Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2024:1 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1 26799 Katarina Nilsson RISE nb
1x1
Ny metodik från RISE förenklar klimatberäkningar för livsmedelsföretag
Det har länge behövts en samsyn i livsmedelsbranschen för hur man ska agera för att generera information om olika livsmedels klimatpåverkan. Därför har RISE, på uppdrag av Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel, tagit fram en branschgemensam metod för att beräkna klimatavtryck av livsmedelsprodukter.

Den branschgemensamma klimatberäkningsmetodiken är en så kallad best-practice-metodik, som tydligt ska vägleda branschen till ett gemensamt harmoniserat tillvägagångssätt vid beräkningar av klimatavtryck av livsmedelsprodukter. I metoden definieras alla parametrar i livsmedlets värdekedja som måste ingå i ett klimatavtryck vilket innebär att det blir enklare för branschen att jämföra livsmedelsprodukter med varandra.

I ett nytt blogginlägg på vår hemsida berättar Katarina Nilsson, enhetschef Hållbar konsumtion och produktion på RISE, mer om hur arbetet har gått till.
Läs Katarinas blogginlägg här
bild

RISE leder nytt EU-projekt om jordhälsa
RISE har tillsammans med 30+ partners fått 12 miljoner euro från EU för ett 4-årigt projekt med syfte att förbättra jordhälsan i Europa. Projektet ska etablera sex stycken Living Labs för jordhälsa i Europa, och RISE ska leda den i Sverige med fokus på jordbruket.
 
bild
Nyhet
Anpassning av kött och ost till nya och lägre krav på tillsats av nitrit och nitratsalter
Genom ny lagstiftning Förordning (EU) 2023/2108 kommer tillåtna halter av nitrit och nitratsalter i livsmedel att sänkas. För köttprodukter gäller krav på sänkning från 9 oktober 2025 och för ostprodukter ett år senare (för vissa svenska ostar gäller nya krav från 8 oktober 2027).

Enligt Petter Melin, forskare på RISE och expert på livsmedelstillsatser, är förändringen befogad då nitrit/nitrat är carcinogent och akut giftigt vid stora koncentrationer. Framför allt används nitrit för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum vilken kan orsaka allvarlig förgiftning. För att kunna upprätthålla en hög livsmedelssäkerhet kommer de sänkta tillåtna halterna att kräva anpassningar av recept och tillverkningsprocesser.
bild
Framtidens mat på RISE
Följ oss Från ord till bord på LinkedIn
På RISE använder vi vår tvärvetenskapliga kompetens och skapar bred samverkan med livsmedelsbranschen, offentliga verksamheter, myndigheter, akademi och företag för att hitta nya, innovativa, och konkurrenskraftiga lösningar på de behov och utmaningar som matsystemet står inför. Följ oss LinkedIn!
 
bild
Erbjudande
Måltid Sverige – Ett kunskapsnav för offentliga måltidsverksamheter
Offentliga måltider har en viktig roll att spela när det gäller goda matvanor hos unga, snabbare tillfrisknande inom vården, beredskap och uppfyllande av nationella och regionala miljömål. Måltid Sverige drivs av RISE sedan många år och bygger på partnerskap mellan regioner och medlemskap med kommuner. Syftet är att bidra till ständig kompetensutveckling och att vara en länk mellan forskning och måltidsverksamhet. Ett 100-tal organisationer runt om i Sverige är redan anslutna till kunskapsnätverket, men fler välkomnas att bli en del av Måltid Sverige.
bild
Projekt
BIOSPACE 
Med bidrag från Rymdstyrelsen kommer RISE och Lunds universitet att utveckla en metod som kan effektivisera statlig förvaltning av betesmarker. Exempelvis kan metoden användas för att övervaka att bidragstagande lantbrukare sköter sina betesmarker samt kan den ge en indikation på status gällande biodiversitet.
 
bild
Projekt
Centrumbildningen FINEST förbereder framtiden
”2035 ska svensk livsmedelsindustri vara en global förebild för hållbarhet, innovation och värdeskapande inom planetens gränser” – det är den gemensamma visionen när RISE planerar inför nästa FINEST-period 2025-2028. FINEST kommer fortsatt fokusera på värdekedjor inom växtbaserade livsmedel, den vilda maten och livsmedelsproduktion som inte kräver jordbruksmark. Ett ännu större fokus kommer att läggas på produktinnovation, nätverk och kunskapsspridning. Vill du veta mer eller ansluta till FINEST 2, maila till Karin Östergren.
26765 RISE Ekobot
Vad vi gör

Ekobots unika robot bidrar till ett hållbart jordbruk

Med sin autonoma och eldrivna robot, möjliggör Ekobot minskad användning av kemikalier samtidigt som datainsamling ger nya möjligheter för jordbrukaren. Genom att tidigt i sin företagsresa samarbeta med RISE har Ekobot kunnat utveckla och testa sina innovativa lösningar, vilket innebär ett stort steg mot en mer hållbar och lönsam jordbruksproduktion.

– En av de svåraste grödorna för precisionsodling är gul lök. Det är en svår växt att se och ganska komplex att skilja från ogräs. Så vi tänkte, om vi lyckas med gul lök kan vi lyckas med fler grödor sen, säger Tomas Täuber, teknisk chef på Ekobot.
26847 RISE Lagar mat
Berättelse

Foodtech - Så ska alternativa proteiner bli vanligare på tallriken

Mat gjord på nya, alternativa proteiner står högt upp på agendan just nu. Men kunskapen om de nya proteinkällorna är inte alltid så stor. Nu behöver kunskapsluckan minska – för att antalet växtbaserade produkter i matvarubutiken ska kunna öka.

–  Att tillverka mat till många människor på ett hållbart sätt. Det är den viktigaste frågan som finns, säger Astrid Ahlinder, forskare inom produktdesign på RISE som deltar i flera projekt med fokus på att hitta och utveckla nya hållbara och vegetabiliska proteiner..
bild
Event
Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar är mötesplatsen för alla som har lantbruk som främsta intresse och sysselsättning. I år har mässan temat Framtidens Lantbruk. Välkommen till RISE utställning på Borgeby Fältdagar för att ta del av våra erbjudanden och pågående projekt.

När: Den 26-27 juni 2024
Var: Borgeby
 
bild
Workshop
Livsmedelsdagarna 2024 
I samband med Livsmedelsdagarna 2024 anordnar RISE en ny workshop under parollen Food for Thought. Temat för workshopen är nya produkter, ny teknik, sensorik, nutrition och säkra livsmedel idag och imorgon.

När: Den 11 september, klockan 16.00-17.30
Var: Hotell Tylösand i Halmstad
bild
Blogg
Blåbär och lingon – vad vet vi om deras hälsoeffekter?
Läs Susanne Bryngelssons blogginlägg på RISE hemsida om hälsoeffekter av svenska skogsbär och vad livsmedelsföretag får säga om deras hälsoeffekter i märkning och marknadsföring till konsument.
 
bild
Utbildning
Produktutvecklare i världsklass – Modul 4 
Utbildningen arrangeras av RISE och Livsmedel i fokus och har varit i 3 moduler. Med mycket populära föreläsare och bra delmoment i gruppövningar har utbildningen förutom nya insikter och lärdomar också skapat viktiga nätverk och erfarenhetsutbyte med branschkollegor.

När: 15-16 maj 2024
Var: Stockholm

Mer information och anmälan
Rapporter
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild