Håll dig uppdaterad om vad som händer inom den maritima branschen
Webbversion
3515 smtf logo
23093 brevhuvud svart 2023 text
Verksamhetsansvarig har ordet:
Åter en fantastisk höst och full fart framåt!
Detta ser vi på många områden vilket avspeglas i dagens nyhetsbrev, som förutom sitt innehåll ganska väl beskriver SMTF:s syfte. 

För det första växer vårt medlemsantal. Medlemmarna är själva hjärtat i SMTF och denna gång presenterar vi Bergaflex AB som ny medlem, välkomna! Vad det gäller omvärldsbevakning får vi höra vad Lars från Wärtsilä tänker om grön omställning och vi presenterar några intressanta forskningsprojekt. Vidare kommer vi att köra en pubkväll för att träffas och nätverka, något som i förlängningen förhoppningsvis leder till samarbeten och nya affärer. Projektutveckling och Innovation finns också med genom SARGASSO Innovation Day som i år kommer hållas på eventet Blue Mission Banos. Vi kommer slutligen synliggöra den marintekniska branschen på mässan Kunskap- och Framtid i Göteborg med syfte att locka kompetens till branschen.
 
För att summera, SMTF arbetar för att stärka svenska marintekniska företags konkurrenskraft både nationellt och internationellt. Detta gör vi genom att omvärldsbevaka och synliggöra den marintekniska branschen i vårt samhälle. Vi arbetar för att skapa nätverk och möjliggöra affärsutveckling, innovation och projektutveckling.
 
Avslutningsvis, det bästa vi vet är kontakt med våra medlemmar så tveka inte att höra av er!
 
/SMTF teamet genom Andreas Med vänlig hälsning 

22259 MicrosoftTeams image (13) 
Andreas Bach
Verksamhetsansvarig SMTF
andreas.bach@ri.se
Uppdrag Marinteknik - SMTF möter industrin
23747 UppdragMarinteknik w%c3%a4rstil%c3%a4
Lars Wallerstedt, Wärtsilä:
”Flaskhalsen för grön omställning ligger inte längre i teknologin”
Uppdrag Marinteknik är en intervjuserie där du möter SMTF:s medlemsföretag, styrgrupp och operativa grupp med fokus på omvärldsbevakning och informationsspridning. I den trettioförsta delen möter vi Wärtsiläs VD, Lars Wallerstedt som menar att tekniken finns på plats för en grön maritim framtid.

Läs intervjun
SMTF medlemspresentation
1x1 24544 bergaflex
1x1

SMTF ny medlem:
Bergaflex AB

Idag har SMTF glädjen att presentera sin nya medlem Bergaflex AB som drivs av Ambjörn Håkansson.

Bergaflex AB är beläget i Helsingborg i västra Skåne och grundades redan 1964. Företaget är inriktade på produktion av olika solskydd för den maritima branschen så som solfilmsgardiner och mörkläggningsgardiner. Även om fartygsbryggor är det främsta användningsområdet finns produkterna även på hamnkontor.

- Företaget startade som Berga kemi, men ändrade sin inriktning när det utvecklades standarder för att reducera speglingar och reflektioner från himmel och hav. Bergaflex var en av de första på marknaden med sina produkter, säger Ambjörn Håkansson som är VD på bolaget.

Företagets slutanvändare är redare och många gånger sådana som vill uppgradera befintlig utrustning.

- Vår önskan är såklart att nå skeppsarkitekter som designar fartygen, så att det blir en god installation av solskydd redan från start, säger Ambjörn.


Ambjörn Håkansson, VD: ah@bergaflex.com
Hemsida: bergaflex.comSMTF - Kommande temaaktiviteter
23748 inbjudan pubkv%c3%a4ll

Missa inte vår pubkväll i Göteborg, 20 september!

Denna gång som ett samarrangemang tillsammans med vårt medlemsföretag Wärtsilä.

När: 20 september, 2023, 18:00-21:00
Var: 
Poppels citybryggeri, Vikingsgatan 1, 41104 Göteborg

För vem: SMTF vänner

Organisatörer: SMTF i samarbete med Wärtsilä


Båtar och snack, ja, vi slår helt enkelt samman två goda ting, och det blir lika enkelt och spontant som det låter! Kom och umgås med andra inom det maritima området över lite tilltugg i centrala Göteborg. Denna gång är det SMTF:s medlem Wärtsilä som kommer stå för en enklare förtäring som dukas upp klockan 18.00. Vad du har i glaset, fixar du själv (Poppels erbjuder oss dock sin egenproducerade öl för 50 riksdaler glaset). 

Medan vi äter får vi lyssna på Wärtsilä och vad de har för planer inför framtiden. Det ser vi fram emot! Vi avslutar med en Quizz kl 20.00 och temat blir självklart båtar och sjöfart, vad annars. Pris till vinnare utlovas!

Varmt välkommen till en enkel och förhoppningsvis rolig kväll som kan leda till nya kontakter!

/SMTF Teamet
Detta vill jag inte missa, anmäl mig!
24522 sargasso SID

Seminarium:
SAVE THE DATE! SARGASSO Innovation Day, 2023

Datum: 15 november, I anslutning till Banos Mission Arena (14-16 november)
Tid: 
13:30-15:15
Plats: 
LindholmenGöteborg


Den 15 november 2023 kommer åter SARGASSO Innovation Day arrangeras, ett seminarium i innovationens tecken. I år kommer seminariet hållas i samband med BANOS Mission Arena 2023 som pågår 14-16 november. 

Serminariet kommer presenteras under namnet SARGASSO - Co-creating solutions for the future. Den stora fördelen med detta arrangemang, är att du som besökare kommer få möjlighet att deltaga i en mängd spännande föredrag och workshops.

Läs mer om Banos Mission arena och årets program här.

24494 kunskap

Mässa:
Kunskap & Framtid - vi upprepar succén!

Datum: 23-25 november
Plats: 
Svenska Mässan, Göteborg


Det är många företag i den marintekniska branschen som efterlyser olika kompetenser, både idag och inför morgondagen. Att bidraga till en god kompetensförsörjning är en av SMTF:s hjärtefrågor och vi stöttar genom att medverka på mässor för att marknadsför branschen och sitter med i programråd och ledningsgrupper för olika YH-utbildningar och gymnasium. 

En av våra plattformar är mässan Kunskap & Framtid där vi ställer ut tillsammans med olika utbildningar och våra medlemsföretag. En bra mix av människor som kan ge de unga, som står i begrepp att välja utbildning, rätt vägledning!

Är du intresserad av att stå i vår monter i november? Hör av dig!

Anmäl intresse
24499 copenhagen

Mässa:
Scandinavian Maritime Fair 
- the Maritime Hub in Scandinavia 

Datum: 14-15 May, 2024
Plats: 
Copenhagen 


SMTF sitter numera med i advisory board för Scandinavian Maritime Fair och vill informera sina medlemmar om möjligheten att ställa ut på mässan i vår. Mer information finns via länken nedan.
Mer information
Forskning och innovation
1x1 24483 skorsten
1x1
Nytt projekt:
Projekt ska utreda ny form av Carbon Capture and Storage

Den globala sjöfartssektorn har genom FN:s sjöfartsorganisation IMO antagit tydliga mål för att påskynda en reducering av koldioxidutsläppen från branschen. Samtidigt visar prognoser på en allt högre energianvändning från sjöfarten och ett fortsatt fossilberoende. 

En potentiell lösning på denna problematik är en bredare användning av CCS-tekniker (Carbon Capture and Storage) ombord fartyg som enkelt beskrivet innebär att man fångar in koldioxid för att senare lagra den i någon form av slutförvar.

I denna förstudie vill projektgruppen utreda möjlighet att introducera en ny form av CCS inom sjöfarten som ännu enbart har blivit testad på landbaserade applikationer, nämligen karbonatiseringsbaserad CCS.

Läs om projektet
1x1 24481 hamnen
1x1
Avslutat projekt:
Färdplan för den hållbara hamnen framtagen av svenska hamnar

Sveriges små- och medelstora hamnar har tillsammans tagit fram en färdplan för den hållbara hamnen. Färdplanen, som nu finns i sin första version, identifierar de åtgärder som hamnarna behöver vidta i sin roll i omställningen mot ett mer hållbart transportsystem. Åtgärderna är definierade i ljuset av de lagkrav som ställs på hamnar nu och fram till 2050 och de målsättningar som Sveriges små- och medelstora hamnar definierat som viktiga i omställningsarbetet internt men även i rollen som en viktig transportnod.

Färdplanen uppdateras kontinuerligt för att återspegla de krav och möjligheter som Sveriges hamnar och dess intressenter har och står inför. Färdplanen bygger på visionen om den hållbara hamnen som definierar hamnens roll som transportnod, kompletterat med förmågor som energinod och digital nod. Färdplanen sorteras också utifrån vad hamnen själva har rådighet över, för sina interna operationer, men också åtgärder de behöver vidta i relation till besökande transportslag samt för omgivande samhälle.


Länk till visionen – hållbara hamnen
1x1 24462 Fredrik von Elern RISE 1200w Main
1x1
Artikel:
ACHT presenterade på International Chemical and Product Tanker Conference i London

Projektet ACHT, Autonumus Cargo Handling on Tankers, fick i våras vidare finansiering av Trafikverket och gick in i en utförandefas som syftar till att bevisa konceptet.

I april 2023 presenterade Fredrik von Elern en preliminär studieuppsats vid International Chemical & Product Tanker Conference i London. Studien handlade om användningen av artificiell intelligens (AI)-teknik i tankf- och  lastfartyg.

Läs artikel
Övrig information och summeringar
24464 1693396703299 640x640transp
24465 1693396707592 640x640transp
24466 1693396705418
Summering, DSM 2023: 
Nya affärer och en härlig atmosfär på DSM 2023!

Den 29-30 augusti var det dags för den maritima branschen att sammanstråla på Donsö för årets höjdpunkt, Donsö Shipping Meet.

Även detta år ställde SMTF ut med en samlingsmonter för sina medlemmar. Nytt för i år var en lite renare layout med fyrkantiga utställningsbord med företagslogotyper, upphöjt golv med blå heltäckningsmatta, en bakvägg med blått vatten och en vit rund disk där vi serverade kaffe. Den nya layouten gav ett öppet och fräscht intryck som uppskattades av årets utställare.

Stämningen på DSM var som vanligt god och lättsam. Det är ett trevligt event som på ett naturligt sätt öppnar upp för samtal och nya kontakter. Vissa av våra utställare menade att detta var den bästa mässa de varit med på som genererat många nya kontakter och leads. Det är vi såklart särskilt glada över att höra!

Under tisdagen fick vi avnjuta en god trerätters middag med högkvalitativ underhållning innan vi begav oss till fastlandet med de för ändamålet reserverade båtarna. Ett stort tack till projektteamet på Donsö som åter lyckades hålla ett mycket proffsigt och välarrangerat evenemang för oss i den maritima branschen! Vi ser fram emot att åter vara med 2025 med en riktigt välfylld samlingsmonter.

Sist men inte minst ett stort tack till nedanstående medlemsföretag som ställde ut med oss i år!
23752 iris logo 640x640transp
23753 Jowa logo 640x640transp
23754 emotron
23749 FKAB Logo CMYK fixad outline WPM Tagline Beside 640x640transp
23750 GESABLOGO 640x640transp
23751 Echandia A E2 RGB
23755 METS Hela loggan   transparent 640x640transp
23756 COT Logo CMYK 640x640transp
23757 scanunit logo CMYK 230316
24519 biofuels

Conference: 
Advanced Biofuels Conference 2023

When: 20-21 September, 2023
Where: Gothenburg, Sweden

The Swedish Bioenergy Association (SVEBIO) and Bioenergy International magazine welcomes participants, online and on-site, to its 9th edition of Advanced Biofuels Conference 2023 in Gothenburg, Sweden. This conference will focus on biofuels for the maritime and aviation sector, with much development.
Information and registration
1x1 24471 open tech day
1x1
Event:
Open Technology Day 2023

Datum: 27 sep 2023
Tid: 
09:30-16:15
Plats: 
RISE, Argongatan 30, MölndalOpen Technology Day är tillbaka. Årets tema är hållbara tillverkningsprocesser för framtiden. Elektrifiering, cirkularitet och avancerade möjligheter för design och analys står på agendan, liksom rundvandring i några av våra inom området relevanta testbäddar. Missa inte heller företaget som revolutionerar plaståtervinningen med hjälp av larver.

Vi hälsar dig varmt välkommen till seminarium och visningar av våra spännande testbäddar i Mölndal. Under en heldag kommer vi att presentera nya resultat och framtidsspaningar för en hållbar tillverkning med fokus på cirkularitet och produktion för elektrifiering. Denna dag har något för alla - både för dig som tidigare har samarbetat med RISE och för dig som är nyfiken på vad vi har att erbjuda inom produktutveckling och tillverkning.


Information och anmälan
23038 eedd1b44 8445 268b 270d ace4b54f5adf

Mässa:
Skärgårdsredarna med 2023 års Guldsponsor Ö-borgen
bjuder in till Leverantörsmässa


Datum: 5 oktober
Tid: 
09:00 fram till 16:00. Mingel för utställare och rederier kl. 16:00-17:00
Plats: 
Eriksbergshallen i Göteborg 


Skärgårdsredarna med sponsorer hälsar alla välkomna till Leverantörsmässa, med anknytning till svensk inrikes sjöfart den 5 oktober 2023. Mässan sker i Eriksbergshallen samt middagsbankett vid Sience Park. Fri entré att besöka Leverantörsmässan i Eriksbergshallen. 


SMTF kommer självklart att finnas på plats för att berätta om sin verksamhet och sitt nätverk!
24459 banos

Konferens/Arena: 
SAVE THE DATE för Banos 1st Mission Arena 2023 
Ett event för att inspirera och engagera aktörer i Östersjön och Nordsjön!

När: 14-16 november, 2023
Var: Göteborg

Blue Mission BANOS’ 1st Mission Arena äger rum den 14-16 november i Göteborg, 2023. 
Evenemanget syftar till att inspirera, engagera och stödja ett brett spektrum av intressenter över hela Östersjön och Nordsjön för att bidraga till att göra den blå ekonomin koldioxidneutral och cirkulär till 2030, i linje med EU Mission Oceans mål.

I samband med arenan kommer RISE och SMTF närvara för att hålla Sargasso Innovation Day, Reversed Pithcing/match making samt ett kvällsmingel där vi passar på att berätta om några av de forskningsprojekt som pågår på RISE. 
Mer information och anmälan
1x1 23860 facts and figures
1x1
Rapport:
Glöm inte bort att läsa vår rapport Facts & Figures!

Den marintekniska näringen i Sverige tycks ha klarat sig bra genom pandemin. SMTF har sammanställt de slutliga siffrorna för 2021, som visar att omsättningen för de marintekniska bolagen som helhet ligger kvar på ungefär samma nivå som 2019 innan pandemin, och att antalet anställda i företagen ökat med tre procent. 


Läs rapporten
1x1 24468 propeller
1x1
Seminarium:
Seminar on ship noise with a focus on electrical and LNG ships

Time: Tuesday 7 November, 13:00-16:00 (11:30 to 17:30 including boat transport)
Venue: Öckerö kompetenscentrum.

Does electrical and LNG propulsion lead to quieter ships?
For three years, the Silent@Sea project has investigated this through four different case studies on sister vessels with different propulsion. The ships included a small passenger ferry, RoPax ferries, road ferries and tankers. 
This unique data enabled us to understand how different sources contribute to noise characteristics.

We invite everyone interested in ship noise to attend the final seminar of the Silent@Sea project. The seminar will take place on the scenic island of Öckerö in the archipelago of Gothenburg and is free to all participants and includes boat transport to and from central Gothenburg and lunch on the boat.


Welcome!


Agenda and registration
24520 linkedin
Följ oss här >>
Kalender


20 september, 2023 SMTF pubkväll - båtsnack(s)

20-21 september, 2023 Advanced Biofuels Conference 2023

15 oktober, 2023 Skärgårdsredarnas leverantörsmässa

7 november, 2023 Seminar on ship noise with a focus on electrical and LNG ships

 14-16 november, 2023 Banos 1st Mission Arena

15 november, 2023 SARGASSO Innovation Day

23-25 november, 2023 Kunskap & Framtidsmässa

14-15 maj, 2024 Scandinavian Maritime Fair 
23055 mailbox
SMTF Idélåda
Har du någon idé kring innehåll eller ämnen att lyfta i vårt nyhetsbrev eller vill du kanske synas själv? Kanske har du någon idé kring temaaktiviteter vi kan ordna? Tveka inte, hör av dig till oss!

Kontakta SMTF
Ta del av alla nyheter - besök SMTF.se
731 twitter 732 in 733 fb 730 youtube
RISE Research Institutes of Sweden www.ri.se