Håll dig uppdaterad om vad som händer inom den maritima branschen
Webbversion
3515 smtf logo
3580 wave2
21537 Marinteknik 168
Framtida kunskap och kompetens kräver samverkan
På svenska mässan i Göteborg arrangeras i november, mässan ”Kunskap & Framtid”. Målgruppen är tredjeårselever på gymnasiet och deras föräldrar och SMTF kommer finnas på plats för att marknadsföra näringen och berätta om vilka utbildningar som finns. Självklart är alla av våra medlemmar välkomna att medverka i montern för att berätta om sin verksamhet och vad de kan erbjuda som arbetsgivare.

Våra lärosäten på sjöfartssidan och även de som anordnar utbildning för Marintekniker, har en utmaning i att upprätthålla och/eller hitta uppdaterade tekniklabb för utbildning. YH utbildningen Marinserviceingenjör i Uddevalla hittade en lösning genom att förlägga utbildning på ett upplagt fartyg, en bra om än tillfällig lösning. Att bygga upp och upprätthålla tekniklabb för utbildning är dyrt med en ständig utveckling och utrustningen riskerar att bli gammal, något som blir extra tydligt om man följer diskussionen kring nya bränslen. Lösningen på denna utmaning tror jag finns i samverkan. Många av SMTF’s medlemmar har egna utbildningslabb för internutbildning och kunder. Denna infrastruktur skulle kunna öppnas för våra studenter och elever, något som jag är övertygad om skulle vara till ömsesidig nytta. Jag är lika övertygad om att det finns möjligheter att närma sig utbildare och lärosäten inom andra branscher för att hitta synergier. En tanke, som jag har lekt med, vore att jobba med järnvägsindustrin när det gäller kompetens avseende elektrifiering.

SMTF jobbar i skrivande stund med att färdigställa en enkät som syftar till att undersöka hur näringens kompetensbehov ser ut för de närmaste två åren. Resultatet kommer att användas som underlag för de som utbildar. Snälla, samverka med oss och svara på enkäten! Det kommer att i förlängningen att hjälpa er att få rätt kompetens.


Med vänlig hälsning 

19407 Fredrik 
Fredrik von Elern
Verksamhetsansvarig SMTF
fredrik.vonelern@ri.se
Uppdrag Marinteknik - En intervjuserie 
21532 UppdragMarinteknik grund
Christian Oscarsson, Swede Ship Composite:
”Komposit är svaret på morgondagens behov av lättviktskonstruktioner”
Uppdrag Marinteknik är en intervjuserie där du möter SMTF:s medlemsföretag, styrgrupp och operativa grupp med fokus på omvärldsbevakning och informationsspridning. I den tjugosjunde delen har turen kommit till Christian Oscarsson som är Varvschef på Swede Ship Composite, ett företag som är specialiserat på morgondagens lättviktslösningar.
Till intervjun
SMTF presenterar sina medlemmar
1x1 21552 LOX jpg
1x1

Ny medlem i SMTF:
LOX Container Technology AB 
LOX Container Technology is an automation solution provider within container handling and twistlocks. Through digitalization and automation, we help our clients, across the intermodal container transport chain, to lower their costs, operate more efficiently and work safer.
 
LOX Container Technology offers innovative, wireless solutions for container handling operations.

Hemsida
1x1 21553 Logo ILME
1x1

Befintlig medlem i SMTF:
ILME Nordic AB  
We offer technical support, training, showroom and deliveries to distributors and customers throughout the whole Nordic region. Deliveries are made from our warehouse in Löddeköpinge, Sweden with capacity to serve ILME’s over 3000 articles in Multipole connectors.
 
ILME’s product portfolio consists of industrial connectors for the transmission of power, signal, communication and pneumatic systems for Marine, automation, machinery, trains, food & beverage, wind power, robotics and sound & light. 
 
ILME connectors are 3-216 poles and current rating up to 200 A. The solutions are also available for data transmission, RJ45, USB, bus and fiber optic connectors. 
 
We offer wide range of enclosures manufactured from of die cast aluminum and thermoplastic material, with special coatings for aggressive environments and/or high temperature applications, EMC protection and IP65, IP66, IP67, IP68 and IP69K versions. 
 
Hemsida
1x1 21554 MVG rgb
1x1

Befintlig medlem i SMTF:
MVG-Group AB 
Motala Verkstad Group (MVG) är en verkstadskoncern med kärnkompetens för bearbetning, tillverkning, avancerad svetsning och kvalificerat montage av tunga och medeltunga industriella system och produkter.
 
MVG består av: Motala Verkstad (Motala), Blue Future (Norra Verken, Kristinehamn), Blue Future (Jokkmokk), Sjölanders (Västerås) och Lidköpings Mekaniska (Lidköping). Alla har ett långt förflutet inom svensk industri och är idag ledande marknadsaktörer inom sina respektive områden.

Våra kunders verksamhetsområden är väl fördelade på såväl etablerade marknader som expansiva nyare branscher, vilket ger stabilitet och möjligheter till tillväxt.

Omsättning cirka 400 MSEK. Gruppen ökar volym och lönsamhet genom expansionsmöjligheter inom industriella segment och företagsförvärv. 
Hemsida
SMTF Temaaktiviteter
16489 webinar 2636737 1920
"SMTF möter..." och andra aktiviteter
Välkommen till SMTF:s Webinar "SMTF möter..." samt aktiviteter vi valt att promota åt kunder och samarbetspartners.

När Corona pandemin startade och med dess restriktioner i följe beslöt SMTF att börja med digitala presentationer. Serien "SMTF möter…" har blivit uppskattat för presentationer av projekt och företag med deras produkter i mer än två år.
Ni hittar mer information på vår hemsida https://smtf.se/kalendarium
1x1 21558 lind
1x1
SMTF möter...
Mikael Lind, Maritim Logistik, prof. Chalmers Tekniska Högskola, senior research advisor RISE

Onsdag 30 november kl. 9:00-9:30:
Välkommen till en föreläsning om maritim logistik. 

Mikael Lind har arbetat med Maritim Informatik i drygt tio år och har varit drivande i att definiera området. Han har bland annat samordnat framväxten av två böcker om Maritim Informatik som samförfattats av cirka 130 praktiker och forskare från cirka 25 nationer. Mikael agerar också som expert för World Economic Forum, Europe´s Digital Transport Logistic Forum (DTLF) och UN/CEFACT.

- Det är fantastiskt kul att se hur digitaliseringen av sjöfarten blir en så viktig möjliggörare för en mer säker, effektiv, hållbar och resiliient sjöfart som engagerar både praktiker och forskare, säger Mikael Lind.
Anmälan
21577 workshop Dons%c3%b6 2022

Workshop: 
Välkommen till en Workshop om framtidens arbetsbåtar arrangerad av SMTF/RISE

Datum: 14 December, 2022
Tid: 
09:00-12.00 (med julfrukost)
Var: 
Isbolaget, Donsö

Språk: Presentation Mercy Ships hålls på svenska, Workshop hålls på engelska.

Workshop inklusive julfrukost är gratis. 
 
Vi startar dagen med en härlig julfrukost där vi får lyssna till en presentation om projektet CELESTE av Nicole Costa. (Engelska) 

Efter detta ger Stefan Sonesson oss en inblick i arbetet som Global Mercy utför, det största civila sjukhusfartyget som reser jorden  runt för att hjälpa människor i nöd. (Svenska)

Slutligen går vi in i en workshop kring arbetsbåtar som startas med en presentation av Marion Zu, KTH. Vi kommer använda oss av gruppdiskussioner där människor från den maritima industrin och forskningsarenan möts.

Eventet är ett utmärkt tillfälle för nätverkande och för att initiera nya idéer för forskningsprojekt som adresserar utmaningar inom området arbetsbåtar.

Presentationerna kommer att streamas medan workshopen sker på plats.


Välkommen!
More information and registration
15582 webinar stripe

Webinarierna ”SMTF Möter” finns tillgängliga att se i efterhand.

Den 2 novmeber fick vi möta Tommy Hjälmås, CEO AltaMarine, som berättade om nästa generations bränsle för fartyg.

Den 5 oktober berättade Tomas Lindberg, Global Head of Training & Support om Seably:s verksamhet och deras erbjudanden till den maritima industrin.
Ta mig till webinaren
Övriga event och information
21562 15 %c3%a5r
Kommande event: 
SMTF fyller 15 år, och det vill vi fira med våra medlemmar!

Tiden går snabbt och tisdagen den 6 december fyller SMTF hela 15 år!
Det firar vi med glöggmingel tisdag 6 december kl. 15-19 på S/S Marieholm, Packhuskajen 16, Göteborg.

Inbjudan till vårt event gäller nuvarande och tidigare medlemmar, styrelseledamöter idag och från förr.

Anmäl dig via mejl till liselotte.melkersson@ri.se och ange namn på gästerna, max. 2 personer/företag, O.S.A. 30 november.
21183 banner
Mässa 24-26 november: 
SMTF bjuder in till montern på Framtid & Kunskap 24 - 26 november 2022 på Svenska Mässan 

Ett av SMTF:s arbetsområden är kompetens, och som ett led i arbetet för att bättre synliggöra den Marintekniska Industrin och de utbildningar som kan 
leda in i industrin, har SMTF hyrt en monter om 12 kvm på mässan Kunskap och Framtid i Göteborg den 24-26 november.  
 
SMTF erbjuder medlemmarna att samverka för att träffa unga och deras föräldrar och berätta om den marintekniska industrin och karriärs möjligheterna i industrin.

Anmälan
21215 maritima klustret
20150 mailbox
SMTF Idélåda: 
Har du önskemål om innehåll eller ämnen att lyfta i nyhetsbrev eller på SMTF:s temaaktiviteter? Vi tar gärna emot förslag!
SMTF Förslagslåda
Erbjudande: 
Vill du vara med i vår intervjuserie "Uppdrag Marinteknik"?

I varje nyhetsbrev lyfter vi upp ett företag, nätverk eller en myndighet inom den marintekniska näringen under temat "Uppdrag marinteknik".

Är du intresserad av att synas och höras med din verksamhet? Kanske händer det något spännande inom ditt område som du vill berätta om?

Om svaret är ja, kontakta Liselotte Melkersson.

Kalender
Kommande event
24-26 november, 2022 Kunskap & Framtid, Svenska Mässan
6 december, 2022 SMTF firar 15 år
14 december, 2022 SMTF möter… Mercy Ships
14 december, 2022 CELESTE workshop - workboats
6-9 juni, 2023 Nor-Shipping 2023

29-30 augusti, 2023 Donsö Shipping Meet 2023
Ta del av alla nyheter - besök SMTF.se
SMTF arrangerar workshops, seminarier och andra aktiviteter!
3580 wave2
731 twitter 732 in 733 fb 730 youtube
734 RISE logo transp 768 rise symbol rgb v
3580 wave2
RISE Research Institutes of Sweden www.ri.se