Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2023:4 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
bild
Jenny Veide Vilg,
enhetschef för Processteknik på
avdelningen Jordbruk och livsmedel på RISE
Det lackar mot jul
Ett inlägg om säkra smaker i juletid
Snart är det dags att duka fram traditionella livsmedel som sill, gravad lax, skinka och ris á la Malta. Sillen i sin inläggning är populär trots en rätt säregen smakkombination av sött, surt och lite salt. Men när man tänker efter, så är det kanske inte så konstigt. Det är bara att titta på all världens godishyllor för att se vad det är för smaker som går hem när vi vill äta något gott. Just det! Sött, surt, salt!

Nu vet vi ju att det inte bara är för smakens skull som sillen är just söt och sur. Att lägga in med socker och ättika i så kallad 1-2-3-lag är ett populärt sätt att förlänga hållbarheten på mat. Förr använde man mer salt än socker, men oavsett, så medför höga tillsatta koncentrationer lägre vattenaktivitet i livsmedlet. Detta, i kombination med syran i ättikan, hämmar tillväxt hos flera typer av bakterier som kan förstöra maten eller orsaka sjukdom. Inläggning i 1-2-3-lag fungerar alltså lite som ett matsäkerhetsbälte som minskar risken för att vi ska bli sjuka eller till och med dö av bakterier som finns i vår mat!

När man tänker på det, så är det nog inte en slump att vi gillar just smakerna sött, surt och salt, med tanke på hur de är kopplade till livsmedelssäkerhet och i förlängningen överlevnad. Det känns inte helt främmande att evolutionen har gynnat individer med smak för säkerhet och att det är just deras gener som har vunnit i överlevnads-racet. Jag ska tänka på det på julaftons kväll när jag sitter proppmätt i soffan efter alldeles för mycket mat och godis: Survival of the fittest!

Med önskan om en god och säker jul!

Jenny Veide Vilg

bild
Framtidens julbord
Innovationerna som förändrar julklassikerna
I det här juliga klippet från SVT:s arkiv hör vi Charlotte Eklund-Jonsson på RISE berätta om innovationerna som påverkar både sillen, köttbullarna och prinskorven på framtidens julbord.
 
bild
Expertis
Matsäkerhet i juletid
God mat en given del av julfirandet. Självklart ska maten, utöver att vara god, även vara säker att äta så att ingen blir sjuk. Under julen behandlar många maten lite slarvigare än vanligt – den får stå framme längre tid och åker ut och in ur kylskåpet. Det är därför ännu viktigare att den mat som säljs till jul håller hög mikrobiologisk kvalitet. RISE hjälper livsmedelsproducenter med problemlösning och åtgärdsförslag för att göra livsmedelsprodukter så säkra som möjligt.
bild
Trendspaning
Runt hörnet 2023 -
En trendspaning om Framtidens matsystem
I RISE första trendspaning för matsystemet riktar våra forskare och experter blicken mot vad som väntar runt hörnet. Du kan se sändningen och ladda ner den fullständiga trendrapporten på vår hemsida
 
bild
Ny biodiversitetsdatabas ger bättre vägledning kring val av livsmedel
Första versionen av RISE biodiversitetsdatabas har lanserats. Databasen visar olika livsmedels effekt på den biologiska mångfalden och är ett komplement till RISE befintliga Klimatdatabas. I samband med att databasen lanserades beviljade forskningsfinansiären Formas finansiering för en vidareutveckling.
bild
En ny innovationsplattform
Ett nytt recept för proteinskiftet!
Plattformen är en åtta av som finansieras av VINNOVA. Här ska RISE, Dark Materia Lab och SISP Service & Development samla matsystemets aktörer och arbeta mot ett gemensamt mål som tar sin  utgångspunkt i proteinskiftet och de planetära gränserna.
 
bild
Webinar
Anpassningsförmåga för en osäker framtid
Det finns ett stort behov av att öka takten av uppbyggnaden av den moderna civila beredskapen. För att göra det effektivt behövs samarbete. RISE kan stötta kommunerna i frågor så som till exempel framsyn och scenarioanalys, resilient digitalisering, vattenförsörjningsfrågor samt via rådgivning till kost- och måltidsorganisationer. I det här inspelade webbinariet riktat till kommunala krissamordnare ville vi fånga upp kommunernas behov gällande civil beredskap.
bild
Blogg
Skolmatens betydelse lyfts på COP28
I samband med FN:s klimattoppmöte COP28 lanserades en rapport om den internationella skolmåltidens inverkan på ett hållbart livsmedelssystem. I en blogg berättar Julia Hansson om hur RISE har bidragit genom att dela med sig av erfarenheter och kunskaper om den hållbara offentliga skolmåltiden.
 
Poddtips - Dining with experts
Lyssna på Marcus Klasson Adevi, konsumentforskare vid RISE, i podden Dining with experts. I avsnittet pratar Marcus om konsumenttrender kopplat till livsmedelssektorn med fokus på hållbarhet. Han lyfter också aktuell forskning inom forskningsprojektet FINEST som koordineras av RISE.
Läs mer
Nya projekt
Nya projekt som satsar på ett hållbart matsystem
RISE har fått flera projektansökningar beviljade av forskningsfinansiären FORMAS under hösten. Vi tackar för förtroendet och vi kommer att dela med oss av mer information om projekten längre fram.
  • The mussel puzzle
  • Rapspresskaka till livsmedel
  • Living Materials to Prevent Spoilage of Fresh Produce
  • Biodiversitetsdatabasen 2.0
  • Plant-based protein isolates with low sodium content
  • Från verktygslåda till verkstad: Djupanalys och implementering av strategier för att minska avfall
  • Sustainable mycelium-based food production using oat residue and BSG
bild
Event
Nordic Seafood Summit
Nordic Seafood Summit är den första mötesplatsen att samla sjömatsbranschens samtliga aktörer – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Bakom arrangemanget står Finnvacum, Innovatum Science Park och Västkustfiskarna. Fiskbranschens riksförbund, MSC och RISE medverkar som partners. I sessionen "För mer hållbar sjömat!" presenteras aktuella innovationer inom både vattenbruk och fiske, liksom scenarier för hur Sveriges framtida sjömatsproduktion och -konsumtion skulle kunna se ut. I sessionen medverkar bland annat Markus Langeland och Friederike Ziegler från RISE. Anmälan är öppen och så även nominering till Sjömatspriset som delas ut för första gången.

Var: Eriksbergshallen i Göteborg
När: 24-25 januari
bild
Undersökning
Behov av nutritionsstöd
Nutrition och matens betydelse för hälsan är högt prioriterade områden för många aktörer i matsystemet. För att utveckla RISE erbjudande inom nutritionsområdet undersöker vi just nu behovet av stöd som finns hos livsmedelsföretag och andra organisationer. Undersökningen är öppen till och med 24 januari 2024. Tack för ditt bidrag!
 
Publikationer
bild Structural formation during bread baking in a combined microwave-convective oven determined by sub-second in-situ synchrotron X-ray microtomography
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$