Nyhetsbrev #4, 2022: Hållbar produktion och materialomställning – tema biobaserat och spårbarhet
Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
21685 Vidde 2
Vidde bygger framtidens hållbara elsnöskoter
Vidde Snow Mobility är ett svenskt företag med visionen att accelerera övergången till hållbar mobilitet i vinter- och fjällterräng. Tanken är att bygga en helt ny typ av snöskoter som drivs av el och har lång livslängd. Sedan 2022 är Vidde en del av Omställningslyftet, ett nationellt initiativ som ska underlätta affärsdriven klimatomställning för små och medelstora företag.
– Att endast sätta in en elmotor i en snöskoter är inte så svårt, men vi vill ta ett större grepp och bygga ett företag med en cirkulär affärsmodell för framtiden, vilket innebär något helt annat, säger Christian Lystrup, medgrundare och vd på Vidde.
Läs mer om Viddes planer och om Omställningslyftet
6525 1x1
bild
EVENT
Omställningslyftet
Kickstart Hållbarhet
Kickstart Hållbarhet ger dig inspiration och goda exempel, tillgång till relevant expertis samt tips på metoder och verktyg för att framtidssäkra din verksamhet.
När och var: Flera tillfällen, på flera platser i landet och digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Läs mer och anmäl dig här
 
Nytt center för hållbar plast initieras
Polymera material behöver uppfylla helt andra krav på hållbarhet än tidigare. Produktägare efterfrågar hållbar plast med rätt cirkulära egenskaper, vilket är en utmaning, men också en möjlighet till stärkt konkurrenskraft för svensk plastindustri. RISE har i dialog med industrin initierat Nationellt center för hållbar plast, som ska vara en oberoende arena där företag, akademi och branschorganisationer inom svensk plastindustri kan bygga kompetens, både tillsammans och i den enskilda organisationen.
Läs mer om Nationellt center för hållbar plast och ta del av seminariet
21721 Anders Breitholtz PaperShell Portait 2
Snabb väg från idé till industrialisering för PaperShell
Snart kan fossilbaserade plaster och kompositmaterial samt aluminium komma att ersättas med ett nytt biomaterial utvecklat av PaperShell i samarbete med RISE. Produkten är ett utmärkt exempel på hur man snabbt kan förflytta en innovation hela vägen från idé till industrialisering.
– Som startup har vi haft stort behov av hjälp både när det gäller kunskapskraft och utrustning. Därför har det varit ovärderligt att kunna få ta del av RISE kompetens och samlade kunskap när det gäller fiber, verktygsmakeri och mycket annat, liksom av utrustning som vi inte hade haft råd att köpa själva, säger Anders Breitholtz, vd och grundare av PaperShell.
Läs mer om PaperShells resa
bild
NY TJÄNST
Hur stor andel av materialet är förnybart?
Just nu sker en övergång från fossilbaserade material till förnybara i en mängd olika produkter. Det har lett till ett ökat behov av att kunna mäta hur stor andel av ett material som kommer från förnybara källor, det vill säga är biogent. RISE kan som enda kommersiella laboratorium i Europa erbjuda ackrediterad kol-14-analys (C 14) för bestämning av fossilt och biogent innehåll.  
Läs mer om RISE mätning av kol-14

In English: Measurement of C 14
 
21811 TTT Horizontal Knitted Sweater webb
Svensk textilfiber med siktet inställt på världsmarknaden
En helt ny cellulosabaserad textilfiber, som är så hållbar och billig att den kan göra skillnad för textilindustrins klimatavtryck – det är vad Tree to Textile har lyckats ta fram. RISE har varit med på hela resan, från idé till demoanläggning.
– Vårt mål var att få till en miljövänlig fiber med så lågt CO2-avtryck som möjligt och dessutom till en så låg kostnad som möjligt, säger Åsa Östlund, forskningschef på Tree to Textile.
Läs mer om Tree to Textiles arbete
Kommande event och konferenser
Här hittar du alla event
In English: All our upcoming events
Kommande kurser och utbildningar

Här hittar du alla kurser och utbildningar
In English: All our upcoming courses and training
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild