Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Nyhetsbrev från FINEST
#2 / DECEMBER 2023
18793 1 1
bild
18793 1 1
Välkommen till FINEST nyhetsbrev
Det här är ett nyhetsbrev som tar upp nyheter från FINEST –  ett nationellt centrum med målsättning att skapa förutsättning för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta gör vi genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.
25083 Karin %c3%96stergren
Ledare: Mot 2024 med ny kunskap och nya perspektiv
Närmare fyrtio entusiastiska forskare och industripartners samlades den 4 oktober på Breida gård utanför Uppsala. Agendan för dagen var att presentera och diskutera FINEST resultat så här långt, och hur vi vill gå vidare med FINEST 2 om vi får finansiering för ytterligare en period.

Breida gård, med sin speciella familjära charm, skapande en perfekt inramning för en inspirerande dag. Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och en av de drivande i den WWF-koordinerade samverkansplattformen Hållbar livsmedelskedja inledde dagen. Hon belyste omställning och innovation ur ett näringslivsperspektiv, med utgångspunkt från Axfoods nya hållbarhetagenda och en gemensam agenda från WWF för hela svenska livsmedelsbranschen som går under namnet ”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja”. Det blev en uppskattad programpunkt och vi hade nog kunnat fortsätt en bra stund längre än den avsatta timmen. Efter denna inspirerade inledning fortsatte dagen med forskarpresentationer och panelsamtal kring våra värdekedjor, som löper som en röd tråd genom projektet – skogsbär, proteiner från baljväxter, experimentella värdekedjor.

Upplägget med presentation av forskningsresultat, följt av en paneldiskussion där FINEST externa partners fick reflektera kring nyttan av resultaten utifrån sina respektive perspektiv blev ett lyckokast. Väl framme vid temat “Innovation, omställning och framtid” var alla på tå för att ta sig an utmaningen att identifiera de frön som vi tillsammans ser kan bidra till en bättre framtid för livsmedelssystemet. Från detta samtal till nästa, som handlade om vägen mot FINEST 2, blev steget kort. Vilka utmaningar vill vi plocka upp, var behöver vi gräva djupare rent forskningsmässigt, och sist men inte minst – hur vill vi samverka?  Vi fick många bra inspel och själv blev jag extra varm inombords när en av våra industripartners mot slutet av diskussionen påminde om att vi inte får glömma at ta med hur vi samverkar. Det känns som vi har hittat ett bra format med våra öppna möten i Testarenan och vår satsning FINEST on Tour där vi träffade våra företagspartners på plats.  

Som vanligt – tiden rusade iväg och vi hade så mycket mer att prata om denna dag än vad vi hann med! Finns det en optimal balans mellan presentationer, diskussioner och nätverkande? Ni som vet får gärna tipsa mig! Men jag tänker det finns en logik i att ju fler spännande resultat, desto mer har vi att diskutera. Så det blev nog rätt bra ändå! Ett stort tack till alla som bidrog till en riktigt bra dag!

/ Karin Östergren, forskare på RISE och projektledare för FINEST

PS. Du har väl inte missat våra one-pagers som kortfattat sammanfattar våra forskningsresultat på ett enkelt och övergripande sätt. Vad har vi gjort, varför, och vilken nytta kan branschen ha av resultaten. Vi är nu uppe i tolv one-pagers och fler är på väg! Häromveckan nådde vi dessutom ett av våra kommunikationsmål för 2023, när vi blev fler än tvåhundra personer som är med i FINEST-gruppen på LinkedIn!
PROJEKT
Nytt projekt ska ge mer hållbara växtbaserade livsmedel
Forskare inom FINEST fortsätter sina insatser för att öka hållbarheten i växtbaserade livsmedel genom projektet Växtbaserade proteinisolat med lågt natrium-innehåll för produktion av hälsosamma och hållbara livsmedel, som finansieras av Formas och leds av RISE. Vi har intervjuat Joshua Mayers, forskare på RISE och arbetspaketansvarig i FINEST, om projektet.
25562 agfo seminarium 27 sept 2023 LIME
EVENT
AGFO Transformation: Rött kött vs växtbaserade alternativ– med fokus på näring och hälsa
Debatten om kött och växtbaserade alternativ har varit het det senaste året. Mängder av alternativ har lanserats, kostrekommendationer i flera delar av världen har justerats, traditioner ifrågasatts och försvarats. I första delen av eventserien AGFO Transformation, ett samarbete mellan AGFO och RISE som finansieras av Formas, låg fokus på forskning och en djupdykning i de hälsomässiga aspekterna av ett proteinskifte.
Läs mer
bild
Hur vi jobbar inom FINEST: referensgruppen
Referensgruppen har till uppgift att stödja FINEST långsiktiga utveckling genom sitt internationella perspektiv när de gäller forskning som samverkan utifrån ett akademiskt såväl som näringslivs- och myndighetsperspektiv.
KONFERENS
“Sustainable foodieness” under Stockholm Gastronomy Conference
Under Stockholm Gastronomy Conference den 23-25 november modererade Marcus Klasson Adevi, mat- och konsumentforskare på RISE, tillsammans med Jennifer Smith Maguire, Professor of Cultural Production and Consumption, Sheffield Business School, och Jacob Östberg, Professor of Advertising and PR, Stockholm University, konferensspår A.4: “Consuming food: Consumer culture theories as a lens in food studies”.
24703 nwc gruppbild 700x400
Material från Nordic Wildberry Conference 2023
Ta del av presentationer och posters från Nordic Wildberry Conference, som arrangerades i Umeå den 7-8 september 2023. 
Läs mer
FINEST i podden ”Dining with experts”
Den 5 december medverkade Marcus Klasson Adevo, konsumentforskare vid RISE, i podden ”Dining with experts”. I detta avsnitt pratar Marcus om konsumenttrender kopplat till livsmedelssektorn med fokus hållbarhet, samt lyfter aktuell forskning i anknytning till FINEST.
Läs mer
Nyfiken på vad som publicerats inom FINEST?
PÅ FINEST webb har vi samlat vetenskapliga artiklar, examensarbeten och även populärvetenskapliga sammanfattningar från ett urval av de forskningsstudier som gjorts inom ramen för FINEST.
UPPSKATTADE DU DET HÄR NYHETSBREVET?
Vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till en kollega eller vän, och tipsa om att de kan prenumerera på kommande nyhetsbrev genom att använda knappen nedan.
Prenumerera på nyhetsbrev från FINEST