Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Nyhetsbrev från FINEST
#3 2024 / OKTOBER
18793 1 1
bild
18793 1 1
Välkommen till FINEST nyhetsbrev
Det här är ett nyhetsbrev som tar upp nyheter från FINEST –  ett nationellt centrum med målsättning att skapa förutsättning för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta gör vi genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.
25083 Karin %c3%96stergren
Ledare:
Välkommen till FINEST femte nyhetsbrev, och det tredje 2024. Solen strålar och det känns verkligen inte som att hösten satt sina klor i oss än – i alla fall inte här i Skåne. Det blev verkligen en rivstart när det gäller aktiviteter i höst för många av oss.  Bär-resan (vår demonstrationsdag inom projektet FAIRCHAIN), AGFO Transformation kring restströmmar, Livsmedelslagarna, LCA in Food 2024, och i fredags var jag på Livsmedelsakademins FOODay 2024 och tillika 30-årsjubileum. Ett inspirerande samtal på scen kring framtidens mat, kopplat till hälsa och anatomiskt ansvar.  Mycket av detta kan ni läsa om i detta nyhetsbrev.

I början av september var FINEST fortsättningsperiod föremål för Formas utvärdering. Panelen konstaterar ”att relevansen, potentialen och genomförandet av FINEST är bra, men det sätt vi organiserat oss avspeglar inte den förväntade funktionaliteten”. Ja vad säger man, hade gärna sett ett förslag på hur vi bättre kan organisera oss inom de givna ramarna. Vi blev så klart väldigt besvikna, då vi kände att vårt angreppssätt är unikt genom att vi arbetar utmaningsdrivet, tillsammans forskare och praktiker och utifrån ett systemperspektiv med hållbarhetsfokus på alla nivåer. Utfallen från ansökningar är svårt att förutse, det kan slå åt båda håll och den här gången blev det ett oväntat avslag.
Jag har även fått feedback från flera partners som är lika besvikna som vi är över utfallet. Detta stärker oss i vår ambition att ta FINEST vidare på annat sätt, och vi har nu bestämt att behålla FINEST som plattform där vi fortsätter att dela information kring relevant forskning inom våra värdekedjor, innovation och transformation.  Genom att koppla ihop resultat från olika relaterade projekt hoppas vi kunna fortsätta att skapa en drivkraft för dialog och ett utmaningsdrivet arbetssätt.  

Besök gärna vår hemsida och kika på vad vi gör i våra relaterade projekt. Några jag skulle vilja lyfta speciellt är ”Ett nytt recept för proteinskiftet”, ”MISTRA Food Futures”, som handlar om systemomställning, och Horizon 2020 projektet ”FAIRCHAIN”, som fokuserar på hur man kan förändra frukt- och mejerivärdekedjor med hjälp av nya innovationer och hur vi i Sverige adresserat utmaningar i bärvärdekedjan.  

Vad kommer att hända i FINEST under hösten och under 2025? Det som är prioritet nu, utöver att avrunda pågående arbete, är att göra en plan för hur vi bäst förvaltar det vi lärt oss och hur vi hittar alternativ finansiering till att jobba vidare kring de utmaningar och möjligheter vi har identifierat.  Under det första halvåret 2025 kommer vi bjuda in till en avslutande öppen aktivitet där vi sammanfattar de lärdomar vi fått sedan FINEST startade och diskuterar hur vi tar dessa vidare. Vi återkommer kring detta event i vårt nästa nyhetsbrev i december.  Håll också utkik på LinkedIn!

Till sist – glöm inte våra populärvetenskapliga sammanfattningar som kortfattat presenterar våra forskningsresultat på ett enkelt och övergripande sätt: Vad har vi gjort, varför, och vilken nytta branschen kan ha av resultaten.  Kika också under publikationer – utöver våra vetenskapliga publikationer börjar de färdiga rapporterna från vårens examensarbeten dyka upp!  Under nyheter hittar ni också även vår nylanserade verktygslåda: Navigera framtiden: Dialogverktyg för hållbarhetsomställning (läs mer om detta nedan).
 
Länk till våra publikationer →

Länk till relaterade projekt →  


/Karin Östergren, centrumledare FINEST
bild
Lansering av FINEST dialogverktyg för hållbarhetsomställning
– Tanken är att verktyget på ett förenklat sätt ska visa hur samhällsystem kan bli mer hållbara och även visa på vikten av att söka efter innovation som skapar värde för den egna verksamheten och för andra – i linje med en önskad framtid, säger Niklas Fernqvist, RISE.
Ny studie visar på effektiv konservering av växtbaserade köttalternativ
En ny vetenskaplig studie ledd av forskaren Petter Melin visar att kaliumsorbat är ett effektivt konserveringsmedel för växtbaserade köttalternativ. Studien fokuserade på produkter som växtbaserad skinka, korv och pålägg.

Läs mer
28807 Livsmedelsdagarna
Vägen mot hållbara och hälsosamma livsmedel
RISE inledde årets Livsmedelsdagar i Tylösand med en tankeväckande workshop som utforskade hur vi kan gå från forskning till konkret påverkan inom livsmedelsindustrin. Evenemanget, som samlade över 100 branschexperter, fokuserade på sex nyckelområden som formar framtidens matproduktion.
Läs mer
FINEST forskare presenterar resultat vid internationella konferenser
Medarbetare inom FINEST har sedan början av sommaren deltagit i flera konferenser: Futures Conference 2024, Nordiska Nutritionskonferensen, R&D Management Conference och LCA Food 2024.
Läs mer
bild
Affärssamverkan under Futures Conference 2024
Den 13-14 juni hölls den årliga Futures Conference i Åbo, Finland. Flera presentationer fokuserade på hur livsmedelssystemet kan ställa om och bli mer ekologiskt, ekonomiskt, och socialt hållbart. Björn Persson var på plats och presenterade det arbete som han tillsammans med Fredric Norefjell utfört inom FINEST och Mistra Food Futures.
FINEST-forskare om de svenska bären i P1
Plånboken i P1 handlade den 19 juni om de svenska blåbärens (och lingonens) historia. Intervjuade är Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig på Axfood, och Johnn Andersson, hållbarhetsforskare på RISE.
bild
Möt våra medarbetare:
Anna-Karin Karlsson
– Inom FINEST fungerar jag som biträdande centrumledare, med särskilt fokus på samarbetet med våra partners från näringslivet och kommunikation. Jag håller också ihop arbetet som sker i värdekedjan kring svenska skogsbär. Det har varit intressant att följa arbetet i FINEST från de första stapplande stegen till dagens dynamiska samarbete mellan olika aktörer.
Nyfiken på andra projekt med koppling till FINEST?
Vi har nu samlat projekt med koppling till FINEST på vår webb. Klicka på respektive rubrik för att komma vidare till den enskilda projektsidan.
Läs mer
Om framtidens mat i SVT Sommarlov
Astrid Ahlinder, forskare på RISE, medverkade i SVT Sommarlov den 26 juni 2024 och pratade om framtidens mat.

Läs mer
FINEST publikationer
PÅ FINEST webb samlar vi vetenskapliga artiklar, examensarbeten, konferensbidrag, liksom populärvetenskapliga sammanfattningar från ett urval av de forskningsstudier som gjorts inom ramen för FINEST.
UPPSKATTADE DU DET HÄR NYHETSBREVET?
Vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till en kollega eller vän, och tipsa om att de kan prenumerera på kommande nyhetsbrev genom att använda knappen nedan.
Prenumerera på nyhetsbrev från FINEST
open