Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2024:3 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1 28757 Petra Forsblad RISE
1x1
Härligt surr på Livsmedelsdagarna!

För andra året i rad på Livsmedelsdagarna fick RISE möjlighet att ställa den viktiga frågan till livsmedelsbranschen i workshopen Food for Thought – Hur går vi från forskning till impact? 

RISE kunniga experter och forskare lyfte livsmedelsproduktion utifrån sex väl utvalda områden kopplat till framtidens matproduktion. I varsin kort presentation lyfte de olika aspekter av områden som vi behöver ha med oss med för att kunna ha en hälsosam och hållbar livsmedelsproduktion i framtiden: Tekniken, Vattnet, Säkerheten, Texturen, Nutritionen och Perceptionen.

Det surrade ordentligt bland deltagarna i lokalen när det var dags att reflektera över hur vi tar forskningen vidare till praktiska lösningar. Efter workshopen samlades alla inspel in och tillbaka på kontoret ett par av inspelen var så intressanta att vi kommer diskutera dem vidare med branschen under hösten! 

Petra Forsblad, kommunikatör inom Framtidens mat på RISE

På bilden ovan: Lars Hamberg (Vattnet), Susanne Bryngelsson (Nutritionen), Astrid Ahlinder (Tekniken), Anna-Karin Karlsson (moderator), Markus Klasson (Perceptionen), Charlotta Löfström (Säkerheten) och Mats Stading (Texturen).

bild
NYTT NÄTVERK
RISE lanserar ett nytt nätverk för kommunal beredskap
Temat för årets beredskapsvecka var ”Sätt i gång!” och i samband med den passade RISE på att bjuda in till ett nytt nätverk för kommunal beredskap. 

Lärdomen från tidigare kriser är att vi som organisationer inte vill stå ensamma. Därför lanserar RISE ett nätverk för beredskap. Nätverkets syfte är att stärka kommunal och nationell beredskap och vänder sig till medarbetare i säkerhets- och beredskapsfunktioner. Det fungerar som ett komplement till övriga organisationer med uppdrag inom beredskap. Tillsammans lyfter vi verkliga behov och möjliggör samarbete, inom och mellan organisationer. Vi identifierar beroenden mellan exempelvis vattenförsörjning, livsmedel och energi. Genom nätverket lär kommunerna av varandra och kan ta större kliv i beredskapsarbetet.

- Nätverket ska möjliggöra samarbeten inom och mellan organisationer och arbeta för smarta lösningar, säger Charlotte Eklund-Jonsson på RISE som varit med och tagit fram programmet för det nya nätverket som har sitt första nätverksmöte den 12 november där mer information om nätverket ges.
bild
SAMVERKAN GRÖNA NÄRINGAR
RISE ingår samverkan med hållbarhetsbyrån 2050 
En högaktuell fråga för företag i livsmedelsbranschen just nu är riktlinjerna kring klimatmålsättningar i enighet med Science Based Targets FLAG. För att underlätta arbetet har RISE och hållbarhetsbyrån 2050 Consulting etablerat en samverkan som vänder sig till de gröna näringarna, livsmedel och jordbruk.

Många företag brottas med utmaningar i så väl planeringen, ansökningsprocessen som arbetet med att nå målen. Som en start på samarbetet kommer RISE experter inom livsmedel engagera sig i SBT Nordic Forum, en gemensam plattform för företag som satt vetenskapligt baserade klimatmål och där 2050 Consulting har värdskapet. Redan den 23 oktober arrangeras en workshop där medlemmar i nätverket SBT Nordic Forum kan medverka.
bild
FORMAS
Besked från Formas gällande centrumbildningar
Formas forskarråd meddelade i slutet av september att de har fattat beslut om fortsatt finansiering av de tre av fyra centrum för att bidra till utvecklingen av ett hållbart och konkurrenskraft livsmedelssystem.

2021 beviljades fyra tvärvetenskapliga centrumbildningar inom livsmedel finansiering och de startade sitt arbete med forskning, innovation och doktorandutbildningar under 2021. Inför Forskarrådets beslut om fortsatt finansiering har Formas genomfört en utvärdering av centrumen som innebär att tre av centrumen - Blå Mat, Pan Sverige och SustAinimal - tilldelas närmare 120 miljoner kronor att dela på under fyra år. Det fjärde centrumet, FINEST, tilldelas ett avvecklingsbidrag i syfte att kunna avsluta pågående forskarutbildning.

Vad händer med FINEST? FINEST kommer att leva kvar som en plattform.Syftet är att fortsätta dela information kring relevant forskning inom arbetet med de värdekedjor som varit i centrumets fokus samt innovation och transformation. Under första halvåret 2025 kommer FINEST bjuda in till en avslutande öppen aktivitet för att sammanfatta de lärdomar som skapats inom ramen för centrumbildningen och diskutera hur dessa kan tas vidare.
ÖSTERSJÖDAGEN
28799 RISE Kronprincessan Victoria p%c3%a5 f%c3%a4lbes%c3%b6k  %c3%96stersj%c3%b6dagen
Kronprinsessan Victoria på fältbesök för att lära mer om arbetet för ett levande Östersjön

Kronprinsessan Victoria har sedan länge ett stort intresse för frågor som rör Östersjöns framtid. I samband med årets Östersjödag den 22 augusti besökte Kronprinsessan Sättra gård. Besöket genomfördes tillsammans med stiftelsen Race For The Baltic.

Vid besöket berättade RISE forskare Björn Ringselle om projektet GYPREG som undersöker möjligheten att använda gips för att minska näringsläckage från åkermark runt Östersjön. Under besöket fick Kronprinsessan medverka aktivt i en demonstration av hur gipset sprids för hand samt med hjälp av spridningsmaskin. Med på besöket var även representanter från Hushållningssällskapet, Agrari Ord & Jord samt Sveriges lantbruksuniversitet.

Foto: Ida Åkesson/SPA

Klicka här för att läsa mer om projektet GYPREG


bild
EXPERTIS
Nitrat och nitrit
Nu finns ett webbinarium om nya gränsvärden för nitrat och nitrit på RISE hemsida. Där berättar våra experter om hur ändrade halter kan påverka hållbarhet, säkerhet, och sensoriska egenskaper och om vad det betyder för livsmedelsföretag med produkter inom kött- och chark.
Ta del av webbinariet här
 
bild
AGFO TRANSFORMATION
Hur skapar vi vinn av svinn?
AGFO Transformation är en eventserie i fyra delar som bygger på RISE kompetens och expertis inom livsmedelsproduktion. I den tredje delen som presenterades den 19 september var fokuset på livsmedelssystemets restströmmar. Hur skapar vi vinn av svinn så att fler magar kan mättas på ett hälsosamt och hållbart sätt? Lyssna till forskare och experter när de belyser en av samtidens viktigaste matfrågor med hjälp av den senaste forskningen och praktiska exempel.
bild
NY PODD
För hästens bästa
Lyssna på hästbranschens främsta forskare och experter när de delar med sig av kunskap och erfarenhet. Podden finns i nio avsnitt och ett nytt släpps varje fredag. Podden programleds av Magdalena Åkerfeldt och Frida Petters som båda arbetar på RISE med frågor som rör djurvälfärd.
Ta del av podden här
 
28802 RISE Klara B%c3%a5th
SMI MATHANTBRUK 2024

RISE representerade i fyra jurygrupper när SM i mathantbruk avgjordes i Växjö

Klara Båth, avdelningschef på RISE avdelning Jordbruk och livsmedel, du var på plats i Växjö där tävlingarna höll till och du tillsammans med tre kollegor Marcus Klasson Adevi, Cecilia Lindahl och Cecilia Hagberg medverkade i juryarbetet. Hur var det tycker du?

- Det var jätteroligt! Jag är stolt över att jag och mina kollegor, har fått vara med i ett sammanhang där så många aktörer går samman för att höja det svenska mathantverket. Dessutom baserat på svenska råvaror som är extra viktigt i dessa ”beredskapstider”. Utöver att vara jurymedlemmar presenterade Cecilia Lindahl och Cecilia Hagberg också en handbok om småskalig slakt och förädling som har tagits fram i ett projekt som RISE, KRAV och Eldrimner medverkar i.
28808 Spraytorka
TEST OCH DEMO

Torktesta ingredienser i RISE test- och demoanläggning för spraytorkning

I RISE livsmedelsklassade test- och demomiljö i Göteborg kan vi hjälpa livsmedelsföretag att ta fram nya råvaror, utveckla nya livsmedel och utveckla och optimera sina processer. Här erbjuder vi även företag att testa sin spraytorkningsprocess i en spraytork i pilotskala.  

Produkterna som testas i spraytorken kommer i lösning och matas in i spraytorken där torkningen sker. Först atomiseras och finfördelas lösningen till små droppar. När dropparna kommer i kontakt med varm gas i torken bildas små partiklar som i nästa steg torkar från ytan med hjälp av en gas. När det är torrt separeras de torra partiklarna och eventuella rester fångas i ett filter.

Spraytorkning är en process som används inom livsmedelsindustrin för att på ett snabbt och skonsamt sätt torka flytande temperaturkänsliga produkter till ett pulver, t ex mjölkpulver, proteinpulver, stärkelse och äggpulver. Spraytorkningen kan behöva anpassas beroende på vilken produkt man vill torka, det kan behövas tillsatser eller förbehandling av materialet vilket görs på plats i anläggningen av erfarna experter.  
bild
PROJEKT
Handbok om småskalig slakt och förädling
Syftet med projektet är att ge ut en ny utgåva av "Handbok om småskalig slakt och förädling". Handboken ska fungera som hjälpmedel för verksamhetsutövare, rådgivare och andra personer som planerar ny-, till- eller ombyggnation av ett småskaligt slakteri.
Läs mer om handboken här
 
bild
NÄTVERK
Nätverket Mat och miljö bjuder in till en ny spännande säsong 
Nätverket arrangeras av RISE avdelning Jordbruk och livsmedel och är en mötesplats för intressenter i livsmedelskedjan för lärande och dialog. Syftet är att på ett effektivt sätt att uppdatera deltagarna med senaste kunskap, fakta och händelser inom mat och miljö samt ge möjlighet till diskussion och erfarenhetsutbyte mellan företag, organisationer, forskare och andra aktörer.
bild
BLOGG
Hur ser det ut med datadrivna innovationer i den svenska livsmedelskedjan?
Anna Rydberg är senior forskare på RISE och leder projektet Agrifood Data Workshop. I en ny blogg på RISE hemsida reflekterar hon över denna högaktuella fråga.
Läs Annas blogginlägg här
 
EVENT
28810 Processteknik 640x640transp
28811 Elmia 640x640transp
28812 Scanpack
Här möter du RISE i oktober!

I oktober månad arrangeras tre stora branschmässor: Processteknik, Elmia Lantbruk och Scanpack. På samtliga mässor möter du forskare och experter från RISE samt Kunskapsnav Animalieproduktion och kan ta del av aktuell forskning och intressanta projekt som en del av mässprogrammet.
  • Processteknik i Göteborg den 8–10 oktober
  • Elmia Lantbruk i Jönköping den 16–18 oktober
  • Scanpack i Göteborg den 22–25 oktober
Under de kommande veckorna kommer du kunna läsa mer i kanalen Framtidens mat på LinkedIn om mässorna och de de programpunkter som RISE medverkar i.

Följ Framtidens mat på RISE på LinkedIN för att ta del av inläggen i ditt flöde!

11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
open