Det här är ett nyhetsbrev som tar upp nyheter från FINEST – ett nationellt centrum med målsättning att skapa förutsättning för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta gör vi genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet. |
|
|
Välkommen till FINEST fjärde nyhetsbrev, det andra för 2024. Efter några veckor i ansökningsbubblan för FINEST fas 2 har vi nu kommit ut på andra sidan. Förra veckan, den 27 maj, skickades ansökan in för FINEST fas 2. Om fas 2 beviljas kommer FINEST att ha 29 partners, jämfört med de 19 partners vi har idag. Ett stort tack till alla som bidrog – ingen nämnd och ingen glömd! Det har varit ett fantastiskt teamwork in i det sista.
Ansökningsarbetet har också satt oss på prov, att förklara det unika med FINEST på trettio sekunder – det är inte helt lätt. Vi har ett gäng duktiga forskare som hittills publicerat elva artiklar och fler är på gång, men det är ”business as usual”. Vi är däremot unika genom att vi arbetar utmaningsdrivet, tillsammans forskare och praktiker, utifrån ett systemperspektiv med hållbarhetsfokus på alla nivåer. Genom att arbeta på detta sätt kan FINEST bli ett stöd när det gäller att navigera på komplexa marknader och när det gäller att ta fram rätt kunskap för att på ett effektivt sätt kunna skapa nya hållbara innovativa produkter för framtidens marknad. Läs mer om en FINEST Impact story nedan i reportaget från mötet med Formas!
I fredags var ett antal forskare från FINEST tillsammans med forskare från de andra tre centrumbildningarna inbjudna av MISTRA Food Futures för att diskutera framtidens proteiner. Det blev en mycket inspirerande dag!
Även om vi arbetat utifrån olika perspektiv i våra centrumbildningar var vi alla rörande överens om att alla typer av proteiner kommer att behövas i framtiden, men frågan kvarstår i vilka proportioner. Vi var också överens om att effektiva processtekniker för att kunna utnyttja hela råvaran är ett måste utifrån såväl ett hållbarhets- som ett ekonomiskt perspektiv. Vi behöver förstå kopplingen råvara, processteknik och näringsupptag och hur detta påverkar oss bättre. Vi behöver också förstå konsumenterna bättre för att kunna kommunicera på rätt sätt när det gäller såväl produktegenskaper som tekniker som kan användas för att framställa framtidens livsmedel.
På väg hem fick jag ett mejl från en av FINEST forskare som reflekterade över dagen: ”Nu sitter jag på tåget hem och reflekterar över vilket privilegium det är att ha ett jobb där man får träffa och prata med så många trevliga, intressanta, kunniga och kunskapssökande människor”. Då jag läst mejlet inser jag fullt ut hur viktig satsningen med centrumbildningar är och vad den gör för Sverige nu och i framtiden, genom användbar forskning i framkant och genom att riva murar mellan olika forskningsområden. Jag håller verkligen tummarna för att alla våra fyra centrumbildningar beviljas en fortsättning, för här finns så mycket att bygga vidare på!
Till sist vill jag också påminna om våra populärvetenskapliga sammanfattningar som kortfattat presenterar våra forskningsresultat på ett enkelt och övergripande sätt: Vad har vi gjort, varför, och vilken nytta kan branschen ha av resultaten.
/Karin Östergren, centrumledare FINEST |
|
– Det visade sig under denna workshop att vi alla brottas med liknande utmaningar, och vi ser att vi behöver samla oss i Sverige, och kanske också Norden, till exempel genom en gemensam konferens, säger Evelina Höglund, FINEST. |
|
|
|
I samband med Formas Agenda 2030-dag i maj anordnades ett panelsamtal på temat ”Centrumbildningar som forskningsverktyg”. Representanter från FINEST, SustAinimal och PAN deltog på plats.
|
Läs mer |
|
|
Hallå där Evelina Höglund! Den 15 maj arrangerade FINEST en heldag hos GroPro i Bjuv. Vad handlade den här dagen om?
– Vi samlades kring temat Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument?. Vi lyssnade till en trendspaning, omvärldsuppdatering och sneglade på våra grannländers strategier. Vi pratade också om tekniska lösningar för (...)
|
Läs mer |
|
|
Marknaden för växtbaserade mejerialternativ växer och därför är det viktigt att fokusera på den näringsmässiga kvaliteten hos dessa produkter. Genom att utvärdera näringsinnehållet av olika växtbaserade alternativ till mejeriprodukter som mjölk, yoghurt, ost, grädde, glass och matfett på den svenska marknaden ger en ny studie från RISE insikt om huruvida dessa alternativ är näringsmässigt jämförbara med traditionella mejeriprodukter. |
Läs mer |
|
Hej Anna Molander! Du är projektledare på RISE och en av deltagarna i nätverket Nordic Wild Berry R & D Network, och samordnare för webbinariet om den svenska bärforskningen under ett nätverksmöte den 18 april.
– Mitt intryck är att nyttan med nätverket är stor och att det finns mycket vi kan lära av varandra och samarbeta kring. Det jag tar med mig är (...)
Läs mer |
|
Linus Thomson, postdoc inom FINEST, har inom sin forskning fokus på att öka förståelsen för innovationsledning inom livsmedelssektorn. Vi intervjuade honom för att få höra mer om projektet URBEX, som handlar om att undersöka hur offentliga aktörer arbetar med systemomställningsfrågor inom livsmedel.
Läs mer
|
|
Den 10 april anordnade Food Science Sweden sin årliga konferens i Örebro på temat ”Food System in Transition". Under mötet presenterades Formas centrumbildningar, och FINEST presenterades av Karin Östergren tillsammans med Catarina Englund från The Green Dairy, ett av FINEST partnerföretag. |
|
|
|
PÅ FINEST webb har vi samlat vetenskapliga artiklar, examensarbeten och även populärvetenskapliga sammanfattningar från ett urval av de forskningsstudier som gjorts inom ramen för FINEST. |
Läs publikationer från FINEST |
|
Vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till en kollega eller vän, och tipsa om att de kan prenumerera på kommande nyhetsbrev genom att använda knappen nedan. |
|
|
|
|