Process IT Industrial and Automation Webbversion
4173 piia logo
Nyheter från det strategiska innovationsprogrammet
Processindustriell IT & Automation
16883 header
1x1 20970 Peter
1x1
En framåtblickande höst
Hösten har gjort sitt intåg och efter sommarledigheten, som för min del har tillbringats i fjällen med vandring och cykling, är batterierna laddade inför nya utmaningar.

Vi har en spännande tid framför oss när vi går in i PiiAs sista treårsperiod samtidigt som Vinnova öppnar nästa satsning för framtidens strategiska innovationsprogram - Impact Innovation. Vi utvärderar och analyserar kontinuerligt industrins långsiktiga behov. Nu blickar vi framåt för att se hur vi kan arbeta vidare med IndTech och digitalisering som skapar en hållbar och konkurrenskraftig industri.

Genom åren har vi sett många goda exempel på samarbeten mellan akademin och industrin hos projekt som har sökt finansiering via PiiAs öppna utlysningar. Nu är PiiAs 18:e utlysning öppen för nya ansökningar och vi efterlyser idéer som kan öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri. Vi vill även gratulera de åtta projekt som har fått finansiering från utlysning 17 och ser fram emot att följa hur era lösningar kommer att stötta industrins utmaningar.

Vi börjar gå tillbaka till allt fler fysiska möten och det finns ett behov av att träffas, även om digitala möten är här för att stanna. Vi har en fullplanerad höst med evenemang att se fram emot så som PiiA Summit den 23 november. PiiA Summit är en mötesplats där industrin och akademin kan träffas för att få utbyte av idéer och erfarenheter av hur digitalisering kan bidra till en mer hållbar och energieffektiv processindustri. På plats i Västerås får deltagarna lära sig mer om de PiiA-finansierade projekten som bland annat kommer att dela med sig av nya metoder för ökad spårbarhet, energieffektivisering och optimering av processer. Jag hoppas vi ses där!


Peter Wallin, programchef PiiA

peter.wallin@sip-piia.se
Evenemang i höst
I höst ser vi mycket fram emot att träffas på riktigt. Håll utkik i vårt kalendarium!
bild
2022-11-23 09:30 - 17:00
PiiA Summit – IndTech En möjliggörare för hållbar industri

På PiiA Summit får du ta del av inspiration och samtal om IndTech och digitalisering av svensk processindustri. Det är en mötesplats för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom PiiA. Under konferensen lyfts projekt utförda inom PiiA-programmet och diskuterar gemensamma utmaningar och best-practice lösningar kopplade till digitalisering och automation av Sveriges största produktionsapparat – processindustrin.
bild
2022-10-18 - 2022-10-22
IndTech Lounge på Scanautomatik & Processteknik

I samarbete med Automation Region och Svenska Mässan presenterar PiiA det nya initiativet IndTech Lounge på branschmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik den 18-20 oktober i Göteborg. Du hittar IndTech Lounge på Scanautomatics scen. Där får du ta del av presentationer, diskussioner och goda exempel kopplade till utveckling av IndTech – tekniken som gör industrin smartare och mer hållbar. Välkomna till IndTech Lounge!
bild
2022-10-18
Utekväll för IndTech-fantaster

Vi avslutar den första mässdagen efter IndTech Lounge på absolut bästa sätt – med mingel, roliga aktiviteter och middag på Liseberg.

Anmäl dig här
1x1 20975 st%c3%a5ltillverkning blir smart
1x1
Ståltillverkningen görs smartare och mer effektiv
I det industrifokuserade forskningsprojektet Digitala Stambanan arbetar forskare och industri tillsammans för att hitta nya bättre lösningar för en effektivare och mer resurssnål industri. Ett av de fall som studeras är industricase Stål där fokus ligger på Outokumpu Nybys ståltillverkning i Torshälla. Niklas Olsson från MITC (Mälardalen Industrial Technology Center) och Urban Nilsson från Blue Institute har fått en god inblick i Outokumpus processer, behov och utmaningar. De arbetar nu tillsammans med forskare och utvecklare för att hjälpa ståltillverkaren att optimera produktionsprocessen för att minska slitage, energiåtgång och antal omplaneringar av produktionen.

Här produceras kallvalsat stål av svart varmband som levereras främst från Outokumpu Avestas smältverkstad. Materialet valsas genom en avancerad process fram till tunt mycket hållfast stål som kan användas för byggnationer, fordon och många andra områden. Processen är omfattande och innebär stort slitage av maskiner och valsar. Idag görs en huvudplanering på fabriken men denna justeras oftast under processen.

”Vi ser en stor möjlighet att genom digitalisering ge produktionen bättre förutsättningar att planera sitt arbete. Drömmen vore att få med mer information vid leverans av materialet från leverantören” berättar Urban Nilsson. ”Det finns specifikationer och kravställningar på det beställda materialet men det kan finnas acceptabla variationer i levererat material som gör att det bör nyttjas på ett annat sätt. Med mer information om materialets bearbetning hos leverantören skulle det kunna nyttjas på ett mer effektivt sätt och mindre svinn skulle uppstå.”

”Detta case belyser en problematik som jag hoppas vi kan arbeta mer med inom Digitala Stambanan” berättar Niklas Olsson. ”Det finns ett glapp mellan det vi kallar IT och OT; alltså informationsteknologi och operationell teknologi. Vi ser att det finns experter inom IT och experter inom OT men för att lyckas med förbättringar och digitalisering som förbättrar produktionen behövs en bättre överhörning och fler personer som kan båda sidor.”


”Att delta i Digitala Stambanan IndTech ger oss en möjlighet att få hjälp att optimera våra processer och att stärka det digitala utbudet genom stålets värdekedja” berättar Benny Olsson, Manufacturing excellence & Reliablity Manager på Outokumpu Nyby. ”Det ger oss också en möjlighet att lyfta blicken och se fler möjligheter med digitalisering och hur man arbetar med detta i andra branscher och andra bolag.”

Digitala Stambanan IndTech har som övergripande mål att arbeta med värdekedjor, från råmaterial till slutprodukt och användning. Genom starkare samarbeten mellan tillverkare, leverantörer och kunder kan man optimera utvecklingen och materialanvändningen; minska resursförluster, energiåtgång och kostnader. Arbetet pågår just nu kring tre värdekedjor; stål, koppar och energi.
 

Digitala Stambanan stärker svensk industri genom digitalisering av värdekedjor. Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Vinnova och medverkande bolag. Arbetet pågår nu i två spår genom de strategiska innovationsprogrammen PiiA (Processindustriell IT & Automation) som driver projektet Digitala Stambanan IndTech och Produktion2030 som driver projektet Digitala Stambanan Produktion.


Läs mer om Digitala Stambanan >
1x1 4507 utlysning
1x1
Öppen utlysning: Framtidens processindustri – Datadriven och hållbar
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag.  

Du kan söka medel för att initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av processindustriella värdekedjor. Konsortier bestående av företag, universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer (juridiska personer) kan söka 600 000 till 5 000 000 kronor beroende på typ av projekt.
 
Viktiga datum
14 juni 2022 – Utlysningen öppnar
23 nov 2022 kl.14.00 – Ansökningsperioden stänger
31 jan 2023 – Beslut meddelas
14 feb 2023 – Projekt får starta
14 mars 2023 – Projekt ska starta senast
Utlysningsinformation >
20977 Ny projekt
8 nya projekt får nu starta 
Utlysning 17 stängde den 24 maj och därefter har bedömare utsedda av Vinnova läst, granskat, värderat och rangordnat projekten för att identifiera de projekt som bäst uppfyller utlysningens syfte. Huvudsyftet med utlysningen var att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag. Av de projekt som startar är fem forsknings, utvecklings och innovationsprojekt och tre genomförbarhetsstudier.

Projekttitel
KoordinatorBidragDiarienr.

Ökad hållbarhet i industriell brödproduktion med hyperspektral NIR bildanalys



Polarbröd AB

3 479 500 kr

2022-01490
Tracy Forestry - Patenterad ursprungsmärkning av timmer för global verifiering av långsiktigt hållbart skogsbruk.


Tracy of Sweden AB1 825 000 kr2022-01486
AROMA


Linköpings universitet3 817 748 kr2022-01485
Foderprotein från avfall från livsmedelsindustrier data för ökad produktivitet och spårbarhet i värdekedjan


Stiftelsen Chalmers Industriteknik550 000 kr2022-01484
Lyssna och förstå! Datadrivet prediktivt underhåll och drift


Arne Jensen AB3 670 000 kr2022-01483
Fuktmonitorering i högspända kabelsystem med lång räckvidd


RISE Research Institutes of Sweden AB400 000 kr2022-01480
Fiberoptisk fuktsensor för ökad digitalisering av transformatorer


RISE Research Institutes of Sweden AB400 000 kr2022-01479
Avancerad dataanalys och digital tvilling vid kontinuerlig produktion av biologiska läkemedel och vacciner
Lunds universitet5 000 000 kr2022-01477

Läs mer om PiiAs utlysningar
730 youtube 731 twitter 732 in 733 fb
PiiA – Processindustriell IT och Automation – är ett strategiskt innovationsprogram finansierat av VINNOVA, Energimyndigheten och Formas. PiiA drivs av en egen styrelse, ledningsgrupp samt stödgrupperingar. Värdorganisation är RISE SICS Västerås.
15948 piia limp2020
$$$open$$