Håll dig uppdaterad om vad som händer inom den maritima branschen
Webbversion
3515 smtf logo
23093 brevhuvud svart 2023 text
Verksamhetsansvarig har ordet:
En vassare verksamhet med tydligt fokus!
Vår verksamhet växer sig starkare och det visar sig i våra aktiviteter och projekt som grundas i våra fyra arbetsområden. Några exempel på vad som händer just nu:

I projektet INGOs går vi nu in i en tydligare fas med vad vi kallar vår "accelerator". Steg 2 i detta är en seminarieserie för våra svenska företag som kommer bana väg för den internationella FN-arenan och alla de upphandlingar som finns tillgängliga. Under hösten bygger vi vidare med olika event.

Projektet SMILE rullar nu i gång som syftar till att ta fram en förenklad process för implementering av ”gröna” drivlinor för fartyg i nationell trafik. Det ska vara tydligt, förutsägbart och kostnadseffektivt! Projektet drivs tillsammans med bland annat Skärgårdsredarna och Volvo Penta.

SARGASSO Open Innovation Platform har fått en ansiktslyftning och blir nu nordiskt. Ett stort arbete påbörjas nu för att knyta nya kluster till plattformen som kan generera ännu fler leads för dig som söker innovationspartners. Vi kommer berätta mer om detta i junis nyhetsbrev.

Vi har lyssnat på våra medlemmar och skapat en tydligare portfölj när det gäller våra aktiviteter. Förutom att vi fortsätter med pubkvällar, håller vi frukostseminarier kring högaktuella ämnen. Dessa ligger till grund för fortsatt arbete. Vi vill också träffas på riktigt och ordnar bland annat ett sommarevent i Landskrona där våra medlemmar presenterar sin verksamhet.


/SMTF teamet genom Andreas 


Med vänlig hälsning 

22259 MicrosoftTeams image (13) 
Andreas Bach
Verksamhetsansvarig SMTF
andreas.bach@ri.se
SMTF omvärldsbevakning
27174 Marine benchmark Uppdrag marinteknik
Torbjörn Rydbergh, Marine Benchmark:
”Verktyg för transparens kan vara en nyckel för att nå klimatmålen”
Vad är det som händer i vår omvärld och hur påverkar detta vår bransch på kort och lång sikt? I vår intervjuserie Uppdrag Marinteknik möter SMTF företag, myndigheter och organisationer som alla ger sin bild på vad som händer i vår omvärld.

I vår trettiotredje del får vi möta Torbjörn RydberghMarine Benchmark, som berättar om hur verktyg för transparens kan hjälpa oss både i affärer och i klimatarbetet.

Läs intervjun
1x1 27028 ellen
1x1
Bevakning:
Svenska företag går miste om miljardmarknad
Svenska företag missar chansen att delta i de upphandlingar som FN anordnar. Här finns en mycket stor potential.

I Tidningen näringslivet, kunde vi tidigare år läsa en artikel som belyser frånvaron av Svenska företag på FNs upphandlingsmarknad. Ellen Hausel Heldal som är expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv har skrivit en rapport om de orsaker som verkar ligga till grund för detta låga deltagande. Hon lyfter även förslag på framgångsrecept för att vinna affärerna. 


Läs artikeln och rapporten här
SMTF - Kommande temaaktiviteter
27142 INGOs CMYK JPG
1x1 27097 Accelerator
1x1

Utbildning:
Bli en bra upphandlare mot NGOer
Nu kör vi igång INGO-projektets seminariepaket där du får lära dig mer om hur du kan komma in på den internationella anbudsmarknaden via icke-statliga organisationer så som FN, NATO mfl.

Vi bjuder in dig till en seminarieserie om tre tillfällen som hjälper dig bli en kunnig leverantör. Två online och ett där vi träffas och bollar idéer med varandra. 

Webinar 8 maj, 08:00-12:00 
Hur fungerar FN- och biståndsupphandling och hur registrerar jag mig på UNGM?

Webinar 29 maj, 08:00-12:00 
Hur blir jag konkurrenskraftig och vilka organisationer är mina köpare?

Workshop i Stockholm 29 augusti, 08:00-16:30 
Strategier för att vinna upphandlingar och  göra affärer med biståndsorganisationer

Anmälan
1x1 27098 img IMO women event web
1x1
Seminarium:
Välkommen till "International Day for Women in Maritime" den 13 maj
När: 13 maj 10:30–16:30
Var: Kompetenshuset, Öckerö

Maritimt Forum, Kompetenshuset, Svensk Sjöfart, SMTF & Wärtsilä bjuder in till en inspirerande dag för att fira den internationella dagen för kvinnor inom sjöfarten med talare från hela den maritima näringen. Dagen kommer att fira och lyfta kvinnor i branschen och är avsedd att främja rekrytering och arbetet med att behålla och attrahera kvinnor till den maritima sektorn,vhöja profilen för kvinnor inom sjöfarten och stärka engagemanget
för FN:s mål 5 för hållbar utveckling (jämställdhet mellan könen).
 
Anmäl dig senast den 8 maj 2024.
 
Anmäl dig här
27148 nimbus 3

Studiebesök & Pubkväll:
Studiebesök + Pubkväll med Nimbus boats och SMTF

Tid: 22 maj, 16:30-21:00
Plats: Nimbus boats, Talattagatan 10 Långedrag, Göteborg

Sätt en kråka i almanackan för att komma på denna roliga nätverksträff! Vi kommer starta ute på Nimbus boats i Långedrag för en presentation kring verksamheten och självklart kommer du få titta på båtar! Därefter sluter vi upp på en puben Puta Madre i centrala Göteborg för att äta lite snacks och ta något att dricka. Nimbus som är sponsor denna kväll bjuder på snacks vid ankomst och du står själv för det du har i glaset.

Vi håller tummarna för att det bjuds på fint väder!

Anmäl dig här
26617 frukostm%c3%b6ten 2024

Frukostmöte:
Framtidens affär är cirkulär! Men hur blir den lönsam?

Tid:  23 maj, 2024, 08:30-09:45
Plats: Online


Produkter och material som kan återbrukas under lång tid innan de återvinns i stället för att återvinnas direkt är oftast resurseffektiv och bättre för klimat och miljö. Det finns många exempel som tyder på att det ger konkurrensfördelar och bibehållen eller högre lönsamhet. 
 
Men att designa en cirkulär affärsmodell är inte helt lätt, det bygger på ett annat sätt att skapa värdet i en produkt vilket i sin tur kräver ett nytt sätt att arbeta tillsammans, med underleverantörer, tjänsteleverantörer, kunder och andra viktiga aktörer i företagets samverkande nätverk. Övergången till en mer cirkulär och ett resurssparande arbetssätt sker dock oftast gradvis men hur? 


Kom och lyssna, lär, fråga och diskutera hur svenska företag kan utnyttja sina kvalitativa produkter och tjänster för framtida lönsamma affärer. 

Anmäl dig här
27181 Sommarevent 2024 landskrona draft
Företagsevent:
SMTF sommarevent 2024, Landskrona

Tid: 13 juni, 09:00-21:00
Plats: Oresund Dry Docks, Profilgatan 23, Varvsudden SE 261 35 Landskrona, SwedenSMTF är glada över att få presentera årets sommarevent som kommer gå av stapeln i Landskrona. För dagen har vi lyckats samla en mängd spännande företag som kommer ge oss en inblick i sin verksamhet. Förutom en rundtur på varvet kommer dagen handla om allt från omställningsfrågor till hur man använder VR-teknik för olika typer av simuleringar. Vi tror att detta blir en mycket inspirerande heldag som du inte vill missa. Vi avslutar självklart med en pubkväll! 

Program
09.00-12.00 Oresund Dry Docks
12.00-13.00 lunch
13.00- 13.30 Ventrafiken
13.30-14.00 NjordX
14.00-14.30 Saab Kockum
14.30-15.00 Fika
15.00-15.30 JUMO
15.30-16.00 Divine Robot
18.00-21.00 Pubkväll 


SMTF medlemmar har förtur.
Mer information kommer inom kort.

Säkra din plats redan nu!
27206 huvud utskick 6
Företagsevent:
INGOs projektet bjuder in till match-making event

Tid: 1-2 oktober
Plats: World Trade Center, StockholmINGO-projektet har glädjen att bjuda in dig till ett matchmaking- och konsortiumbyggande event i Stockholm, Sverige.

Den 1 oktober startar vi med en lättsam match-making där du har möjlighet att mingla och skapa affärer med företagen i INGOs nätverk från Finland, Estland, Lettland och Sverige. Om du vill är du välkommen att följa med på en middag på World Trade Center (Stockholms centralstation)

Den 2 oktober dyker vi in i en spännande dag och lär oss om konsortiumbyggande för NGO-marknaden. Vi kommer att få lyssna på kunniga talare i ämnet och efter detta samlas vi i rundabordssamtal lämpliga för ditt företag. 

Vi hoppas verkligen få se er alla i vackra Stockholm i höst! Mer information kommer snart. 
Sista dag för intresseanmälan är 30 maj!

Registrering
Forskning och projekt
1x1 27158 Ingela Berntsson
1x1

Intervju nytt projekt:
"Vi vill skapa en standardiserad process för säker och kostnadseffektiv konvertering"
Omställningsprocessen till klimatvänliga alternativ är en process som kan bli dyr, svår och oförutsägbar för en skärgårdsredare. Särskilt om man tillhör den grupp som går i täten för detta arbete. En standardiserad process krävs som gör att konverteringen blir både säker och kostnadseffektiv.

Ingela Berntson, VD skärgårdsredarna berättar om det nya projektet ”SMILE” som ska försöka fylla det glapp som idag finns på marknaden.

Läs artikeln
27142 INGOs CMYK JPG

Pågående projekt: 
Det svenska INGO-teamet växer sig starkare!

Är du intresserad av att lära dig hur du kan vinna upphandlingar via FN, NATO och andra icke-statliga organisationer? Gå med i INGO-teamet idag!

Vi har nu byggt ett team om 25 företag och kommer gå in i nästa fas. Vi väljer att kalla det vårt acceleratorprogram, ett upplägg som bygger på fem steg som gör dig redo att ta dig an den internationella upphandlingsmarknaden. Vi kommer erbjuda dig utbildning under ledning av experter, både människor som kan FN och de som lyckats på marknaden. Parallellt med detta träffar du oss coacher för att se vilka frågor som gäller just dig och vi kommer göra vårt bästa för att stötta och knyta rätt kontakter. Du, kommer med ditt engagemang och dina idéer!
27025 Accelerator
Jag vill vara med i teamet!
1x1 27210 PONTOS hackathon posters final
1x1
Projektevent:
Hack-A-Fleet
A hackathon to redefine fleet management for a sustainable future
Date: 21-22 May 2024
Place: Gothenburg, Sweden


Gear up for an exhilarating journey of innovation and collaboration at Hack-A-Fleet, a 2-day hackathon proudly hosted by RISE, Färjerederiet, and Cetasol as part of the PONTOS project, where we're on a mission to revolutionize how we measure and optimize fleet operations within transport networks. 
Read more and register
Övrig information och summeringar
1x1 27208 1710250387977
1x1
Information:
Medlemsstämma och årskonferens, 3 mars
Den 3 mars hölls SMTFs medlemsstämma och årskonferens. Nästan 40 personer gästade oss denna dag på SSPA Maritime Center i Göteborg!

Andreas Bach, versamhetsansvarig SMTF, berättade om kommande program för året och gjorde en presentation av våra nya arbetsområden. Christopher Pålsson, maritime-insight, gav oss en insikt kring vad som styr framtidens konkurrenskraft. Ingela Berntsson, VD Skärgårdsredarna och Bertil Pevantus, VD Styrsöbolaget berättade om sitt perspektiv kring hur konkurrenskraften kan stärkas. Jessica Hjerpe Olausson, RISE maritima avdelning belyste utmaningarna för att skapa en hållbar blå ekonomi.

Vi tackar alla talare och besökare för att ha bidragit med kunskap och närvaro!


1x1 27104 kompetenshuset UE
1x1
Information:
Maritime Meet, Öckerö 14 maj
Hur når vi den gröna omställningen inom den marina- och maritima industrin?

Möt forskning och innovation, regelsättare och företag inom branschen under en dag med fokus på framtidens marina energi och bränslealternativ. Vad krävs för att utveckling, regelverk och investeringar sker i samma takt?


Program och anmälan
1x1 27150 sj%c3%b6portsskolan
1x1
Information:
Sjöportsskolans
YH-studenter söker LIA
Sjöportsskolan letar öppningar för sina studenter på YH utbildningen Marintekniker Miljöoptimering. LIAN är från en 6 maj-30 juni (v19-26) och det är snart färdigutbildade marintekniker mijöoptimering, den första kullen som går ut. LIAN är på heltid och det som behövs av företaget är att det finns att göra för den studerande samt att den studerande har en handledare som stöttar längst vägen. Läs reviderad kursplan om LIA.

Hör av dig till Caroline Björklund på Sjöportsskolan för mer information.

1x1 26311 program 2024
1x1
Information:
Vårt program uppdateras
Vi vill göra dig uppmärksam på att vi har gjort några justeringar i vårt program. Och det är nog inte de sista, för det händer ju så mycket spännande i vår bransch!

Den senaste versionen av vårt program hittar du alltid på vår hemsida! Tycker du att vi missat något viktigt eller vill se mer av någon typ av aktivitet? Kanske vill du bjuda in nätverket till ditt företag? Hör av dig med din input till Ulrika Ek, ulrika.ek@ri.se


Läs program
27149 Linkedin status
Följ oss här >>
Kalender
14-15 maj, 2024 Scandinavian Maritime Fair 
23055 mailbox
SMTF Idélåda
Har du någon idé kring innehåll eller ämnen att lyfta i vårt nyhetsbrev eller vill du kanske synas själv? Kanske har du någon idé kring temaaktiviteter vi kan ordna? Tveka inte, hör av dig till oss!

Kontakta SMTF
Ta del av alla nyheter - besök SMTF.se
731 twitter 732 in 733 fb 730 youtube
RISE Research Institutes of Sweden www.ri.se