Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2022:1 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1
17864 Klara Bath
1x1
Vi har ett "window of opportunity" att lyfta innovationskraften

Just hemkommen från ett internt chefsmöte inom RISE reflekterar jag över att förväntningarna och trycket på matsystemets aktörer att ”steppa upp” och tillsammans förbereda oss för en ny och annorlunda framtid är enormt. Internt har vi nu en övergripande satsning som vi kallar ”Framtidens mat”, denna satsning handlar om att identifiera hur vi kan nyttja hela RISE breda kompetens för att stötta aktörer i jordbruks- och livsmedelsbranschen - hur koordinerar vi oss som koncern bäst för att möta de utmaningar ni står inför?

Det är tydligt att vi som organisation brett fått upp ögonen för livsmedelsområdet där livsmedelsstrategin, fokus på resiliens och försörjningstrygghet samt ökade medel och insatser kring forskning och innovation (FoI) riktat mot branschen naturligtvis varit starka drivkrafter. Vi förbereder oss nu för ytterligare satsningar och en tillväxt av RISE verksamhet inom området.

Apropå ökade forskningsanslag på området - dessa medel skapar en fantastisk möjlighet att accelerera omställningen och stå redo att forma den framtid vi omöjligt kan veta hur den kommer att se ut, men som vi alla definitivt kan vara med och påverka. Mycket av forskningsfinansieringen går idag mot det tillämpade och implementationsnära och sätter krav på engagemang och ekonomiska insatser från er behovsägare i jordbruks- och livsmedelsbranschen. I och med en pressad situation med kriser, höga energikostnader och små marginaler, kan jag ibland oroa mig för att ni skall mäkta med att engagera er och bidra i så stor utsträckning att vi kan fånga alla möjligheter.

Vi har ett tydligt ”window of opportunity” att tillsammans ytterligare lyfta innovationskraften och -höjden i branschen just nu och jag hoppas att ni, liksom vi, i höstens budgetarbete planerar för att kunna driva och delta i så många FoI aktiviteter som möjligt. Även om det är stora systemfrågor som hanteras i många av innovationsprojekten och det ibland kan vara svårt att se den direkta vinsten för verksamheten är jag övertygad om att ni som deltar kommer står som vinnare, både avseende ekonomi och hållbarhet, i framtiden.

Så missa nu inte att anmäla er till exempel till Vinnovas innovationsmiljöer i utlysningen ”Det behövs ett nytt recept för matsystemet”, det tänker jag göra! Jag hoppas att jag blir utvald att delta och till att börja med får chansen att lära mig mer om ett missionsorienterat arbetssätt och samtidigt lära känna fler av er i branschen och era utmaningar ännu bättre. Just nu tittar vi också på hur vi kan bygga ett koncept och ett konsortium för att skapa ett ”Impact Innovation” projekt (tidigare kallat Strategiska innovationsprogram, SIP) och konsortium för att framtidssäkra maten på våra bord. Här är vi övertygade om att vi kan vinna genom att samla branschen med både stora och små samt gamla och nya aktörer, men också tydligt samverka med andra branscher så som energi, logistik, hälsa, teknik etcetera.

Tveka inte att höra av er om ni är sugna på att vara med!

Jag önskar er alla en härlig sommar!
 

Klara Båth,
Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
20672 Vete rosa
Det behövs ett nytt recept för matsystemet - VINNOVA

Fem områden med stor potential har identifierats under den kartläggning som Vinnova gjort tillsammans med aktörer från olika delar av matsystemet under våren.

Satsningen är uppdelad i olika steg, där det första ska möjliggöra för nyckelaktörer att mötas, bygga tillit och samverkan, skapa gemensamma mål och bygga kapacitet för att tillsammans transformera matsystemet. Det ska skapa förutsättningar för att under nästa år, 2023, kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.

Jordbruk och Livsmedel kommer att koordinera RISE engagemang gentemot detta. Det finns mycket stora möjligheter att genom denna satsning involvera hela RISE förmåga och att ta stora steg vad gäller att accelerera innovationsförmågan och därmed bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Vill ni veta mer om denna utlysning så kontakta oss så kan vi berätta mer!
20673 Vete turkos
Förberedelseprojekt Impact Innovation - VINNOVA

Med det här erbjudandet vill VINNOVA stärka förutsättningarna för uppbyggnad av nya aktörsdrivna och långsiktiga innovationsprogram för systemomställning.

Programmen ska genom omställning för hållbar utveckling, innovation och banbrytande forskning bidra till global konkurrenskraft. De som ansöker i förberedelseutlysningen förväntas ha ambitionen att i nästa steg bilda eller bidra till den funktion (motsvarande nuvarande programkontor) som ska driva och samordna ett framtida program. RISE är engagerade i flera diskussioner om nästa generations SIP:ar, dels externt med företag och andra aktörer, dels intern samordning för att på bästa sätt nyttja RISE bredd.

Jordbruk och Livsmedel på RISE har en nära dialog med livsmedels- och jordbrukssektorn, främst genom Sweden Food Arena. Vi arbetar intensivt för att säkerställa att våra sektorer kan medverka på bästa sätt i denna stora innovationssatsning.
20599 33 livsmedelssakerhet
"Framtidens mat" ska säkra framtidens mat
Vad blir det för mat? Alla föräldrar känner igen den frågan från tusen vardagliga diskussioner, men den kan också ställas på ett mer övergripande och långsiktigt plan. Vad ska vi människor äta i framtiden? Hur ska maten produceras, paketeras, transporteras och tillagas innan den når fram till våra barns – barnbarns – barnbarnsbarns middagsbord? Satsningen ”Framtidens mat” syftar till att stärka livsmedelssystemet genom att stötta dem som – på ett eller annat sätt – gör att svenska folket kan äta god, näringsriktig och hållbar mat.

Inom RISE finns mycket kunskap om livsmedelssystemet, som omfattar allt från djurhållning, markanvändning, biologisk mångfald logistik och energilösningar till förpackningar, sensorik och jordbruksteknik. Hållbarhet står naturligtvis högt på agendan, hälsofrågorna kopplade till mat är alltid intressanta, och de senaste åren har frågor kring klimatutmaningar, säkerhet och försörjningsförmåga aktualiserats både i RISE forskning och i samverkan med andra aktörer.

RISE uppdrag har växt när det gäller livsmedelsrelaterade frågor, och genom ”Framtidens mat” kommer vi att kunna systematisera och effektivisera det vi gör och skapa en bra bas för framtida satsningar. Det är angeläget inte minst ur ett resiliensperspektiv, säger RISE vd Pia Sandvik.

Nationellt pågår många initiativ för ökad innovationshöjd och utveckling av matsystemet. För att lyckas krävs mer samarbete mellan olika kompetensområden, tvärvetenskaplig innovation, koordinering av olika insatser och kunskapsutbyte mellan forskning och övriga aktörer.

Det ställs höga krav på livsmedelssystemet i Sverige i dag, samtidigt som det också görs stora satsningar via den nationella livsmedelsstrategin och den samlande organisationen Sweden Food Arena. Det sätts även till mer riktade forskningsmedel med särskilt fokus på livsmedelsförsörjning i spåren av coronapandemin, ökande priser på energi och drivmedel och förstås kriget i Ukraina, säger Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsledare på RISE.

Genom RISE interna satsning på ”Framtidens mat” kraftsamlar vi för att tillgängliggöra RISE fulla kompetens och härigenom stärka matsystemets aktörer att ställa om, öka konkurrenskraften, samt bidra till ökad resiliens och ett hållbart livsmedelssystem.

20603 FINEST Yoghurt 640x360
Växtbaserade köttanaloger har både näringsmässiga styrkor och utmaningar
I en nyligen publicerad artikel från FINEST har forskare vid RISE kartlagt och bedömt den näringsmässiga kvaliteten av köttanaloger på den svenska marknaden.

I takt med att konsumtionen av växtbaserade köttanaloger ökar blir deras näringsmässiga kvalitet en allt viktigare fråga. Den nyligen publicerade studien är den första systematiska kartläggningen av näringskvaliteten av köttanaloger på den svenska marknaden.
Läs mer
bild
TESTBÄDD
Digitaliserat jordbruk
Uppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett fossiloberoende, mer hållbart och lönsamt jordbruk. I nära samarbete med våra partners driver RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk.

Här finns den kompetens, nätverk och den data som behövs för att utveckla ny teknik för jordbruket.  
Läs mer här
 
bild
EXPERTIS
Energieffektiva lantbruk
RISE kan erbjuda handledning i energieffektivisering och energiomställning. Det kan ske på enskild gård eller i grupp. Arbetet är inriktat mot att din gård arbetar i en process med faktainsamling och förändring utifrån gårdens specifika förutsättningar.

Via energikartläggningar kan vi arbeta på ambitionsnivåer utifrån gårdens önskemål. Det kan ske som hjälp till egenarbeten eller som regelrätta gårdsbesiktningar.

Läs mer här
 
20670 Livsmedelsdagarna banner
bild
NÄTVERK
Gå med i Måltid Sverige!
Nu öppnar vi upp för en tvåårig partner- och medlemskapsperiod från och med januari 2022.

RISE är värdoranisation för Måltid Sverige – en oberoende aktör som tillsammans med partners och medlemmar höjer kompetensen i offentlig måltidsbransch genom livslångt lärande, nätverk samt forskning- och utvecklingsprojekt.
Nätverk
I RISE arbete för ett hållbart samhälle är nätverk en viktig pusselbit  för samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Via länkarna nedan kan du läsa mer om våra närverk inom jordbruk och livsmedel. Du kan också läsa mer om vår verksamhet på vår hemsida www.ri.se.
bild Nätverket Mat och miljö
bild Nätverket Hälsotrend
bild Nätverket Konsumentkontakt
bild Innovationshub Agrihub Sweden
Nordic Food Industry
EVENT
Nordic Food Industry
18-20 oktober 2022, Göteborg

Svenska Mässan och RISE arrangerar en ny livsmedelsteknisk fackmässa med särskilt fokus på industri, ny teknik, produktion och förädling.
Läs mer här
 
Nordic Food Industry
EVENT
Cleaning Innovation
18 oktober 2022, Göteborg

Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag. I år med fokus på digitalisering och sensorer i hygienens tjänst.
Läs mer här
 
Redusalt
EVENT
Save the date för ReduSalts
avslutningsmöte 
26 oktober 2022, Göteborg

Var: RISE Jordbruk och livsmedel, Göteborg
När: 26 oktober klockan 10–15
Övrigt: Dagen är kostnadsfri och lunch ingår
Läs mer här
 
RAPPORTER OCH PUBLIKATIONER
bild Possibilities and bottlenecks for implementing slurry acidification techniques in the Baltic Sea Region (Revised)
bild Rapport – klimatavtryck av vildsvinskött
UTBILDNINGAR
bild Livsmedelsmikrobiologi - Teori och praktik
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$