RISE Research Institutes of Sweden Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Nyhetsbrev från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
Bild: 3D-printad båt. Läs mer om hur AI kan användas som konstruktör.

[Tema AI-regler]
Hej!

År 2023 blir året då nya AI-regler skall antas, efter två års vändor, något som vi på Centrum för tillämpad AI följer och arbetar aktivt med. I det här numret kan du läsa mer om vad våra forskare gör och hur du faktiskt kan påverka med din input, genom våra policylabb. Du kan också lära dig mer om hur man kan använda AI som konstruktör vid 3D-tillverkning.

Vi förklarar också hur ChatGPT och kreativ AI fungerar och diskuterar deras möjligheter och utmaningar.

Våren är dessutom fullspäckad av möjligheter till fördjupning inom AI—du missar väl inte våra seminarier? Häng på redan onsdagen den 8 mars.  

Trevlig läsning!
Delar av EU:s AI-reglering överraskar forskare
I år kommer EU-kommissionens förordning Artificial Intelligence Act (AI Act) att antas för att kunna gälla som lag i samtliga EU-länder. Forskare på Centrum för tillämpad AI har följt utvecklingen av förslaget och pekar på flera delar som kan tyckas överraskande.

– Förordningen har förhandlats och diskuterats i närmare två års tid. Under den tiden har många djupdykt i vissa delar av den medan andra delar inte har uppmärksammats lika mycket, säger Susanne Stenberg, forskare på RISE och rättslig expert inom ny teknik.
bild
Forskare vid RISE granskar nya AI-regler.
Hur relaterar myndigheternas AI-tjänster till kommande regelverk?
Myndigheten för Digital förvaltning (DIGG), Bolagsverket, Arbetsförmedlingen och Skatteverket har nyligen rapporterat sina insatser inom uppdraget att främja offentlig förvaltnings förmåga att använda AI. Forskare vid RISE Centrum för tillämpad AI, har tittat närmare på hur de föreslagna, myndighetsgemensamma AI-tjänsterna relaterar till den kommande AI-förordningen, AI Act.
FAKTA
Om AI Act
  • Beslutas om 2023
  • Kommer gälla i alla EU-länder
  • Syftet är att säkerställa ”God AI”
  • Omfattar AI-system som lanseras efter att förslaget blivit lag
  • Definitionen på AI-system är ett system som tar emot indata, gör en analys i relation till ett mänskligt satt mål, för att sedan leverera en utdata
  • AI-system med hög risk föreslås få särskilda krav på tillsyn och registrering
  • CE-märkning kan bli aktuellt som ett kvitto på att kraven är uppfyllda
bild
     Du nyttjar väl AI som en resurs i ditt liv?
AI i ditt dagliga liv
Hur kan just du använda AI i din vardag? Vill du förstå möjligheterna med AI ur ett praktiskt användarperspektiv—kika på våra tidigare seminarier om ChatGPT och kreativ AI. Dessa webbinarier riktar sig till dig som är tekniskt intresserad.
bild
Har du funderat på varför delar i AI-bilder inte är trovärdiga?
Bildkälla: Foundry / M3.se
Därför diffar trovärdigheten i AI-bilder
AI-bilder på människor blir mer och mer trovärdiga, men om en AI-tjänst skapar en bild på en människa upplevs till exempel inte händer så verklighetstrogna. Robin Elliot, enhetschef inom tillämpad AI och IoT på RISE, berättar om varför AI-tjänster för bilder skapar bilder med stora skillnader.
bild
PROJEKT
AI som konstruktör vid 3D-tillverkning
Additiv tillverkning, eller 3D-printing av metaller öppnar för nya möjligheter inom komponenttillverkning som tidigare inte varit möjliga att tillverka, vilket har väckt stort intresse globalt inom de flesta sektorer. Beroende på kraven på en komponents strukturella, mekaniska och termiska egenskaper kan optimeringsprocessen och tillverkningsbarheten nyttjas för att bygga upp en AI-baserad modell. Den AI-baserade modellen, eller en matematisk representation av den geometriska optimeringsprocessen, kan omedelbart utföra förutsägelser av nya, alternativa designer vilket kan komma att bli ett kraftfullt, AI-baserat konstruktörsstöd vid framtida produktutveckling.
Läs mer här
 
NLP Seminar Series
NLP Seminar Series samarrangeras av AI Sweden och RISE och är ett forum för personer som arbetar med eller är intresserade av Natural Language Processing (NLP). Seminarierna är kostnadsfria och äger rum 15.00 online eller på plats på AI Sweden Stockholmskontoret på Fleminggatan 41.
Datum: 15 mars
Titel: GPT-SW3 - the first large-scale generative language model for the Nordic languages
Föredragshållare: AI Sweden
Save the date: 29/3
bild Anmälan 
bild
WEBBINAR
Learning Machines seminarier
Datum: 9 mars
Titel: Summarization with Latent Structure, Context Factors and Quantitative Precision
Föredragshållare: Shay Cohen, University of Edinburgh
Innehåll: Stora språkmodeller (LLM) har visat upp anmärkningsvärda resultat inom NLP och har bidragit till framsteg i många uppgifter, bland annat vid sammanfattning av dokument. I seminariet får du veta mer om tre sätt hur vi kan stödja stora språkmodeller för att ge sammanfattningar som bättre passar användarnas behov. Seminariet avslutas med reflektioner över vart vi är på väg och vad vi kan göra bättre.
Kommande seminarier:
16 mars: Stefanos Georganos, Karlstad University/KTH
23 mars: Gabrielle Flood, Lund University
30 mars: Puzhao Zhang, KTH
13 april: Elijah Cole, Caltech
Anmälan
 
Använder du beräkningsmetoder i ditt arbete?
Är du forskare eller ingenjör och använder någon form av beräkningsmetoder i ditt arbete? ENCC som är en del av RISE har utformat en enkät för att få input till vad du behöver för datorstöd i ditt arbete. Berätta, genom att delta i enkäten! Din input är viktig för att tillhandahålla bättre tjänster.
Till enkäten
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild