Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Substitutionscentrum
#2 / MARS 2024
18793 1 1
bild
18793 1 1
Inspirerande exempel på substitution
Med vårens ankomst kommer också en längtan efter förnyelse och nystart. Bland månadens nyheter hittar vi två inspirerande exempel på utfasning av farliga kemikalier. I det första berättar Västerås stad hur de arbetat för att lyckas med sitt kemikaliearbete. Det andra är ett utmärkt exempel på hur man som företag använt test- och demomiljöer för att utvärdera och verifiera funktion på vetenskaplig grund. Det är också ett exempel på hur viktigt lagstiftning är som drivkraft för substitution, och att man kan skaffa sig konkurrensfördelar genom att ligga i framkant.Ta del av deras berättelser och låt dig inspireras av vad som är möjligt när vi arbetar mot gemensamma mål för en giftfri miljö.

/Anna Jacobs, centrumledare, Substitutionscentrum
26772 fanny gustafsson ppjMBrS2RSU unsplash
Västerås stad lyckas med utfasning genom kemikaliestöd och engagemang
Västerås stad är en av de städer i Sverige som antagit en proaktiv strategi för att minska och ersätta farliga kemikalier i sin verksamhet. Genom en kombination av policyer, handlingsplaner och en engagerad personalstyrka har staden framgångsrikt implementerat åtgärder för att främja en giftfri miljö. Staden har genom detta lagt en stadig grund för att hantera kemikalieanvändningen.
26773 Ska%cc%88rmavbild 2024 03 21 kl. 10.40.45
Testmiljö hos RISE verifierar jaktkula tillverkad av kopparlegering
Bly i ammunition beräknas orsaka spridning av 10 – 16 ton bly till naturen varje år. För att motverka detta utvecklade Staffan Leth en jaktkula tillverkad av en kopparlegering, som dessutom visade sig ha bättre funktion än traditionella blyspetskulor. För att få ett opartiskt bevis på kulans funktionalitet vände sig Staffan därför till RISE som verifierade hans resultat i sin testanläggning. 
Uppdatering av PRIO-verktygets kriterier 
Fler ämnen med farliga egenskaper inkluderas
Kemikalieinspektionen har utökat sitt substitutionsverktyg PRIO med två nya kriterier och man har också uppdaterat tre befintliga kriteriebeskrivningar, detta betyder att fler ämnen med farliga egenskaper inkluderas. De kriterieuppdateringar som gjorts följer de fyra nya faroklasserna som antagits i CLP-förordningen.

Läs mer om uppdateringen av PRIO hos Kemikalieinspektionen här.

Läs Kemikalieinspektionens tidigare nyhet mer om de nya faroklasserna.
bild
Ny rapport: PFAS och alternativ i kosmetika
OECD har sammanställt information om PFAS och alternativ till PFAS i kosmetika med fokus på användning, tillgänglighet och kostnad. Rapporten visar att det finns tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ på marknaden, men att en substitution ofta kräver en fullständig omformulering av produkten, vilket många företag redan gjort.

Rapporten visar också att flera identifierade PFAS inte är listade som avsiktliga ingredienser, vilket utgör en teknisk utmaning för företag som vill fasa ut PFAS.  
bild
WEBBINARIUM
Arbetar du som affärsutvecklare med hållbarhetsfokus alternativt hållbarhetscoach mot företag?
Klicka här
 
Ny databas med 16 000 kemikalier i plast
Den 14/3 lanserade projektet PlastChem en rapport och en databas med en sammanställning av alla kända kemikalier i plast. Den nya databasen som innehåller över 16 000 kemikalier baseras bland annat på vetenskapliga artiklar och tog ungefär ett år för forskarna att sammanställa. Rapporten framhåller också att ungefär 10 000 av kemikalierna i databasen saknar tillräcklig information för att man ska kunna bedöma deras potentiella risker.

Läs rapporten och ladda ner databasen här 

Se en inspelning från lanseringen av rapporten här
bild
Ny lag ska förhindra greenwashing
EU-parlamentet har antagit ett lagförslag som syftar till att förhindra användningen av svävande miljöargument som till exempel ”miljövänlig”, ”naturlig”, ”bionedbrytbar”, ”klimatneutral” eller ”biobaserad”. För att få marknadsföra en produkt genom miljöargument - "green claims" - måste man enligt det nya direktivet kunna styrka detta med vetenskapliga underlag.

När det gäller farliga ämnen i produkter har EU-parlamentet uttalat att sådana i sig ännu inte innebär hinder för att göra green claims, eftersom kemikalieinnehåll regleras i annan lagstiftning, men att detta kan komma att ses över i en nära framtid.
bild
UTBILDNING
Introduktion till SCIP databasen
Om dina varor innehåller särskilt farliga ämnen upptagna på kandidatförteckning i Reach, i halter som överstiger 0,1 viktprocent, måste du registrera dem i SCIP-databasen hos Echa. Välkommen på en introduktion till registrering i SCIP.

När: 7 maj 2024, kl 10 - 11
Hur: Digital och kostnadsfri
Läs mer och anmäl dig här

Fördjupning 1: Strategi och förberedelse av data för SCIP
När: 22 maj 2024, kl 9 - 12, digitalt
Pris: 2 900 SEK ex moms.
Läs mer och anmäl dig här

Fördjupning 2: Att genomföra en registrering i SCIP
När: 24 maj 2024, kl 9 - 12, digitalt
Pris: 2 900 SEK ex moms.
Läs mer och anmäl dig här

Tips! Anmäler du dig samtidigt till fördjupning 1 och 2, betalar du 5 000 SEK för båda kurserna.
 
bild
UTBILDNING
Innehåller dina varor farliga kemikalier?
Substitutionscentrums grundkurs hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material. Inga förkunskaper krävs!

När: 23 maj 2024, kl 13-16.30
Hur: Digital och kostnadsfri
För vem: Företag som producerar, säljer och handlar med varor.
Läs mer och anmäl dig här
 
$$$open$$