Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution
Nyhetsbrev September 2022
Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Kurser, event och flera nyheter kopplat till barn och kemikalier
Nu har höstens arbete tagit fart på riktigt och vi har mycket på gång i Substitutionscentrum. Vår populära kursserie om SCIP-databasen startade redan i förra veckan, men missade du den kommer en ny chans i början av oktober.

Vi ligger också i startgroparna för våra två grundkurser och i nästa vecka anordnar vi tillsammans med Svensk handel ett seminarium inom Forum för kemikaliesmart handel, denna gång med tema plast.

Hoppas vi får träffa dig vid något eller varför inte flera av våra event!
/Substitutionscentrum
20955 tanaphong toochinda GagC07wVvck unsplash (1)
Kemikalier & Barn
Den senaste tiden har det i olika nyhetsflöden riktats uppmärksamhet mot produkter avsedda för barn och innehåll av skadliga kemikalier. Nedan listar vi aktuella aktiviteter, forskning och rapporter. För att läsa mer, klicka på länken nedan.

Kemikalier i gamla leksaker hindrar återanvändning
Vilka produkter är lämpliga att återanvända i en cirkulär ekonomi? Det är en fråga som forskare vid Göteborgs universitet undersökt när de testade ett stort antal gamla leksaker och utklädningsföremål i plast.

40% av billiga leksaker på nätet innehöll höga halter av farliga ämnen
I Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av leksaker så innehöll 40% förbjudna ämnen. Totalt testades 62 leksaker, framförallt billiga leksaker från mindre kända varumärken.

Kombinationseffekter kan innebära en risk för barn och gravida
Danska naturvårdsverket har utrett om en kombination av hormonstörande ämnen i vardagliga produkter utgör en risk för barn och gravida.

Fransk myndighet kräver striktare krav för skolmaterial
Den franska myndigheten ANSES har publicerat en expertutvärdering gällande skolmaterial för barn. ANSES belyser förekomsten av flera grupper av farliga kemikalier i pennor, lim, korrigeringstejp, anteckningsböcker m.fl. som används i både skola och hem.
Läs mer
bild
Nyhet
Nya verktyg för effektivt kemikaliearbete

Toxic-free food packaging är ett samarbete mellan flera olika miljöorganisationer som tillsammans har tagit fram en hemsida med information och verktyg för den som vill ha stöd i sitt kemikaliearbete. På den nya hemsidan samlas artiklar, fallstudier, databaser, faktablad, rapport mm gällande kemikalier och dess innehåll i matförpackningar.
bild
Nyhet
Sverige kräver snabbare utfasning av skadliga kemikalier i konsumentvaror

Sverige och sju andra EU-länder uppmanar EU-kommissionen att sätta ett bortre datum för när skadliga kemikalier ska ha fasats ut ur konsumentvaror.
– Konsumenter har rimliga förväntningar på att inte behöva utsättas för skadliga kemikalier i vardagen. Det är hög tid att EU:s kemikalielagstiftningen infriar de förväntningarna. Det är inget ansvar som varje enskild konsument ska behöva ta, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Regeringen har även framfört synpunkter till EU-kommissionen om hur regelverket för kosmetiska produkter bör ändras för att bättre skydda konsumenters hälsa. Regeringen trycker framför allt på att hormonstörande och persistenta ämnen ska förbjudas i kosmetika. 
Ett nytt ämne på EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen
N-(hydroximetyl)akrylamid EC-nummer 213-103-2, CAS-nummer 924-42-5.

Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är cancerframkallande och mutagent och används till exempel som monomer för polymerisering, som fluoroalkylakrylat-copolymer och i färger och ytbeläggningar. Kandidatförteckningen innehåller nu 224 ämnesposter.
Läs mer
bild
UTBILDNING
SCIP -  Kostnadsfri grundkurs
Digitalt och gratis
6 oktober 2022, kl 10 - 11
Anmälan och mer information

SCIP- Fördjupningskurs 1
11 oktober 2022, kl 9 - 12
Kursen hålls digitalt, kostnad 2900 SEK

Anmälan och mer information

SCIP- Fördjupningskurs 2
14 oktober 2022, kl 9 - 12
Kursen hålls digitalt, kostnad 2900 SEK

Anmälan och mer information
 
bild
UTBILDNING
Grundkurs i Alternatives Assessment: Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier
Har du kemikalier med oönskade faroegenskaper i din produkt eller process som du aktivt vill arbeta med att fasa ut?

Kursen hålls digitalt och är kostnadsfri.
4 delkurser: 21/9, 28/9, 5/10 och 12/10 2022, kl 13 - 14.15

Läs mer och anmäl dig här
 
bild
EVENT
Forum för kemikaliesmart handel
Vad behöver du tänka på när det gäller kemikalier i plast, och hur förhåller sig begreppen "biobaserat", "nedbrytbart" och "återvunnet" till en hållbar plastanvändning?

När:
20 september kl 08.30 - 10.00
Seminariet är digitalt och kostnadsfritt.

Läs mer och anmäl dig här
 
bild
EVENT
Kemikaliekrav och offentlig upphandling: Vart vill vi? Hur når vi dit?
Kemikalieforum för offentlig sektor är en plats för dialog om kemikaliefrågor mellan leverantörer och upphandlande organisationer.

Detta första möte är mer övergripande och handlar om kemikaliekrav, målbilder och verktyg för upphandling.

När:
28 oktober 09:30 - 12:00
Mer information och anmälan
 
bild
WORKSHOP
Towards a PFAS-free and circular industry
POPFREE Industri anordnar en 2-dagars workshop den 20-21 september för att tillsammans diskutera förutsättningar, möjligheter och lösningar för en potentiell utfasning av PFAS-kemikalier i produkter och processer, relevanta för industriella och kommersiella företag i Sverige.

Är ert företag eller organisation intresserade av att vara med i ett kompetenscentrum och samarbeta med andra aktörer kring utfasning av PFAS,  kontakta Lisa Skedung och/eller Tonie Wickman via länken nedan för dialog kring deltagande i workshopen. 
Läs mer här
 
bild
UTBILDNING
Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
När: 
20 oktober 2022, kl 13.00 - 16.30
eller
8 decmeber 2022, kl 13.00 - 16.30
Digitalt och kostnadsfri.
Läs mer och anmäl dig här
 
Omställningslyft – anmälan är öppen!
Just nu finns en möjlighet för svenska företag; att gå mot klimatneutralitet snabbare än konkurrenterna och på så sätt nå en ökad konkurrenskraft.

Efterfrågan och kraven på klimatsmarta erbjudanden ökar nu mycket snabbt i världen. Omställningslyftets Startprogram kan hjälpa dig att snabbt lyckas med förflyttningen mot en framtidssäkrad och klimatsmart affär. Programmet erbjuder omställning i praktiken och sätter bollen i rullning. Som företag kan man i detta initiativ välja att också fokusera på substitution av farliga kemikalier.
Läs mer
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$