Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2022:1 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1
17864 Klara Bath
1x1
Tillsammans fortsätter vi stärka innovationskraften i matsystemet

Vi oroar oss alla för läget i vår omvärld och det är, som vi hör om och om igen, nu extra svårt att sia om framtiden. För att leverera på vårt uppdrag att främja näringslivets och den offentliga sektorns hållbara omställning, krävs ju inte bara att staten satsar utan också att ni i jordbruket, livsmedelsnäringen och alla andra relaterade sektorer fortsatt kan klara av att satsa på hållbarhet, forskning och innovation. Trots att vi i detta nu befinner oss i oroliga tider, ser vi inom jordbruks och livsmedelsverksamheten på RISE fortsatta investeringar både från myndigheter och direkt från näringslivets aktörer.

Inom vår forskningsverksamhet ser vi tydligt att storleken på våra projekt ökar. Detta sker sannolikt tack vare livsmedelssystemet på senare tid fått ökat fokus från våra myndigheter, finansiärer och stiftelser som en direkt effekt av livsmedelsstrategin, men också troligtvis tack vare kriser som torka, pandemi och krig i Europa. Det är också en glädjande trend att vi ser att våra direkta uppdrag med er i näringen ökar i omfattning, ett tecken på att ni fortsatt har drivkraft och ekonomi att fortsätta utvecklas.

I vårt förra nyhetsbrev berättade jag om vår interna kraftsamling för att identifiera hur vi bättre kan nyttja hela RISE breda kompetens för att stötta aktörer i jordbruks- och livsmedelsbranschen. Denna satsning följs nu upp av en fortsatt, och större, satsning med syfte att bygga upp vad vi valt att kalla ”Food Impact Center”. Genom denna RISE-gemensamma plattform skapas möjligheter att öka takten i vår önskan att nå ut med vår kunskap till er och för er att lättare hitta in till oss och hela den kompetensbredd som finns inom institutet. Satsningen ger oss också möjligheter att kunna bygga upp nya tvärvetenskapliga erbjudanden som förhoppningsvis skall hjälpa oss att hjälpa er möta några av framtidens alla utmaningar.

Så när vi nu önskar er en god jul och ett gott nytt år och blickar framåt mot 2023, ser vi framtiden an med en viss oro, men också med mycket hopp och stor förtröstan!
 

Klara Båth,
Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
20599 33 livsmedelssakerhet
Food Impact Center samlar RISE kompetens för utveckling inom jordbruk och livsmedel
Food Impact Center är en naturlig förlängning av arbetet kring ”Framtidens mat”, där vi inom RISE utforskat hur vi kan bidra ännu mer till utvecklingen av en konkurrenskraftig och hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Syftet med satsningen är att använda hela RISE kompetens för att utveckla matsystemet i rätt riktning och att underlätta dialog och samverkan med externa aktörer.

Inom RISE finns mycket kunskap om livsmedelssystemet, som omfattar allt från djurhållning, markanvändning, biologisk mångfald logistik och energilösningar till förpackningar, sensorik och jordbruksteknik. Hållbarhet står naturligtvis högt på agendan, hälsofrågorna kopplade till mat är alltid intressanta, och de senaste åren har frågor kring klimatutmaningar, säkerhet och försörjningsförmåga aktualiserats både i RISE forskning och i samverkan med andra aktörer.

RISE uppdrag har växt när det gäller livsmedelsrelaterade frågor, och genom satsningen kommer vi att kunna systematisera och effektivisera det vi gör och skapa en bra bas för framtida satsningar. Det är angeläget inte minst ur ett resiliensperspektiv, säger RISE vd Pia Sandvik.

Nationellt pågår många initiativ för ökad innovationshöjd och utveckling av matsystemet. För att lyckas krävs mer samarbete mellan olika kompetensområden, tvärvetenskaplig innovation, koordinering av olika insatser och kunskapsutbyte mellan forskning och övriga aktörer.

- Produktionen av mat är livsviktig, men matsystemet har också stor påverkan på vår planet och omfattar många områden och utmaningar, t ex energianvändning, vatten, klimat, djurhälsa, markanvändning, den biologiska mångfalden, förhållandet mellan stad och landsbygder och en rimlig ersättning till de som producerar maten. För att lösa matsystemets utmaningar krävs innovation, hantering av målkonflikter och en kombination av flera olika kompetenser. En av slutsatserna i projektet ”Framtidens mat” är att RISE har en mycket viktig roll att spela för att framtidssäkra maten och hjälpa samhället och aktörerna i matsystemet att göra en förflyttning mot ett mer hållbart system, säger Anna-Karin Karlsson, projektledare på RISE

bild

Cheryl Marie Cordeiro ny projektledare EU- och internationella projekt

Vi vill hälsa välkommen till Cheryl Marie Cordeiro, som är ny projektledare på avdelningen Jordbruk och livsmedel på RISE, med inriktning mot EU- och internationella projekt. 

Närmast kommer Cheryl från Seafood-divisionen på det norska matforskningsinstitutet Nofima i Tromsø, där hon arbetat inom EU-finansierade projekt med forskning, samordning och rapportering inom livsmedelsäkthet, spårbarhet, blockkedjeapplikationer och bioekonomiska cirkulära lösningar för vattenlevande arter.

Cheryl är född och uppvuxen i Singapore och flyttade 2002 till Göteborg för att ta sin doktorsexamen i tillämpad lingvistik vid Humanistiska Fakulteten vid Göteborgs Universitet. Därefter arbetade Cheryl under några år vid CIBS, Centrum for International Business Studies, vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet. Där var hon bland annat Key Account Manager vid det anknutna utbildningsinstitutet, GUSEE, för Volvo AB och SKF.

Därefter erhöll Cheryl Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-stipendum och flyttade då till Västerås där hon arbetade vid ABB Corporate Research med att studera ”User Experience and Design” för nya produkter och tjänster inom affärsområdena elektrifiering, motion, process automation och robotics samt diskret automatisering.

- Mitt fokus på RISE är att underlätta ett sömlöst och framgångsrikt Horizon Europe (HEU)-projekt för forskare och konsortiepartner, med målet att öka avdelningens internationella aktiviteter inom främst EU:s FoI-system. Jag är också engagerad i Enterprise European Network (EEN)-teamet och arbetar där med att samordna olika kompetenser med affärs- och innovationsekosystemen på alla nivåer; regionala, nationella och europeiska.

21878 RISE testbadd Uppsala TRYCK adobeRGB 5000px 300dpi 18
Digitalisering av jordbruket kräver dubbel expertis
En viktig del av lantbrukets digitalisering handlar om att ge lantbrukare bättre beslutsunderlag. Här berättar vi mer om hur RISE arbetade på uppdrag av Jordbruksverket i en förstudie till en nationell plattform för delning av data inom jordbruk.

Läs mer
bild
PROJEKT
Konstgjord strupe löser sväljproblem
Problem med att svälja mat och dryck är vanligare än man kan tro och ökar med stigande ålder. För att komma tillrätta med problemet har RISE varit med och utvecklat en modell av en strupe där man kan detaljstudera matflödet.

Gothenburg throat kallas den modell av strupen (farynx) som konstruerats på RISE. I strupmodellen, kan forskare och livsmedelsutvecklare med hjälp av ultraljudsteknik och manometri (tryckmätning) i detalj studera de problem som kan uppstå för en person med sväljsvårigheter (dysfalgi).  

Nyligen såldes en strupmodell till den australieniska mat- och dryckesproducenten Trisco Foods och i september besökte en delegation från Birsbane oss på RISE.  
Läs mer här
 
bild
EXPERTIS
Mikrobiologiska analysmetoder
Virus inom mikrobiologisk säkerhet är ett nytt område som utvecklas i enheten Processteknik, säkerhet och hygien. Vi erbjuder tjänster och kunskap kring sjukdomsframkallande virus för att möta samhällets och industrins utmaningar och behov. Vårt fokus inom livsmedel ligger på detektion & typning, utvärdering av virucid effektivitet av produkter samt rådgivning & riskbedömning rörande process, produkt och material.  
Läs mer här
 
bild
UTBILDNING
Ny utbildning om saltsänkning
Projektet ReduSalt lanserade under hösen en digital kurs i syfte att inspirera fler livsmedelsföretag att arbeta med saltsänkning.

Kursens främsta målgrupper är livsmedelsproducenter, inköpare samt anställda i storkök och restaurang. I kursen får man veta varför det är viktigt att sänka salthalten i våra livsmedel, vilka utmaningar som är förknippade med saltsänkning, och vilka metoder som kan användas för att sänka salthalten utan att försämra produktens kvalitet, säkerhet eller processbarhet. Kursen är indelad i tre spår, ett som är branschoberoende, ett som är inriktat mot bröd, och ett som är inriktat mot kött och chark.

Kursen är baserad på resultat från ReduSalt, ett samarbetsprojekt mellan livsmedelsproducenter, bransch- och intresseorganisationer samt myndigheter och forskare. Projektet startade 2015 och avslutades hösten 2022. 
Läs mer här
 
22022 Mistrarapporter nyhetsbrev
Nyckeln till ett klimatneutralt Sverige
I oktober träffades partners och medarbetare inom forskningsprogrammet Mistra Food Futures i Uppsala för att bland annat ta del av innehållet i de 11 rapporter som hitintills producerats av programmets forskare så här långt.

Flera av rapporterna som presenterades är producerade inom det av programmets åtta arbetspaket som arbetar med en nollvision för utsläpp av växthusgaser från jordbruket och hur denna påverkar övriga hållbarhetsfaktorer. Rapporterna lyfter frågor som är kopplade till resiliens och robusthet i livsmedelssystemet.
Rapporterna finns här
bild
NÄTVERK
Nätverket Mat och miljö startar ny säsong
Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Mat och miljö, 2022/2023

Miljön inklusive klimatet på vår jord påverkas av maten på vårt bord. Men vilken är den senaste kunskapen om livsmedels klimatpåverkan och andra viktiga miljöfrågor kopplat till livsmedelsproduktion såsom mark-, pesticid- och vattenanvändning och svinn? Hur blir livsmedelsproduktionen och verksamheten mer resurs- och klimateffektiv?
Nätverk
I RISE arbete för ett hållbart samhälle är nätverk en viktig pusselbit  för samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Via länkarna nedan kan du läsa mer om våra närverk inom jordbruk och livsmedel. Du kan också läsa mer om vår verksamhet på vår hemsida www.ri.se.
bild Nätverket Måltid Sverige
bild Nätverket Hälsotrend
bild Nätverket Konsumentkontakt
bild Innovationshub Agrihub Sweden
PUBLIKATIONER
bild Dietary environmental impacts relative to planetary boundaries for six environmental indicators – A population-based study
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$