RISE Research Institutes of Sweden Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Nyhetsbrev från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
Bild: Modell av hjärna. Läs mer om hur AI kan användas för att upptäcka sjukliga förändringar i hjärnan. 

[Tema Medicinska tillämpningar]
Hej!

Maj är kommen, och precis som vintern rasat ut, galopperar AI in i våra liv.
Vi kommer att få se fler och fler medicinska AI-tillämpningar, något som vi på RISE, Centrum för AI jobbar mycket med i olika samarbetsprojekt och därför lyfter vi det lite extra i detta nyhetsbrev. För utvecklingen inom AI är ingen enmansseglats och i det här numret kommer du få bekanta dig med några projekt där teknik och medicin skapar magi.

Dessutom har EU satt höga mål för AI utvecklingen inom företag. Att ha RISE att hålla i handen kan vara oerhört befriande och möjligt i ett nylanserat projekt, TEF Health.

Våra seminarieserier rullar på, du tar väl möjligheten till fördjupning inom AI? Haka på redan onsdagen den 10 maj.

Trevlig läsning!
23395 Medicin 300x300
AI kan effektivisera vården. Bild: Pixabay. 
Medicinsk potential för AI

I framtiden kommer vi se fler och fler användningsområden för AI inom medicin. Forskare vid RISE Centrum för tillämpad AI ser fantastiska möjligheter, som kan effektivisera vården och spara liv. Just nu pågår en studie som fokuserar på hur AI kan urskilja hjärntumörer.

— Det handlar om att kunna segmentera hjärntumörer med hjälp av avancerad bildanalys, berättar Ebba Ekblom som arbetar i forskargruppen.
bild
Bild: Fehmi Ben Abdesslem, senior forskare, intelligenta system. 
AI hittar förändringar i organ

En grupp av forskare och läkare vid RISE, Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset arbetar i ett gemensamt pilotprojekt där artificiell intelligens används för att hitta och tolka sjukliga förändringar i binjuren som kan tyda på tumörer.

— Artificiell intelligens handlar om att få en maskin att förstå saker som en människa genom att lära sig själv, berättar Fehmi Ben Abdesslem som är senior forskare inom intelligenta system på RISE, Centrum för tillämpad AI.
FAKTA
Så här instrueras datorn att lära sig själv
  • Titta närmare på det här området!
  • Gör det med bättre precision!
  • Gör samma sak men med andra organ!
  • Använd kunskaperna i praktiken!
bild
Bild: Alireza Salehi, senior forskare, digital hälsa och AI.
Testbäddar och kompetens ska gynna AI-utvecklingen inom hälsa
I januari 2023 startade EU projektet TEF Health, ett samarbete mellan Digital hälsa och Centrum för tillämpad AI på RISE samt Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och SciLifeLab som syftar till att stötta små- och medelstora företag och organisationer att använda AI-lösningar inom hälsa och sjukvård.
AI kan effektivisera beräkningar inom industrin

I en studie skriven av forskartrion Erdzan Hodzic, David Eklund, Rixin Yu, visar man på hur AI kan effektivisera beräkningsmetoder som används på verkliga problem inom hydrodynamik tillämpbara inom energiproduktion, transport och andra industriella processer.
bild
Ekoakustik är ett område där AI kan användas.
Bildkälla: Pixabay
AI-driven ljudlandskapsanalys

Allt fler biologer och ekologer använder sig av ljudinspelningar som ett verktyg för att mäta vår biologiska mångfald. Området kallas ekoakustik och här har AI visat sig vara mycket användbar för att gå igenom och tolka stora mängder ljuddata, berättar John Martinsson, doktorand inom AI och ljudlandskapsanalys.

Risker och riktlinjer för chatbotar och språkmodeller

Peter Nordström, forskare vid Centrum för AI vid RISE, listar några viktiga riskområden tillsammans med ett antal frågeställningar som du bör reflektera över innan du använder en AI-baserad Chat bot eller annan språkmodell i ditt arbete.
NLP Seminar Series
NLP Seminar Series samarrangeras av AI Sweden och RISE och är ett forum för personer som arbetar med eller är intresserade av Natural Language Processing (NLP). Seminarierna är kostnadsfria och äger rum 15.00 online eller på plats på AI Sweden Stockholmskontoret Folkungagatan 44.
Datum: 10 maj
Titel: Large Generative Models for a smaller language: Finnish GPT-3
Föredragshållare: Professor Sampo Pyysalo, University of Turku
Save the date: 7/6
bild Anmälan 
bild
WEBBINAR
Learning Machines seminarier
Datum: 11 maj
Titel: Unsupervised 3D Mapping from Video
Föredragshållare: Jonathan Sauder, École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)
Innehåll: I det här föredraget introduceras oövervakad djupinlärningsbaserad 3D-mappning, de utmaningar som är förknippade med den och sätt att övervinna några av dem. Framför allt upprättas en koppling till avrullad optimering i inversa problem, vilket inramar den inlärningsbaserade 3D-rekonstruktionsprocessen som ett iterativt förfarande som kan konkurrera med precisionen hos konventionell 3D-mappning. Vi visar att det är effektivt att använda inlärningsbaserad 3D-kartläggning för övervakning av korallrev, vilket ger en oöverträffad skala och robusthet.
Kommande seminarier:
25 maj: Satellitbaserad fjärranalys med flera källor för kartläggning av storskaliga brända områden efter skogsbränder med hjälp av djup inlärning, Puzhao Zhang, KTH
Anmälan
 
bild
RÖSTER FRÅN RISE
Hur kan AI användas inom UX Research?
— Jag tror att AI, specifikt generativ AI, har en ofrånkomlig påverkan på hur vi arbetar och genomför våra arbetsuppgifter men att det i framtiden även kommer finnas ett behov av mänsklig handpåläggning för granskning och reflektion, säger UX forskaren Johan Rindborg.
Läs bloggposten
 
bild
RÖSTER FRÅN RISE
Var bor AI?

Ny bloggare på Röster från RISE, är Tor Björn Minde på ICE Datacenter. Han reder ut var faktiskt all insamlade data förvaras, dvs lagringssystemet för AI, och andra frågeställningar kring datacenter.

Så här fungerar datacenter
 
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild