Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Vår, nyheter och kommande kurser/utbildningar!
Våren och vårt nästa nyhetsbrev har nu anlänt. Vi bjuder på flera nyheter som visar på ett fortsatt ökande krav på kemikaliesäkerhet, både från myndighetshåll och från konsumenter. Ramverket ”Safe and sustainable by design” (SSbD) som just nu är under utveckling har mycket gemensamt med Alternatives Assessment-metodiken som Substitutionscentrum håller en kostnadsfri introduktionskurs i. Nästa tillfälle för den är i höst, och redan i nästa vecka håller vi vår uppskattade grundkurs ”Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier”.
Hoppas vi får se dig där!
Anna Jacobs, centrumledare
NYHET
”The great detox” och kriterier för ”Safe and Sustainable by design ”
Tusentals av de farligastes kemikalierna kan snabbt komma att begränsas i Europa, meddelade EU-kommissionen när de presenterade ”Restrictions roadmap”, en färdplan för begränsningar. Färdplanen är en leverans inom EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet och en del av EU:s gröna giv (the Green Deal). Det kommer ställa högre krav på informerad substitution i framtiden där kriterierna för ”Safe and Sustainable by design” (SSbD) ska leda vägen.

Läs mer här
bild
NYHET
Totalförbud av fluorvalla inom tävlingsskidåkning nästa säsong

Beslutet om att förbjuda användning av all fluorvalla togs i november 2019, och nu är Internationella Skidförbundet (FIS) och Internationella Skidskytteförbundet (IBU) nöjda med den testmetod som tagits fram för att kunna säkerställa fluorfria tävlingar som samtidigt garanterar rättvisa tävlingar och lika villkor. 
NYHET
Storskaliga fältförsök för att rena PFAS-förorenat vatten i Tullinge
Nu inleds storskaliga fältförsök för rening av PFAS-förorenat vatten i Tullinge, Botkyrka kommun. Fältförsöken genomförs av RISE projekt Testbed PFAS. Testbed PFAS har även varit framgångsrika med att utvärdera PFAS-fria släckmedel.

Läs mer här
NYHET
Vi vill även tipsa om externa nyheter!
5 nya ämnen blir tillståndspliktiga enligt REACH
5 ämnen som kan finnas i tex. bränsle, bläck, smörjmedel och polymertillverkning har förts upp på tillståndsförteckningen enligt REACH-förordningen den 8 april 2022. Det kommer krävas tillstånd att använda eller släppa ut ämnena på marknaden från 1 maj 2025.
Läs mer hos Kemikalieinspektionen

Gruppvis utvärdering av bisfenoler har identifierat behov av begränsningar
ECHA har tillsammans med medlemsländerna gjort en gruppvis utvärdering av 148 bisfenoler och rekommenderar att fler än 30 av dessa bör omfattas av begränsningar på grund av deras potentiella hormonstörande- eller reproduktionstoxiska effekter. Just nu förbereder Tyskland ett förslag på begränsningar av användningen av Bisfenol A och andra bisfenoler med hormonstörande effekter. När det är klart vilka bisfenoler som kommer att ingå i det tyska förslaget kommer ECHA, utifrån utvärderingen, se över eventuella ytterligare behov av begränsningar.
Läs mer hos ECHA (engelska)

Verktyg för att välja säkrare plastadditiv blir gratis tillgängligt
Plastic Additive Optimization Tool från organisationen Chemforward hjälper användare med att undersöka den kemiska faran för över 1100 olika tillsatser i plast. Det finns även information om över 160 säkrare tillsatsämnen som ska förenkla övergången till säkrare alternativ. Nu görs verktyget tillgängligt gratis för att påskynda utvecklingen av säkrare engångsplaster och återvinningsbara material.
Läs mer hos Chemforward (Engelska)

Intresseorganisationen Chemsecs nya intervjustudie om återvunnet material
Chemsec har publicerat en rapport där de undersökt gapet mellan utbud och efterfrågan för återvunnet material. Konsumentföretag lyfter att de vill se ärlig kommunikation mot kunder, omfattande information från leverantörer och tydliga standarder i framtiden för icke-mekanisk återvinning.
Läs rapporten ”Not quite 100%” här

Farliga halter kvicksilver i kosmetika från Amazon, Ebay etc.
I en ny rapport från Zero Mercury Working group  undersöktes 271 ansiktskrämer märkta
som ”skin lightening” och ”anti-aging” från över 40 internetbutiker. Runt hälften innehöll kvicksilver i halter över 1 ppm. Vissa krämer innehöll 65 000x högre halter än tillåtet. Läkemedelsverket publicerade även 3 Maj, resultat från ett tillsynsprojekt av hudkrämer och hudblekande krämer med liknande resultat.    
Läs rapporten från Läkemedelsverket här
Läs mer hos Environmental Working Group l(Engelska)

Oavsiktligt med PFAS i produkter: En djungel av kontaminering
Forskare vid Indiana University har undersökt PFAS i produktionskedjan där det visat sig att produkter utan PFAS blivit oavsiktligt kontaminerade. En möjlig källa tros vara smörjmedel och beläggningar som används i fabriker, bl.a. i tillverkningsutrustning. Det kan också bero på användning av råmaterial som oavsiktligt innehåller PFAS.
Forskarna nämner att detta beror på brist på medvetenhet och att tillverkare för att minska risk för kontamination kan byta till alternativa bearbetningsmedel som tex. PFAS-fria smörjmedel. ”Efterfrågan på PFAS-fria alternativ kommer att öka i hela produktionskedjan”.
Läs mer hos Environmental Health News (Engelska)

Kemikalier från solkräm ackumulerar i sjögräs i Medelhavet
Forskare har upptäckt att UV-filter från solkräm ackumulerar i ett särskilt sjögräs runt turistöarna i Mallorca. Om det är skadligt för sjögräset och ekosystemet är idag oklart men ifall det påverkar fotosyntesen kan det innebära långsiktiga, allvarliga problem. Det är tidigare känt att kemikalier från solkräm kan skada korallrev, fiskar, sköldpaddor och delfiner, bland annat. Studien är publicerad i Marine pollution bulletin
Läs hela artikeln hos Tidningen syre
Läs hela artikeln hos Extrakt
Läs studien från Marine Pollution Bulletin

Den 4 maj 2022 anordnade Kemikalieinspektionen ett webbinarium med information om aktualiteter i kemikalielagstiftningen.
Informationsförmiddagarna hålls 2 ggr per år.
Se presentationer och inspelade filmer här.
Mistra SafeChem’s toolbox in practice, highlights from case studies
Welcome to a breakfast webinar in the Mistra SafeChem series. This time the focus is on the case studies, an important part of the research programme.

Date and time: May 24, 8:15 - 9:15
Where: Teams Live

Read more and register
bild
Seminarium
Forum för kemikaliesmart handel: Tema återvunnen textil
När: 1 juni 8:30-10:00
Digitalt och kostnadsfritt
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
UTBILDNING
SCIP -  Kostnadsfri grundkurs och två fördjupningskurser
Grundkurs - Digitalt och gratis:
31 maj 2022, kl 10 - 11
1 september 2022, kl 10 - 11
Anmälan grundkurs

Fördjupningskurser - Digitalt och 2900:- per kurstillfälle

8 juni 2022, kl 9-12
Anmälan fördjupningskurs 1

9 juni 2022, kl 9 - 12
Anmälan fördjupningskurs 2
 
bild
UTBILDNING
Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
När: 
12 maj 2022, kl 13 - 16.30
20 oktober 2022, kl 13 - 16.30

Digitalt och gratis.
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
UTBILDNING
Grundkurs i Alternatives Assessment: Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier
Har du kemikalier med oönskade faroegenskaper i din produkt eller process som du aktivt vill arbeta med att fasa ut?

Kursen hålls digitalt och är kostnadsfri.
4 delkurser: 14/9, 21/9, 28/9 och 5/10 2022, kl 13 - 14.15

Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild