Nyhetsbrev #3 2023 från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum
6525 1x1
bild
6525 1x1
Fokus på kemikalier i elektronik
– vägledning och stöd vid utfasning finns
Som vi alla vet finns PFAS-kemikalier i massvis av olika produkter, processer och i vår miljö. Nu flaggar ChemSec för att elektronikindustrin tillhör storanvändarna och att man inom elektronik- och halvledarindustrin förbrukar 4 400 ton PFAS per år. Med en ny guide vill man stötta vid utfasning och tipsa om alternativ.
     Ytterligare hjälp med utfasning av skadliga kemikalier i elektronik kan du få av Kemikaliegruppen vid RISE. Det är ett medlemsnätverk med två olika fokusområden: kemikalier i elektroniska och elektriska produkter samt kemikalier i textil.
    Missa inte heller vårt seminarium Forum för kemikaliesmart handel: PFAS i konsumentprodukter. Det går av stapeln redan den 16 maj, och en inspelad version går att ta del av på vår webbplats.

/ Anna Jacobs, centrumledare för Substitutionscentrum
bild
NYHET
Ny guide hjälper dig att hitta PFAS i elektronik
ChemSec har nyligen lanserat rapporten ”Check Your Tech - A guide to PFAS in electronics", som pekar ut 77 olika användningsområden för PFAS inom elektronik, till exempel smartphones, kretskort, solpaneler och elkablar.
– Användningen av PFAS i elektronik är stor, men kunskapen om var de används och hur man ersätter dem är mycket låg. Det var därför vi bestämde oss för att ta fram en guide specifikt för PFAS i elektronik, säger Jonatan Kleimark, senior rådgivare på ChemSec, i ett pressmeddelande.
bild
NYHET
Säkrare rengöringsmedel för elektronikmontering
Rengöringsmedel och avfettningsmedel hör till de mest använda produkterna inom elektronikmontering. För att skydda arbetarnas hälsa och miljön har intresseorganisationen ChemForward i samarbete med Apple utvecklat ett ramverk för att screena kemiska risker för rengörings- och avfettningsmedel.
bild
FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL
PFAS i konsumentprodukter
PFAS-kemikalier har många eftertraktade egenskaper, vilket gör att de finns i mängder av produkter. Samtidigt har PFAS negativa effekter för människors hälsa och miljön, och bör fasas ut. Välkommen på ett seminarium där du får höra forskare berätta om kartläggning av PFAS i konsumentprodukter och företag dela sina erfarenheter av att arbeta med utfasning av PFAS ur sina varor.

När: 16 maj kl 8.30 - 10.00
Hur: Digitalt och kostnadsfritt
Läs mer och anmäl dig här
 
NYHET
Aktuellt inom kemikalielagstiftningen
Två gånger per år arrangerar Kemikalieinspektionen seminarium om vad som är aktuellt på EU-nivå inom kemikalieregelverken. Seminariet som hölls den 4 maj 2023 finns nu tillgängligt på webben, såväl inspelningar som nedladdningsbara presentationer om bland annat aktuellt inom Reach-förordningen och CLP-förordningen, aktuella tillsynsprojekt och en genomgång av förslaget om bred PFAS-reglering.
bild
UTBILDNING
Innehåller dina varor skadliga kemikalier?
Substitutionscentrums grundkurs hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material.

När: 25 maj och 13 september, kl 13-16.30
Hur: Digital och kostnadsfri
För vem: Företag som producerar, säljer och handlar med varor.
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
NYHET
Tillsyn av företag som
säljer doftoljor
Doftoljor och eteriska oljor klassas som kemiska produkter. De kan bestå av ämnen eller blandningar som kan ge allergier eller upphov till kemisk lunginflammation. De kan också vara brandfarliga. Under våren har Kemikalieinspektionen tillsyn av företag som tillverkar, byter namn på, packar om eller tar in oljorna till Sverige för att sälja produkterna vidare.
bild
UTBILDNING
Introduktion till
SCIP-databasen
Om dina varor innehåller särskilt farliga ämnen upptagna på kandidatförteckning i Reach, i halter som överstiger 0,1 viktprocent, måste du registrera dem i SCIP-databasen hos Echa. Välkommen på en introduktion till registrering i SCIP.
När: 1 juni 2023, kl 10 - 11
Hur: Digital och kostnadsfri
Läs mer och anmäl dig här


Fördjupning 1: Strategi och förberedelse av data för SCIP
När: 14 juni kl 9 - 12, digitalt
Pris: 
2 900 SEK ex moms. 

Läs mer och anmäl dig här

Fördjupning 2: Att genomföra en registrering i SCIP
När: 16 juni kl 9 - 12, digitalt
Pris: 
2 900 SEK ex moms.

Läs mer och anmäl dig här

Tips! Anmäler du dig samtidigt till fördjupning 1 och 2, betalar du 5 000 SEK för båda kurserna.
 
bild
WEBBINARIUM
Behövs PFAS i arbetskläder?
– Ta del av webbinariet här
Hör tillverkarna Fristads och Tranemo samt Räddningstjänsten i Storgöteborg berätta om hur de arbetar med utfasning av PFAS-kemikalier i arbetskläder. Hela seminariet "Behövs PFAS i arbetskläder?", som hölls den 3 maj finns nu tillgängligt på webben.
Kontakta Substitutionscentrum
Webb: ri.se/substitutionscentrum
E-post: substitutionscentrum@ri.se
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild