Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Utbildningar som försöker matcha behoven
December är redan här och vi börjar så smått kunna summera året. År 2021 har varit intensivt för Substitutionscentrum. Bland annat har vi kommit igång på allvar med våra grundutbildningar. Har du missat dem, eller känner någon som borde gå, så finns en ny chans den 9 december då vi håller vår “Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier”, digitalt och kostnadsfritt. I december har vi också premiär för vår kursserie om SCIP-databasen.
/ Anna Jacobs, centrumledare
bild
NYHET
Substitutionsframgångar i klädbranschen - men kritik mot affärsmodell
Den globala modeindustrin kommer inte ta ansvar för sin omfattande miljöpåverkan utan lagstiftning. Det är budskapet från en ny rapport från Greenpeace Tyskland. Flera ledande varumärken har framgångsrikt fasat ut giftiga kemikalier, men resten av branschen har inte följt med.
NYHET
Reach har minskat användningen av SVHC-ämnen
EU:s kemikaliemyndighet Echa har publicerat en rapport med två fallstudier som tyder på att EU:s kemikalielagstiftning Reach har lett till en minskad användning av SVHC-ämnen (Substances of very high concern).
bild
UTBILDNING
SCIP-databasen - för vem och vad ska rapporteras?
Om du tillverkar, importerar eller distribuerar varor som innehåller särskilt farliga ämnen upptagna på Kandidatförteckningen i Reach, i halter som överstiger 0,1 viktprocent, måste du registrera dessa ämnen i SCIP-databasen hos Echa. Vill du veta mer om SCIP, vad som gäller och vilka förberedelser du måste göra - då är det här kursen för dig!  
16 december kl 14-15. Digitalt och gratis.
Anmäl dig här
 
bild
NYHET
Ikea fasar ut plast ur förpackningar
Senast 2028 ska det inte finnas någon plast i Ikeas produktförpackningar. Utfasningen av plastförpackningar inleds med nya produkter för att därefter omfatta hela sortimentet, med viss mat som undantag.
NYHET
Grön kemi lönar sig visar studie
Det lönar sig för företag att satsa på grön kemi, det vill säga material, varor, produkter och processer som minskar eller fasar ut användningen eller bildandet av kemikalier med farliga egenskaper, genom hela livscykeln. Det visar en ny studie av Green Chemistry and Commerce Council (GC3).
bild
Foto Marvin Meyer /Unsplash
NYHET
Uppdaterad miljömärkning för IT-produkter
TCO Certified har uppdaterat sina kriterier till ”generation 9”. Här ställs högre krav på de företag som vill certifiera sina IT-produkter inom allt från social hållbarhet till kemikalieinnehåll och kemikalieanvändning i industrin. Antalet certifierade IT-produkter har ökat markant vilket gör det enklare för inköpare av IT-produkter att använda certifieringen som kriterier i upphandling.

bild
VIDEO
Kemikalier i sportartiklar
Nu finns inspelning och presentationer tillgängliga från Substitutionscentrums branschdag Kemikalier i sportartiklar - utmaningar och möjligheter som arrangerades den 24 november 2021. Medverkade gjorde bland annat företagen Stadium, Peak Perforomace och We are Spindye. Vi belyste utmaningar, visade på samverkansinitiativ och delade goda exempel.

Se presentationer & diskussioner
 
bild
NYHET
Certifiering för giftfria matförpackningar
GreenScreen Certified Standard for Food Service Ware heter en ny märkning för matförpackningar. Det är Center for Environmental Health (CEH) och Clean Production Action (CPA) som har lanserat den nya certifieringen.
NYHET
RISE värd för kompetenscentrumet POPFREE Industri
RISE har fått stöd från Vinnova för att bilda och forma Kompetenscentrumet POPFREE Industri - ett kompetenscentrum för en cirkulär PFAS-fri industri. Under det kommande året kommer RISE tillsammans med övriga aktörer inom projektet identifiera industrins behov för att möjliggöra en utfasning av PFAS. Kompetenscentrumet bygger vidare på det pågående POPFREE-projektet, men kommer att inkludera ytterligare potentiella produktkategorier och processer där PFAS används samt fler perspektiv. Företag och organisationer som är intresserade av att vara med i ett framtida kompetenscentrum och samarbeta kring utfasning av PFAS är välkomna att kontakta Lisa Skedung.
bild
UTBILDNING
Grundkurs i Alternatives Assessment
Har du kemikalier med oönskade faroegenskaper i din produkt eller process som du aktivt vill arbeta med att fasa ut? Vill du veta hur du ska planera hållbarhetsarbete med ett helhetsperspektiv som giftfri miljö, klimat, funktion, ekonomi och livscykel. Då är det här kursen för dig!

19 jan - 09 feb  Digital och gratis

Läs mer och anmäl dig här
 
NYHET
Digitala verktyg för substitution
Den 9 november arrangerade motsvarigheten till Substitutionscentrum i Danmark (Centrum för Cirkulaer kemi) ett webbinarium om Lättillgängliga verktyg och metoder för arbete med substitution av oönskade kemikalier. Substitutionscentrums rådgivare Anna Strid och Nina Melander talade under rubriken ”Digital tools to identify hazardous chemicals and safer alternatives”. Seminariet finns inspelat, huvudsakligen på danska, men Substitutionscentrums presentation hölls på engelska.
bild
UTBILDNING
Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 9/12 kl 13-16.30
Digitalt och gratis.
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild