Ser mailet konstigt ut? Klicka här för webbversion
logo
Nyhetsbrev från FINEST
#1 / SEPTEMBER 2023
18793 1 1
bild
18793 1 1
Välkommen till FINEST nyhetsbrev
Det här är ett nyhetsbrev som tar upp nyheter från FINEST –  ett nationellt centrum med målsättning att skapa förutsättning för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta gör vi genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.
24433 Karin nyhetsbrev ledare
Inte bara intressant forskning – vi gör skillnad!
Varmt välkommen till FINEST första nyhetsbrev och speciellt välkommen till dig som inte följt FINEST inifrån som projektdeltagare. Här uppdaterar vi om senaste nytt inom projektet och om andra nyheter relevanta för vårt nätverk en gång i kvartalet.

Sitter i skrivande stund i en sval hotellobby i Aten efter två dagars projektmöten och förundras över hur mycket som händer när vi möts på riktigt. Vi måste verkligen ta oss tid att träffas och reflektera tillsammans för att kunna möta de utmaningar vi står inför!
Veckan innan var jag i Umeå på Nordisk Skogsbärskonferens/Foodhack /Bärfestival i Bjurholm och studiebesök i småskalig bärindustri. Med kommentaren ”det här är ju på riktigt och inte bara intressant forskning” känner jag mig stärkt att vi är på rätt väg. Bärkonferensen gav många nya insikter, lärdomar och tankar och det bestämdes att det kommer att bli ytterligare ett nordiskt möte under våren 2025 i Rovaniemi i Finland. Bärkonferensen var ett samarrangemang av flera partners inklusive FINEST. Något som alla var överens om var att det här måste vi upprepa och vi måste samverka för att skapa mervärde av våra svenska bär och för att lösa de problem som finns i bärvärdekedjan.  

Jag ser nu fram emot FINEST projektmöte den 4 oktober då vi ska diskutera våra resultat och hur vi knyter ihop säcken för projektet FINEST och inför ett fortsättningsprojekt! Under våren genomförde vi “FINEST on-tour", då vi besökte alla våra företagspartners. De öppna diskussionerna under dessa möten har skapat en bra arbetskultur och en plattform att bygga vidare på. Min förhoppning är att mötet den 4 oktober tar oss ytterligare ett steg framåt i våra tankeprocesser!

Välkommen att läsa mer om FINEST på vår webbplats och följ oss gärna på LinkedIn.

/ Karin Östergren, forskare på RISE och projektledare för FINEST
24703 nwc gruppbild 700x400
Sammanfattning av FINEST sessioner under Nordisk skogsbärskonferens
I början av september anordnades en mycket lyckad skogsbärsvecka i Umeå med omnejd. Den innehöll förutom en nordisk skogsbärskonferens, ett foodhack-event med internationella studenter och en lokal bärfestival i Bjurholm. Veckan var ett samarrangemang mellan FINEST, EU-projektet FAIRCHAIN, Umeå universitet, SLU och RISE. Flera föredrag och postrar som presenterades hade koppling till FINEST olika arbetspaket och testarenan.
Läs mer
MEDARBETARE
Nya medarbetare – på RISE och inom FINEST
Johnn Andersson, forskare inom FINEST sedan 2021 genom sin tjänst vid Uppsala universitet, har anställts som forskare vid RISE inom enheten Policy och innovation. Linus Thomson har anställts som postdoc inom FINEST. Han disputerade från Entreprenörskap och Innovation vid Luleå Tekniska Universitet i juni 2023, och har en flerårig yrkesbakgrund som civilingenjör i Storbritannien samt som konsult i Sverige.
NYA PUBLIKATIONER
Fallstudie visar miljöpåverkan av den svenska ärtproteinvärdekedjan
Resultaten från den vetenskapliga artikeln ”Plant based meat alternative, from cradle to company-gate: A case study uncovering the environmental impact of the Swedish pea protein value chain” är viktiga dels för att studien genomförts i produktionsskala, dels för att det finns ett stort behov av LCA-analyser för att på ett korrekt sätt kunna jämföra olika typer av växtbaserade produkter och identifiera  var förbättringar kan göras för att minska miljöpåverkan.
Läs mer
bild
MEDARBETARE
Evelina Höglund, forskare inom livsmedel och produktdesign på RISE
– För att nå ett mer hållbart livsmedelssystem behöver vi utveckla hälsosammare livsmedel baserade på hållbara råvaror. Som en del av detta arbetar jag med funktionaliteten hos alternativa proteiner, och hur de kan användas i nya livsmedelsprodukter.
EVENT

Reflektioner från Livsmedelsdagarna: från forskning till påverkan

Anna-Karin Karlsson, affärsutvecklare på RISE, delar med sig av sina reflektioner från Livsmedelsdagarna 2023. "Just hemkommen från Livsmedelsdagarna i Tylösand konstaterar jag återigen att matbranschen är bland det mest intressanta och roliga man kan jobba med. Vi står mitt i flera kriser och förändringar men har också möjligheter att förändra och transformera ett helt matsystem tillsammans."
bild
MEDARBETARE
Karin Östergren, projektledare för FINEST och forskare på RISE
– Jag brinner speciellt för hur vi kan använda nya tekniska lösningar för att lösa hållbarhetsutmaningar men även för hur vi kan jobba smartare utifrån den kunskapen och erfarenhet vi har tillsammans. För mig är det centralt att den forskning som görs ska komma till nytta i verkligheten.
FINEST verksamhetsberättelse 2022
Här kan du läsa FINEST verksamhetsrapport, där vi berättar vad som gjorts inom projektet under 2022 och vad vi har för planer framåt!
Läs mer
Nyfiken på vad som publicerats inom FINEST?
PÅ FINEST webb har vi samlat vetenskapliga artiklar, examensarbeten och även populärvetenskapliga sammanfattningar från ett urval av de forskningsstudier som gjorts inom ramen för FINEST.
UPPSKATTADE DU DET HÄR NYHETSBREVET?
Vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till en kollega eller vän, och tipsa om att de kan prenumerera på kommande nyhetsbrev genom att använda knappen nedan.
Prenumerera på nyhetsbrev från FINEST