Nyhetsbrev #5 från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum
6525 1x1
bild
6525 1x1
Glad sommar och god fiskelycka!
En av de kunskapshöjande aktiviteter Substitutionscentrum ordnar är branschdagar – digitala seminarier för utvalda branscher och produktområden. Nu har turen kommit till sportfiske, då det har visat sig att utrustning och kläder för sportfiske kan innehålla kemikalier med farliga egenskaper som är, eller kan komma att bli, reglerade. Det kan till exempel finnas PFAS i fiskelinor, ftalater i jiggar som används som bete och bly i sänken. Ämnen som vi varken vill komma i kontakt med själva, eller få i våra sjöar och hav. Läs mer om detta och mycket annat i vårterminens sista nyhetsbrev.

Glad sommar önskar vi i Substitutionscentrum!

/ Anna Jacobs, centrumledare för Substitutionscentrum
bild
NYHET
Nätbutiker säljer varor med otillåtna ämnen
Kemikalieinspektionen har granskat 147 varor som leksaker, elektronik, smycken och varor i mjuk plast, inköpta från 50 webbutiker, huvudsakligen från dropshippingbutiker och marknadsplatser. Det här var första gången dropshippingbutiker kontrollerades, en ny växande form av e-handel där aktören ser ut som en vanlig webbutik men saknar eget lager. Det var också här som de största bristerna återfanns, 72% av de granskade varorna innehöll otillåtna halter av farliga ämnen.
bild
NYHET
Oönskade kemikalier funna i bilbarnstolar
Råd&Rön uppdaterade i slutet av maj sin lista med testade bilbarnstolar, med testresultat för sju nya stolar. Förutom krocktest, handhavandetest och ergonomitest utför Råd & Rön även test av kemikalieinnehållet. Av totalt 67 testade babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar har 20 fått anmärkning när det gäller kemikalieinnehåll.
bild
TIPS
Risk för farliga ämnen i billiga sommarprylar
När Kemikalieinspektionen inför sommaren 2022 kontrollerade sommarprylar som badsaker, strandmadrasser, badtofflor, kylväskor och trädgårdssaker hittade man för höga halter av farliga ämnen i 16 procent av produkterna. Det finns anledning för både handlande företag och konsumenter att vara uppmärksam på den här typen av produkter även i år.
NYHET
Två nya ämnen på kandidatförteckningen
Den 14 juni uppdaterades EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen med två nya ämnen. Ett av ämnena som lagts till kan skada fertiliteten och förekomma i bläck och toners, och det andra har lagts till på grund av att det är svårnedbrytbart i miljön och kan förekomma i tillverkningen av plast- och gummiprodukter.
bild
Petru Niga, forskare på RISE.
NYHET
Nytt forskningsprojekt vill ersätta klorerade lösningsmedel
Klorerade lösningsmedel är kända för sina starka rengörings- och avfettningsegenskaper och används i en mängd olika industriella och kommersiella tillämpningar.

- Trots deras användbarhet är det viktigt att inse att klorerade lösningsmedel har negativa effekter på människors hälsa och miljön, säger Petru Niga, forskare på RISE.
bild
BRANSCHDAG SPORTFISKE
Farliga kemikalier i sportfiskeutrustning
Branschdagen ger vägledning i hur organisationer kan arbeta med utfasning av farliga kemikalier för att möta lagkrav och främja ett hållbart sportfiske.

När: 26 oktober, kl. 13 - 16
Hur: Digitalt och kostnadsfritt
Läs mer och anmäl dig här
 
FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL
Ta del av seminariet: PFAS i konsumentprodukter
Hur arbetar Axfood för att fasa ut PFAS? Och vilka steg har hemelektronikföretaget Order Nodic tagit på sin utfasningsresa? Ta del av det inspelade innehållet och presentationerna från det senaste seminariet inom Forum för kemikaliesmart handel med temat PFAS i konsumentprodukter.
bild
GODA EXEMPEL
Peak Performance: En utmaning att fasa ut PFAS ur alla produkter.
Peak Performance hade som ambition att fasa ut PFAS ur samtliga produkter senast 2022. Det visade sig vara svårare än man först trott.
 – Vi ska bli helt PFAS-fria, men det sista steget kommer att bli utmanande, säger R&D-chefen Julia Bergh.
bild
Maria Anderson Roussakis,
Sustainability & Quality Manager på Casall.
GODA EXEMPEL
Casall om kemikalieutfasning: Kunderna förväntar sig det här av oss
Fasa ut och designa bort behov. Casall har jobbat aktivt med substitution av farliga kemikalier i många år och ser detta som en viktig del i hållbarhetsarbetet. Det gör deras kunder också.
bild
UTBILDNING
Innehåller dina varor skadliga kemikalier?
Substitutionscentrums grundkurs hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material.

När: 13 september, kl 13-16.30
Hur: Digital och kostnadsfri
För vem: Företag som producerar, säljer och handlar med varor.
Läs mer och anmäl dig här
 
Trevlig sommar!
Substitutionscentrum

Webb: ri.se/substitutionscentrum
E-post: substitutionscentrum@ri.se
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild