|
|
|
På senare år har jordbruks- och livsmedelsbranschen gått igenom många och stora utmaningar. Det har varit torka, fågelinfluensa, pandemi och nu också krig i ”världens kornbod” Ukraina.
Ni har i branschen hanterat detta med bravur och, nästan alltid, med en icke sinande entusiasm och uppfinningsrikedom. Men den senaste krisen är den som skapat störst utmaningar och oro vad det gäller att vi också framgent skall ha mat på borden i Sverige och världen.
Som en del av det Nationella Rådet för livsmedelsstrategin var jag för några veckor sedan inbjuden till Landsbygdsministern och Näringsdepartementet för att i ljuset av omvärldsläget diskutera hur vi ser på livsmedelsstrategin och hur vi skall ta den vidare fram mot 2030. Landsbygdsministern sammankallar nationella rådet för livsmedelsstrategin - Regeringen.se
Sammanfattningsvis sa Landsbygdsministern att det, trots ökade matpriser pga den oroande situation vi befinner oss i, också finns en framtidstro. Tillsammans måste vi fortsätta lyfta svensk livsmedelsproduktions fina kvalitet med en världsledande djurhälsa och och höga matsäkerhet. Hon poängterade särskilt att man politiskt är överens om att långsiktig fortsätta jobba vidare i enlighet med livsmedelsstrategin.
Själv tryckte jag på att vi självklart i nuläget måste stötta den hårdast drabbade delen av kedjan, dvs primärproduktionen, för att vi skall kunna fortsätta produktionen av svenska råvaror och svensk mat, men att vi inte får glömma de långsiktiga utvecklingsmålen där klimat och miljö utmaningarna är centrala.
Jag lyfte också att vi på RISE med vår breda expertis och vårt behovsorienterade och tvärvetenskapliga arbetssätt finns här som en resurs i arbetet att nå livsmedelsstrategins mål att öka produktionen av svensk mat samtidigt som vi når uppsatta miljö och klimatmål.
Tvärvetenskap går som en röd tråd genom många av de forskningsprojekt inom jordbruk- och livsmedel som RISE är engagerade inom idag. Men för att vi ska klara av att uppnå miljömålen, krävs också samarbeten inom företagen i livsmedelskedjan.
På de tio år som jag har arbetat vid RISE har jag sett en tydlig tendens på ett ökat engagemang från alla led inom livsmedelssystemet och ett större intresse att släppa in varandra – för att tillsammans kunna lösa framtidens problem. Jag är övertygad om att nyckeln till omställningen av matsystemet ligger dels i teknisk utveckling men också i samverkan såväl i värdekedjan mellan aktörerna som med och i i forskarsamhället mellan universitet, högskolor och institut.
Klara Båth, Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
|
|
|
|
Forskare från RISE, Chalmers och Uppsala universitet ska tillsammans med femton aktörer från livsmedelsbranschen försöka accelerera omställningen mot ett mer hållbart livsmedelssystem i Sverige.
FINEST är en av fyra mångmiljonsatsningar på svenska centrum för livsmedelsforskning och innovation som finansieras av Formas
– För att nya innovationer ska kunna komma snabbare ut på marknaden behöver vi samverka från jord till konsument. Inom FINEST försöker vi uppnå det genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning i samarbete med aktörer från näringslivet, förklarar Charlotte Eklund-Jonsson, forsknings- och affärsutvecklare vid RISE.
Konkret kommer FINEST att koncentrera sitt innovationsarbete kopplat till Svenska skogsbär, Proteinrika baljväxter och Experimentell framställning av livsmedel.
Läs mer här
|
|
|
|
RISE är koordinator för den nationella dataversktaden ADW. Målet är att göra användning och delning av data enklare och säkrare samt att främja innovationer i jordbruks- och livsmedelskedjan. |
Läs mer här |
|
|
|
Har ni en restprodukt från någon process som ni tror skulle kunna användas inom växtodling, som gödselmedel eller som odlingssubstrat?
RISE erbjuder en testmiljö där återvunna produkter utvärderas i odlingsförsök. |
Läs mer här |
|
|
Nu öppnar vi upp för en tvåårig partner- och medlemskapsperiod från och med januari 2022.
RISE är värdoranisation för Måltid Sverige – en oberoende aktör som tillsammans med partners och medlemmar höjer kompetensen i offentlig måltidsbransch genom livslångt lärande, nätverk samt forskning- och utvecklingsprojekt. |
Läs mer här |
|
|
|
11-12 maj 2022, Kista
PRODUKTUTVECKLING, TILLVERKNING, FOODTECH. FÄRDIGA PRODUKTER
RISE är partner till Nordic Future Food, årets viktigaste mötesplats för morgondagens livsmedel. |
Läs mer här |
|
|
|
18-20 oktober 2022, Göteborg
Svenska Mässan och RISE arrangerar en ny livsmedelsteknisk fackmässa med särskilt fokus på industri, ny teknik, produktion och förädling. |
Läs mer här |
|
|
RISE verksamhet för ett hållbart samhälle bedrivs vanligen i projektform i samverkan med aktörer från näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om projekten. Fler projekt finns på vår hemsida www.ri.se. |
|
|
|
|
|
|