrumledare FINEST
SAVE THE DATE - Nordisk skogsbärskonferens i Rovaniemi 2025
Förra årets nordiska skogsbärskonferens i Umeå blev en succé! Den ledde till flera nya nordiska samarbeten, och 7– 8 oktober 2025 är det dags för nästa nordiska skogsbärskonferens att gå av stapeln i Rovaniemi, Finland. 
Läs mer
bild
Mastersarbete prisades för stor potential för positiv miljöpåverkan
Aaqifa Shaikh presenterade sitt mastersarbete “Environmental Sustainability Assessment and a Comparative Analysis of Post-Treatments on Pea Protein Concentrate versus Isolate: A Case Study in Sweden and Denmark” under ett avslutande evenemang i belgiska Leuven i mitten av oktober.
Kom igång med hållbarhetsomställning!
– Många aktörer upplever att det svåraste med att arbeta för en hållbarhetsomställning är att veta hur de ska komma igång, och hur de ska börja. Dialogverktygen kan erbjuda stöd i detta genom att visa hur aktörer kan samordna sig och strukturerat arbeta mot gemensamma mål, säger Björn Persson, innovations- och processledare på RISE.

Den 6 december hölls en digital workshop kring FINEST dialogverktyg, som utvecklats för att ge en översiktlig förståelse av hållbarhetsomställning. Läs artikeln för konkreta tips om hur du kan ta nästa steg i din verksamhets hållbarhetsomställning!

Läs mer
bild
Svenska konsumenters relation till vilda bär
En ny studie kastar nytt ljus över svenska konsumenters relation till vilda blåbär och utmanar befintliga myter och antaganden. Genom ett representativt urval om över 2000 individer bidrar FINEST forskare med värdefull kunskap som kan främja en mer hållbar bärindustri i Sverige.
Webbinar kring företagsanalys i primärproduktionen
LRF har som en del av arbetet i FINEST sammanställt resultat från en större företagsanalys som gjorts av LRF inom projektet ”Mer mat – fler jobb”. I studien deltog uppemot 450 företag – primärproducenter och livsmedelsproducerande företag – från hela landet.
Läs mer om projektet
Lärdomar kringväxtbaserat sortiment i butik
Ica har som en del av arbetet i FINEST sammanställt resultat och lärdomar från arbete med växtbaserat sortiment i butik. Lärdomarna presenterades av Louise Lyckvik, ICA Växa Innovation och konceptutveckling, under ett webbinar för FINEST-konsortiet den 8 november.
AI in the Swedish Food System
Inom studien “AI in the Swedish Food System: Exploring, Adoption, Challenges, and Opportunities in Primary Production through a Socio-Technical Lens” av Amirhadi Zakeri och Yiming Lei, undersöks möjligheter och utmaningar med implementering av AI inom det svenska livsmedelssystemet, med fokus på primärproduktion.
Läs mer
Livsmedelsforskare Evelina Höglund om att öka värdet på bär
– Som det är nu är värdet på bärkedjan i Sverige inte så högt, så vi måste försöka öka det. Om vi kan producera fler produkter i slutändan som har ett högre värde, så har företagen råd att investera i ny teknik eller förbättra arbetsvillkoren för sina plockare, säger Evelina Höglund.
Nyfiken på andra projekt med koppling till FINEST?
Vi har nu samlat projekt med koppling till FINEST på vår webb. Klicka på respektive rubrik för att komma vidare till den enskilda projektsidan.
Läs mer
FINEST publikationer
PÅ FINEST webb samlar vi vetenskapliga artiklar, examensarbeten, konferensbidrag, liksom populärvetenskapliga sammanfattningar från ett urval av de forskningsstudier som gjorts inom ramen för FINEST.
UPPSKATTADE DU DET HÄR NYHETSBREVET?
Vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till en kollega eller vän, och tipsa om att de kan prenumerera på kommande nyhetsbrev genom att använda knappen nedan.
Prenumerera på nyhetsbrev från FINEST
open