Det är mycket på gång inom EU:s hållbarhetslagstiftning – produktpass, CSRD (hållbarhetsrapportering), ESRS (standarder för hållbarhetsrapportering)
Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Substitutionscentrum
#3 / APRIL 2024
18793 1 1
bild
18793 1 1
Substituera mera
Det är mycket på gång inom EU:s hållbarhetslagstiftning – produktpass, CSRD (hållbarhetsrapportering), ESRS (standarder för hållbarhetsrapportering) och kommande regleringar är några exempel. Ännu känns det svårt att greppa vad olika initiativ kommer att innebära för företag och offentliga aktörer, inte minst kopplat till kemikalier. Ett sätt att förbereda sig som Substitutionscentrum förespråkar är att börja fasa ut och välja bort produkter som innehåller problematiska ämnen. Substituera mera helt enkelt!

/Anna Jacobs, centrumledare, Substitutionscentrum
bild
Aktuellt från EU och Echa
Fem nya ämnen föreslås för tillståndsförteckningen, tillägg till leksaksdirektivet och plan för ämnesutvärdering. Håll koll på det senaste från EU och Echa

bild
Hjälp oss hjälpa fler företag att lära sig om substitution
Under vintern har vi tagit fram en kort förklarande film för att fler företag ska förstå att det finns hjälp att få när det kommer till utfasning av farliga kemikalier i produkter. Hjälp oss gärna att sprida den så att fler nås av budskapet!
Myndigheter inom EU konstaterar att mer behöver göras för att kemikalier ska bli säkra och hållbara 
Den 17 april lanserade Echa och EEB, den Europeiska miljöbyrån, en ny rapport och en sammanställning över indikatorer som visar drivkrafter och effekter, och hur det går med utvecklingen mot mer säkra och hållbara kemikalier. Utgångspunkten är EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet och målet att förhindra skador på människa och miljö, och samtidigt stödja EU:s industri att producera säkra och hållbara kemikalier.

Läs mer här:
Nyheten på Echas webbsida
Rapporten på EEBs webbsida
Indikator-sammanställningen på EEBs webbsida
bild
Tips! Chemicals in the Plastics Treaty: Perspectives on Protecting Human Health
I slutet av mars anordnades ett event som syftade till att ge en tydligare bild om varför det är viktigt att farliga kemikalier regleras globalt för att det plastavtal som förhandlas fram inom FN ska kunna säkerställa ett skydd av människors hälsa. Eventet hölls inom ramen för Geneva Beat Plastic Pollution Dialogues och anordnades tillsammans IPEN (International Pollutants Elimination Network).  

På väg till Bryssel med lärdomar från RISE fallstudier
Hur kan vi säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig industri samtidigt som vi värnar om de planetära gränserna? Det är en av de frågor som kommer att diskuteras i Bryssel i slutet av april vid konferensen ”Tomorrow's Chemicals Policy: Perspectives and Challenges”.

Substitutionscentrum kommer att vara på plats och resentera resultat från våra fallstudier av ramverket Safe and Sustainable by Design (SSbD), och dela med oss av lärdomar ur ett forskningsinstituts perspektiv.

Läs mer
bild
Frankrike driver på för en utfasning av PFAS 
Samtidigt som EU:s arbete med en bred reglering av PFAS pågår väljer nu Frankrike att separat från EU-processen ta egna steg i samma riktning.
Inga farliga ämnen i svenska nappar
Kemikalieinspektionen har nyligen publicerat en rapport från kontroll av nappar. För att få en bild av utbudet på den svenska marknaden hade napparna köpts både i fysiska butiker och från webbutiker med sidor på svenska. Alla nappar hade godkänt kemikalieinnehåll, och man bedömer därför att man generellt kan känna sig trygg.

Läs Kemikalieinspektionens nyhet här
bild
WEBBINARIUM
Arbetar du som affärsutvecklare med hållbarhetsfokus alternativt hållbarhetscoach mot företag?
Klicka här
 
Vill du delta i en fokusgrupp?
Till en fokusgrupp-studie söker vi nu deltagare som vill dela med sig av sina tankar i ett samtal om kemikalier i vardagen. Samma studie genomförs i 20 EU länder. Inga förkunskaper krävs!

Deltagarna ska uppfylla en blandning av kriterier, vad gäller ålder (från 18 år och uppåt), genus, utbildningsnivå, yrken och om man har barn eller inte. Deltagarna ska inte ha någon särskild kemikalierelaterad bakgrund, som att arbeta med kemikaliefrågor, vara kemist, fysiker eller annan profession som innebär särskild kunskap om kemikalier eller riskbedömning av kemikalier.

Läs mer och ansök om deltagande här
Hållbarhetscheckar i Västra Götaland
Nu finns det chans att söka hållbarhetscheckar för företag i Västra götalandsregionen. En bra möjlighet för innovativa lösningar kopplat till substitution!

Läs mer och ansök här
bild
UTBILDNING
Introduktion till SCIP databasen
Om dina varor innehåller särskilt farliga ämnen upptagna på kandidatförteckning i Reach, i halter som överstiger 0,1 viktprocent, måste du registrera dem i SCIP-databasen hos Echa. Välkommen på en introduktion till registrering i SCIP.

När: 7 maj 2024, kl 10 - 11
Hur: Digital och kostnadsfri
Läs mer och anmäl dig här

Fördjupning 1: Strategi och förberedelse av data för SCIP
När: 22 maj 2024, kl 9 - 12, digitalt
Pris: 2 900 SEK ex moms.
Läs mer och anmäl dig här

Fördjupning 2: Att genomföra en registrering i SCIP
När: 24 maj 2024, kl 9 - 12, digitalt
Pris: 2 900 SEK ex moms.
Läs mer och anmäl dig här

Tips! Anmäler du dig samtidigt till fördjupning 1 och 2, betalar du 5 000 SEK för båda kurserna.
 
bild
UTBILDNING
Innehåller dina varor farliga kemikalier?
Substitutionscentrums grundkurs hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material. Inga förkunskaper krävs!

När: 23 maj 2024, kl 13-16.30
Hur: Digital och kostnadsfri
För vem: Företag som producerar, säljer och handlar med varor.
Läs mer och anmäl dig här