Nyhetsbrev #1, 2022: Fokus hållbar produktion och materialomställning Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
RISE Research Institutes of Sweden 
6525 1x1
bild
6525 1x1
Applikationscenter för additiv tillverkning bjuder in till årets konferens
Att kombinera additiv tillverkning, även kallat AM och 3D-utskrift, med nya hållbara material, ger möjlighet till en mer flexibel och resurseffektiv produktion.
– För att företag ska kunna ta steget fullt ut behövs stöd i allt från utveckling av nya affärsmodeller till produktdesign och test i en verklig produktionsmiljö. Därför driver RISE tillsammans med industriella och akademiska partner Applikationscenter för additiv tillverkning, där vi erbjuder såväl specifika tjänster som partnerskap i AM-center, säger Seyed Hosseini, projektledare på RISE och ansvarig för satsningen.

Additive Intelligence 4.0 är en årlig konferens där du får ta del av de senaste forskningsresultaten, trenderna och industriella exemplen på hur additiv tillverkning stärker svensk industri. Välkommen den 31 maj - 1 juni!
Läs mer och anmäl dig till konferensen Additive Intelligence 4.0
In English: The Additive Intelligence 4.0 Conference May 31- June 1
Ericsson, Siemens Energy och Volvokoncernen om varför man är partner i Applikationscenter för additiv tillverkning 
Med Applikationscenter för additiv tillverkning ska användningen av additiv tillverkning eller 3D-printning, accelereras i Sverige. RISE utvecklar centret med både akademiska och industriella partner, verksamma inom olika branscher. Hör några röster från våra partner om deras förväntningar och vilka möjligheter de ser att centret skapar.
Läs mer om varför företagen är partner i AM-center
In English: Why Ericsson, Siemens Energy and Volvo Group are partners in AM-center
19939 framtidsplan 1000
Så ska svensk industri bli hållbar
Arbetet inom Framtidsplan Hållbar produktion syftar till att skapa en samsyn kring prioriterade utmanings- och satsningsområden inom hållbar produktion samt att verka för att sammanbinda och förstärka regionala och nationella initiativ inom produktionsområdet.
– Vi behöver ha ett holistiskt perspektiv och enighet på en övergripande nivå för att uppnå visionen noll nettoutsläpp av växthusgaser med bibehållen eller ökad produktionsvolym, säger Anders Gotte, avdelningschef på RISE.
Läs mer och ladda ner Framtidsplan Hållbar produktion
In English: How Swedish industry will become sustainable
100 projekt som bidrar till hållbar produktion
I Sveriges produktionskluster samarbetar industri och akademi för att skapa en innovativ, effektiv och konkurrenskraftig produktion. Idag finns åtta kluster med olika expertområden inom tillverkning och totalt pågår närmare 100 forsknings- och utvecklingsprojekt.
– I stort sett alla projekt har något att tillföra på hållbarhetsområdet och bidrar till att vi får en alltmer hållbar produktion, säger Boel Wadman, forsknings- och affärsutvecklare på RISE och övergripande koordinator för produktionsklustren.
Vill du vara med? Läs mer om Sveriges produktionskluster
In English: Sweden’s production clusters contribute to sustainable production
19795 Polarbro%cc%88d 2
Här bygger Polarbröd framtidens hållbara bageri
När Polarbröd började bygga sitt nya bageri i Älvsbyn, efter branden sommaren 2021, hade man tre viktiga utgångspunkter – produktionen skulle vara effektiv, hållbar och flexibel. Med sitt deltagande i forskningsprojektet RaSP vill Polarbröd hitta smarta metoder för att nå sina mål. 
– Genom att samarbeta med forskare kan vi få hjälp med dessa frågor. Samtidigt bygger vi nätverk med företag som står inför liknande utmaningar och kan lära av och hjälpa varandra, säger Cindy Kite, hållbarhetschef på Polarbröd.
Läs mer om Polarbröd och projektet RaSP
In English: Polarbröd is building the sustainable bakery of the future
Avancerad tillverkning för en hållbar framtid på Klusterkonferensen 2022
Fossilfri produktion, effektivt resursutnyttjande och smart underhåll är områden beroende av innovativa tillverkningsprocesser. Sveriges produktionskluster bjuder in till årets Klusterkonferens den 18-19 maj med fokus avancerad tillverkning.
Läs mer och anmäl dig till Klusterkonferensen 2022
In English: Welcome to the Manufacturing R&D Cluster Conference 2022, May 18-19
Kommande event
Här hittar du fler event
In English: All our upcoming events
Kommande kurser och utbildningar
Här hittar du alla kommande kurser och utbildningar
In English: All our upcoming courses and trainings
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild