Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2023:3 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
bild
Anna-Karin Karlsson,
Affärsutvecklare inom Jordbruk och Livsmedel på RISE
Viktigt på riktigt
Just hemkommen från Livsmedelsdagarna i Tylösand konstaterar jag återigen att matbranschen är bland det mest intressanta och roliga man kan jobba med. Vi står mitt i flera kriser och förändringar men har också möjligheter att förändra och transformera ett helt matsystem tillsammans.

”Låt inte forskarna sköta forskningen själva”, ”Involvera branschaktörerna tidigt och låt dem vara med i forskningsprojekten hela vägen.” samt ”Gör forskningen mer lättillgänglig för aktörer som vill investera och satsa resurser för att utveckla matsystemet.”. Det var några av de inspel som kom fram under RISE inspirationspass och workshop ”Food for Thought – hur går vi från forskning till impact”. Många av inspelen handlade just om ökat samarbete och flera livsmedelsföretag lyfte också det egna ansvaret att engagera sig i olika forskningssammanhang.
Tiden vi lever i kräver nya saker av oss. När vi tillsammans prioriterar det som är viktigt blir en osäker värld lättare att verka i. Ett gott exempel på gemensam prioritering är det nya svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja som presenterades i Tylösand. Där har 15 livsmedelsaktörer enats om en gemensam färdplan och mål inom hållbarhet som inkluderar klimat, biologisk mångfald, resurseffektivitet och mänskliga rättigheter. Arbetet har krävt både tid och engagemang så hatten av för genomfört arbete.

Ett annat viktigt samarbete i en tid av osäkerhet är det nordiska. Enligt Kjell A. Nordström, som föreläste på Livsmedelsdagarna, sticker Norden ut när det gäller hög tillit till andra människor och stor tilltro till ny teknik. Båda dessa är viktiga ingredienser för innovation och samarbete. Det nordiska ministerrådet går nu in i en ny programperiod och nya gemensamma mål ska sättas inom bland annat jordbruk, fiske och livsmedel för åren 2025–2030. Visionen är att bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030. RISE gör inspel till arbetet och alltmer gemensamma satsningar kring forskning kommer sannolikt att ses framöver.

bild
Berättelse
Risk för målkonflikter när livsmedelsindustrin ställer om mot ökad hållbarhet
Det finns ett stort engagemang för ett hållbart livsmedelssystem. Men vägen till målet är inte spikrak. Att enbart fokusera på att göra sin klimatpåverkan så liten som möjligt riskerar att få en negativ effekt på andra viktiga miljömål. Så här kan du som livsmedelsaktör göra de val som passar ditt företag bäst, enligt Ulf Sonesson, Affärsutvecklare inom Jordbruk och Livsmedel på RISE.
bild
Trendspaning
Runt hörnet –
Framtidens mat
Vilka är trenderna som styr och kommer påverka matsystemets utveckling och framtid? Under hösten gör RISE experter en omvärldsspaning som presenteras på trendseminariet ”Runt hörnet – Framtidens mat” den 5 december kl 11-12.
Läs mer här
 
bild
Berättelse
Kunskapsnav ska öka konkurrenskraften för svensk animalieproduktion
Med bättre tillgång till ny kunskap skulle lantbrukarna öka sin innovationsförmåga, lönsamhet och konkurrenskraft.Glappet mellan forskningen och svenska animalieproducenter måste överbryggas och det är det nyligen invigda “Kunskapsnav Animalieproduktion” som ska få det att hända,
bild
Blogg
Vart tog vattnet vägen?
Det behövs en nationell strategi och ett hållbart vattenförsörjningssystem för att säkra Sveriges framtid. I ett blogginlägg på RISE hemsida skriver Robert Gladh, projektledare inom vatten och klimatanpassning på RISE, om vikten av att skydda och förvalta våra dricksvattenresurser i en tid med utmaningar i form av klimatförändringar och ökad efterfrågan på dricksvatten.
bild
Blogg
Ett äventyr på Island
Martina Bergentall, projektledare inom tillämpad mikrobiologi på RISE, besökte konferensen Iceland Innovation Week 2023 och bloggar om den samt en studieresa där hon lärde sig mer om Islands framgångsrika sjömatsindustri. 
Läs mer här
 
bild
Test och demo
Testbädd för digitaliserat jordbruk
Uppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett fossiloberoende, mer hållbart och lönsamt jordbruk. I nära samarbete med våra partners driver RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk.
bild
Tjänst
Hur upplever konsumenten dina produkter och tjänster?
I RISE sensoriklokaler kan livsmedelsföretag testa upplevelsen av sin produkt i en välutvecklad miljö med erfarna sensoriska paneler. Genom att använda vår konsumentdatabas kan du göra riktade sensoriska tester som hjälper i produktutveckling och vid marknadsföring.

RISE erbjuder flera olika tjänster och expertiser speciellt anpassade efter dina önskemål, exempelvis Sensorisk analys validerar sensoriskt uppfattbara förändringar i din produkt med hjälp av en tränad analytisk panel. Med tjänsten Sensorisk profilering kan våra experter beskriva den sensoriska profilen för din produkt och få den att sticka ut på marknaden. Förutom analytisk sensorik erbjuds både traditionella och experimentella konsumentundersökningar.
Sensorisk analys
Sensorisk profilering
 
bild
Nätverk
Kunskapsnätverk med offentliga måltider i fokus
Måltid Sverige är ett nationellt kunskapsnätverk som vänder sig till offentliga måltidsverksamheter inom skola, vård och omsorg. Syftet är att höja kompetensen i offentlig måltidsbransch genom livslångt lärande, nätverk samt forsknings- och utvecklingsprojekt.  

Skolmatsakademin 
är ett regionalt kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till kommuners verksamheter inom skola och skolrestaurang. Syftet är att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan.  

Nätverken drivs av RISE med finansiering av medlemsavgifter samt medverkande partners så som regioner, landsting och kommuner.
bild
Expertis
Virtuella stängsel kan underlätta och förenkla svensk betesdrift
Intresset för virtuella stängsel är stort och vi har samlat svar på några av de vanligaste frågorna på RISE hemsida. 
Läs mer här
 
bild
Projekt
Informationsaktiviteter för ökad djurvälfärd i lantbruket 
Projektets syfte är att sammanställa befintlig forskning och information inom djurvälfärd. Genom riktade kommunikationsaktiviteter ska projektet även förmedla särskilt viktiga delar ur materialet till yrkesverksamma inom djurhållning. Målet är att tillgängliggöra och sprida kunskap för att öka djurvälfärden i Sverige.
bild
Projekt
Solbruk i Skåne
I september startade ett 4-årigt projekt som ska undersöka hur solbruk – kombinationen solelsproduktion och jordbruk – kan fungera i skånska förhållanden. Projektet ”Solbruk i Skåne” finansieras av EU, koordineras av Region Skåne och genomförs i bred samverkan med akademi, näringsliv och offentlig sektor. Förutom RISE ingår SLU, Mälardalens universitet och Energikontor Syd i projektgruppen. I projektet kommer allt från lämpliga grödor och solcellssystemens design, till ekonomi, policy, regelverk och affärsmodeller att lyftas, i såväl en fysisk testanläggning och modelleringar, som policylabb och litteraturstudier.
 
bild
Event
Switch Food Hub i Västra götaland
Vill du vara med och driva omställningen till mer hälsosamma och klimatsmarta livsmedel? Ta då chansen och delta på lanseringen av SWITCH Food Hub.

När: 18 oktober
Var: GoCo Health Innovation City, Mölndal
Läs mer här
 
Nordic Food Industry
Seminarium
Like:Meat
Välkommen till ett seminarium om fermentering och extrudering för framtidens hälsosamma och hållbara växtbaserade köttanaloger.

När: 25 oktober 2023
Var: Zoom
Läs mer
 
bild
Konferens
Stockholm Gastronomy Conference
I november är det dags för 3:e upplagan av European Conference on Gastronomy i Stockholm, där pågående forskning om gastronomins roll för en miljömässigt, ekonomiskt, socialt trygg och hållbar värld står på agendan. En av föredragshållarna är Marcus Klasson, konsumentforskare på RISE, som tar sig an frågor som berör matens roll i stadslivet och diskuterar kring hur nya matsatsningar kan fortsätta att forma både privata och offentliga stadsrum.

När: 23– 26 november 2023
Var: Stockholms Universitet

bild
Utbildning
Produktutvecklare i världsklass
Läs mer här
 
bild
Se i efterhand
Agfo Transformation: Rött kött vs växtbaserat
Seminarieserien AGFO transformation är ett samarbete mellan AGFO (LRF Media) och RISE, med ekonomiskt stöd från Formas. Den första delen, av fyra, fokuserade på de hälsomässiga aspekterna av ett proteinskifte. Vilka näringsmässiga fördelar och utmaningar finns med växtbaserade köttsubstitut jämfört med rött kött? Hur kan vi jämföra näringsinnehåll och hälsoeffekter? Hur påverkar antinutrienter näringsupptaget? Vad vet vi inte idag - som forskningen söker svar på?
Se seminariet här
 
Publikationer
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild